FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 17:36:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dotacje unijne do klaczy  (Przeczytany 84107 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
misiek11
UÂżytkownik

« Odpowiedz #45 : Luty 14, 2013, 12:21:51 »

Albo skansenu wsi lat 70 XXwieku... Jedyna zaleta tego programu to wÂłaÂśnie ta jasno okreÂślona wizja(skonsolidowany genetycznie urodziwy koĂą ogolnouzytkowy), a ktĂłrej mi ewidentnie brakuje w programie hodowlanych pzhk. DziÂś jak weÂźmiemy grupĂŞ 20 koni mlp to kaÂżdy inny(nie chodzi tylko o maÂśc) i kaÂżdy do niczego... Hodujemy niby do sportu, ale to tak szerokie pojĂŞcie, ze na samym wstĂŞpie skazuje nas na poraÂżkĂŞ. DopĂłki nie bĂŞdzie konkretnego celu, konkretnej drogi nie bĂŞdzie konkretnych koni.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #46 : Luty 14, 2013, 12:41:37 »

Ale oni wiedzÂą, Âże to czego nam potrzeba, to koĂą do agroturystyki.
Pytanie czy ten koĂą do agroturystyki siĂŞ nadaje ?
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Luty 14, 2013, 16:39:53 »

No wÂłaÂśnie program mĂłgÂł po cichu wpisaĂŚ siĂŞ w hodowlĂŞ koni rajdowych. DopuÂściĂŚ bez ograniczeĂą ogiery oo (w koĂącu ciÂągle piszÂą o orientalnym typie), dopuÂściĂŚ konie achaÂł-tekiĂąskie, jako, Âże konie turkmeĂąskie i tureckie teÂż kiedyÂś silnie oddziaÂływaÂły. I jazda z koniem rajdowym jakiego Âświat nie widziaÂł - taki mix oo/xx/achaÂł-teke mĂłgÂłby byĂŚ zabĂłjczy dla konkurencji.

Tylko wtedy musielibyÂśmy sobie wybiĂŚ z gÂłowy, Âże to koĂą angloarabski.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #48 : Luty 14, 2013, 16:46:19 »

Prawdopodobnie do agroturystyki nadaje siĂŞ wszystko co nie kopie, nie gryzie i nie ponosi.
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #49 : Luty 14, 2013, 16:52:52 »

Ksiêga ju¿ jest podzielona na dzia³ angloarabski i resztê. Wy³¹czyÌ xo od m³p i ju¿. Trakeniarzom siê uda³o wyrwaÌ z ksiêgi wlkp.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #50 : Luty 14, 2013, 16:57:51 »

No wÂłaÂśnie program mĂłgÂł po cichu wpisaĂŚ siĂŞ w hodowlĂŞ koni rajdowych. DopuÂściĂŚ bez ograniczeĂą ogiery oo (w koĂącu ciÂągle piszÂą o orientalnym typie), dopuÂściĂŚ konie achaÂł-tekiĂąskie, jako, Âże konie turkmeĂąskie i tureckie teÂż kiedyÂś silnie oddziaÂływaÂły. I jazda z koniem rajdowym jakiego Âświat nie widziaÂł - taki mix oo/xx/achaÂł-teke mĂłgÂłby byĂŚ zabĂłjczy dla konkurencji.

Angloarabski pó³krwi
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #51 : Luty 14, 2013, 17:02:56 »

Prawdopodobnie do agroturystyki nadaje siĂŞ wszystko co nie kopie, nie gryzie i nie ponosi.
Tak siĂŞ domyÂślam, zastanawiam siĂŞ tylko czy to takie oczywiste. Mam uzasadnione obawy.
misiek11
UÂżytkownik

« Odpowiedz #52 : Luty 14, 2013, 18:11:39 »

A to niby czemu nie angloarabski??
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #53 : Luty 14, 2013, 19:34:05 »

ChodziÂło chyba o dolew krwi achaÂłtekiĂąskiej
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #54 : Luty 14, 2013, 19:36:54 »

Angloarabski pó³krwi

MoÂże i tak, ale dla mnie taki sam jak z przedÂświtem (tez kiedyÂś oddziaÂływaÂł i nadal to robi), lipicanem etc. etc. albo nawet mniej. MoÂżna to zawracanie rzeki kijem posun¹Ì dalej i dolaĂŚ jeszcze jakby siĂŞ z tekiĂącem nie udaÂło kabardyĂąca, karabacha, doĂąca moÂże i kirgiza a nawet i mongoÂła (tez kiedyÂś oddziaÂływaÂły, a jakÂże i to jak), choĂŚ z tym to juz bym uwaÂżaÂł. A tak juÂż bardziej powaÂżnie to nie widziaÂłem tych miksĂłw mÂłp z achaÂłtekiĂącem zbyt wiele Âżeby mieĂŚ jakieÂś miarodajne zdanie, ale Âżaden z tych ktĂłre widziaÂłem (moze z kilkanaÂście) niczym nie zachwycaÂł i nie sprawiaÂło to wraÂżenia udanej kombinacji. To moÂże byÂło dobre 400 lat temu na stepach ukraiĂąskch ale watpiĂŞ, Âżeby tu i teraz.   JakoÂś bardziej wierzĂŞ w mocnÂą selekcjĂŞ na okreÂślone cechy tego co jest, niÂż takÂą hodowlanÂą archeologiĂŞ. To chyba zbyt juÂż odlegÂłe swiaty, zanim siĂŞ z tego coÂś sensownego uklei trzeba parĂŞ koĂąskich pokoleĂą.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #55 : Luty 14, 2013, 19:43:39 »

JakoÂś bardziej wierzĂŞ w mocnÂą selekcjĂŞ na okreÂślone cechy tego co jest, niÂż takÂą hodowlanÂą archeologiĂŞ.
Popieram, a najlepszy tego przyk³ad ? Zwi¹zek KWPN - w 40 lat z koni w typie zaprzêgowo-roboczym zbudowano potê¿ny zwi¹zek sportowy. Tylko czy mamy doœÌ konsekwencji, ¿eby nie zmieniaÌ planów hodowlanych co dwa lata ?
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #56 : Luty 14, 2013, 20:02:46 »

Ja to nawet myÂślĂŞ, ze prĂŞdzej holendrzy swojego KWPN wyselekcjonowaliby na dÂługodystansowca, niÂż my wymiksujemy naszego angloaraba z achaÂłtekiĂącem.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #57 : Luty 14, 2013, 20:24:33 »

Angloarabski pó³krwi

MoÂże i tak, ale dla mnie taki sam jak z przedÂświtem (tez kiedyÂś oddziaÂływaÂł i nadal to robi), lipicanem etc. etc. albo nawet mniej. MoÂżna to zawracanie rzeki kijem posun¹Ì dalej i dolaĂŚ jeszcze jakby siĂŞ z tekiĂącem nie udaÂło kabardyĂąca, karabacha, doĂąca moÂże i kirgiza a nawet i mongoÂła (tez kiedyÂś oddziaÂływaÂły, a jakÂże i to jak), choĂŚ z tym to juz bym uwaÂżaÂł. A tak juÂż bardziej powaÂżnie to nie widziaÂłem tych miksĂłw mÂłp z achaÂłtekiĂącem zbyt wiele Âżeby mieĂŚ jakieÂś miarodajne zdanie, ale Âżaden z tych ktĂłre widziaÂłem (moze z kilkanaÂście) niczym nie zachwycaÂł i nie sprawiaÂło to wraÂżenia udanej kombinacji. To moÂże byÂło dobre 400 lat temu na stepach ukraiĂąskch ale watpiĂŞ, Âżeby tu i teraz.   JakoÂś bardziej wierzĂŞ w mocnÂą selekcjĂŞ na okreÂślone cechy tego co jest, niÂż takÂą hodowlanÂą archeologiĂŞ. To chyba zbyt juÂż odlegÂłe swiaty, zanim siĂŞ z tego coÂś sensownego uklei trzeba parĂŞ koĂąskich pokoleĂą.

Bo ty w koniu szukasz konia sportowego, w sensie skokowego, popytaj rajdowcĂłw jakie ich konie interesujÂą. To jest zupeÂłnie inny typ konia.

ZresztÂą niewaÂżne, taki pomysÂł rzuciÂłem, jakby moÂżna z tym koniem mÂłp. orientalnym wyprzedziĂŚ rynek europejski i zrobiĂŚ sukces komercyjny, nie zatracajÂąc cech unikalnych.
misiek11
UÂżytkownik

« Odpowiedz #58 : Luty 14, 2013, 20:26:30 »

Ja to nawet myÂślĂŞ, ze prĂŞdzej holendrzy swojego KWPN wyselekcjonowaliby na dÂługodystansowca, niÂż my wymiksujemy naszego angloaraba z achaÂłtekiĂącem.

Zgadzam sie, bo jeœli bed¹ mieli taka wizje to cierpliwie i sumiennie bed¹ d¹¿yÌ do jej realizacji, a u nas jedna rasa i co hodowla to inne konie. Jeden hoduje zgodnie z wytycznymi programu ochrony, drugi z wytycznymi programu hodowlanego, a trzeci widzi te konie w rajdach... Wiêc gdzie tu miejsce na postêp?
maÂły76
UÂżytkownik

« Odpowiedz #59 : Listopad 19, 2013, 19:21:42 »

Witam czy ktoÂś z was wie gdzie sÂą zamieszczone informacje w internecie na wejÂście do programu na 2014r.chodzi mi o pobranie wnioskĂłw.
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: