FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:40:00 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: POKAZ OGIERÓW Bogus³awice  (Przeczytany 57419 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #60 : Styczeñ 17, 2012, 22:33:12 »

Planet jest dla mnie osobi¶cie ¿eñski, ma miêkki grzbiet, choæ rusza³ siê faktycznie efektownie, a czy efektywnie trzebaby go obejrzeæ pod siod³em.

Planet na zak³adzie by³, moim zdaniem, najlepiej ruszaj±cym siê koniem w stawce, szczególnie jego okr±g³y galop robi³ wra¿enie. Mo¿e kto¶ wie dlaczego nie próbowano go w sporcie? A mo¿e próbowano?
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #61 : Styczeñ 17, 2012, 22:51:27 »

Haflingery... Jak bym mia³a wybraæ hc albo kn albo hafi to wszystko tylko nie hafi. Te które znam to wyp³ochy, nietypowe dla rasy, albo wredne  Niezdecydowany  Ma³o znam/zna³am bo ok. 10 szt w Polsce, i z 10 w sumie za granic±, ale nic nadzwyczajnego. Srebrny Rumak te¿ pokaza³ siê jako wyp³och, wiêc do rasy mnie nie przekona³.
Mam dok³±dnie takie samo zdanie na ich temat, znam pewn± stajniê w której próbuje siê z nich zrobiæ wierzchowce dla dzieci, ale efekt jest mizerny. To konie, które maj± b. du¿o si³y i potrafi± j± wykorzystywaæ Smutny

mo¿na próbowaæ zrobiæ z tygrysa kotka domowego, a efekty bêd± podobne. Wszystko powinno byæ wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem. U mnie trójka haflingerów pracuje w polu i rekreacji(bryczki, sanki) na 6 ma³opolaków. Nigdy nie powiem o nich wyp³ochy czy z³o¶liwce, wspomniany "wyp³och" pracuje w ruchu ulicznym, obs³uguje imprezy, skacze, chodzi rajdy z malopolakiami, dzielno¶ci ma wiêcej ni¿ niejeden koñ po próbie  nie generalizujmy
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #62 : Styczeñ 17, 2012, 23:08:41 »

Napisa³am, ¿e bêdê opisywaæ to co WIDZIA£AM i to oceniaæ subiektywnie    Na pokazie ka¿dy ma tylko chwilê ¿eby zademonstrowaæ siê i jak w tym czasie wywinie co¶, to ju¿ tego nie cofnie. Master szala³, ma u mnie krechê, Tabex zlany potem, nakrêcony strasznie, krecha. Jubilat pokaza³ siê dobrze i ma plusa. First Fighter mi³y dla oka, plus. Biegacz plus, Top Gun plus. Pojecha³am porównaæ wyobra¿enia z rzeczywisto¶ci±. ¦l±skich ogierów bêdê szukaæ innych. Gdybym mia³a ma³opolankê/angloarabkê to my¶la³abym nad Planetem, Top Gunem i Biegaczem. Jeszcze bym pewnie pojecha³a pomacaæ i obejrzeæ z bliska ogiery i ewentualne potomstwo. Jak wyp³och i w³azi na cz³owieka, to krecha. W domu mo¿e byæ przytulanka, tutaj mia³ siê pokazaæ z jak najlepszej strony. 

A tak na boku mam pytania. Czy Srebrny Rumak jest uznany przez zwi±zek inny ni¿ PZHK? Ile ma % araba w rodowodzie?

mistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #63 : Styczeñ 17, 2012, 23:58:08 »

co do zachowania ogierów bedacych przed albo w trakcie zezonu krycia zachowanie sie nie liczy kon to nie maszyna ktora sie postawi zaciagniereczny hamulec i bedzie sta³ jak przyklejony  zmiana otoczenia tez ma swoje znaczenie do tego wielka konkurencja innych chcacych byc dominantami w calej grupie.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #64 : Styczeñ 18, 2012, 00:00:41 »

planeta próbowali do wkkw, ale padali z niego jak muchy, cos tam chyba i do ujezdz nawet ale on mia³ jakis taki nr z uskakiwaniem czy co¶ ze gupi³ ludzi w 5 sec
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #65 : Styczeñ 18, 2012, 08:57:16 »

Wszystkie ogiery by³y przed sezonem krycia. Skoro mnóstwo temperamentnych ogierów szanowa³o cz³owieka, a kilka mia³o w nosie, to zak³adam, ¿e maj± gorszy charakter. I po co mam sobie sprawiaæ po takim ¼rebaka, po co k³opoty? Pomijaj±c te, które faktycznie startuj± to je¶li inne porównywalne s± w poprawno¶ci budowy, jako¶ci ruchu i w sporcie wyniki (czyli ¿adne  ) to wybiorê tego z lepszym charakterem. Po to s± czempionaty, pokazy, wystawy, ¿eby konia pokazaæ z jak najlepszej strony w maksymalnie krótkim czasie. W domu to on mo¿e byæ mistrz zastodolnych skoków, s³odki misiek, ale mnie ma do siebie przekonaæ w te 2-5 minut. ¯ebym pó¼niej chcia³a go jeszcze obejrzeæ.
Oceniam co widzê w tym czasie, komisje na wystawach przewa¿nie te¿...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #66 : Styczeñ 18, 2012, 11:51:31 »

W stawce ogierów ma³opolskich na 9 ogierów bardzo zdenerwowany wystêpem by³ jeden. U ¶l w tym temacie te¿ szczególnie wyrózni³ siê jeden. Konia do pokazu po prostu trzeba przygotowaæ i nei oznacza to tylko futrowania aby kark by³ nalezytej grubo¶ci...
misiek11
U¿ytkownik

« Odpowiedz #67 : Styczeñ 18, 2012, 12:28:12 »

zgadzam siê z mistrzem.
Oczywistym jest, ¿e jedne s± bardziej do¶wiadczone, dla innych to debiut i ocenianie charakteru konia po jego wystêpie na p³ycie to jaki¶ ¿art. P³yta jest do oceny eksterieru! Oceny charakteru dokonuje siê m.in. na koniec prób dzielno¶ci to jest po 2-3 miesi±cach treningu. Jestem hobbyst±, laikiem, ale takie sprawy s± dla mnie oczywiste. Jak jadê na pokaz to zeby porównaæ eksterier, wra¿enie, proporcje, ¿eby dostrzec to czego nie odda mi zdjêcie w ofercie stanówki. Tego istotnie mo¿na dokonaæ w 2-3 minuty, ale ocena charakteru, dzielno¶ci?? Przepraszam bardzo, ale to tak jakby¶my zaczêli oceniaæ siebie nawzajem na tym forum.
sirdarek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #68 : Styczeñ 18, 2012, 12:32:12 »

Planet jest dla mnie osobi¶cie ¿eñski, ma miêkki grzbiet, choæ rusza³ siê faktycznie efektownie, a czy efektywnie trzebaby go obejrzeæ pod siod³em.

Planet na zak³adzie by³, moim zdaniem, najlepiej ruszaj±cym siê koniem w stawce, szczególnie jego okr±g³y galop robi³ wra¿enie. Mo¿e kto¶ wie dlaczego nie próbowano go w sporcie? A mo¿e próbowano?

Planeta nie sprobowano w sporcie gdyz mial nie odpowiedniego jezdzca ktory nie umial z nim pracowac . A ostatecznie podobniez zedecydowalo to ze go jezdziec uderzyl i skonczyly sie plany o startach
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #69 : Styczeñ 18, 2012, 12:35:55 »

zgadzam siê z mistrzem.
Oczywistym jest, ¿e jedne s± bardziej do¶wiadczone, dla innych to debiut i ocenianie charakteru konia po jego wystêpie na p³ycie to jaki¶ ¿art. P³yta jest do oceny eksterieru! Oceny charakteru dokonuje siê m.in. na koniec prób dzielno¶ci to jest po 2-3 miesi±cach treningu. Jestem hobbyst±, laikiem, ale takie sprawy s± dla mnie oczywiste. Jak jadê na pokaz to zeby porównaæ eksterier, wra¿enie, proporcje, ¿eby dostrzec to czego nie odda mi zdjêcie w ofercie stanówki. Tego istotnie mo¿na dokonaæ w 2-3 minuty, ale ocena charakteru, dzielno¶ci?? Przepraszam bardzo, ale to tak jakby¶my zaczêli oceniaæ siebie nawzajem na tym forum.
misiek to w jakim stroju mamy siê pokazywaæ  Chichot
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #70 : Styczeñ 18, 2012, 13:19:41 »

Ca³okszta³tu charakteru oceniaæ nie mo¿na, ale nawet przez 2-3 minuty widaæ jak koñ reaguje na nowe rzeczy - p³yta dla niektórych ogierów by³a nie do pokonania  Z politowaniem, publiczno¶æ, muzykê, towarzystwo innych koni. Jasne, ¿e koñ mo¿e mieæ lepszy czy gorszy dzieñ - co dobitnie zaprezntowa³a nam klacz na tegorocznej wystawie, ale je¶li kon ucieka od prowadz±cego,, p³oszy siê, a przy "strachach" jest gotowy przele¼æ po prezenterze to na pewno nie jest pozytywne.

Jeszcze jedna ciekawostka. Na tegorocznym korungu hanowerskim, jeden z ogierów by³ tak pobudliwy, ¿e zrezygnowano z prezentacji w k³usie. Niew±tpliwie jest to sposób, na unikniêcie niektórych problemów.

Tak czy siak, maj±c na uwadze ¿e wystawa to ledwie 2-3 minuty, trzeba dok³adaæ wszelkich starañ aby prezentacja by³a udana. Podej¶cie w stylu to ogier i tak bêdzie pobudliwy, albo i tak nie bêdzie sta³ to kompletne nieporozumienie.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #71 : Styczeñ 18, 2012, 13:29:18 »

e tam tylko narzekacie, proszê bardzo ten ogier to siê pokaza³ 
http://www.dailymotion.pl/video/x4gen9_fusain-du-defey_animals
z drugiej strony jak ten facet pokazuje tego konia to karygodne, ale do¶æ czêsto widzê to u nas
Pamiêtajcie , nie krêcimy koñmi do wewn±trz
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #72 : Styczeñ 18, 2012, 13:31:21 »

e tam tylko narzekacie, proszê bardzo ten ogier to siê pokaza³ 
http://www.dailymotion.pl/video/x4gen9_fusain-du-defey_animals
z drugiej strony jak ten facet pokazuje tego konia to karygodne, ale do¶æ czêsto widzê to u nas
Pamiêtajcie , nie krêcimy koñmi do wewn±trz

Haha mój ulubiony styl. Nie kminiê jak mo¿na "k³usowaæ" wodze trzymaj±c w dwóch rêkach ? Przy ka¿dym kroku koñ dostaje po zêbach przecie¿,a  kontroli to wcale nie zwiêksza...
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #73 : Styczeñ 18, 2012, 14:29:48 »

zgadzam siê z mistrzem.
Oczywistym jest, ¿e jedne s± bardziej do¶wiadczone, dla innych to debiut i ocenianie charakteru konia po jego wystêpie na p³ycie to jaki¶ ¿art. P³yta jest do oceny eksterieru!

Widz to nie sêdzia i mo¿e oceniaæ sobie to co jest dla niego istotne i dzieliæ siê spostrze¿eniami, za co  wszystkim widzom dziêkujê. Je¶li kto¶ ma oko i do¶wiadczenie, to je¶li potrzebuje oceniæ charakter i temperament konia, czasem po kilkuminutowym pokazie mo¿e sobie wyrobiæ do¶æ miarodajn± opiniê i nikt mu tego nie mo¿e zabroniæ, jak równie¿ tego, co jest dlañ bardziej miarodajne - jego w³asne wra¿enie czy ocena z ZT.
co innego sêdziowie. Sêdziowie na p³ycie w. wym. cech nie oceniaj±, ale zachowanie konia ma zawsze du¿y wp³yw na jako¶æ pokazanych chodów, zw³aszcza w stêpie. Koñ, który jest zdenerwowany, nieskoncentrowany na prowadz±cym - nie rozlu¼ni siê i dobrego stêpa najczê¶ciej nie poka¿e, w k³usie bywa podobnie. ¯aden sêdzia nie ma obowi±zku wyobra¿aæ sobie, jak by dany koñ maszerowa³, gdyby by³ spokojny. Ocenia to co widzi. Bywa wiêc, ¿e oceny na p³ycie nie przechodz± konie dlatego, ze s± do niej zupe³nie nieprzygotowane.
misiek11
U¿ytkownik

« Odpowiedz #74 : Styczeñ 18, 2012, 16:15:03 »

zgadzam siê jak najbardziej z tym, ¿e spiêty koñ nie poka¿e sie dobrze w ruchu, to oczywiste. ¯eby przygotowaæ konia ka¿dy powinien mieæ hale, publiczno¶æ, stado koni i spikera je¶li tak nie jest obycie, a co za tym idzie rozlu¼nienie przyjdzie po x wystêpach na imprezach. Wówczas nawet "wyp³och" siê rozlu¼ni a bêdzie to ten sam Koñ. St±d moja opinia, ¿e nie powinno dokonywaæ sie oceny charakteru, a eksterieru . Oczywi¶cie ka¿dy robi co chce...
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: