FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 10, 2025, 07:58:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 15 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: StanĂłwka 2012/ Âźrebaki 2013  (Przeczytany 118273 razy)
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Styczeń 23, 2012, 18:22:52 »

Klacz pierwiastka - pokryj jÂą czymÂś, co daje moÂżliwie maÂły rozrzut. BĂŞdziesz miaÂła jakieÂś pojĂŞcie co przekazuje sama klacz.

Natomiast juÂż moja subiektywna ocena jest taka, Âże przydaÂłby siĂŞ tej klaczy dolew dobrego xx.

Ja bym rozwa¿y³ któregoœ z trójki - Grey, Saganek i Regiel, przy czym te dwa ostatnie to, moim zdaniem, wiêksze ryzyko, ale i mniejsze koszty. Pewnie kolega Brumby poleca³ bêdzie Maga, ale ten z kolei daje nieraz krzywe na spodzie Ÿrebaki, co siê k³óci z punktem pierwszym.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 23, 2012, 19:43:08 »

ale siĂŞ dyskusja rozwinĂŞÂła  Chichot
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Styczeń 23, 2012, 19:45:16 »

Nie polecaÂłbym Maga, nie wiedzÂąc jakie mniej wiĂŞcej ÂźrebiĂŞta klacz daje, Saganek i Regiel - teÂż bym w tÂą stronĂŞ patrzyÂł ale teÂż wybraÂłbym siĂŞ do Udorza Âżeby zobaczyĂŚ co i z czym daÂł Sentender.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 23, 2012, 19:55:38 »

Od razu powiem, Âże Grey nie wchodzi w rachubĂŞ.
ChciaÂłabym wykorzystaĂŚ ogiera sprawdzonego sportowo, dlatego przynajmniej na chwilĂŞ obecnÂą wykreÂślam Sentendera. Regiel kryje ? Gdzie ?
RozwaÂżaÂłam Top Guna, bo wychodzi ciekawy inbred na Arlequina, ale sama nie wiem.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Styczeń 23, 2012, 20:07:46 »

Grey daje ciekawszy inbred na Aquino, a to moÂże byĂŚ jedna z ostatnich szans Âżeby z niego skorzystaĂŚ.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 23, 2012, 20:08:40 »

Jest zamroÂżony. Za duÂżo szkarad po Greyu widziaÂłam, Âżeby ryzykowaĂŚ, niestety.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Styczeń 23, 2012, 20:20:55 »

Z takim samym prawdopodobieĂąstwem bĂŞdzie "szkaradny" po Top Gun-ie jak po Grey-u. Grey kryÂł duÂżo przedÂświtĂłw, stÂąd moÂże taka opinia o nim.

JeÂśli chcesz Âładnego konia, to pokryj tym:

http://www.bazakoni.pl/horse_15457.html

W tym roku lider w klasyfikacji ogierĂłw na SÂłuÂżewcu, mimo, Âże nie kryÂł w PSK czy innych czoÂłowych hodowlach wyÂścigowych. Zinbredowany na Czorta 4x5x5, m.in. przez 3/4 brata Elsinga.

ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeń 23, 2012, 20:48:19 »

Jako, Âże to jest gdybanie, to pomijajÂąc wyglÂąd:
Co Grey poprawia, a co moÂże "zepsuĂŚ"? Uzdolnienia skokowe potomstwa sÂą bezdyskusyjne.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Styczeń 23, 2012, 21:26:07 »

Grey powinien dodaĂŚ koÂści, poprawiĂŚ szyjĂŞ i ruch, szczegĂłlnie kÂłus i galop. W Twoim przypadku doda teÂż dÂługich linii.

U mojej klaczy popsu³ kopyta. JakoœÌ rogu jest œwietna, ale s¹ za drobne (szczególnie prawe przednie), a matka i babka mia³y talerze jak koù zimnokrwisty. W zwi¹zku z tym zdarzaj¹ siê podbicia i kulawizny po rozczyszczaniu (klacz ma 175 cm i wa¿y pewnie z siedem stów), chocia¿ ju¿ coraz rzadziej, bo pracujemy nad tym w zasadzie od pocz¹tku i jest duuu¿a poprawa.

PS.
A i urody dodaÂł, a nie zabraÂł. Na tej samej klaczy Top Gun daÂł poprawnÂą cĂłrkĂŞ, rĂłwnie wysokÂą, ale z OCD i maÂło typowÂą. Zdecydowanie brzydszÂą niÂż po Greyu.
misiek11
UÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 23, 2012, 22:13:55 »

bÂądz co bÂądz w ubiegÂłym roku BiaÂłkĂŞ podbiÂły Grey'ki, ktĂłrym urody bym nie odmĂłwiÂł
u mnie tez Grey'ka ma drobniutkie "raciczki"
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Styczeń 24, 2012, 06:14:01 »

To ja z zapytaniem te¿ siê w³¹czam, chocia¿ decyzjê powiedzmy, ¿e ju¿ podjê³am.
Artena po SzaÂł - Efekt lub Baryt
Aragona po SzaÂł- Mefisto lub Huzar
Czekam na komentarze do tych po³¹czeù. najchêtniej na Aragonê u¿y³abym dobrego folbluta, ale takowych brak, Artenie da³abym chêtnie konia z uzdolnieniami sportowymi, je¿eli z Barnab¹ da³a Arsynê- czempionkê ZT, to wydaje mi siê, ¿e sama w sobie ma te¿ olbrzymi potencja³ i z porz¹dnym ogierem powinna coœ dobrego wskrzesiÌ. Aragona najlepiej ³¹czy siê z folblutami, 4 razy by³a te¿ pod Efektem, wiêc ju¿ efektowania starczy.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeń 24, 2012, 10:13:27 »

To ja z zapytaniem te¿ siê w³¹czam, chocia¿ decyzjê powiedzmy, ¿e ju¿ podjê³am.
Artena po SzaÂł - Efekt lub Baryt
Aragona po SzaÂł- Mefisto lub Huzar
Czekam na komentarze do tych po³¹czeù. najchêtniej na Aragonê u¿y³abym dobrego folbluta, ale takowych brak, Artenie da³abym chêtnie konia z uzdolnieniami sportowymi, je¿eli z Barnab¹ da³a Arsynê- czempionkê ZT, to wydaje mi siê, ¿e sama w sobie ma te¿ olbrzymi potencja³ i z porz¹dnym ogierem powinna coœ dobrego wskrzesiÌ. Aragona najlepiej ³¹czy siê z folblutami, 4 razy by³a te¿ pod Efektem, wiêc ju¿ efektowania starczy.

Wszystko piĂŞknie, tylko Baryt wyciĂŞty, a Huzar nieudostĂŞpniany. Efekta nie nazwaÂłbym porzÂądnym sportowym ogierem.
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #27 : Styczeń 24, 2012, 10:35:43 »

Baryt aktualnie mrozi siĂŞ w Janowie, bo Spisak chce go dalej jeÂżdziĂŚ jak bĂŞdzie juÂż waÂłachem, po zamroÂżeniu koĂą  wraca do sportu.
Co do Efekta na ArtenĂŞ, to tu nie byÂły kwestie sportowe, ale raczej skÂłaniam siĂŞ ku Barytowi.
A co siĂŞ dzieje z Huzarem? Wiesz coÂś wiĂŞcej?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Styczeń 24, 2012, 10:42:40 »

Na dzisiaj Huzar nie kryje.
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeń 24, 2012, 10:57:00 »

No dobrze, na dziÂś nie kryje, ale to znaczy Âże w ogĂłle nie bĂŞdzie dostĂŞpny w tym sezonie?

Diokles czy Dionizos? KtĂłry wydaje siĂŞ byĂŚ lepszy, po Dionizosie widziaÂłam tylko Leksandra na zdjĂŞciach, wiĂŞc mniej wiĂŞcej o jednym i o drugim nie bardzo moÂżna coÂś powiedzieĂŚ. Jasiek, jakieÂś opinie?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 15 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: