FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:57:04 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 15 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Stanówka 2012/ ¼rebaki 2013  (Przeczytany 113792 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #15 : Styczeñ 23, 2012, 18:22:52 »

Klacz pierwiastka - pokryj j± czym¶, co daje mo¿liwie ma³y rozrzut. Bêdziesz mia³a jakie¶ pojêcie co przekazuje sama klacz.

Natomiast ju¿ moja subiektywna ocena jest taka, ¿e przyda³by siê tej klaczy dolew dobrego xx.

Ja bym rozwa¿y³ którego¶ z trójki - Grey, Saganek i Regiel, przy czym te dwa ostatnie to, moim zdaniem, wiêksze ryzyko, ale i mniejsze koszty. Pewnie kolega Brumby poleca³ bêdzie Maga, ale ten z kolei daje nieraz krzywe na spodzie ¼rebaki, co siê k³óci z punktem pierwszym.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeñ 23, 2012, 19:43:08 »

ale siê dyskusja rozwinê³a  Chichot
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #17 : Styczeñ 23, 2012, 19:45:16 »

Nie poleca³bym Maga, nie wiedz±c jakie mniej wiêcej ¼rebiêta klacz daje, Saganek i Regiel - te¿ bym w t± stronê patrzy³ ale te¿ wybra³bym siê do Udorza ¿eby zobaczyæ co i z czym da³ Sentender.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Styczeñ 23, 2012, 19:55:38 »

Od razu powiem, ¿e Grey nie wchodzi w rachubê.
Chcia³abym wykorzystaæ ogiera sprawdzonego sportowo, dlatego przynajmniej na chwilê obecn± wykre¶lam Sentendera. Regiel kryje ? Gdzie ?
Rozwa¿a³am Top Guna, bo wychodzi ciekawy inbred na Arlequina, ale sama nie wiem.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Styczeñ 23, 2012, 20:07:46 »

Grey daje ciekawszy inbred na Aquino, a to mo¿e byæ jedna z ostatnich szans ¿eby z niego skorzystaæ.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeñ 23, 2012, 20:08:40 »

Jest zamro¿ony. Za du¿o szkarad po Greyu widzia³am, ¿eby ryzykowaæ, niestety.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Styczeñ 23, 2012, 20:20:55 »

Z takim samym prawdopodobieñstwem bêdzie "szkaradny" po Top Gun-ie jak po Grey-u. Grey kry³ du¿o przed¶witów, st±d mo¿e taka opinia o nim.

Je¶li chcesz ³adnego konia, to pokryj tym:

http://www.bazakoni.pl/horse_15457.html

W tym roku lider w klasyfikacji ogierów na S³u¿ewcu, mimo, ¿e nie kry³ w PSK czy innych czo³owych hodowlach wy¶cigowych. Zinbredowany na Czorta 4x5x5, m.in. przez 3/4 brata Elsinga.

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeñ 23, 2012, 20:48:19 »

Jako, ¿e to jest gdybanie, to pomijaj±c wygl±d:
Co Grey poprawia, a co mo¿e "zepsuæ"? Uzdolnienia skokowe potomstwa s± bezdyskusyjne.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Styczeñ 23, 2012, 21:26:07 »

Grey powinien dodaæ ko¶ci, poprawiæ szyjê i ruch, szczególnie k³us i galop. W Twoim przypadku doda te¿ d³ugich linii.

U mojej klaczy popsu³ kopyta. Jako¶æ rogu jest ¶wietna, ale s± za drobne (szczególnie prawe przednie), a matka i babka mia³y talerze jak koñ zimnokrwisty. W zwi±zku z tym zdarzaj± siê podbicia i kulawizny po rozczyszczaniu (klacz ma 175 cm i wa¿y pewnie z siedem stów), chocia¿ ju¿ coraz rzadziej, bo pracujemy nad tym w zasadzie od pocz±tku i jest duuu¿a poprawa.

PS.
A i urody doda³, a nie zabra³. Na tej samej klaczy Top Gun da³ poprawn± córkê, równie wysok±, ale z OCD i ma³o typow±. Zdecydowanie brzydsz± ni¿ po Greyu.
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #24 : Styczeñ 23, 2012, 22:13:55 »

b±dz co b±dz w ubieg³ym roku Bia³kê podbi³y Grey'ki, którym urody bym nie odmówi³
u mnie tez Grey'ka ma drobniutkie "raciczki"
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #25 : Styczeñ 24, 2012, 06:14:01 »

To ja z zapytaniem te¿ siê w³±czam, chocia¿ decyzjê powiedzmy, ¿e ju¿ podjê³am.
Artena po Sza³ - Efekt lub Baryt
Aragona po Sza³- Mefisto lub Huzar
Czekam na komentarze do tych po³±czeñ. najchêtniej na Aragonê u¿y³abym dobrego folbluta, ale takowych brak, Artenie da³abym chêtnie konia z uzdolnieniami sportowymi, je¿eli z Barnab± da³a Arsynê- czempionkê ZT, to wydaje mi siê, ¿e sama w sobie ma te¿ olbrzymi potencja³ i z porz±dnym ogierem powinna co¶ dobrego wskrzesiæ. Aragona najlepiej ³±czy siê z folblutami, 4 razy by³a te¿ pod Efektem, wiêc ju¿ efektowania starczy.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeñ 24, 2012, 10:13:27 »

To ja z zapytaniem te¿ siê w³±czam, chocia¿ decyzjê powiedzmy, ¿e ju¿ podjê³am.
Artena po Sza³ - Efekt lub Baryt
Aragona po Sza³- Mefisto lub Huzar
Czekam na komentarze do tych po³±czeñ. najchêtniej na Aragonê u¿y³abym dobrego folbluta, ale takowych brak, Artenie da³abym chêtnie konia z uzdolnieniami sportowymi, je¿eli z Barnab± da³a Arsynê- czempionkê ZT, to wydaje mi siê, ¿e sama w sobie ma te¿ olbrzymi potencja³ i z porz±dnym ogierem powinna co¶ dobrego wskrzesiæ. Aragona najlepiej ³±czy siê z folblutami, 4 razy by³a te¿ pod Efektem, wiêc ju¿ efektowania starczy.

Wszystko piêknie, tylko Baryt wyciêty, a Huzar nieudostêpniany. Efekta nie nazwa³bym porz±dnym sportowym ogierem.
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Styczeñ 24, 2012, 10:35:43 »

Baryt aktualnie mrozi siê w Janowie, bo Spisak chce go dalej je¿dziæ jak bêdzie ju¿ wa³achem, po zamro¿eniu koñ  wraca do sportu.
Co do Efekta na Artenê, to tu nie by³y kwestie sportowe, ale raczej sk³aniam siê ku Barytowi.
A co siê dzieje z Huzarem? Wiesz co¶ wiêcej?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Styczeñ 24, 2012, 10:42:40 »

Na dzisiaj Huzar nie kryje.
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeñ 24, 2012, 10:57:00 »

No dobrze, na dzi¶ nie kryje, ale to znaczy ¿e w ogóle nie bêdzie dostêpny w tym sezonie?

Diokles czy Dionizos? Który wydaje siê byæ lepszy, po Dionizosie widzia³am tylko Leksandra na zdjêciach, wiêc mniej wiêcej o jednym i o drugim nie bardzo mo¿na co¶ powiedzieæ. Jasiek, jakie¶ opinie?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 15 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: