FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:28:32 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
   Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O ¿ywieniu, jedzeniu i marketach [ wydzielony ]  (Przeczytany 6283 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700


« : Marzec 11, 2011, 12:16:35 »

Ewex
Przyk³ad z Coca Col± by³ podstêpny nieco. Od niedawna Coca-Cola dogada³a siê z Biedronk± i produkuje napoje pod jej mark± w³asn±
Ale prawda, ¿e zewnêtrznie jest róznica ?

Wewn±trz te¿ jest ró¿nica. To nie chodzi nawet o koszty produkcji, ale ró¿nica musi byæ, ¿eby nie spad³a sprzeda¿ w³a¶ciwej coli za bardzo, na której s± wy¿sze mar¿e i zyski. Tak jest ze wszystkimi biedronkowymi czy lidlowymi poduktami, niby s± robione przez te same firmy, ale z tañszych surowców, w innych recepturach, etc. Najwiêksza masakra jest na miêsie i wêdlinach (szczególnie wêdlinach) w tych dyskontach, nie radzê tego do ust braæ, bo tam jest wiêcej Mendelejewa ni¿ Mendelejew zna³ jak ¿y³.
Zapisane
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362



« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2011, 12:31:34 »

Ceny w dyskontach to nie tylko jako¶æ. O ile wiem to cola jest akurat ta sama.
Ale wracajac jeszcze do tej szynki. Tam jest nie tyle chemia co woda i substancjê które j± zatrzymuj± (np. skrobia). Azotany s± w ka¿dej wêdlinie, bo jeszcze nikt nie wymy¶li³ lepszego ¶rodka zapobiegawczego przeciw Clostridium botulinum (czyli bakteriom produkujacym ¶miertelnie niebezpieczny jad kie³basiany).
Generalnie temat baardzo ciekawy, ale to chyba trochê OT ?
Zapisane
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754



« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 13:10:33 »

Wracaj±c do Coli z biedronki. Kupuj± j± bo jak dla mnie smakuje identycznie jak Coca Cola i oczywi¶cie jest tañsza , ale jak szykujê imprezê to kupujê oryginaln±, ¿eby go¶cie sobie nie pomy¶leli, ¿e ich byle czym goszczê itp. I tak sobie my¶lê, ¿eby tez z tymi naszymi koñmi tak nie by³o  Takie dziwne my¶li mnie nasz³y
Zapisane
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700


« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 14:26:32 »

Ceny w dyskontach to nie tylko jako¶æ. O ile wiem to cola jest akurat ta sama.
Ale wracajac jeszcze do tej szynki. Tam jest nie tyle chemia co woda i substancjê które j± zatrzymuj± (np. skrobia). Azotany s± w ka¿dej wêdlinie, bo jeszcze nikt nie wymy¶li³ lepszego ¶rodka zapobiegawczego przeciw Clostridium botulinum (czyli bakteriom produkujacym ¶miertelnie niebezpieczny jad kie³basiany).
Generalnie temat baardzo ciekawy, ale to chyba trochê OT ?

Ale do tego jeszcze dochodzi jako¶æ surowca. Oni maj± wêdliny z najtañszej, pêdzonej jak brojlery (hormony, sterydy, antybiotyki) wieprzowiny. Po zjedzeniu takiego miêsa nasz uk³ad pokarmowy potrzebuje tygodnia, aby wróciæ do normalnej równowagi bakteryjnej. Jak kto¶ to je regularnie, to ma permanente zaburzenia trawienia, a potem wychodz± raki jelita i inne. Poza tym nastrzykuj± je nie tylko konserwantem, ale g³ównie wype³niaczem, tak, ¿eby by³o mniej miêsa, ¿eby by³o taniej. Z kg miêsa robi± 2,5 kg szynki, gdzie w tradycyjnej metodzie z 1 kg wychodzi sporo mniej ni¿ 1 kg. Dymu te ich szynki te¿ nie widzia³y, wiêc w³a¶ciwie to nie s± wêdliny, etc. itd. Mo¿na oczywi¶cie robiæ wêdliny bez azotanów, jak szynki d³ugodojrzewaj±ce, litewskie kindziuki, etc.
Zapisane
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362



« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2011, 14:43:54 »

Nastrzykuje siê g³ównie wod± i mieszanin± soli peklujacych, a pêcznieje skrobia i wszelkiej ma¶ci celulopodobne substancje. Swoj± drog± zdolno¶ci ¿eluj±ce takich substancji s± niesamowite, np. wystarczy odrobina gumy guar dosypana do ¶mietanki, ¿eby zrobi³a siê z niej substancja o konsystencji galaretki.
Tak btw zmieni³a siê technologia peklowania, teraz pekluje siê g³ównie poprzez ostrzykiwanie w³a¶nie.

Za nowotwory przewodu pokarmowego s± odpowiedzialne przede wszystkim nawyki ¿ywieniowe - konkretnie znacznie obni¿ona poda¿ w³ókna pokarmowego w diecie (z powodu wiêkszej "miêso¿erno¶ci"  mê¿czyzn  zapadalno¶æ na tego typu przypad³o¶ci jest u nich wiêksza ni¿ kobiet) + nara¿enie na kancerogeny (choæby poprzez wiêksze ska¿enie ¶rodowiska) i zmniejszona aktywno¶æ fizyczna.

Co do wêdzenia, jak maj± wêdziæ tanimi metodami z wytworzeniem WWA czy dioksyn, to niech lepiej nie wêdz± wcale.
I ¿eby nie by³o, omijam dyskonty szerokim ³ukiem, ale nie nale¿y uprawiaæ populizmu. Wszystkie stosowane w produkcji ulepszacze, konserwanty, barwniki s± dopuszczone do stosowania. Teoretycznie ¿adna z dopuszczonych substancji nie mo¿e byæ kancerogenna.

Tak na marginesie w¶ród g³ównych zagro¿eñ zwi±zanych z ¿ywno¶ci± konsument baardzo czêsto wymienia chemiê i konserwanty.

Czy mog³abym prosiæ o wydzielenie dyskusji ?
Zapisane
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700


« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2011, 19:32:25 »

Nastrzykuje siê g³ównie wod± i mieszanin± soli peklujacych, a pêcznieje skrobia i wszelkiej ma¶ci celulopodobne substancje. Swoj± drog± zdolno¶ci ¿eluj±ce takich substancji s± niesamowite, np. wystarczy odrobina gumy guar dosypana do ¶mietanki, ¿eby zrobi³a siê z niej substancja o konsystencji galaretki.
Tak btw zmieni³a siê technologia peklowania, teraz pekluje siê g³ównie poprzez ostrzykiwanie w³a¶nie.



Nastrzykuje siê w celu zwiêkszenia objêto¶ci, czyli obni¿enia kosztu surowca. Nie wiem czy to mo¿na nazwaæ jeszcze peklowaniem.


Za nowotwory przewodu pokarmowego s± odpowiedzialne przede wszystkim nawyki ¿ywieniowe - konkretnie znacznie obni¿ona poda¿ w³ókna pokarmowego w diecie (z powodu wiêkszej "miêso¿erno¶ci"  mê¿czyzn  zapadalno¶æ na tego typu przypad³o¶ci jest u nich wiêksza ni¿ kobiet) + nara¿enie na kancerogeny (choæby poprzez wiêksze ska¿enie ¶rodowiska) i zmniejszona aktywno¶æ fizyczna.


Zaleganie mas ka³owych jest konsekwencj± ma³ej ilo¶ci b³onnika i przyczynia siê do zmian w jelicie grubym, ale nierównowaga spowodowana ci±g³ym zatruwaniem bakterii w przewodzi tetracyklin±, któr± siê podaje brojlerom, mo¿e mieæ dok³adnie te same konsekwencje, je¶li nie bardziej nasilone.


 Wszystkie stosowane w produkcji ulepszacze, konserwanty, barwniki s± dopuszczone do stosowania.

Wierzysz, ¿e tym wszystkim urzêdnikom rzeczywi¶cie zale¿y na Twoim dobru??? Im zale¿y na posadzie, ewentualnie na ³apóweczce. Gdyby zakazaæ stosowania tych wszystkich szkodliwych substancji, to koszty ¿ywno¶ci zwiêkszy³yby siê ze dwa-trzy razy, a przez to koszt si³y roboczej o pó³tora-dwa razy, szczególnie tej taniej, niewykwalifikowanej. W skali globu powsta³yby ogniska g³odu. Czy decydenci tego chc±? Druga sprawa to ³apówy. Najprostszy przyk³ad - DDT. Wspó³czesny przyk³ad - Roundap - legenda producenta g³osi, ¿e rozk³ada siê w kontakcie z ziemi±, co jest udowodnion± przez Francuzów nieprawd±, jest wrêcz odwrotnie - kumuluje siê w ziemi. Ale jest w miarê tani, skuteczny, ludzie od razu nie umieraj±, wiêc kto by siê przejmowa³? Ile lat trwa³o, zanim wycofano DDT? Kolejny przyk³ad - tetracyklina w drobiu - ma udowodnione dzia³anie teratogenne u cz³owieka, ale kto udowodni, ¿e stale rosn±ca proporcja poronieñ w pierwszym trymestrze jest spowodowana przez brojlera?


Tak na marginesie w¶ród g³ównych zagro¿eñ zwi±zanych z ¿ywno¶ci± konsument baardzo czêsto wymienia chemiê i konserwanty.


I bardzo s³usznie. Organizm jest tak skomplikowanym systemem, ¿e nauce zabraknie ¿ycia, aby w pe³ni poznaæ jego z³o¿ono¶æ. Nie sposób przewidzieæ pe³nego dzia³ania tych wszystkich substancji na zdrowie. A fakty s± nieub³agane - rosn±cej chemizacji ¿ywno¶ci towarzyszy wzrost zachorowañ na wiele chorób, z nowotworami w m³odym wieku na czele.
Zapisane
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319



« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2011, 20:56:44 »

Przed wst±pieniem do Unii mieli¶my bardziej rygorystyczne prawo je¶li chodzi o polepszacze do wêdlin, teraz jest gorzej. Nikomu nie radze tego je¶æ . Tam powinien byæ takie wieki napis UWAGA NOWOTWORY .
Zapisane
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700


« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2011, 21:33:39 »

Przed wst±pieniem do Unii mieli¶my bardziej rygorystyczne prawo je¶li chodzi o polepszacze do wêdlin, teraz jest gorzej. Nikomu nie radze tego je¶æ . Tam powinien byæ takie wieki napis UWAGA NOWOTWORY .

Od tego roku dopuszczalne normy wiêkszo¶ci zwi±zków chemicznych znowu posz³y w górê. To nie jest tak, ¿e nie ma dobrych i smacznych wêdlin. Tylko one nie kosztuj± 19,99 i nie dostanie siê ich w dyskoncie.
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

opowiadamy gangddp pinsiont-twarzy-greya wolfsparadise klubbeardedcollie