hmmm
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
|
|
« Odpowiedz #825 : Luty 01, 2010, 18:31:49 » |
|
Barnaba po Emir?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #826 : Luty 01, 2010, 18:34:44 » |
|
tak
|
|
|
|
|
|
|
S³awek D.
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 186
|
|
« Odpowiedz #827 : Luty 03, 2010, 21:22:58 » |
|
Dziewczyny jak widzê fotki waszych koników to mam obawy wstawiaæ co¶ od siebie. Galopada fajnie przybywa twojego m³odego. Ciekaw jestem czy nasz Edonis bêdzie taki du¿y? Platyna Panna Eldora Eldona Asanti
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #828 : Luty 06, 2010, 16:49:01 » |
|
S³awek Ale fajnie Asanti wysz³a na tym zdjeciu U nas te¿ niestety te¿ dzi¶ bez s³oñca... M³oda oswaja siê ze sprzêtem, o dziwo wszystkie fanaberie (owijki, derki, og³owie, pas do lon¿owania) znosi bardzo spokojnie, ciekawe jak d³ugo
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #829 : Luty 06, 2010, 17:06:20 » |
|
Tak d³ugo a¿ nie zaczniesz od niej wymagaæ czego¶ konkretniejszego, poczuje pierwszy ból czy mocniejsz± niewygodê i siê oka¿e jaka jest na prawdê
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #830 : Luty 08, 2010, 13:57:31 » |
|
jaki ból to czy poka¿e czy tez nic nie pokaze zale¿y tylko od stopnia zaufania jakim Cie darzy i waszych wzajemnych relacji na co dzieñ...
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #831 : Luty 08, 2010, 14:57:22 » |
|
Popraw mnie, jesli sie myle, ale zajezdzaniu mlodego konia czesto towarzyszy pewna doza bolu, zwiazana z: -skora, ktora nieprzystosowana do siodla i popregu odparza sie przy pierwszych treningach, z czasem "grubieje" w newralgicznych miejscach i jest OK -slabymi miesniami grzbietu, szyi, zadu, brzucha, w ktorych kon dostaje zakwasow i go bola przy kolejnych jazdach; czesto jest tak, ze pierwsze dwie-trzy jazdy sa super, a opor pojawia sie na czwartej, piatej, kiedy zmeczenie daje o sobie znac -brakiem rownowagi, przez co moze sie zdarzyc, szczegolnie u mniej wprawnego jezdzca, nieregularny kontakt, ktory moze spowodowac uderzenie wedzidlem w dziaslo czy zeba z jednej strony chcemy ten bol ograniczac do minimum, ale z drugiej dobrze, zeby kon wiedzial, ze takie rzeczy sie moga zdarzyc, swiat sie nie konczy i nie nalezy sie wyglupiac z tego powodu (pewnie zaraz mnie ktos z...e za znecanie sie nad zwierzetami)
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
|
« Odpowiedz #832 : Luty 08, 2010, 18:34:42 » |
|
jak z 2 i 3 pkt moge siê zgodziæ ¿e trudno tego unikn±æ tak pierwszego nie rozumiem dlaczego koñ ma siê odparzyæ? wiele razy mia³am do czynienia z m³odymi koñmi i odparzeñ nie widzia³am (o ile sprzêt jest dobrze dopasowany oczywi¶cie)
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #833 : Luty 08, 2010, 18:58:40 » |
|
Niektóre m³ode konie, szczególnie te bardziej "wysuczone", z du¿ym udzia³em krwi, maj± delikatn± skórê i na pierwszych jazdach mo¿e im j± poprêg obcieraæ/odparzaæ, szczególnie je¶li jazdy s± latem. Po nied³ugim czasie ta skóra siê przyzwyczaja i przestaje obcieraæ. Nikt z Was nie spotka³ siê z takim czym¶? Nie chodzi tu o dopasowanie sprzêtu, ale wiêksz± wra¿liwo¶æ takiej skóry. Mi siê ta tylko raz zdarzy³o przy pierwszych jazdach na 3-letnim ogierku, ale us³ysza³em, ¿eby siê tym nie przejmowaæ, jakim¶ ¿elem posmarowaæ, zrobiæ dzieñ- dwa przerwy i dalej mêczyæ temat. To tak samo jak kto¶ niezwyczajny siê we¼mie za mocniejsz± robotê - od razu mu odciski i b±ble na ³apach wychodz±, ale po czasie skóra siê przyzwyczaja i jest OK.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #834 : Luty 08, 2010, 19:07:37 » |
|
U mnie 3-letnia folblutka przy pierwszych lon¿ach otar³a siê od poprêgu sympatexowego, na neoprenie ¿aden koñ mi siê nie otar³, nawet przy pierwszych siod³aniach. My¶lê, ¿e to, czy m³ody koñ bêdzie negatywnie reagowa³ na pracê pod siod³em zale¿y w g³ównej mierze od tego, czy wspó³praca z cz³owiekiem bêdzie mu sprawia³a przyjemno¶æ, oraz czy praca jest przeprowadzana spokojnie, stopniowo.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #835 : Luty 08, 2010, 19:47:10 » |
|
Ja sie spotka³am, w przypadku dwóch znanych mi zaje¿d¿anych latem w tym roku koni, nie by³y to mocne obtarcia, raczej odparzenia w³a¶nie, na obu bokach za ³okciami
Ar...? i dorós³ Ci ¼rebaczek, doros³a koby³a ju¿ !...
S³awek D. fajne foty, ale Panna to chyba oo ?
|
|
|
|
|
|
|
Pamela
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 6
|
|
« Odpowiedz #836 : Luty 08, 2010, 21:46:32 » |
|
Piêkne te wasze koniki, a¿ mi³o poogl±daæ. A to mój ma³opolak - Fakir, w tym roku skoñczy 8 lat. Zdjêcia autorstwa Anny Wo¼niak.
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
|
« Odpowiedz #837 : Luty 08, 2010, 22:08:03 » |
|
³adne zdjêcia napisz co¶ o nim wiêcej, fajny zwierz
|
|
|
|
|
|
|
Pamela
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 6
|
|
« Odpowiedz #838 : Luty 08, 2010, 22:42:06 » |
|
Hmmm co by tu wiêcej... bardzo fajny jest do pracy zwierzaczek, i do uje¿d¿enia i do skoków, bo chêtny, zawsze do przodu i nie ma jakich¶ buntów, jak czego¶ nie rozumie to zaczyna sam kombinowaæ ¿eby siê wpasowaæ Trochê jest ch³opak nakrêtka, nie raz byle co i ju¿ skoczy, podgalopuje itd, ale równie szybko jak siê nakrêca, odkrêca siê. My¶lê ¿e te¿ to mu trochê minie z wiekiem, bo to taki dzieciak jeszcze. Z reszt± pierwsze prawie 5 lat ¿ycia spêdzi³ weso³o biegaj±c po padokach. Pochodzi z Mieczownicy, rodowód jest w linku http://www.allbreedpedigree.com/fakir37
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
|
|
« Odpowiedz #839 : Luty 09, 2010, 12:22:27 » |
|
Rodowód fajny. Pó³brat Farta, to jest wa³ach czy ogier?
|
|
|
|
|
|
|
|