Nastrzykuje siê g³ównie wod± i mieszanin± soli peklujacych, a pêcznieje skrobia i wszelkiej ma¶ci celulopodobne substancje. Swoj± drog± zdolno¶ci ¿eluj±ce takich substancji s± niesamowite, np. wystarczy odrobina gumy guar dosypana do ¶mietanki, ¿eby zrobi³a siê z niej substancja o konsystencji galaretki.
Tak btw zmieni³a siê technologia peklowania, teraz pekluje siê g³ównie poprzez ostrzykiwanie w³a¶nie.
Nastrzykuje siê w celu zwiêkszenia objêto¶ci, czyli obni¿enia kosztu surowca. Nie wiem czy to mo¿na nazwaæ jeszcze peklowaniem.
Za nowotwory przewodu pokarmowego s± odpowiedzialne przede wszystkim nawyki ¿ywieniowe - konkretnie znacznie obni¿ona poda¿ w³ókna pokarmowego w diecie (z powodu wiêkszej "miêso¿erno¶ci" mê¿czyzn zapadalno¶æ na tego typu przypad³o¶ci jest u nich wiêksza ni¿ kobiet) + nara¿enie na kancerogeny (choæby poprzez wiêksze ska¿enie ¶rodowiska) i zmniejszona aktywno¶æ fizyczna.
Zaleganie mas ka³owych jest konsekwencj± ma³ej ilo¶ci b³onnika i przyczynia siê do zmian w jelicie grubym, ale nierównowaga spowodowana ci±g³ym zatruwaniem bakterii w przewodzi tetracyklin±, któr± siê podaje brojlerom, mo¿e mieæ dok³adnie te same konsekwencje, je¶li nie bardziej nasilone.
Wszystkie stosowane w produkcji ulepszacze, konserwanty, barwniki s± dopuszczone do stosowania.
Wierzysz, ¿e tym wszystkim urzêdnikom rzeczywi¶cie zale¿y na Twoim dobru??? Im zale¿y na posadzie, ewentualnie na ³apóweczce. Gdyby zakazaæ stosowania tych wszystkich szkodliwych substancji, to koszty ¿ywno¶ci zwiêkszy³yby siê ze dwa-trzy razy, a przez to koszt si³y roboczej o pó³tora-dwa razy, szczególnie tej taniej, niewykwalifikowanej. W skali globu powsta³yby ogniska g³odu. Czy decydenci tego chc±? Druga sprawa to ³apówy. Najprostszy przyk³ad - DDT. Wspó³czesny przyk³ad - Roundap - legenda producenta g³osi, ¿e rozk³ada siê w kontakcie z ziemi±, co jest udowodnion± przez Francuzów nieprawd±, jest wrêcz odwrotnie - kumuluje siê w ziemi. Ale jest w miarê tani, skuteczny, ludzie od razu nie umieraj±, wiêc kto by siê przejmowa³? Ile lat trwa³o, zanim wycofano DDT? Kolejny przyk³ad - tetracyklina w drobiu - ma udowodnione dzia³anie teratogenne u cz³owieka, ale kto udowodni, ¿e stale rosn±ca proporcja poronieñ w pierwszym trymestrze jest spowodowana przez brojlera?
Tak na marginesie w¶ród g³ównych zagro¿eñ zwi±zanych z ¿ywno¶ci± konsument baardzo czêsto wymienia chemiê i konserwanty.
I bardzo s³usznie. Organizm jest tak skomplikowanym systemem, ¿e nauce zabraknie ¿ycia, aby w pe³ni poznaæ jego z³o¿ono¶æ. Nie sposób przewidzieæ pe³nego dzia³ania tych wszystkich substancji na zdrowie. A fakty s± nieub³agane - rosn±cej chemizacji ¿ywno¶ci towarzyszy wzrost zachorowañ na wiele chorób, z nowotworami w m³odym wieku na czele.