FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:53:48 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Stanówka 2012/ ¼rebaki 2013  (Przeczytany 113927 razy)
0 u¿ytkowników i 15 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #60 : Luty 01, 2012, 11:50:04 »

ale nie widzê takiego trendu w hodowli ma³opolskiej

Jak to siê mówi, dobry koñ nie ma rasy.

Ja¶min ma inne przymioty ni¿ dresa¿owy ruch, dla których kusi wielu hodowców, niekoniecznie chc±cych podbiæ bia³kê. Sam go chcia³em u¿yæ, jako ojca koni rajdowych, ale przez te jego kontuzje nie zrobi³em tego.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #61 : Luty 01, 2012, 11:52:50 »

jasiek
Myslê, ¿e inflacja to akurat nie ma nic wspólnego z cenami stanówek. Wrêcz odwrotnie, ludzie kryj± coraz mniej bo obawiaj± siê, ¿e rynku na konie nie bêdzie (jakby teraz by³...).
Ciekawa jestem tegorocznych cen, ale wzrostów bym nie przewidywa³a, w sp-kach te¿ ma³o który ogier kosztuje powy¿ej 2000 z³, póki co.
Z drugiej strony ro¶nie rzesza ¶wiadomych hodowców, którzy nie boj± siê siêgaæ po nasienie zagranicznych ogierów, którego cena znacznie odbiega od cen krajowych.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #62 : Luty 01, 2012, 12:02:09 »

jasiek
Myslê, ¿e inflacja to akurat nie ma nic wspólnego z cenami stanówek. Wrêcz odwrotnie, ludzie kryj± coraz mniej bo obawiaj± siê, ¿e rynku na konie nie bêdzie (jakby teraz by³...).

Ma ma, spadek liczby ogierów jest jeszcze wiêkszy ni¿ spadek liczby stanówek. Je¶li chcê mieæ ogiera, to muszê go utrzymaæ, pracownicy, pasza, energia, paliwo, weterynarz, to wszystko podro¿a³o o jakie¶ 20% przez ostatnie dwa lata. Musisz to wliczyæ w cenê stanówki, je¶li nie chcesz dok³adaæ.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #63 : Luty 01, 2012, 12:07:29 »

Jak to siê mówi, dobry koñ nie ma rasy.
Zgadza siê, ale ma³o który sportowiec tak mówi.

Ja¶min ma inne przymioty ni¿ dresa¿owy ruch, dla których kusi wielu hodowców, niekoniecznie chc±cych podbiæ bia³kê. Sam go chcia³em u¿yæ, jako ojca koni rajdowych, ale przez te jego kontuzje nie zrobi³em tego.
Jakie s± te przymioty, bo przy sporych chêciach (zawsze u konia szukam najpierw zalet) nie potrafiê siê ich doszukaæ?

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #64 : Luty 01, 2012, 12:10:58 »

jasiek

Ma ma, spadek liczby ogierów jest jeszcze wiêkszy ni¿ spadek liczby stanówek. Je¶li chcê mieæ ogiera, to muszê go utrzymaæ, pracownicy, pasza, energia, paliwo, weterynarz, to wszystko podro¿a³o o jakie¶ 20% przez ostatnie dwa lata. Musisz to wliczyæ w cenê stanówki, je¶li nie chcesz dok³adaæ.
Ok zgodzê siê, ¿e koszty wzrastaj±, ale pytanie czemu tego nie widaæ ? W cenach stanówek i koni ?
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #65 : Luty 01, 2012, 12:49:36 »

Koszty inflacji mog± sobie wliczyæ w ceny Ci, którzy produkuj± co¶, co ludziom jest niezbêdne i bez czego siê ludzie absolutnie nie mog± obej¶æ. Z regu³y wlicz± nawet z nadmiarem. Ca³a reszta musi za to zap³aciæ, chc±c czy nie chc±c. Hodowcy koni (w tym tak¿e w³a¶ciciele ogierów) albo podnios± ceny by jako¶ wyj¶æ na swoje (co prawdopodobnie nic nie da, bo ich produkt bêdzie mniej atrakcyjny), albo nie podnios± (co te¿ nic nie da, bo popyt siê popyt siê przez to nie zwiêkszy a koszty inflacji i tak ponios±). Elektrownie, rafinerie zawsze na swoje wyjd±, weterynarze byc mo¿e te¿, producenci pasz trochê mniej, pracownicy raczej nie a jak dok³adali, tak bêd± dok³adaæ, tylko trochê wiêcej.
mockery
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #66 : Luty 01, 2012, 13:21:14 »

Witam ja¶ka i kilka innych osób w temacie Ja¶mina. Jako mecenas, prawnik zgadzam siê z przedmówcami i równie¿ zazdro¶nikami – cenê dyktuje w³a¶ciciel i czy komu¶ siê to podoba czy nie to „tylko mo¿e sobie pokrzyczeæ – ale co jemu to da! Nie staæ go i tyle! Ja na pewno pokryje tym koniem bo mnie staæ bo jest warty tej ceny. Dwa koñ w programie i bêdzie mia³ wiele klaczy w tym terenie dotacyjnych pod ogonem. Trzy w jego okolicy jest tylko jeden ogier o x razy mniejszej klasy.
Konsensus – koñ rewelacyjny i zdaniem z PZHK, PZJ oraz wielu równie¿ moim lepszy od ojca Frazesa. Biæ pianê ka¿dy potrafi ale szacunek dla tego co go wychowa³ czyli Pana Warszawskiego, szacunek dla syna Paw³a jak nim siê opiekuj±. A kto mia³ nim siê zaj±c w Walewicach jak je¼d¼ców brak bo wszystko podupada (na 500 ha stanów karp zdo³owa³, wcze¶niej Rosja embargo na miêcho – gdzie¶ do tych koni trzeba dok³adaæ aby zainwestowaæ). Szacunek dla dyrektora Walewic, ¿e przy „pierdo³owatej” kontuzji wycofa³ go z ZT bo wiedzia³, ¿e z palcem w d… zda go za rok. Gdyby nie odejmowane 10 pkt za to, ¿e rocznikiem by³ starszy wymiót³by El Ejido i by³by Championem a nie Vice. Dobrze ¿e pokazali go na Polagrze który z Huzamem mia³ egzekwio i uzyska³ 43,33pkt. Równie¿ szacunek dla Prezesa, ¿e ostatnie rodzynki zostawi³ na koniec do sprzeda¿y. Huzar, Horn zostaj± bo co¶ musz± mieæ. Frazes u Pana M.Treli za 1500 lub 1400 + 8% VAT.
Gray i reszta bardzo dobrze, ¿e Andrzej i reszta kolegów ceni± swe konie a nie majtki przez g³owê ¶ci±gaj± aby jak w zimnokrwistych ka¿d± chabetê kryæ po 200-300z³.

Pozna³em W³a¶ciciela Ja¶mina kilka lat temu. S³ysza³em bardzo pozytywne opinie z Janowa z nie byle ust na jego temat. Ca³y szacunek dla tego m³odego hodowcy z takim tradycjami w rodzinie oraz osi±gniêciami w innych sferach których dzia³a. Bardzo dobrze Ewa wpisa³a siê na facebooku krótko i na temat cyt.: ¦mia³o mogê powiedzieæ, ¿e super koñ trafi³ w super rêce Oby tak dalej . Jasiek, Ewa, Ewa, Panie Marku, kol. Andrzeju mieli¶cie racje podpisuje siê obur±cz. Do Artura bardziej pasuje jaki pies taki pan. Ale jaki Ja¶min taki Artur – tak trzymaj ch³opie. Wiesz przecie¿, pies jak ujada to w mordzie nic nie trzyma i g³odny chodziæ bêdzie.

Do reszty zazdro¶ników k³apaæ sobie mo¿ecie. Facet ma jaja i lepiej normalnie gadaæ a i za darmo pomo¿e pokryje bo to jest Hodowca a nie pitok handlarz. Z gêby cholewy nie robi a na utrzymanie konia musi zarobiæ, darmo go te¿ nie dosta³. A plan hodowlany ma jasny i przejrzysty. Zamiast klepaæ, k³apaæ, gadaæ lepiej zadzwoniæ do niego i powiedzieæ mam dwie klacze jedna moja druga kumpla s± mega fajne jad± na ZT mo¿e byæ co¶ taniej powodzenia.

ps. Bua ha bua aha te za darmo konie do krycia aby siê w kategoryzacji utrzymaæ. Kolejny temat rzeka. Albo te „pasztety” na dotacjach które za chwilê bêd± mia³y inbredy etc. bo nikt normalny w programie nie siedzi. Powinno siê zabraæ dotacje i daæ dop³aty do ogierów tych czo³owych. Aby w³a¶nie dla krajowych hodowców tani± stanówk± wspieraæ. A nie kryæ tym co jest za miedz± bo bli¿ej taniej.

Ja¶min to jeden z najpiêkniejszych eksterierowo i w ruchu ogierów w Polsce  Spoko
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #67 : Luty 01, 2012, 13:26:36 »

(...)Tre¶æ nie zwi±zana z tematem w±tku wyedytowano zgodnie z regulaminem forum. Mod
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #68 : Luty 01, 2012, 13:38:48 »

(...)Tre¶æ nie zwi±zana z tematem w±tku wyedytowano zgodnie z regulaminem forum. Mod
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #69 : Luty 01, 2012, 13:57:24 »

Ja na pewno pokryje tym koniem bo mnie staæ bo jest warty tej ceny. Dwa koñ w programie i bêdzie mia³ wiele klaczy w tym terenie dotacyjnych pod ogonem. Trzy w jego okolicy jest tylko jeden ogier o x razy mniejszej klasy.
To siê zgadza. Mo¿e to byæ koñ na miarê Juranda.

Konsensus – koñ rewelacyjny i zdaniem z PZHK, PZJ oraz wielu równie¿ moim lepszy od ojca Frazesa.
Nie wiedzia³em ¿e w PZJ i PZHK mamy takich wizjonerów

Biæ pianê ka¿dy potrafi ale szacunek dla tego co go wychowa³ czyli Pana Warszawskiego
Podziwiam p. Warszawskiego za to, ¿e go jak widaæ, dobrze sprzeda³. Konia wyhodowa³a pani Anna Piêta.

bo nikt normalny w programie nie siedzi. Powinno siê zabraæ dotacje i daæ dop³aty do ogierów tych czo³owych. Aby w³a¶nie dla krajowych hodowców tani± stanówk± wspieraæ. A nie kryæ tym co jest za miedz± bo bli¿ej taniej.
W trosce o Ja¶mina  dotacji bym nie zabiera³, bo kto wtedy nim bêdzie kry³?

Ja¶min to jeden z najpiêkniejszych eksterierowo i w ruchu ogierów w Polsce  Spoko

Radzê przetrzeæ okulary, bo ten ruch  co¶ s³abo widaæ .
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #70 : Luty 01, 2012, 14:04:53 »

Dorzucê jeszcze trzy grosze od siebie - jak mo¿na porównywaæ 5-latka, który owszem by³ wiceczempionem ZT, ale w bardzo kiepskiej stawce z Frazesem, który da³ kilku uznanych synów jest uznany we Francji i zaj±³ 4 miejsce na MPS w skokach?
mockery
U¿ytkownik

« Odpowiedz #71 : Luty 01, 2012, 14:10:01 »

a no mo¿na.... je¶li siê znasz na koniach wiesz co to potencja³. wiesz co to zaniedbanie. p. Ania wiedzia³a co zabiera :-0 i chwa³a jej za to.
mockery
U¿ytkownik

« Odpowiedz #72 : Luty 01, 2012, 14:27:17 »

Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #73 : Luty 01, 2012, 14:27:27 »

mockery czas poka¿e kto mia³ racje, oby¶ mia³ racjê, bo wszyscy tutaj czekamy na nastêpce Ramzesa  Spoko
i bardzo prosimy aby¶ nie odbiega³ od tematu
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #74 : Luty 01, 2012, 14:29:50 »

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: