Proszê, zdefiniuj mi typ ma³opolski. Podaj, jaki koñ jest w idealnym typie konia ma³opolskiego.
Uroda jest rzecz± wzglêdn± - nie to co ³adne, tylko to co siê komu podoba.
Nie ma koni idealnych. Jak dla mnie z takimi cechami wierzchowymi jakie ma Bartnik mo¿e mieæ brzydk± g³owê. Grey te¿ nie jest wybitnie urodziwy, a jest bardzo dobrym koniem sportowym i ogierem.
wzorzec konia ma³opolskiego z oficjalnego programu PZHK :
"Koñ ma³opolski powinien odznaczaæ siê: such± konstytucj±, d³ugimi liniami, harmonijn±
budow± i urod± – g³owa szlachetna zbli¿ona kszta³tem do konia arabskiego, stosunkowo
d³uga szyja, k³±b dobrze zarysowany, krótki mocny grzbiet, dobrze zwi±zany, prosty
lub lekko sko¶ny zad z wysok± nasad± ogona, dobrze o¿ebrowany, ³opatka d³uga i sko¶na,
co sprzyja du¿emu wykrokowi, koñczyny suche i poprawne, ma¶æ g³ównie gniada lub siwa
Po¿±dany jest ³agodny charakter i ¿ywy temperament."
Bartnik nie ma harmonijnej budowy, nie ma krótkiego grzbietu, nie jest dobrze zwi±zany, ³opatkê ma raczej strom± ni¿ sko¶n±, g³owê zbli¿on± kszta³tem do konia yyy do jakiego¶ na pewno, szyje ma stosunkowo krótk± (w porównaniu do d³ugich nóg, k³ody i g³owy). Charakteru jego nie znam, ruchem nie zachwyca³. Koñ nie jest w typie konia ma³opolskiego, ani w typie angloaraba. To jest koñ bez typu bo jest nieharmonijny. Posk³adany z ró¿nych elementów.
Nie porównuj go do Greya, bo pod wzglêdem u¿ytkowym i poprawno¶ci eksterieru nie ma czego porównywaæ. Grey jest te¿ urodziwszym ogierem.
Nie odpowiedzia³e¶ na moje drugie pytanie - dlaczego jest jednym z gorszych synów Emira? I w takim razie który jest najlepszy?
Lepsi synowie Emira, z lepszym ruchem i w typie eleganckiego angloaraba to Aspan i Barnaba. Choæ nie s± to oczywi¶cie konie bez wad, bo takich nie ma.