hmmm
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #825 : Luty 01, 2010, 18:31:49 » |
|
Barnaba po Emir?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #826 : Luty 01, 2010, 18:34:44 » |
|
tak
|
|
|
|
|
|
|
SÂławek D.
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #827 : Luty 03, 2010, 21:22:58 » |
|
Dziewczyny jak widzĂŞ fotki waszych konikĂłw to mam obawy wstawiaĂŚ coÂś od siebie. Galopada fajnie przybywa twojego mÂłodego. Ciekaw jestem czy nasz Edonis bĂŞdzie taki duÂży? Platyna  Panna  Eldora  Eldona  Asanti 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #828 : Luty 06, 2010, 16:49:01 » |
|
SÂławek Ale fajnie Asanti wyszÂła na tym zdjeciu U nas teÂż niestety teÂż dziÂś bez sÂłoĂąca... MÂłoda oswaja siĂŞ ze sprzĂŞtem, o dziwo wszystkie fanaberie (owijki, derki, ogÂłowie, pas do lonÂżowania) znosi bardzo spokojnie, ciekawe jak dÂługo  
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #829 : Luty 06, 2010, 17:06:20 » |
|
Tak dÂługo aÂż nie zaczniesz od niej wymagaĂŚ czegoÂś konkretniejszego, poczuje pierwszy bĂłl czy mocniejszÂą niewygodĂŞ i siĂŞ okaÂże jaka jest na prawdĂŞ 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #830 : Luty 08, 2010, 13:57:31 » |
|
jaki bĂłl to czy pokaÂże czy tez nic nie pokaze zaleÂży tylko od stopnia zaufania jakim Cie darzy i waszych wzajemnych relacji na co dzieĂą...
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #831 : Luty 08, 2010, 14:57:22 » |
|
Popraw mnie, jesli sie myle, ale zajezdzaniu mlodego konia czesto towarzyszy pewna doza bolu, zwiazana z: -skora, ktora nieprzystosowana do siodla i popregu odparza sie przy pierwszych treningach, z czasem "grubieje" w newralgicznych miejscach i jest OK -slabymi miesniami grzbietu, szyi, zadu, brzucha, w ktorych kon dostaje zakwasow i go bola przy kolejnych jazdach; czesto jest tak, ze pierwsze dwie-trzy jazdy sa super, a opor pojawia sie na czwartej, piatej, kiedy zmeczenie daje o sobie znac -brakiem rownowagi, przez co moze sie zdarzyc, szczegolnie u mniej wprawnego jezdzca, nieregularny kontakt, ktory moze spowodowac uderzenie wedzidlem w dziaslo czy zeba z jednej strony chcemy ten bol ograniczac do minimum, ale z drugiej dobrze, zeby kon wiedzial, ze takie rzeczy sie moga zdarzyc, swiat sie nie konczy i nie nalezy sie wyglupiac z tego powodu (pewnie zaraz mnie ktos z...e za znecanie sie nad zwierzetami) 
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #832 : Luty 08, 2010, 18:34:42 » |
|
jak z 2 i 3 pkt moge siê zgodziÌ ¿e trudno tego unikn¹Ì tak pierwszego nie rozumiem  dlaczego koù ma siê odparzyÌ? wiele razy mia³am do czynienia z m³odymi koùmi i odparzeù nie widzia³am (o ile sprzêt jest dobrze dopasowany oczywiœcie)
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #833 : Luty 08, 2010, 18:58:40 » |
|
Niektóre m³ode konie, szczególnie te bardziej "wysuczone", z du¿ym udzia³em krwi, maj¹ delikatn¹ skórê i na pierwszych jazdach mo¿e im j¹ poprêg obcieraÌ/odparzaÌ, szczególnie jeœli jazdy s¹ latem. Po nied³ugim czasie ta skóra siê przyzwyczaja i przestaje obcieraÌ. Nikt z Was nie spotka³ siê z takim czymœ? Nie chodzi tu o dopasowanie sprzêtu, ale wiêksz¹ wra¿liwoœÌ takiej skóry. Mi siê ta tylko raz zdarzy³o przy pierwszych jazdach na 3-letnim ogierku, ale us³ysza³em, ¿eby siê tym nie przejmowaÌ, jakimœ ¿elem posmarowaÌ, zrobiÌ dzieù- dwa przerwy i dalej mêczyÌ temat. To tak samo jak ktoœ niezwyczajny siê weŸmie za mocniejsz¹ robotê - od razu mu odciski i b¹ble na ³apach wychodz¹, ale po czasie skóra siê przyzwyczaja i jest OK.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #834 : Luty 08, 2010, 19:07:37 » |
|
U mnie 3-letnia folblutka przy pierwszych lon¿ach otar³a siê od poprêgu sympatexowego, na neoprenie ¿aden koù mi siê nie otar³, nawet przy pierwszych siod³aniach. Myœlê, ¿e to, czy m³ody koù bêdzie negatywnie reagowa³ na pracê pod siod³em zale¿y w g³ównej mierze od tego, czy wspó³praca z cz³owiekiem bêdzie mu sprawia³a przyjemnoœÌ, oraz czy praca jest przeprowadzana spokojnie, stopniowo.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #835 : Luty 08, 2010, 19:47:10 » |
|
Ja sie spotkaÂłam, w przypadku dwĂłch znanych mi zajeÂżdÂżanych latem w tym roku koni, nie byÂły to mocne obtarcia, raczej odparzenia wÂłaÂśnie, na obu bokach za Âłokciami
Ar...? i dorĂłsÂł Ci Âźrebaczek, dorosÂła kobyÂła juÂż !...
SÂławek D. fajne foty, ale Panna to chyba oo ?
|
|
|
|
|
|
|
Pamela
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #836 : Luty 08, 2010, 21:46:32 » |
|
PiĂŞkne te wasze koniki, aÂż miÂło pooglÂądaĂŚ. A to mĂłj maÂłopolak - Fakir, w tym roku skoĂączy 8 lat. ZdjĂŞcia autorstwa Anny WoÂźniak.   
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #837 : Luty 08, 2010, 22:08:03 » |
|
Âładne zdjĂŞcia  napisz coÂś o nim wiĂŞcej, fajny zwierz 
|
|
|
|
|
|
|
Pamela
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #838 : Luty 08, 2010, 22:42:06 » |
|
Hmmm co by tu wiĂŞcej... bardzo fajny jest do pracy zwierzaczek, i do ujeÂżdÂżenia i do skokĂłw, bo chĂŞtny, zawsze do przodu i nie ma jakichÂś buntĂłw, jak czegoÂś nie rozumie to zaczyna sam kombinowaĂŚ Âżeby siĂŞ wpasowaĂŚ  TrochĂŞ jest chÂłopak nakrĂŞtka, nie raz byle co i juÂż skoczy, podgalopuje itd, ale rĂłwnie szybko jak siĂŞ nakrĂŞca, odkrĂŞca siĂŞ. MyÂślĂŞ Âże teÂż to mu trochĂŞ minie z wiekiem, bo to taki dzieciak jeszcze. Z resztÂą pierwsze prawie 5 lat Âżycia spĂŞdziÂł wesoÂło biegajÂąc po padokach. Pochodzi z Mieczownicy, rodowĂłd jest w linku http://www.allbreedpedigree.com/fakir37
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #839 : Luty 09, 2010, 12:22:27 » |
|
Rodowód fajny. Pó³brat Farta, to jest wa³ach czy ogier?
|
|
|
|
|
|
|
|