ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« : Kwiecień 15, 2008, 14:09:37 » |
|
ProponujĂŞ wÂątek, w ktĂłrym wyrazicie swoje zdanie na temat dotacji, mile widziane wypowiedzi osĂłb posiadajÂących stado objĂŞte programem. Jak oceniacie program z praktycznego punktu widzenia ?
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2008, 17:55:40 » |
|
Moim zdaniem dotacje unijne sprawi³y, ¿e sporo niezdecydowanych do koùca hodowców przestawi³o siê na jak¹œ rasê. U mnie dotacje sprawi³y w ogóle, ¿e mam ma³opolaki w liczbie powy¿ej 2. Jednak trochê te dotacje powoduj¹ du¿y wzrost populacji koni, których nikt nie kupuje.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2008, 17:59:22 » |
|
No wÂłasnie jestem ciekawa jak to jest z popytem na takie Âźrebaki. Dotacje zobowiÂązujÂą niejako do "produkcji" staÂłej mniej wiĂŞcej iloÂści Âźrebiat, jak jest z popytem? SÂłyszaÂłam od hodowcy z mazowsza, Âże ciĂŞÂżko sprzedaĂŚ nawet konie z db i bdb rodowodami, a z ogierkami w ogĂłle jest jakiÂś dramat, czy to prawda ?
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2008, 20:01:29 » |
|
Z ogierkami jest straszny dramat. JeÂżeli koĂą urodzi siĂŞ ogierkiem, to albo sprzedaje siĂŞ gdy zda ZT i otrzyma licencjĂŞ (chociaÂż tego nie jestem pewna), albo gdy bĂŞdzie dobrze ujeÂżdÂżonym, min. 3 letnim waÂłachem.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2008, 20:17:09 » |
|
zabije weta jak mi siĂŞ ogierek urodzi, obiecywaÂł Âże bĂŞdzie klaczka jak usg robiÂł 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2008, 11:52:48 » |
|
rozbawi³o mnie jakis czas temu og³oszenie w KT, dotycz¹ce sprzeda¿y wa³acha ma³opolskiego " Mocny, dobrze uje¿d¿ony, nadaje sie do dotacji " (!)  _______________________________________________________________ To jest chyba odpowiedni watek... W zwi¹zku z pewnymi drobnymi zmianami zasad na lata 2007-2013 dla zainteresowanych, wszystkie informacje, szczegó³y odnoœnie programu, rzetelne i najbardziej aktualne znajduj¹ sie tutaj : http://www.bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl/konieJedn¹ z istotnych zmian jest fakt, ze od roku 2008 wystarcz¹ dwie klacze, spe³niaj¹ce wymogi, aby uczestniczyÌ w programie. Równie¿ na stronie pzhk.pl mo¿na poczytaÌ na ten temat, ale tam jest troche starych rzeczy nie aktualizowanych http://www.pzhk.pl/art.php?id=rodzime.htm_______________________________________________________________ Jako ciekawostke podam fakt, ze w chwili obecnej ok 511 klaczy rasy m³p w 116 stadach jest objête programem ochrony zasobów genetycznych. Wiecej klaczy, bo ponad 700 reprezentuje rase huculsk¹. IloœÌ klaczy œl i kn nie przekracza 400 sztuk. ( na podstawie PZHK )
|
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2012, 12:15:29 » |
|
Mam pytanie odnoÂśnie dotacji: Co siĂŞ stanie z programem po roku 2013? Przestaje istnieĂŚ czy co ?
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa 64
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2012, 10:20:11 » |
|
Dotacje bêd¹ na pewno,a¿ cel programu zostanie osi¹gniêty.Mog¹ zmieniÌ zasady przyst¹pienia bo becne, czyli 2 Ÿrebaki na 5 lat, nie zapewniaj¹ ochrony w rasie ma³opolskiej .Jednym z g³ównych celów programu jest zachowanie plennoœci gatunków,a jak mo¿na selekcjonowaÌ na t¹ cechê je¿eli klacze pozostaj¹ ja³owe.Pozosta³e zalety naszych koni jak;dzielnoœÌ ogólnou¿ytkowa,zdrowie, charakter,wytrztma³oœÌ na trudne warunki,cierpliwoœÌ ,³agodnoœÌ ,w³aœnie plennoœÌ,mo¿emy sprawdziÌ kiedy ¿rebna klacz wychowuje ¿rebaka i codziennie coœ tam robi ,jak nie pod siod³em to przynajmniej w zaprzêgu.Dotowanie klaczy na obecnych zasadach a tym bardziej uznawanie do licencji aby by³o œwiadectwo pokrycia nie zmusza hodowców do ¿adnej selekcji ani wysi³ku przy lepszym odchowie potomstwa.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2012, 07:47:03 » |
|
Zaraz, zaraz czy naprawdĂŞ jedynym celem hodowli koni jest zwiĂŞkszenie ich pÂłodnoÂści i zdolnoÂści rozrodczej ? W zasadzie w obecnej sytuacji rynkowej zwiĂŞkszenie czĂŞstotliwoÂści krycia jest chyba zupeÂłnie bezcelowe?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2012, 08:27:02 » |
|
Tak, jak bêdziecie pisaÌ nowy program, to jeszcze zwróÌcie uwagê na odpowiedni¹ iloœÌ miêsa w tuszy, to bêdziecie w wy¿szej klasie swój produkt sprzedawaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
Cytryna
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 11, 2012, 09:48:58 » |
|
A po co Wam dotacje, do klaczy, jak jeden ogier maÂłopolski rocznie bĂŞdzie uzyskiwaÂł licencjĂŞ ? Przy pogÂłowiu klaczy okoÂło 1500, przy liczbie ÂźrebiÂąt 800 - 900, jeden nowy uznany ogier to za maÂło. Reproduktory z lat 90 wymrÂą, te z lat 2000 wytnie kategoryzacja, nowych nie bĂŞdzie, a te pojedyncze sztuki ktĂłre prawo krycia zdobĂŞdÂą niech siĂŞ zdrowo trzymajÂą.
|
|
|
|
|
|
|
maÂły76
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 07, 2013, 10:23:24 » |
|
Witam mam pytanie do wszystkich mam w posiadaniu jednÂą maÂłopolankĂŞ i zamierzam dokupiĂŚ jeszcze dwie oczywiÂście z licencjami do programu.Konie hodujĂŞ nie dla pieniĂŞdzy lecz z zamiÂłowania,pytanie moje brzmi czy wprowadzenie koni do programu nie sprawi mi wiĂŞcej kÂłopotu niÂż strat czasowych i finansowych,sÂłyszaÂłem wiele opinii na ten temat,proszĂŞ o info.
|
|
|
|
|
|
|
Mitula2311
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 13, 2013, 16:28:31 » |
|
Wprowadzenie do programu wi¹¿e siê z tym, ¿e trzeba ja 2 razy w ci¹gu 5 lat programu zaŸrebiÌ(1 Ÿrebak w ci¹gu 2 pierwszych i drugi w ci¹gu 3 nastêpnych) i musza odchowaÌ m³ode do 2 m-ca ¿ycia(praktycznie do momentu wyrobienia paszportu). Trzeba wybierac programowe ogiery, poniewa¿ w 4 pokoleniu nie mo¿e byÌ wiêcej ni¿ 50% krwi obcej. Najlepiej dzwoniÌ swojego OZHK i pytaÌ, czy klacz, któr¹ masz na oku nadaje siê do programu. Pracownicy zwykle s¹ uprzejmi na tyle, ¿e pomagaj¹ dopasowaÌ do klaczy ogiera pod wzglêdem rodowodowym, jak i pod wzglêdem pokroju. W og³oszeniach sprzeda¿y widnieje "DO DOP£AT", "PROGRAMOWA" itd..ale czêsto wi¹¿e siê to tylko z reklam¹ i mo¿liwoœci¹ uzyskania przez sprzedawcê wiêkszej ceny za konia i w 7/10 przypadków takie zapewnienia s¹ nieprawdziwe. Za brak Ÿrebaka trzeba zwróciÌ uzyskane z dotacji pieni¹dze za dan¹ iloœÌ klaczy. Co do wyboru konia pod wzglêdem dotacji s³u¿ê pomoc¹  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 13, 2013, 17:26:47 » |
|
Jak to siĂŞ te zamiÂłowania zmieniajÂą... Dawniej Polacy miÂłowali siĂŞ w koniach piĂŞknych, dzielnych, potem szybkich, skocznych albo przynajmniej robotnych. Teraz miÂłujÂą siĂŞ w dotacyjnych. Nie wie ktoÂś przypadkiem, kiedy ten dotacyjnyn cel wreszcie osiÂągniemy, bo juÂż siĂŞ trochĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ ?
|
|
|
|
|
|
|
|