Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #90 : Luty 01, 2012, 15:47:54 » |
|
http://www.bazakoni.pl/horse_91754.htmlWydaje mi siĂŞ, Âże kompletnie poszÂła w ojca. Matka ma w rodowodzie jakieÂś wlkp, old, niewiadomo co...  IVxV Feiertraum  
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #91 : Luty 01, 2012, 16:40:51 » |
|
No to Âżeby temat nie odbiegaÂł od tematu, jeÂśli mĂłwimy o stanĂłwkach 2012, moja Aragona jest po romansie z Sagankiem. Nad drugÂą- ArtenÂą jeszcze usilnie myÂślĂŞ.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #92 : Luty 01, 2012, 16:53:05 » |
|
Koszty inflacji mog¹ sobie wliczyÌ w ceny Ci, którzy produkuj¹ coœ, co ludziom jest niezbêdne i bez czego siê ludzie absolutnie nie mog¹ obejœÌ.
Inflacja to nie koszty, tylko spadek wartoœci pieni¹dza. Jeœli bierzesz za stanówkê ci¹gle tyle samo, to tak jakbyœ coraz taniej kry³. A wracaj¹c do tematu, to niektórzy ludzie nie mog¹ siê bez stanówki obejœÌ  Dzieù dobry i witam wszystkich.
2012 koù jest nasz mia³ byÌ sprzedany za granicê. Stanówka 1000 z³ od póŸniej wiosny. Teraz tylko inseminacja. Dla przysz³oœciowych klaczy lub utytu³owanych znaczna zni¿ka. Jak tylko zrealizujemy nasze ciche skryte plany poinformujemy Paùstwa.
Brawo! Tak trzymaĂŚ. Moim zdaniem ten koĂą ma w sobie nieco wiĂŞcej zalet niÂż tylko urodĂŞ. Wysoka cena odstraszy sÂłabe klacze i bĂŞdzie miaÂł siĂŞ szansĂŞ pokazaĂŚ jako ojciec.
|
|
|
|
|
|
|
SK MyÂśliwka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #93 : Luty 01, 2012, 18:52:36 » |
|
Koszty inflacji mog¹ sobie wliczyÌ w ceny Ci, którzy produkuj¹ coœ, co ludziom jest niezbêdne i bez czego siê ludzie absolutnie nie mog¹ obejœÌ.
Inflacja to nie koszty, tylko spadek wartoœci pieni¹dza. Jeœli bierzesz za stanówkê ci¹gle tyle samo, to tak jakbyœ coraz taniej kry³. A wracaj¹c do tematu, to niektórzy ludzie nie mog¹ siê bez stanówki obejœÌ  Dzieù dobry i witam wszystkich.
2012 koù jest nasz mia³ byÌ sprzedany za granicê. Stanówka 1000 z³ od póŸniej wiosny. Teraz tylko inseminacja. Dla przysz³oœciowych klaczy lub utytu³owanych znaczna zni¿ka. Jak tylko zrealizujemy nasze ciche skryte plany poinformujemy Paùstwa.
Brawo! Tak trzymaĂŚ. Moim zdaniem ten koĂą ma w sobie nieco wiĂŞcej zalet niÂż tylko urodĂŞ. Wysoka cena odstraszy sÂłabe klacze i bĂŞdzie miaÂł siĂŞ szansĂŞ pokazaĂŚ jako ojciec. PotencjaÂł ma potĂŞÂżny - jak wszystko bĂŞdzie OK i po naszej myÂśli pochwalimy siĂŞ. PĂłki co maÂłymi kroczkami. ZaÂś co do klacz chĂŞtnych juÂż jest duÂżo. Jest teÂż oferta dzierÂżawy z Lubelskiego ale to nie wchodzi w grĂŞ. JaÂśmin ma przepiĂŞkny ruch, potĂŞÂżny potencjaÂł, nie byÂł skatowany pod sport. Jest w programie to dodatkowy plus. Za darmo nie bĂŞdzie kryÂł byle co i byle gdzie byle kasa byÂła bo nie tĂŞdy droga w hodowli. Darmo go nie dostaliÂśmy, wiĂŞc musi to odpracowaĂŚ. KaÂżdemu hodowcy a nie fabryce pomoÂżemy. Klacze o duÂżym potencjale, do i po ZT, to samo w sporcie majÂą u nas "drzwi otwarte". Serdecznie zapraszamy
fotka JaÂśmina nam nie weszÂła ale zapraszamy na facebooka: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=332244333483110&set=a.311130848927792.74488.100000926377320&type=1&theater
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #94 : Luty 01, 2012, 19:47:02 » |
|
Nooo... nie mog¹ siê obejœÌ bez stanówki- zw³aszcza ja 
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #95 : Luty 01, 2012, 19:48:10 » |
|
Ja ci¹gle siê zastanawiam nad pokryciem mojej sp. Koby³ka urodziwa, ¿eùska, œrednim ruchem, silna, fajny charakter, ale misz-masz w papierach mnie zniechêca.  Najbli¿sze i fajne w rodowodzie moim zdaniem to Jongleur i w t¹ stronê bym szuka³, bo jego potomstwo d³ugo dzidziczy³o skocznoœÌ. Klacz rodowód ma doœÌ "czarny", ¿aden folblut sensowny na razie mi do g³owy nie przychodzi, ale z Jongleurem w rodowodzie i ze spor¹ zawartoœci¹ xx s¹ Imequyl i D¿ahil. Oba radz¹ sobie z trudnymi rodowodami ale ciekawszy jest moim zdaniem Imequyl. Nie stempluje typu, daje Ÿrebiêta raczej w typie matki ale szlachetniejsze, z dobrym charakterem, bdb ruchem i bardzo skoczne. D¿ahil rusza siê fantastycznie, ale jest mniej sprawdzony w hodowli, daje skoczne konie i trochê bardziej w swoim typie. Mozna próbowaÌ te¿ w stronê Feiertrauma - Galerius po Jape xx, ale to chyba ryzykowne, Feiertraumy to zdaje siê by³y ciê¿kie charaktery i ciê¿kie konie w starym typie, poza tym nic o Galeriusie jako reproduktorze nie wiem. Sam ogier fajny i fantastycznie biega³ skakane gonitwy. Wœród angloarabów doœÌ wysoko Jongleura w rodowodzie maj¹ jeszcze Irches xo po Chef Supreme xx (matka ibredowana na Jongleura IV/III), myœlê ¿e to bardzo ciekawy ogier, kryje teraz w Prudniku i D¿ihad (inbred IV/III). Sa to doœÌ rzadkie przypadki, bo potomstwo Jongleura by³o w hodowli doœÌ konsekwentnie zwalczane.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #96 : Luty 01, 2012, 20:03:49 » |
|
W³aœnie chcia³abym wprowadziÌ trochê folbluta. Klacz sama w sobie wydaje mi siê byÌ szlachetna, ale warto czasami dolaÌ. Pod nosem mam og. Lou Reed han (Louries Crusador xx - Bergdame/Bolero), w stragonie s¹ Ebonit i Wiwat (nie wiem, czy kryj¹) Myœla³am nad Pro Savage, ale on te¿ "czarny", mia³abym inbred na Gotharda i Graphita. Jest te¿ m³ody Conte Grosso, tyle, ¿e te¿ czarny - inbred by³by na Gottharda. Chcia³abym te¿ dodaÌ trochê kalibru. Klacz jest drobna, ma 161 w k³êbie. Irches te¿ mi siê wydaje interesuj¹cy, ale chyba nie na t¹ klacz... Charakter koby³a ma œwietny, zinbredowana na Feiertrauma i go nie widaÌ, nie jest te¿ chyba mocnej budowy... Wszystko, co ciekawe, pochowa³o siê albo w lubelskim, albo w kujawsko-pomorskim...  Fajny jest First Fighter - inbred na Graphita i Gottharda. Ma xx, ale niewiele...
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #97 : Luty 01, 2012, 20:46:23 » |
|
Wœród angloarabów doœÌ wysoko Jongleura w rodowodzie maj¹ jeszcze Irches xo po Chef Supreme xx (matka ibredowana na Jongleura IV/III), myœlê ¿e to bardzo ciekawy ogier, kryje teraz w Prudniku i D¿ihad (inbred IV/III). Sa to doœÌ rzadkie przypadki, bo potomstwo Jongleura by³o w hodowli doœÌ konsekwentnie zwalczane.
Moim zdaniem najlepszy z punktu widzenia hodowcy inbred na Jongleura ma Sentender. Jest zinbredowany 5x5 przez dwie cĂłrki Jongleura, co daje Âświetne wyjÂście do dalszej pracy hodowlanej w razie pozyskania klaczki lub dobre uzupeÂłnienie rodowodĂłw z og. Hippies czy Len.
PojawiÂła siĂŞ oferta stanĂłwki ogierem Fodel: http://www.bazakoni.pl/anonse,a-10249.htmlMyÂślĂŞ, Âże to bardzo dobry wybĂłr, jeÂśli zaleÂży komuÂś na koniu do skokĂłw. Moim zdaniem zdecydowanie lepszy skokowo i eksterierowo koĂą niÂż Nabucho, nieco gorzej siĂŞ rusza, natomiast nie wiadomo jaki ogier, bo niesprawdzony.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #98 : Luty 01, 2012, 22:12:23 » |
|
Sentender te¿ móg³by byÌ, ale inbred na Jongleura przez niego jest najs³abszy. Gdybym mia³ inbredu szukaÌ, to poniewa¿ przodek jest doœÌ daleko szuka³bym na pocz¹tek jak najmocniejszego, a przy okazji i du¿ego udzia³u xx w rodowodzie. Potem dopiero robi³bym to, co sugeruje jasiek. U rozwa¿anych ogierów wychodzi tak : z z Sentenderem potomek w rodowodzie Jongleura ma 4,69 % a xx 39%, z Irchesem odpowiednio 6,25% i 48%, z D¿ahilem 7,81% i 44%, z Imequylem 7,81% i 39%, z D¿ihadem 10,94% i 44%. Rozwa¿aj¹c t¹ matematyke oraz wszystkie inne za i przeciw, najpewniejszy wydaje mi siê Imequyl. D¿ihad te¿ by mnie kusi³ choÌ nie sprawdzony, ale ma moim zdaniem jeden z najciekawszych obecnie rodowodów. Odradza³bym w przypadku tej klaczy inbredy na stare niemieckie reproduktory, jeœli nie nios¹ one za sob¹ powa¿nego zwiêkszenia udzia³u xx, co najmniej w granicach 40%. Konie sp kojarzone "czarne na czarnym" maja du¿¹ tendencjê do wracania do starego, ciê¿kiego typu, tu zachodzi dodatkowe ryzyko w postaci œl¹skich przodków. Ta tendencja jest du¿o silniejsza, ni¿ u angloarabów, które wracaj¹ poza tym do czegoœ trochê innego i nie trac¹ tak szybko szlachetnoœci. Dlatego np. Niemcy (i tu siê pewnie jasiek nie zgodzi) potrzebuj¹ do pó³krwi znacznie szlachetniejszego folbluta, ni¿ hodowcy angloarabów.
|
|
|
|
|
|
|
meghana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #99 : Luty 01, 2012, 22:15:17 » |
|
Do SK Myœliwka Rozumiem Paùstwa punkt widzenia w temacie ceny za stanówkê. Cieszê siê równie¿ z tego, ¿e ktoœ da³ szansê Jaœminowi. Czas zweryfikuje jakim jest ojcem. Dla mnie du¿¹ jego zalet¹ jest temperament i charakter. Nie ka¿dy koù ma byÌ koniem do sportu i dla doskona³ych jeŸdŸców. Jest ca³a masa mi³oœników koni, które przez swoje predyspozycje psychiczne nadaj¹ siê dla mniej doœwiadczonych osób i dla tych osób wa¿ny jest charakter oraz ³atwoœÌ pracy z koniem a nie wybitne mo¿liwoœci i predyspozycje do sportu wyczynowego. Dobry temperament te¿ jest cech¹ selekcyjn¹, a ¿e ma³o w Polsce popularn¹ bardzo ¿a³ujê. Ja sama chêtnie chcia³abym odchowaÌ Ÿrebaka po Jaœminie a plany sportowe ju¿ dawno porzuci³am. Zobaczymy jakie bêd¹ mo¿liwoœci w tej dziedzinie w przysz³oœci.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #100 : Luty 01, 2012, 22:31:39 » |
|
Do SK MyÂśliwka Dobry temperament teÂż jest cechÂą selekcyjnÂą, a Âże maÂło w Polsce popularnÂą bardzo ÂżaÂłujĂŞ.
Myœlê, ¿e z t¹ popularnoœci¹ nie jest, na szczêœcie najgorzej. W ZT ogiery ³atwe do pracy z regu³y s¹ lepiej oceniane ni¿, ¿e tak powiem "œwiry". Poza tym cechy, o których piszesz przek³adaj¹ siê te¿ i na oceny za przydatnoœÌ do treningu oraz jezdnoœÌ. Znam powa¿nych hodowców, którzy nie za nic nie u¿yj¹ reproduktora, który ma nierówno pod sufitem, bo po prostu nikt z takim potomstwem nie chce potem pracowaÌ. Wed³ug mnie ju¿ dawno nikt nie myœli na zasadzie "niech bêdzie nawet najwiêkszy wariat, byle tylko skaka³", bo nikt ju¿ nie chce skakaÌ na wariatach. Zreszt¹ te¿ i nie bardzo siê da.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #101 : Luty 01, 2012, 23:10:40 » |
|
Dlatego np. Niemcy (i tu siê pewnie jasiek nie zgodzi) potrzebuj¹ do pó³krwi znacznie szlachetniejszego folbluta, ni¿ hodowcy angloarabów.
Oczywiœcie, ¿e siê nie zgodzê. Ale ta niezgoda wynika z tego, ¿e ja uwa¿am, ¿e my z naszym xo nie powinniœmy iœÌ w kierunku niemieckiego typu, tylko w kierunku typu, którego Ci Niemcy mogliby u¿yÌ do uszlachetniania swojego pog³owia. Innymi s³owy to my pod postaci¹ xo mamy produkowaÌ tego znacznie szlachetniejszego "folbluta".
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #102 : Luty 02, 2012, 00:19:44 » |
|
Polski angloarab jako ameliator dla zachodnich koni to i moim zdaniem bardzo dobry pomys³, tylko mam parê w¹tpliwoœci. Piszesz, ¿e potrzebujemy dla angloarabów folbluta szlachetniejszego ni¿ Niemcy, ale moim zdaniem trudno znaleŸÌ folbluta jeszcze szlachetniejszego od typu preferowanego przez Niemców. Druga, to czy nie boisz siê, ¿e takim folblutem mo¿emy naszego angloaraba "przerasowaÌ" ?
To jest rzeczywiœcie kusz¹ca wizja, ale musielibyœmy Niemcom dowieœÌ, ¿e nasz angloarab mo¿e byÌ dla nich atrakcyjniejszy, ni¿ folblut, a do tego musia³by mieÌ walory u¿ytkowe, które do nich przemówi¹. Sam dobry typ ich nie przekona, najlepiej by³oby im na tych koniach parê razy "z³oiÌ skórê" i to pod polskim jeŸdŸcem, niestety. Wed³ug mnie taka wizja ¿eby byÌ realna musia³aby mieÌ bardzo szerok¹ bazê. W tej chwili w sporcie u nas chodzi chyba oko³o 200 koni xo i sp z matek xo, z regu³y w ni¿szych klasach. Jeœliby by³o ze 20 angloarabów chodz¹cych bardzo dobrze w MR i ze 100 perfekcyjnie chodz¹cych w klasie N to moim zdaniem by³o by to realne. I nie jakoœÌ koni jest tu przeszkod¹, ale jakoœÌ naszego jeŸdziectwa.
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #103 : Luty 02, 2012, 04:30:48 » |
|
I nie jakoœÌ koni jest tu przeszkod¹, ale jakoœÌ naszego jeŸdziectwa.
Ale ¿eby coœ z tym zrobiÌ najpierw trzeba w³o¿yÌ ogromne pieni¹dze, w rynek którego rentownoœÌ jest jaka jest. Po drugie trzeba zmieniÌ mentalnoœÌ ludzi, a to chyba trudniejsze od pierwszego.
|
|
|
|
|
|
|
SK MyÂśliwka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #104 : Luty 02, 2012, 08:53:56 » |
|
I nie jakoœÌ koni jest tu przeszkod¹, ale jakoœÌ naszego jeŸdziectwa.
Ale ¿eby coœ z tym zrobiÌ najpierw trzeba w³o¿yÌ ogromne pieni¹dze, w rynek którego rentownoœÌ jest jaka jest. Po drugie trzeba zmieniÌ mentalnoœÌ ludzi, a to chyba trudniejsze od pierwszego.  Anita ps. bardzo cieszymy siê za uznanie jakim Paùstwo obdarzacie Jaœmina, nie tylko niepowtarzalny urok ale "psycha" i potencja³ który w nim drzemie - serdecznie zapraszamy, bêdzie gdzie spaÌ a i Artur po okolicznych lasach z psami oprowadzi.
|
|
|
|
|
|
|
|