jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #60 : Luty 01, 2012, 11:50:04 » |
|
ale nie widzĂŞ takiego trendu w hodowli maÂłopolskiej
Jak to siĂŞ mĂłwi, dobry koĂą nie ma rasy. JaÂśmin ma inne przymioty niÂż dresaÂżowy ruch, dla ktĂłrych kusi wielu hodowcĂłw, niekoniecznie chcÂących podbiĂŚ biaÂłkĂŞ. Sam go chciaÂłem uÂżyĂŚ, jako ojca koni rajdowych, ale przez te jego kontuzje nie zrobiÂłem tego.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #61 : Luty 01, 2012, 11:52:50 » |
|
jasiek MyslĂŞ, Âże inflacja to akurat nie ma nic wspĂłlnego z cenami stanĂłwek. WrĂŞcz odwrotnie, ludzie kryjÂą coraz mniej bo obawiajÂą siĂŞ, Âże rynku na konie nie bĂŞdzie (jakby teraz byÂł...). Ciekawa jestem tegorocznych cen, ale wzrostĂłw bym nie przewidywaÂła, w sp-kach teÂż maÂło ktĂłry ogier kosztuje powyÂżej 2000 zÂł, pĂłki co. Z drugiej strony roÂśnie rzesza Âświadomych hodowcĂłw, ktĂłrzy nie bojÂą siĂŞ siĂŞgaĂŚ po nasienie zagranicznych ogierĂłw, ktĂłrego cena znacznie odbiega od cen krajowych.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #62 : Luty 01, 2012, 12:02:09 » |
|
jasiek MyslĂŞ, Âże inflacja to akurat nie ma nic wspĂłlnego z cenami stanĂłwek. WrĂŞcz odwrotnie, ludzie kryjÂą coraz mniej bo obawiajÂą siĂŞ, Âże rynku na konie nie bĂŞdzie (jakby teraz byÂł...).
Ma ma, spadek liczby ogierĂłw jest jeszcze wiĂŞkszy niÂż spadek liczby stanĂłwek. JeÂśli chcĂŞ mieĂŚ ogiera, to muszĂŞ go utrzymaĂŚ, pracownicy, pasza, energia, paliwo, weterynarz, to wszystko podroÂżaÂło o jakieÂś 20% przez ostatnie dwa lata. Musisz to wliczyĂŚ w cenĂŞ stanĂłwki, jeÂśli nie chcesz dokÂładaĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #63 : Luty 01, 2012, 12:07:29 » |
|
Jak to siĂŞ mĂłwi, dobry koĂą nie ma rasy.
Zgadza siĂŞ, ale maÂło ktĂłry sportowiec tak mĂłwi. JaÂśmin ma inne przymioty niÂż dresaÂżowy ruch, dla ktĂłrych kusi wielu hodowcĂłw, niekoniecznie chcÂących podbiĂŚ biaÂłkĂŞ. Sam go chciaÂłem uÂżyĂŚ, jako ojca koni rajdowych, ale przez te jego kontuzje nie zrobiÂłem tego.
Jakie sÂą te przymioty, bo przy sporych chĂŞciach (zawsze u konia szukam najpierw zalet) nie potrafiĂŞ siĂŞ ich doszukaĂŚ?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #64 : Luty 01, 2012, 12:10:58 » |
|
jasiek MyslĂŞ, Âże inflacja to akurat nie ma nic wspĂłlnego z cenami stanĂłwek. WrĂŞcz odwrotnie, ludzie kryjÂą coraz mniej bo obawiajÂą siĂŞ, Âże rynku na konie nie bĂŞdzie (jakby teraz byÂł...).
Ma ma, spadek liczby ogierĂłw jest jeszcze wiĂŞkszy niÂż spadek liczby stanĂłwek. JeÂśli chcĂŞ mieĂŚ ogiera, to muszĂŞ go utrzymaĂŚ, pracownicy, pasza, energia, paliwo, weterynarz, to wszystko podroÂżaÂło o jakieÂś 20% przez ostatnie dwa lata. Musisz to wliczyĂŚ w cenĂŞ stanĂłwki, jeÂśli nie chcesz dokÂładaĂŚ. Ok zgodzĂŞ siĂŞ, Âże koszty wzrastajÂą, ale pytanie czemu tego nie widaĂŚ ? W cenach stanĂłwek i koni ?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #65 : Luty 01, 2012, 12:49:36 » |
|
Ma ma, spadek liczby ogierĂłw jest jeszcze wiĂŞkszy niÂż spadek liczby stanĂłwek. JeÂśli chcĂŞ mieĂŚ ogiera, to muszĂŞ go utrzymaĂŚ, pracownicy, pasza, energia, paliwo, weterynarz, to wszystko podroÂżaÂło o jakieÂś 20% przez ostatnie dwa lata. Musisz to wliczyĂŚ w cenĂŞ stanĂłwki, jeÂśli nie chcesz dokÂładaĂŚ.
Koszty inflacji mog¹ sobie wliczyÌ w ceny Ci, którzy produkuj¹ coœ, co ludziom jest niezbêdne i bez czego siê ludzie absolutnie nie mog¹ obejœÌ. Z regu³y wlicz¹ nawet z nadmiarem. Ca³a reszta musi za to zap³aciÌ, chc¹c czy nie chc¹c. Hodowcy koni (w tym tak¿e w³aœciciele ogierów) albo podnios¹ ceny by jakoœ wyjœÌ na swoje (co prawdopodobnie nic nie da, bo ich produkt bêdzie mniej atrakcyjny), albo nie podnios¹ (co te¿ nic nie da, bo popyt siê popyt siê przez to nie zwiêkszy a koszty inflacji i tak ponios¹). Elektrownie, rafinerie zawsze na swoje wyjd¹, weterynarze byc mo¿e te¿, producenci pasz trochê mniej, pracownicy raczej nie a jak dok³adali, tak bêd¹ dok³adaÌ, tylko trochê wiêcej.
|
|
|
|
|
|
|
mockery
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #66 : Luty 01, 2012, 13:21:14 » |
|
Witam jaÂśka i kilka innych osĂłb w temacie JaÂśmina. Jako mecenas, prawnik zgadzam siĂŞ z przedmĂłwcami i rĂłwnieÂż zazdroÂśnikami – cenĂŞ dyktuje wÂłaÂściciel i czy komuÂś siĂŞ to podoba czy nie to „tylko moÂże sobie pokrzyczeĂŚ – ale co jemu to da! Nie staĂŚ go i tyle! Ja na pewno pokryje tym koniem bo mnie staĂŚ bo jest warty tej ceny. Dwa koĂą w programie i bĂŞdzie miaÂł wiele klaczy w tym terenie dotacyjnych pod ogonem. Trzy w jego okolicy jest tylko jeden ogier o x razy mniejszej klasy. Konsensus – koĂą rewelacyjny i zdaniem z PZHK, PZJ oraz wielu rĂłwnieÂż moim lepszy od ojca Frazesa. BiĂŚ pianĂŞ kaÂżdy potrafi ale szacunek dla tego co go wychowaÂł czyli Pana Warszawskiego, szacunek dla syna PawÂła jak nim siĂŞ opiekujÂą. A kto miaÂł nim siĂŞ zajÂąc w Walewicach jak jeÂźdÂźcĂłw brak bo wszystko podupada (na 500 ha stanĂłw karp zdoÂłowaÂł, wczeÂśniej Rosja embargo na miĂŞcho – gdzieÂś do tych koni trzeba dokÂładaĂŚ aby zainwestowaĂŚ). Szacunek dla dyrektora Walewic, Âże przy „pierdoÂłowatej” kontuzji wycofaÂł go z ZT bo wiedziaÂł, Âże z palcem w d… zda go za rok. Gdyby nie odejmowane 10 pkt za to, Âże rocznikiem byÂł starszy wymiĂłtÂłby El Ejido i byÂłby Championem a nie Vice. Dobrze Âże pokazali go na Polagrze ktĂłry z Huzamem miaÂł egzekwio i uzyskaÂł 43,33pkt. RĂłwnieÂż szacunek dla Prezesa, Âże ostatnie rodzynki zostawiÂł na koniec do sprzedaÂży. Huzar, Horn zostajÂą bo coÂś muszÂą mieĂŚ. Frazes u Pana M.Treli za 1500 lub 1400 + 8% VAT. Gray i reszta bardzo dobrze, Âże Andrzej i reszta kolegĂłw ceniÂą swe konie a nie majtki przez gÂłowĂŞ ÂściÂągajÂą aby jak w zimnokrwistych kaÂżdÂą chabetĂŞ kryĂŚ po 200-300zÂł. PoznaÂłem WÂłaÂściciela JaÂśmina kilka lat temu. SÂłyszaÂłem bardzo pozytywne opinie z Janowa z nie byle ust na jego temat. CaÂły szacunek dla tego mÂłodego hodowcy z takim tradycjami w rodzinie oraz osiÂągniĂŞciami w innych sferach ktĂłrych dziaÂła. Bardzo dobrze Ewa wpisaÂła siĂŞ na facebooku krĂłtko i na temat cyt.: ÂŚmiaÂło mogĂŞ powiedzieĂŚ, Âże super koĂą trafiÂł w super rĂŞce  Oby tak dalej  . Jasiek, Ewa, Ewa, Panie Marku, kol. Andrzeju mieliÂście racje podpisuje siĂŞ oburÂącz. Do Artura bardziej pasuje jaki pies taki pan. Ale jaki JaÂśmin taki Artur – tak trzymaj chÂłopie. Wiesz przecieÂż, pies jak ujada to w mordzie nic nie trzyma i gÂłodny chodziĂŚ bĂŞdzie. Do reszty zazdroÂśnikĂłw kÂłapaĂŚ sobie moÂżecie. Facet ma jaja i lepiej normalnie gadaĂŚ a i za darmo pomoÂże pokryje bo to jest Hodowca a nie pitok handlarz. Z gĂŞby cholewy nie robi a na utrzymanie konia musi zarobiĂŚ, darmo go teÂż nie dostaÂł. A plan hodowlany ma jasny i przejrzysty. Zamiast klepaĂŚ, kÂłapaĂŚ, gadaĂŚ lepiej zadzwoniĂŚ do niego i powiedzieĂŚ mam dwie klacze jedna moja druga kumpla sÂą mega fajne jadÂą na ZT moÂże byĂŚ coÂś taniej powodzenia. ps. Bua ha bua aha te za darmo konie do krycia aby siĂŞ w kategoryzacji utrzymaĂŚ. Kolejny temat rzeka. Albo te „pasztety” na dotacjach ktĂłre za chwilĂŞ bĂŞdÂą miaÂły inbredy etc. bo nikt normalny w programie nie siedzi. Powinno siĂŞ zabraĂŚ dotacje i daĂŚ dopÂłaty do ogierĂłw tych czoÂłowych. Aby wÂłaÂśnie dla krajowych hodowcĂłw taniÂą stanĂłwkÂą wspieraĂŚ. A nie kryĂŚ tym co jest za miedzÂą bo bliÂżej taniej. JaÂśmin to jeden z najpiĂŞkniejszych eksterierowo i w ruchu ogierĂłw w Polsce 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #67 : Luty 01, 2012, 13:26:36 » |
|
(...)TreœÌ nie zwi¹zana z tematem w¹tku wyedytowano zgodnie z regulaminem forum. Mod
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #68 : Luty 01, 2012, 13:38:48 » |
|
(...)TreœÌ nie zwi¹zana z tematem w¹tku wyedytowano zgodnie z regulaminem forum. Mod
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #69 : Luty 01, 2012, 13:57:24 » |
|
Ja na pewno pokryje tym koniem bo mnie staĂŚ bo jest warty tej ceny. Dwa koĂą w programie i bĂŞdzie miaÂł wiele klaczy w tym terenie dotacyjnych pod ogonem. Trzy w jego okolicy jest tylko jeden ogier o x razy mniejszej klasy.
To siĂŞ zgadza. MoÂże to byĂŚ koĂą na miarĂŞ Juranda. Konsensus – koĂą rewelacyjny i zdaniem z PZHK, PZJ oraz wielu rĂłwnieÂż moim lepszy od ojca Frazesa.
Nie wiedziaÂłem Âże w PZJ i PZHK mamy takich wizjonerĂłw BiĂŚ pianĂŞ kaÂżdy potrafi ale szacunek dla tego co go wychowaÂł czyli Pana Warszawskiego
Podziwiam p. Warszawskiego za to, Âże go jak widaĂŚ, dobrze sprzedaÂł. Konia wyhodowaÂła pani Anna PiĂŞta. bo nikt normalny w programie nie siedzi. Powinno siĂŞ zabraĂŚ dotacje i daĂŚ dopÂłaty do ogierĂłw tych czoÂłowych. Aby wÂłaÂśnie dla krajowych hodowcĂłw taniÂą stanĂłwkÂą wspieraĂŚ. A nie kryĂŚ tym co jest za miedzÂą bo bliÂżej taniej.
W trosce o JaÂśmina dotacji bym nie zabieraÂł, bo kto wtedy nim bĂŞdzie kryÂł? JaÂśmin to jeden z najpiĂŞkniejszych eksterierowo i w ruchu ogierĂłw w Polsce  RadzĂŞ przetrzeĂŚ okulary, bo ten ruch coÂś sÂłabo widaĂŚ .
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #70 : Luty 01, 2012, 14:04:53 » |
|
Dorzucê jeszcze trzy grosze od siebie - jak mo¿na porównywaÌ 5-latka, który owszem by³ wiceczempionem ZT, ale w bardzo kiepskiej stawce z Frazesem, który da³ kilku uznanych synów jest uznany we Francji i zaj¹³ 4 miejsce na MPS w skokach?
|
|
|
|
|
|
|
mockery
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #71 : Luty 01, 2012, 14:10:01 » |
|
a no mo¿na.... jeœli siê znasz na koniach wiesz co to potencja³. wiesz co to zaniedbanie. p. Ania wiedzia³a co zabiera :-0 i chwa³a jej za to. (...)TreœÌ nie zwi¹zana z tematem w¹tku wyedytowano zgodnie z regulaminem forum. Mod
|
|
|
|
|
|
|
mockery
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #72 : Luty 01, 2012, 14:27:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #73 : Luty 01, 2012, 14:27:27 » |
|
mockery czas pokaÂże kto miaÂł racje, obyÂś miaÂł racjĂŞ, bo wszyscy tutaj czekamy na nastĂŞpce Ramzesa  i bardzo prosimy abyÂś nie odbiegaÂł od tematu 
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #74 : Luty 01, 2012, 14:29:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|