FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:25:21 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dotacje unijne do klaczy  (Przeczytany 81096 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« : Kwiecieñ 15, 2008, 14:09:37 »

Proponujê w±tek, w którym wyrazicie swoje zdanie na temat dotacji, mile widziane wypowiedzi osób posiadaj±cych stado objête programem. Jak oceniacie program z praktycznego punktu widzenia ?
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 15, 2008, 17:55:40 »

Moim zdaniem dotacje unijne sprawi³y, ¿e sporo niezdecydowanych do koñca hodowców przestawi³o siê na jak±¶ rasê. U mnie dotacje sprawi³y w ogóle, ¿e mam ma³opolaki w liczbie powy¿ej 2. Jednak trochê te dotacje powoduj± du¿y wzrost populacji koni, których nikt nie kupuje.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 15, 2008, 17:59:22 »

No w³asnie jestem ciekawa jak to jest z popytem na takie ¼rebaki. Dotacje zobowi±zuj± niejako do "produkcji" sta³ej mniej wiêcej ilo¶ci ¼rebiat, jak jest z popytem?
S³ysza³am od hodowcy z mazowsza, ¿e ciê¿ko sprzedaæ nawet konie z db i bdb rodowodami, a z ogierkami w ogóle jest jaki¶ dramat, czy to prawda ?
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 15, 2008, 20:01:29 »

Z ogierkami jest straszny dramat. Je¿eli koñ urodzi siê ogierkiem, to albo sprzedaje siê gdy zda ZT i otrzyma licencjê (chocia¿ tego nie jestem pewna), albo gdy bêdzie dobrze uje¿d¿onym, min. 3 letnim wa³achem.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 15, 2008, 20:17:09 »

zabije weta jak mi siê ogierek urodzi, obiecywa³ ¿e bêdzie klaczka jak usg robi³   Chichot
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2008, 11:52:48 »

rozbawi³o mnie jakis czas temu og³oszenie w KT, dotycz±ce sprzeda¿y wa³acha ma³opolskiego
" Mocny, dobrze uje¿d¿ony, nadaje sie do dotacji " (!)

To jest chyba odpowiedni watek...
W zwi±zku z pewnymi drobnymi zmianami zasad na lata 2007-2013 dla zainteresowanych, wszystkie informacje, szczegó³y odno¶nie programu, rzetelne i najbardziej aktualne znajduj± sie tutaj :
http://www.bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl/konie
Jedn± z istotnych zmian jest fakt, ze od roku 2008 wystarcz± dwie klacze, spe³niaj±ce wymogi, aby uczestniczyæ w programie.

Równie¿ na stronie pzhk.pl mo¿na poczytaæ na ten temat, ale tam jest troche starych rzeczy nie aktualizowanych
http://www.pzhk.pl/art.php?id=rodzime.htm

Jako ciekawostke podam fakt, ze w chwili obecnej ok 511 klaczy rasy m³p w 116 stadach jest objête programem ochrony zasobów genetycznych.  Wiecej klaczy, bo ponad 700 reprezentuje rase huculsk±. Ilo¶æ klaczy ¶l i kn nie przekracza 400 sztuk. ( na podstawie PZHK )
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2011, 21:32:50 »

lektura dla zainteresowanych, kolejne kontrowersyjne, zasadnicze zmiany w trakcie trwania programu...
http://ozhk-lodz.pl/new/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=47
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2012, 12:15:29 »

Mam pytanie odno¶nie dotacji:
Co siê stanie z programem po roku 2013? Przestaje istnieæ czy co ?
Mustafa 64
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 09, 2012, 10:20:11 »

Dotacje bêd± na pewno,a¿ cel programu zostanie osi±gniêty.Mog± zmieniæ zasady przyst±pienia
bo becne, czyli 2 ¼rebaki na 5 lat, nie zapewniaj± ochrony w rasie ma³opolskiej .Jednym z g³ównych
celów programu jest zachowanie plenno¶ci gatunków,a jak mo¿na selekcjonowaæ na t± cechê
je¿eli klacze pozostaj± ja³owe.Pozosta³e zalety naszych koni jak;dzielno¶æ ogólnou¿ytkowa,zdrowie,
charakter,wytrztma³o¶æ na trudne warunki,cierpliwo¶æ ,³agodno¶æ ,w³a¶nie plenno¶æ,mo¿emy sprawdziæ kiedy ¿rebna klacz wychowuje ¿rebaka i codziennie co¶ tam robi ,jak nie pod siod³em to
przynajmniej w zaprzêgu.Dotowanie klaczy na obecnych zasadach a tym bardziej uznawanie do licencji aby by³o ¶wiadectwo pokrycia nie zmusza hodowców do ¿adnej selekcji ani wysi³ku przy lepszym odchowie potomstwa.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 11, 2012, 07:47:03 »

Zaraz, zaraz czy naprawdê jedynym celem hodowli koni jest zwiêkszenie ich p³odno¶ci i zdolno¶ci rozrodczej ? W zasadzie w obecnej sytuacji rynkowej zwiêkszenie czêstotliwo¶ci krycia jest chyba zupe³nie bezcelowe?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 11, 2012, 08:27:02 »

Tak, jak bêdziecie pisaæ nowy program, to jeszcze zwróæcie uwagê na odpowiedni± ilo¶æ miêsa w tuszy, to bêdziecie w wy¿szej klasie swój produkt sprzedawaæ.
Cytryna
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 27

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 11, 2012, 09:48:58 »

A po co Wam dotacje, do klaczy, jak jeden ogier ma³opolski rocznie bêdzie uzyskiwa³ licencjê ?
Przy pog³owiu klaczy oko³o 1500, przy liczbie ¼rebi±t 800 - 900, jeden nowy uznany ogier to za ma³o.
Reproduktory z lat 90 wymr±, te z lat 2000 wytnie kategoryzacja, nowych nie bêdzie, a te pojedyncze sztuki które prawo krycia zdobêd± niech siê zdrowo trzymaj±.
ma³y76
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #12 : Styczeñ 07, 2013, 10:23:24 »

Witam mam pytanie do wszystkich mam w posiadaniu jedn± ma³opolankê i zamierzam dokupiæ jeszcze dwie oczywi¶cie z licencjami do programu.Konie hodujê nie dla pieniêdzy lecz z zami³owania,pytanie moje brzmi czy wprowadzenie koni do programu nie sprawi mi wiêcej k³opotu ni¿ strat czasowych i finansowych,s³ysza³em wiele opinii na ten temat,proszê o info.
Mitula2311
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 16

« Odpowiedz #13 : Luty 13, 2013, 16:28:31 »

Wprowadzenie do programu wi±¿e siê z tym, ¿e trzeba ja 2 razy w ci±gu 5 lat programu za¼rebiæ(1 ¼rebak w ci±gu 2 pierwszych i drugi w ci±gu 3 nastêpnych) i musza odchowaæ m³ode do 2 m-ca ¿ycia(praktycznie do momentu wyrobienia paszportu). Trzeba wybierac programowe ogiery, poniewa¿ w 4 pokoleniu nie mo¿e byæ wiêcej ni¿ 50% krwi obcej. Najlepiej dzwoniæ swojego OZHK i pytaæ, czy klacz, któr± masz na oku nadaje siê do programu. Pracownicy zwykle s± uprzejmi na tyle, ¿e pomagaj± dopasowaæ do klaczy ogiera pod wzglêdem rodowodowym, jak i pod wzglêdem pokroju.  W og³oszeniach sprzeda¿y widnieje "DO DOP£AT", "PROGRAMOWA" itd..ale czêsto wi±¿e siê to tylko z reklam± i mo¿liwo¶ci± uzyskania przez sprzedawcê wiêkszej ceny za konia i w 7/10 przypadków takie zapewnienia s± nieprawdziwe.
Za brak ¼rebaka trzeba zwróciæ uzyskane z dotacji pieni±dze za dan± ilo¶æ klaczy.

Co do wyboru konia pod wzglêdem dotacji s³u¿ê pomoc±
Pozdrawiam
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #14 : Luty 13, 2013, 17:26:47 »

Jak to siê te zami³owania zmieniaj±... Dawniej Polacy mi³owali siê w koniach piêknych, dzielnych, potem szybkich, skocznych albo przynajmniej robotnych. Teraz mi³uj± siê w dotacyjnych. Nie wie kto¶ przypadkiem, kiedy ten dotacyjnyn cel wreszcie osi±gniemy, bo ju¿ siê trochê nie mogê doczekaæ ?
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: