kefajstos
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 14
|
|
« Odpowiedz #105 : Luty 02, 2012, 09:05:14 » |
|
Zgadzam , siê z przedmówc±. Mentalnosci nie da siê zmienic. Jak widac Nawet 10 - 15 lat w polskiej rzeczywisto¶ci to za ma³o. Czytaj±c ten w±tek krew mnie zalewa. Mentalno¶ciowo wiêkszo¶c woli ³adne du¿e arabopodobne stwory które ³adnie siê ruszaj±, czasem "dobrze" skocz± i nic poza tym. Brawo!!! ¦wiadczy to w jakim kierunku idzie hodowla koni ma³opolskich. Szkoda, wielka szkoda.
Ja¶min nowe objawienie polskiej hodowli !!!!
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #106 : Luty 02, 2012, 09:15:13 » |
|
kefajstosGratulujê odwagi i szczero¶ci MaeaFirst Fighter jest bardzo ciekawy, pochodzi ze znakomitej linii mêskiej (Furioso), ale inbred na Graphita, który by³ reprezentantem starego typu hanowera mo¿e byæ do¶æ ryzykowny. Widzia³am kilka jego ¼rebi±t (na zdjêciach) i wydaje mi siê, ¿e lepiej ³±czy siê (FF) z klaczami szlachetnymi, zaawansowanymi w krew xx.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #107 : Luty 02, 2012, 10:35:26 » |
|
hmmm My¶lê, ¿e po pierwsze nale¿a³oby zmieniæ mentalno¶æ, co mo¿e nie by³oby nawet trudne, gdyby¶my mieli jakie¶ instrumenty do tej zmiany. Cz³owiek, który stosunkowo niedawno zacz±³ hodowaæ konie ( a chcia³by udaæ siê w takim bardziej sportowym kierunku) nie ma w zasadzie ¿adnych gotowych informacji o tym co w tej rasie by³o naprawdê warto¶ciowe, jakie kojarzenia dawa³y dobre efekty, kto, co i jak przekazywa³. Praktycznie do ka¿dej wiedzy musi doj¶æ sam. Gdyby ktokolwiek chcia³ wiedzieæ np. jakie linie mêskie s± w tej chwili czynne i co one i z czym da³y dobrego musia³by spêdziæ parê tygodni na wy³uskiwaniu rozproszonych informacji. O rodzinach ¿eñskich to nawet szkoda mówiæ. Tak± wiedzê hodowcy na Zachodzie maj± podan± na talerzu, maj± poza tym najczê¶ciej kilku-pokoleniow± tradycjê, która te¿ im tak± wiedzê przekazuje. Je¶li nasi specjali¶ci z OZHK nie stan± siê hodowcami (w sensie jakiego¶ pomys³u, zdobywania i przekazywania wiedzy, organizacji) to siê nic nie zmieni. Sami hodowcy temu nie podo³aj±. Rozmawiali¶my o folblutach w hodowli angloarabskiej. Co roku jesieni± na Partynicach na przegl±dzie widaæ praktycznie wiêkszo¶æ ich potomstwa, mozna porównaæ, zobaczyæ jak to wygl±da i siê rusza, jak biega³o, dowiedzieæ siê jak znios³o trening. Poza panem Lawinem nie bywa tam ¿aden specjalista z OZHK. W dyskusji o stanówce wielkie emocje wzbudzi³ ¶liczny "ksiê¿y ogierek" (niech mu siê szczê¶ci). Ogier z rodziny która da³a wicemistrza Holandii w wkkw, który ma w rodowodzie kilkukrotnego mistrza zaprzyja¼nionego niegdy¶ kraju w skokach, reproduktora z 11 wybitnymi(!) potomkami w sporcie, najlepszego ogiera xx u¿ytego w hodowli ma³opolskiej, ogiera chodz±cego z powodzeniem CC-3 na CSIO, ¿e tylko tych wspomnê, nie wzbudzi³ ¿adnych emocji. Przez parê lat bêdziemy jeszcze hodowaæ konie ma³opolskie w na zasadzie "¶liczne X ³adne=na pewno da co¶ dobrego". Nie da. Potem resztki tego co warto¶ciowe w tej rasie rozmyj± siê ju¿ zupe³nie, tak jak 30 lat temu zaczê³a siê rozmywaæ kombinacja Flying Fox/Schagya, skoñczy siê sztuczne oddychanie w postaci dotacji i bêdzie pozamiatane na amen.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #108 : Luty 02, 2012, 11:27:27 » |
|
Zawsze taka dyskusja wraca do punktu wyj¶cia, pytania o cel hodowlany rasy. Rasa ma³opolska jak to siê teraz nie³adnie nazywa, to nie jest kolejna rasa gor±cokrwista, d±¿±ca do ujednoliconego typu sportowego, ta rasa MUSI siê wyró¿niaæ szlachetno¶ci±, urod±, sucho¶ci± tkanki na tle innych ras sportowych, je¶li ma mieæ racjê bytu. W momencie, w którym koñ m³p. bêdzie nie do odró¿nienia od sp. nie pozostanie nic innego jak po³±czyæ ksiêgi. Z drugiej strony chcemy, ¿eby konie nios³y cechy u¿ytkowe konia sportowego. (koñ sportowy to nie tylko skoczek, du¿± przysz³o¶æ maj± rajdy dugodystansowe i w tej dyscyplinie konie ma³opolskie siê sprawdzaj±, a przy ukierunkowanej hodowli na pewno bi³yby araby na ³eb) Je¶li kto¶ w tej hodowli zapomni o jednym z dwóch powy¿szych punktów to idzie w ¶lep± uliczkê moim zdaniem. Wracaj±c do xo jako amelioratora, to taki Niemiec nie bêdzie siê zastanawia³ maj±c do wyboru sprawdzonego w sporcie xo albo folbluta po torach w nowoczesnym typie. Tylko takie konie trzeba im wyprodukowaæ, chodz±ce 140 cm. Na nasz± korzy¶æ przemawia jeszcze fakt, ¿e oni maj± jaki¶ kompleks francuski i po francuskie reproduktory siêgaj± z wielk± niechêci±, wol± t± krew przelewaæ nawet przez konie holenderskie czy w³a¶nie polskie (Askar, Emetyt, Hamit, etc.) Co do typu folbluta w hodowli xo, to ja siê nie bojê przerasowienia, bo k³opoty zdrowotne to wystêpuj± w³a¶nie u tych nowoczesnych folblutów, zinbredowanych po kilkadziesi±t razy na Phalarisa, które jak przebiegn± dziesiêæ gonitw w ¿yciu to s± uwa¿ane za zdrowe. Ja widzê w naszej hodowli folbluty w takim typie jak Fordon, Toledo, Arcus, czy ostatnio sprowadzony z USA Fast and Furious:
W dyskusji o stanówce wielkie emocje wzbudzi³ ¶liczny "ksiê¿y ogierek" (niech mu siê szczê¶ci). Ogier z rodziny która da³a wicemistrza Holandii w wkkw, który ma w rodowodzie kilkukrotnego mistrza zaprzyja¼nionego niegdy¶ kraju w skokach, reproduktora z 11 wybitnymi(!) potomkami w sporcie, najlepszego ogiera xx u¿ytego w hodowli ma³opolskiej, ogiera chodz±cego z powodzeniem CC-3 na CSIO, ¿e tylko tych wspomnê, nie wzbudzi³ ¿adnych emocji.
Rodowód rodowodem, ale Ja¶min lepiej skacze i lepiej siê rusza od ogiera, o którym piszesz, a w rodowodzie te¿ ma kilka asów, m.in. inbred 6x5x6 na Aquino.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #109 : Luty 02, 2012, 12:20:06 » |
|
Zawsze taka dyskusja wraca do punktu wyj¶cia, pytania o cel hodowlany rasy. Rasa ma³opolska jak to siê teraz nie³adnie nazywa, to nie jest kolejna rasa gor±cokrwista, d±¿±ca do ujednoliconego typu sportowego, ta rasa MUSI siê wyró¿niaæ szlachetno¶ci±, urod±, sucho¶ci± tkanki na tle innych ras sportowych, je¶li ma mieæ racjê bytu. W momencie, w którym koñ m³p. bêdzie nie do odró¿nienia od sp. nie pozostanie nic innego jak po³±czyæ ksiêgi.
W tej chwili wiele holsztyñskich i holenderskich koni wygl±da tak, jak nasz angloarab, a czasem nawet lepiej. My¶lê, ¿e to oni siê upodabniaj± do tego konia, a nie my do nich. Fenotypowo to siê mo¿e one nie bêd± bardzo ró¿niæ, ale zawsze bêdzie to zupe³nie inny genotyp. Na nasz± korzy¶æ przemawia jeszcze fakt, ¿e oni maj± jaki¶ kompleks francuski i po francuskie reproduktory siêgaj± z wielk± niechêci±, wol± t± krew przelewaæ nawet przez konie holenderskie czy w³a¶nie polskie (Askar, Emetyt, Hamit, etc.)
W du¿ej mierze wynika to z tego, ¿e konie francuskie (sf i angloaraby) czêsto nie maj± takiej techniki, jak± uwielbiaj± Niemcy. Du¿o francuskich koni skacze czysto, spektakularnie, ale si³owo. Niemcy takie konie mieli 50 lat temu i nie chc± do tego wracaæ. Ka¿dy z³y technicznie skok trwa d³u¿ej od skoku technicznie bezb³êdnego, a teraz wygrywa siê konkursy setnymi czê¶ciami sekundy. Poza tym to te¿ taka trochê inna filozofia. Francuz mówi do konia - "nie umiem je¼dziæ, nie chce mi siê my¶leæ, masz wszystko zrobiæ za mnie". Niemiec na odwrót - "umiem je¼dziæ, o wszystkim my¶lê - masz robiæ to co ci ka¿ê". Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e nasze angloaraby, gdyby je poprowadziæ w stronê techniki, maj±c lepsze charaktery od francuskich du¿o prêdzej przypad³yby Niemcom do gustu. Rodowód rodowodem, ale Ja¶min lepiej skacze i lepiej siê rusza od ogiera, o którym piszesz, a w rodowodzie te¿ ma kilka asów, m.in. inbred 6x5x6 na Aquino.
Wolê 3x4 na Jongleur, to procentowo 3x wiêcej, wolê te¿ w rodowodzie m³p Jongleura, który bezpo¶rednio w tej hodowli zadzia³a³ i przypasowa³, niz Aquino, który dzia³a³ przez potomstwo.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #110 : Luty 02, 2012, 13:40:18 » |
|
Wolê 3x4 na Jongleur, to procentowo 3x wiêcej, wolê te¿ w rodowodzie m³p Jongleura, który bezpo¶rednio w tej hodowli zadzia³a³ i przypasowa³, niz Aquino, który dzia³a³ przez potomstwo.
To jest taka dyskusja o wy¿szo¶ci ¦wi±t jednych nad drugimi. Obydwa ogiery by³y bardzo dobre, wybitne w hodowli koni sportowych. Czasem dalszy, a gêstszy inbred jest lepszy, czasem nie. Poza tym rodowód to jedynie dodatek do konia. Ale nie ma co ukrywaæ, ¿e rodowodowo D¿ihad jest du¿o ciekawszy. Oprócz Jonglura jest jeszcze inbred 5x5x7 na Hextona, Aquino i Saragan przez Greya, Sarojan przez Agata, etc. Z drugiej strony Ja¶min jest zinbredowany na Gaskoñczyka, czyli to co cenne by³o kiedy¶ - nick Schagya X z Fils du Vent i innymi ogierami z linii og. Flying Fox.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 70
|
|
« Odpowiedz #111 : Luty 02, 2012, 13:47:25 » |
|
brumby, armara, jasiek, dziêki wielkie za opinie i rady! Mocno w³a¶nie bojê siê tego, ¿e mo¿e przebiæ ten ¶l±zak, a faktycznie inbred na ogiery niemieckie, które s± w starym typie, mo¿e to umo¿liwiæ. Dobrym wyj¶ciem by³by chyba ogier po jakim¶ xx. I wola³abym z "polskich" Divisora od Chef Supreme - ten pierwszy dawa³ chyba konie trochê smuklejsze, w lepszym typie od drugiego. Pomy¶lê o Galeriusie/Jape. No a co powiecie o og. Neo/Luron? Jego matka to klacz pe³nej krwi po REVLON BOYu! Jego III matka, Normandia da³a og. North xx i kl. Norka, która jest matk± Narcyza. Jego II matka, Norcja, da³a wa³. Napad, który startuje w CIC* i CIC**. Z tej rodziny pochodzi te¿ og. Narvik/Rubin, ale te¿ Nort/Berlin Bej, Nawis/VV. http://www.bazakoni.pl/horse_3857.htmlI znowu ciekawa dyskusja
Nie znajduje nigdzie edycji, wiêc: 2 potomków Neo ma ju¿ jakie¶ osi±gi. og. Karat od Karina/Atol by³ 5 MPMK-C (4 latki), a og. New World od Natura/Jakobin by³ 27 w MPMK-B (4 latki). Jak na tak w±sk± stawkê potomstwa, wydaje mi siê, ¿e to ca³kiem nie¼le.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #112 : Luty 02, 2012, 14:48:58 » |
|
Wola³bym Neo od Galeriusa, tylko bêdzie jeszcze wiêkszy miszmasz w rodowodzie, za to sporo xx. Galerius bardzo mnie ciekawi, ale na razie nic o nim nie wiadomo, jako o reproduktorze. Jape dawa³ raczej dobre charaktery, ale ze strony matki mo¿e byæ ro¿nie.
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 108
|
|
« Odpowiedz #113 : Luty 02, 2012, 17:10:15 » |
|
Maea, wspomina³am wcze¶niej, ¿e Gluosnis xx raczej bêdzie mia³ pozwolenie na krycie m³p, wniosek ju¿ poszed³ do PZHK, mo¿liwe ¿e jeszcze na ten sezon przyznaj± mu licencjê na m³p. My¶lê, ¿e ogier jest wart uwagi je¶li my¶lisz o dolaniu do swojej klaczy xx lub czego¶ zaawansowanego w pe³n± krew. Jak chcesz mogê Ci wys³aæ ¶wie¿± fotkê ogiera, który nie do¶æ, ¿e bardzo poprawny, z porz±dn± szyj±, przyzwoitym wi±zaniem zadu- czyli cechami, na które najczê¶ciej narzekamy u folblutów, to jeszcze z wielk± karier± skokow±. S± ju¿ po nim bardzo ciekawe konie, hodowcy trakenów chwal± go sobie jako reproduktora. My¶lê, ¿e ogier wart jest uwagi.
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
|
|
« Odpowiedz #114 : Luty 02, 2012, 17:28:40 » |
|
Ja poproszê fotkê Dalej stacjonuje u Romanowskich ?
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 108
|
|
« Odpowiedz #115 : Luty 03, 2012, 09:53:58 » |
|
Tak, nadal stacjonuje w Woz³awkach i raczej prêdko to siê nie zmieni, fotkê na PW wysy³am:)
|
|
|
|
|
|
|
Maea
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 70
|
|
« Odpowiedz #116 : Luty 04, 2012, 13:51:38 » |
|
maciejka.14, wrzuæ zdjêcie tutaj Moja to nie m³p, wiêc nie wiedzia³am, ¿e uwaga skierowana do mnie
|
|
|
|
|
|
|
marlena
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 5
|
|
« Odpowiedz #117 : Luty 07, 2012, 13:46:50 » |
|
Witam, Mam wielk± pro¶bê o radê od bardziej do¶wiadczonych hodowców Zamierzam w tym sezonie pokryæ moj± jedyn± klacz. Najlepszym rozwi±zaniem by³aby inseminacja, podró¿ w dalsze rejony Polski nie wchodzi w grê (jeste¶my z ³ódzkiego). My¶la³am o walewickim ogierze, ale z tego co tu wyczyta³am nie mam na co liczyæ. Klacz 3 lata temu urodzi³a ogierka po Hindusie. S³abe strony klaczy to zbyt krótka i nisko osadzona szyja, kiepskie, ma³e kopyta, niski wzrost 158 cm, przeciêtny ruch. To s± cechy, które chcia³abym poprawiæ u ewentualnego potomka. Rodowód klaczy, bonitacja: http://www.bazakoni.pl/horse_19835.htmlAha, dobrze by by³o, zeby ogier przekazywa³ równie¿ predyspozycje sportowe nie tylko ³adny wygl±d. Zdjêcie klaczy: zdjêcie jej synka, widaæ co poprawi³ Hindus (ruch te¿ ma na + w stosunku do matki) Z góry dziêkujê za podpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
ja¶ko
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 215
|
|
« Odpowiedz #118 : Luty 07, 2012, 20:26:47 » |
|
Taniej bêdzie kupiæ gotowego odsada i bez ryzyka ¿e siê jaki¶ ko¶lawy trafi.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #119 : Luty 07, 2012, 21:18:41 » |
|
Na stronie pzhk jest ju¿ dostêpny rejestr ogierów 2012: http://pzhk.pl/hodowla/rejestr-ogierow/Dostêpne jest nasienie Diabe³ka MarlenaMo¿e jaki¶ syn Vis Versy ? Pasowa³by do niej chyba ogier na d³ugiej, szlachetnej nodze, raczej w d³ugich liniach.
|
|
|
|
|
|
|
|