ProszĂŞ, zdefiniuj mi typ maÂłopolski. Podaj, jaki koĂą jest w idealnym typie konia maÂłopolskiego.
Uroda jest rzeczÂą wzglĂŞdnÂą - nie to co Âładne, tylko to co siĂŞ komu podoba.
Nie ma koni idealnych. Jak dla mnie z takimi cechami wierzchowymi jakie ma Bartnik moÂże mieĂŚ brzydkÂą gÂłowĂŞ. Grey teÂż nie jest wybitnie urodziwy, a jest bardzo dobrym koniem sportowym i ogierem.
wzorzec konia maÂłopolskiego z oficjalnego programu PZHK :
"KoĂą maÂłopolski powinien odznaczaĂŚ siĂŞ: suchÂą konstytucjÂą, dÂługimi liniami, harmonijnÂą
budowÂą i urodÂą – gÂłowa szlachetna zbliÂżona ksztaÂłtem do konia arabskiego, stosunkowo
d³uga szyja, k³¹b dobrze zarysowany, krótki mocny grzbiet, dobrze zwi¹zany, prosty
lub lekko skoÂśny zad z wysokÂą nasadÂą ogona, dobrze oÂżebrowany, Âłopatka dÂługa i skoÂśna,
co sprzyja du¿emu wykrokowi, koùczyny suche i poprawne, maœÌ g³ównie gniada lub siwa
Po¿¹dany jest ³agodny charakter i ¿ywy temperament."
Bartnik nie ma harmonijnej budowy, nie ma krótkiego grzbietu, nie jest dobrze zwi¹zany, ³opatkê ma raczej strom¹ ni¿ skoœn¹, g³owê zbli¿on¹ kszta³tem do konia yyy do jakiegoœ na pewno, szyje ma stosunkowo krótk¹ (w porównaniu do d³ugich nóg, k³ody i g³owy). Charakteru jego nie znam, ruchem nie zachwyca³. Koù nie jest w typie konia ma³opolskiego, ani w typie angloaraba. To jest koù bez typu bo jest nieharmonijny. Posk³adany z ró¿nych elementów.
Nie porĂłwnuj go do Greya, bo pod wzglĂŞdem uÂżytkowym i poprawnoÂści eksterieru nie ma czego porĂłwnywaĂŚ. Grey jest teÂż urodziwszym ogierem.
Nie odpowiedziaÂłeÂś na moje drugie pytanie - dlaczego jest jednym z gorszych synĂłw Emira? I w takim razie ktĂłry jest najlepszy?
Lepsi synowie Emira, z lepszym ruchem i w typie eleganckiego angloaraba to Aspan i Barnaba. ChoĂŚ nie sÂą to oczywiÂście konie bez wad, bo takich nie ma.