FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:37:10 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Stanówka 2012/ ¼rebaki 2013  (Przeczytany 113890 razy)
0 u¿ytkowników i 11 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #120 : Luty 07, 2012, 21:20:47 »

Taniej bêdzie kupiæ gotowego odsada i bez ryzyka ¿e siê jaki¶ ko¶lawy trafi.

Pewnie, ¿e taniej bêdzie  ale nie o to tu chodzi.

Na stronie pzhk jest ju¿ dostêpny rejestr ogierów 2012:
http://pzhk.pl/hodowla/rejestr-ogierow/
Dostêpne jest nasienie Diabe³ka

Nareszcie. Ju¿ by³am znu¿ona ci±g³ym sprawdzaniem czy ju¿ jest. A teraz zobaczê co tu mamy.

Ha, czy¿by kto¶ stworzy³ rejestr dla kilku osobników z cyrku na Wiejskiej?
marlena
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 5

« Odpowiedz #121 : Luty 07, 2012, 21:48:44 »

Taniej bêdzie kupiæ gotowego odsada i bez ryzyka ¿e siê jaki¶ ko¶lawy trafi.

Pewnie, ¿e taniej bêdzie   ale nie o to tu chodzi.

Dok³adnie

Ar? O Vis Versach nie my¶la³am. Mo¿e dlatego, ze w moim regionie nie ma, a i z ofert± inseminacji siê nie spotka³am.

W rejestrze wyczyta³am, ¿e Diokles o Dionizos stanowi± w okolicy, do tego dostêpna jest inseminacja, wiêc je¶li cena bêdzie przystêpna, wezmê je pod uwagê.

My¶³a³am te¿ o Top Gunie, ale nie wiem czy to dobry wybór do mojej grubej koby³y. Niby du¿y w niej udzia³ xx, ale absolutnie tego nie widaæ....

W ofercie £±cka je¶li chodzi o xo to chyba nie ma nic ciekawego
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #122 : Luty 07, 2012, 22:04:18 »

Diokles 600 z³, Dionizos 800 z³ dochodz± pewnie koszty pobrania i wysy³ki nasienia.
Konie po VV s± w moim ulubionym typie, w Bia³ce jest jego nasienie mro¿one.
marlena
U¿ytkownik

« Odpowiedz #123 : Luty 07, 2012, 23:02:43 »

ar...? Nie wiem jak jest w Bia³ce, ale w £±cku nie inseminuj± mro¿onym nasieniem u hodowcy, trzeba klacz zawie¼æ do stada... no i ta cena...2000 + inseminacja nasieniem mro¿onym 1000  Szok

Za Dioklesa i Dionizosa ceny ca³kiem przyzwoite
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #124 : Luty 08, 2012, 00:00:45 »

Obejrza³am rejestr i w tym roku jest urodzaj na ma³opolaki na ¦l±sku i w Opolskim. Mam ju¿ swoj± prywatn± listê rankingow± (teoretyczn± pod k±tem mojej klaczy):
1. Sentender,
2. Diabe³ek (mro¿onka),
3. Wiwat (mro¿onka),
4. Heron,
5. Irches,
6. Limak.
Ca³a reszta niech ¿yje w spokoju i nie koniecznie musi siê rozmna¿aæ (dotyczy te¿ Bre Guna- jest pewien powód dla którego go nie bra³abym pod uwagê- chocia¿ jest po Top Gunie).
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #125 : Luty 08, 2012, 09:44:41 »

S³abe strony klaczy to zbyt krótka i nisko osadzona szyja, kiepskie, ma³e kopyta, niski wzrost 158 cm, przeciêtny ruch. To s± cechy, które chcia³abym poprawiæ u ewentualnego potomka.

Niby du¿y w niej udzia³ xx, ale absolutnie tego nie widaæ....

Aha, dobrze by by³o, zeby ogier przekazywa³ równie¿ predyspozycje sportowe nie tylko ³adny wygl±d.

Je¶li tak rzeczywi¶cie jest to warto siê zastanowiæ czy w ogóle klacz warto u¿ywaæ w hodowli bo s± to cechy w hodowli koni sportowych dyskwalifikuj±ce. Wielu hodowców posiada klacze z bardzo dobr± szyj± , dobrymi kopytami, o s³usznym wzro¶cie , z bardzo dobrym ruchem ze sportowym rodowodem (czego w przypadku tej klaczy absolutnie nie widaæ) a nawet i sprawdzone w sporcie, a mimo to uzyskaæ potomka z jakimi¶ wiêkszymi predyspozycjami do sportu jest im trudno. Mo¿e i jest ogier który by wszystkim Twoim wymaganiom sprosta³ (tzn. poprawi³ wszystko ) ale jako¶ trudno mi go zobaczyæ. Nie wiem zreszt± co przez predyspozycje sportowe rozumiesz, bo ¿eby skakaæ 100 czy 110 cm to wystarczy pierwszego lepszego konia dobrze nauczyæ. Predyspozycje sportowe daje nie tylko ogier,  klacz te¿ musi jakie¶ mieæ, byæ mo¿e te od klaczy nawet s± wa¿niejsze.

Wbrew temu co piszesz, widaæ wyra¼nie u klaczy cechy folbluta - ³eb szyja, ³opatka, mo¿e nawet wzrost (bo folbluty czêsto s± niewielkie), ze zdjêcia na bazakoni.pl nie widaæ te¿ ¿eby kopyta by³y ma³e. Klacz jest ¿eñska, g³êboka, ma obszern± klatkê piersiow± i jako matka powinna  z³a nie byæ, o ile nie mierzy siê za wysoko, jakiego¶ mi³ego konika do jazdy do lasu mo¿na sobie od niej uchowaæ. Widaæ te¿ po potomku, ze raczej jest "plastyczna", szyi nie przekaza³a, widaæ po rodowodzie i pokroju, ze odpowiedzia³ na inbredy i po³±czenie z og. Hindus najgorzej nie wysz³o i mo¿e warto to powtórzyæ a nie kombinowaæ.

Na tak± klacz pasuje obcy rodowodowo do¶æ ros³y  mocny ogier, najlepiej z czarnym papierem.
Po³±czenie z Dioklesem czy  Dionizosem jest moim zdaniem mocno ryzykowne, wzrasta udzia³ xx w rodowodzie, czego skutków nie da siê przewidzieæ. Ponadto inbredujesz na og. Dakota xx, który by³ wspania³ym ogierem w hodowli pe³nej krwi, ale w pó³krwi sam siê nie zaznaczy³,  poza tym by³ to koñ bardzo podudliwy, o bardzo trudnym charakterze, wrêcz niebezpieczny dla ludzi.

Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #126 : Luty 08, 2012, 10:50:13 »

popieram brumby Spoko , ¼rebak bardzo fajny po Hindusie Spoko
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #127 : Luty 08, 2012, 11:13:43 »

Lumi, brumby
Ok, ale chyba nie wszyscy hoduj± konie na igrzyska
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #128 : Luty 08, 2012, 11:21:35 »

ale jak im siê "odwidzi", to ³atwiej go sprzedaæ, jak ma same "s³awy" w rodowodzie, choæ sam by³ lub jest konikiem rekreacyjnym, to przecie¿ nie przeszkadza  Spoko, a i  jaki¶ postêp hodowlany zawsze bêdzie przy tej okazji
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #129 : Luty 08, 2012, 12:08:14 »

Lumi, brumby
Ok, ale chyba nie wszyscy hoduj± konie na igrzyska

Na razie to nikt u nas nie hoduje koni na igrzyska, no mo¿e i hoduje ale o tym nie wie, bo nie ma kto na te igrzyska pojechaæ
Nasza hodowczyni chce ogiera przekazuj±cego predyspozycje sportowe. Sport zaczyna siê na 120 cm,  ni¿ej dla m³odych koni jest to nauka, dla starych rekreacja. Podobnie we wszystkich innych dyscyplinach, bo zreszt± nie wiemy w kierunku jakiego sportu ma to i¶æ. Domy¶lam siê, ¿e chodzi o skoki, ale tak wcale byæ nie musi. Gdyby tak mia³o byæ, to na t± klacz potrzebny by by³ naprawdê wybitny reproduktor, z umiarkowanym prawdopodobieñstwem, ¿e przedsiêwziêcie siê uda.
marlena
U¿ytkownik

« Odpowiedz #130 : Luty 08, 2012, 22:32:55 »

brumby, nie jestem a¿ tak naiwna i tak ambitna by oczekiwaæ od mojej klaczy potomstwa na miarê igrzysk....
Koby³a ma do¶æ trudny charakter i ciê¿ko siê z ni± wspó³pracuje, choæ bardzo chêtnie skacze, oczywi¶cie rekreacyjnie i na miare swoich mo¿liwo¶ci.
Pisz±c, ¿e zale¿y mi na tym, by ogier przekazywa³ uzdolnienia sportowe mia³am na my¶li ewentualne poprawienie  jezdno¶ci, jest to chyba jedna z podstawowych cech, któr± musi charakteryzowaæ siê koñ sportowy. Bez odpowiedniego charakteru, nawet przy du¿ych mo¿liwo¶ciach niewiele mo¿na osi±gn±æ. A je¶li perzy okazji poprawi te¿ inne z³e strony klaczy, mo¿na sie tylko cieszyc.
Wobec potomstwa mojej klaczy nie mam sportowych planów, chcê konia dla siebie, a w przypadku ewentualnej sprzeda¿y (tak jak pisa³a Lumi), rodowód ma zachêciæ potencjalnego nabywce...
Nie ukrywam, ¿e mam nadziejê, ¿e tak jak w przypadku ogierka po Hindusie i tym razem zrebie bêdzie lepsze od matki, zw³aszcza, ¿e jak s³usznie zauwa¿y³e¶ jest do¶æ "plastyczna"... charakterku m³ody po matce równie¿ nie odziedziczy³.
Dziêki za kilka wskazówek

hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #131 : Luty 12, 2012, 23:53:15 »

El bonillo zaczyna swoj± karierê hodowlan± 

http://www.bazakoni.pl/anonse,a-10432.html
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #132 : Luty 18, 2012, 09:21:20 »

Oferta SK Micha³ów:
http://www.michalow.arabians.pl/pl/oferta/ogiery/2012/polkrwi.php
Gdzie siê podzia³ Drop ? W rejestrze 2012 przypisany jest do SK Micha³ów.
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #133 : Luty 18, 2012, 16:47:29 »

Wszystkie ogiery posz³y na punkty. Czym bêd± kryæ swoje taranty ?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #134 : Luty 18, 2012, 18:27:45 »

Drop w treningu wkkw, SM:)
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: