FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:41:03 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: POKAZ OGIERÓW Bogus³awice  (Przeczytany 57448 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #75 : Styczeñ 18, 2012, 17:58:26 »

Profesjonali¶ci tak w³a¶nie robi±, tzn przed pokazaniem konia komisji przyzwyczajaj± go do ró¿nych miejsc.  Kto¶ kto ma konia wartego dziesi±tki tysiêcy euro nie mo¿e sobie pozwoliæ, ¿eby co¶ "schrzaniæ" w ci±gu tych paru minut. Czêsto tak siê robiæ ucz±c skoków luzem, tj  zmieniaj±c miejsca treningu. Na Zachodzie to czêsto regu³a.Nie ka¿dy "wyp³och" siê w koñcu uspokoi, je¶li to wynika z charakteru, mo¿na nad tym popracowaæ, je¶li z temperamentu - nie bardzo.  Klienci jednak widz±c konia s³abo przygotowanego do pokazania (czy to pod siod³em czy w rêku) czasem my¶l± tak - "nie warto by³o nad nim popracowaæ, wiêc zapewne niewiele jest wart." Ale jak mówisz, ka¿dy robi co chce...
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #76 : Styczeñ 18, 2012, 18:17:08 »

albo na co go staæ.... Dobrze, ¿e zaznaczy³e¶, ¿e to zachodnie standardy(do których musowo nale¿y d±¿yæ), u nas sytaucja jest trochê inna. Bior±c ogiera na taki pokaz ju¿ wyrzucam tyle,, ¿e musia³bym znale¼æ kilku chêtnych na stanówkê, je¶li mia³bym dorzuciæ do tego trenera, zmiane miejsca przygotowañ, etc. sprawa staje siê jeszcze bardziej nierentowna(Zwa¿ywszy na frekwencje publiczno¶ci).
 Nie skar¿e siê, wiem, ¿e to pocz±tki, z roku na rok bêdzie lepiej z takimi przedsiêwziêciami(moze to haraoptymizm?), ale zwracam uwagê, ¿e zawsze najpro¶ciej jest formu³owaæ zarzuty, ¿e nie przyjechali, ¿e przyjechali, ale zle przygotowali, ze zle konie, pokraki, wyplochy, itd itd.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #77 : Styczeñ 18, 2012, 18:35:14 »

Moim zdaniem te zachodnie standardy je¶li chodzi o pokazywanie koni w rêku wielu hodowców koni ma³opolskich ju¿ sobie przyswoi³o, zaw³aszcza ci, którzy je¿d¿± do Bia³ki. S± w tym na ogó³ du¿o lepsi od kolegów z "sp". Narzekania bêd± zawsze, ale warto ich wys³uchaæ, bo z tego te¿ jaka¶ nauka mo¿e p³yn±æ, a tej nigdy za wiele.
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #78 : Styczeñ 18, 2012, 19:13:55 »

brumby bingo!  celne podsumowanie. Najsmieszniejsze jest to, ze przysluchujac sie rozmowom "w kuluarach" a potem zbierajac material uslyszalam, najwiecej zalow i narzekan od tych,ktorych konie zostaly"skrzywdzone ocena", skrytykowane w mediach,przez innych hodowcow itp., bo przeciez kon genialny,papier wybitny, skacze pod niebo,rusza sie jak Totillas itp. niestety rzeczywistosc w wielu przypadkach daleka byla od prawdy.
Przygotowujac konia czy to do pokazu,czempionatu czy kwalifikacji na probe dzielnosci niewielu robi to z wyprzedzeniem czasowym, stad potem takie a nie inne widoki.
Tak jak juz napisal Brumby-te pare minut w przypadku wielu koni to ich byc albo nie byc,nagroda lub przegrana. Czy warto inwestowac czas i kase w przygotowanie? to juz zalezy od indywidualnego podejscia hodowcy.

Co do samych ogierow-spostrzezenia mam takie jak dziewczyny-z reszta glosno sie wymienialysmy obserwacjami. Z ta roznica, ze kompletnie nie widze Nice Boya jako skoczka- w kazdym skoku sztywny,odgiety, zawisajacy nad przeszkoda,co prawda byl taki rudy odgieciuch na mpmk,nawet cos tam ugral;) ale no nie takich obrazkow powinno sie szukac w skokach. Rowniez Dakar Z jakos mnie nie przekonuje. Bardzo fajnie pokazal sie Jubilat- mam okazje z bliska ogladac go na zawodach od momentu jego powrotu na parkury, rozmawialam takze z Ada,ktora go bardzo chwalila. Imek-od zawsze klasa sama w sobie. Qulester-z tego co uslyszalam to kon dopiero wraca w rezim treningowy po jakiejs przerwie (kontuzja?) wiec chyba stad jego wyglad, acz z pewnoscia jest to bardzo ciekawy reproduktor,ktory pokazal sie juz w roli ojca -prudnickie klacze po prostu laaaaalleeeeeczki. Wice czempionka ZT od Turbud Fabel takze kapitalna
Malopolaki-dlugo jeszcze beda promowane te,ktore sa dotacyjne, co maja po milion dwiescie sztuk w ksiegach, na nie zawsze beda chetni -nie wazne, ze krzywy,brzydki, bez ruchu, nie potrafiacy skakac, nie sprawdzajacy sie w innej bryczce niz podczas pokazu dozynkowego.

Na szczescie byly takie ogiery jak Top Gun i jego syn:)

"Narzekania bêd± zawsze, ale warto ich wys³uchaæ, bo z tego te¿ jaka¶ nauka mo¿e p³yn±æ, a tej nigdy za wiele" -ja juz wyciagnelam nauke i od kilku dni latam z kobyla po roznych miejscach zeby przez te swoje 2 -3minuty nie zrobila siary;) czas mamy co prawda do maja czerwca, ale co tam
edit.literowka
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #79 : Styczeñ 18, 2012, 22:33:57 »

"Narzekania bêd± zawsze, ale warto ich wys³uchaæ, bo z tego te¿ jaka¶ nauka mo¿e p³yn±æ, a tej nigdy za wiele" -ja juz wyciagnelam nauke i od kilku dni latam z kobyla po roznych miejscach zeby przez te swoje 2 -3minuty nie zrobila siary;) czas mamy co prawda do maja czerwca, ale co tam

To jest odpowiednie podej¶cie do tematu. To bêdzie Ciê kosztowa³o sporo czasu ale masz te¿ go sporo, ¿eby na spokojnie koby³ê przygotowaæ.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #80 : Styczeñ 19, 2012, 09:28:37 »

Drapik
Co d NB, to powy¿ej wyrazi³am bardzo pdoobn± opiniê do Twojej

brumby
Zgadzam siê, hodowcy na zachodzie to inna bajka. Ja ¶ledzi³am korung oldenburski via internet. Bomba.

Co do charakteru to ja siê powtórzê.
Jesli koñ ma dobry charakter to nie potrzeba mu oswajania. Wiele koni w Bia³ce "w¶ciek³ych ma³opolaków" jak to niektórzy s±dz±, by³o w obcym miejscu i co ? Pstro, nic im to nie robi³o.
Natomiast by³a czê¶æ, dla których problemem by³o... wej¶cie do boksu (!)
Ja lubiê wyje¿d¿aæ z koñmi choæby tylko po to aby zdobywa³y naukê. W tym roku w Bia³ce nszego dwulatka postawiono miedzy koby³ami (fajnie, nie ?) i co mia³am chodziæ i robiæ dym ?? Nie, uzna³am ¿e to dopiero nauka, bo ile razy, w drodze na zawody ogier musi staæ w trailerze/stajni obok koby³y.

BTW, warszawski ozhk organizowa³ w 2011 roku ciekawe kursy dot. prezentacji koni na pokazach/wystawach, prowadzone przez p. Krzy¿anowskiego. Je¶li w tym roku te¿ siê one bêd± odbywaæ to zachêcam, wyt³umaczone zosta³o wszystko - od stroju prowadz±cego, przez sposób prezentacji na p³ycie i trójk±cie.

Mo¿e przyda³by siê na forum w±tek o prezentacji ?
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #81 : Styczeñ 19, 2012, 10:11:18 »

Jesli koñ ma dobry charakter to nie potrzeba mu oswajania.

Wielu psychologów uwa¿a, a ja siê z nimi zgadzam, ¿e charakter to zespól cech w wiêkszo¶ci nabytych, wiêc nie bierze siê sam z siebie. Je¶li od ¼rebaka koñ by³ umiejêtnie prowadzony, to naturalnie charakter bêdzie mia³ dobry. Z ka¿dego spokojnego konia mo¿na bardzo ³atwo i szybko zrobiæ totalnego ¶wira, na odwrót jest ju¿ znacznie trudniej.

Mo¿e przyda³by siê na forum w±tek o prezentacji ?
Popieram.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #82 : Styczeñ 19, 2012, 10:17:46 »

Zgadzam siê, hodowcy na zachodzie to inna bajka. Ja ¶ledzi³am korung oldenburski via internet. Bomba.

Tam to jest biznes jak ka¿dy, wiêc podej¶cie jest profesjonalne, u nas to zabawa dla zapaleñców, wiêc podej¶cie jest amatorskie. Wszystko zgodnie z fizjologiczn± norm±.
misiek11
U¿ytkownik

« Odpowiedz #83 : Styczeñ 19, 2012, 10:27:42 »

Jesli koñ ma dobry charakter to nie potrzeba mu oswajania. Wiele koni w Bia³ce "w¶ciek³ych ma³opolaków" jak to niektórzy s±dz±, by³o w obcym miejscu i co ? Pstro, nic im to nie robi³o.
Natomiast by³a czê¶æ, dla których problemem by³o... wej¶cie do boksu (!)
Ja lubiê wyje¿d¿aæ z koñmi choæby tylko po to aby zdobywa³y naukê. W tym roku w Bia³ce nszego dwulatka postawiono miedzy koby³ami (fajnie, nie ?) i co mia³am chodziæ i robiæ dym ?? Nie, uzna³am ¿e to dopiero nauka, bo ile razy, w drodze na zawody ogier musi staæ w trailerze/stajni obok koby³y.

No tak, je¶li siê z takim urodzi to jasne, a je¶li nie, to trzeba wariata na miêso?
Przecie¿ inaczej zachowa siê koñ, który debiutuje, a inaczej stary wyga, który ma za sob± n wystêpów(chyba nie pomyle siê bardzo jak powiem, ¿e przynajmniej w 90%).
Remonty do wojska, nie od razu szar¿owa³y na armaty, czy sta³y spokojnie w¶ród wybuchów, to wymaga³o wieluset godzin æwiczeñ... Podobnie jest z przezentacj± (mo¿e troche mniej fajerwerków).

Popieram jak najbardziej w±tek o prezentacji, te szkolenia to te¿ ¶wietna inicjatywa.  
misiek11
U¿ytkownik

« Odpowiedz #84 : Styczeñ 19, 2012, 10:40:10 »

Tam to jest biznes jak ka¿dy, wiêc podej¶cie jest profesjonalne, u nas to zabawa dla zapaleñców, wiêc podej¶cie jest amatorskie. Wszystko zgodnie z fizjologiczn± norm±.

¦wiêta prawda! Jakbym bra³ 3000z³ zamiast 300z³ za stanówke, to zatrudni³bym trenera, zmienia³bym miejsca treningu i wszystko wygl±da³oby inaczej. a tak wyda³em 300 na paliwo, drugie tyle na pracownika, op³aty i jeszcze musze s³uchaæ, ¿e mój koñ to "wyp³och"...

Na szczê¶cie jestem zapaleñcem

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #85 : Styczeñ 19, 2012, 10:56:33 »

Ale zgodzisz siê chyba, ¿e do wszystkiego mo¿na podchodziæ bardziej lub mnie "porz±dnie".

misiek11
Niestety, stety prezentuj±c konia publicznie trzeba siê liczyæ z tym, ¿e publika swoje zdanie bêdzie mieæ. Co innego, ¿e ja akurat siebie sam± uznajê za do¶æ srog± w ocenach. Dra¿ni± mnie rzeczy na które wiele osób nie zwróci uwagi, choæby dopasowanie og³owia, schludny wygl±d prezentera.
I to nie jest z³o¶liwe, tylko pragmatyczne. Wiele osób kupuj±cych po prostu lubi "³adne opakowanie". Pieni±dzê wydane na promocje to nie s± pieni±dzê wyrzucone w b³oto.
A wracaj±c do sedna, to Tabex tak jak napisa³am, podoba³ mi siê bardziej ni¿ na zdjêciu zootechnicznym, które widzia³am w sieci
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #86 : Styczeñ 19, 2012, 10:59:26 »

http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=1046.new#new
Zapraszam

Wracajac do szkoleñ, warto dodaæ, ¿e by³y on z tego co pamiêtam bezp³atne
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #87 : Styczeñ 19, 2012, 11:12:21 »

Niestety z czasem jest tak, ¿e bardziej liczy siê czas ni¿ "bezp³atno¶æ". Co z tego, ¿e staæ mnie, ¿eby wydaæ nawet kilka stów za ciekaw± konferencjê czy szkolenia, kiedy nie staæ mnie, ¿eby wyjechaæ na dwa dni. Po tym co piszesz wnioskuje, ¿e jeste¶ jeszcze w wieku studenckim. Wyro¶niesz z tego
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #88 : Styczeñ 19, 2012, 11:13:48 »

Niestety z czasem jest tak, ¿e bardziej liczy siê czas ni¿ "bezp³atno¶æ". Co z tego, ¿e staæ mnie, ¿eby wydaæ nawet kilka stów za ciekaw± konferencjê czy szkolenia, kiedy nie staæ mnie, ¿eby wyjechaæ na dwa dni. Po tym co piszesz wnioskuje, ¿e jeste¶ jeszcze w wieku studenckim. Wyro¶niesz z tego
Jestem
Ale przysz³y zawód mam raczej wolny Przypominam, ¿e Mistrzem Olimpjskim w Pekinie, zosta³ etatowy... dentysta.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #89 : Styczeñ 19, 2012, 11:16:19 »

Jestem
Ale przysz³y zawód mam raczej wolny Przypominam, ¿e Mistrzem Olimpjskim w Pekinie, zosta³ etatowy... dentysta.

Dentysta denty¶cie nie równy. Jeden ma maj±tek, wynajmuje nieruchomo¶ci, zarabia na gie³dzie, etc. i sobie pod³ubie w zêbach dla sportu w wolnej chwili, a drugi siedzi w gabinecie po 10h, ¿eby rodzinê utrzymaæ.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: