FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 16, 2025, 17:15:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZakÂład treningowy w polsce paranoja czy przemyÂślany system???  (Przeczytany 66100 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
KarolekG
UÂżytkownik

« : Grudzień 01, 2011, 22:21:28 »

Szanowni koledzy i koleÂżanki wedÂług mnie zasady na jakich odbywa siĂŞ ZT dla ogierĂłw to konkurs ktĂłry ma za zadanie wyÂłoniĂŚ konia o najlepszych moÂżliwoÂściach sportowych i nie ogiera rozpÂłodowego. sprawa jest prosta wygrywa ten ktĂłwy z poszcczegĂłlnych etapĂłw uzyska w sumie najwyÂższe oceny. Niestety nikt nie patrzy na skonsolidowany rodowĂłd i na to co koĂą jako "bank genĂłw" moÂże przekazaĂŚ jak to ma miejsce np. w przypadku KWPN'Ăłw
A u nas wygrywa ten NAJ a pozniej kryje siê takim kundlem który jest efektem heterozji (heterozja jest efektem jednorazowym o czym wiedz¹ hodowcy kurczaków królików czy nawet œwiù a hodowcy koni zazwyczaj nie maj¹ o tym pojêcia, oczywiœcie nieliczni wiedz¹ o co chodzi) i zamiast progresu w kolejnych pokoleniach namy totalne rozszczepienie genów i z koja¿enia mo¿e wyjœÌ wszystko od fenomenu po konia który nawet na rzeŸnie nie bardzo bêdzie siê naddawa³. dla precedensu podam przyk³ad to tak jakby skrzy¿owaÌ owczarka niemieckiego z pudelkiem i oczekiwac po tym fenomenalnego potomstwa które przeznaczymy do rozp³odu...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2011, 22:34:41 »

Ok, ale co zamiast ZT? To nie jest system idealny, ale system uznawania przez sport jakoÂś do mnie nie przemawia. Kogo na to bĂŞdzie staĂŚ ?
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2011, 23:02:08 »

z tego co sie dowiedzialam od hodowczyni jednego z ogierow prezentowanych na kwalifikacjach rodowod konia podlegal ocenie, niektore rodowody sa mniej lub bardziej promowane niestety nie wiem jak to wyglada od srodka
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2011, 23:10:14 »

ZT ok ale powinny byÌ preferowane ogiery które s¹ inbredoaane po kilka zasy ma jakiegoœ danego koni lub na kilka bo wiadomo ¿e inbred utrwala przekazywanie cech niestety tych dobrych i tych z³ych ale z³e przez selekcjê da siê eliminowaÌ w holandi np. wygrywaj¹ inbredowane ogiery bo wiadomo czego mo¿na siê po nich spoodziewaÌ i wygrywaj¹ mimo ze ruszaj¹ siê gorzej i skacz¹ gorzej ni¿ ogiery z krzy¿ówki ale za to one przeka¿¹ na potomstwo te cech którrych ochekujemy patrz¹c na którego konia jest inbredowaty(powtarzalnoœÌ) a koù z krzy¿owki co przeka¿e za ka¿dym razem mo¿e co innego a ZT ma selekcjonowaÌ konie rozp³odowe a nie sportowe do promowania sportowców s¹ zawody!!!
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2011, 23:18:24 »

Wygrywaj¹ najlepsze, bo praktycznie wszystkie maj¹ wysoki wspó³czynnik inbredu. Lepszym przyk³adem jest imo Zwi¹zek Holsztyùski. Rodowód jest bardzo wa¿ny, ale nie mo¿na przeginaÌ.
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 02, 2011, 00:10:41 »

tak zwiÂązek holsztyĂąski prosze bardzo kronung 2011 COSITINO czempion linia C inbredowany  Landgraf I 3x6 Cor de la Bryere5x5x6 Roman(syn polskiego Ramzesa) 5x6x6 Ladykiller 4x6 CalypsoII4x6 Cariolan5x6 rozpisaĂŚ pozostaÂłe??? moÂże coÂś z francji??? kilka najpopularniejszych reproduktorĂłw we francji Rock'n Roll Semily 4x4 ibrahim 5x5 ultimate Mylord Cargo 4x5 Furioso 5x5 Ramzes 5x5Rantzau Padock du Plessis 4x4Furioso 4x5 Gotthard Epson Gesmeray3x4Rantzau 4x4 Jus de Pomme 5x5x5 Prange Peel no có¿ rodowĂłd to podstawa maÂło Âże inbredowane to wielokrotnie inbredowane i to w dodatku na linie skokowe na zachodzie konie ³¹czy siĂŞ na linie skokowe i ujeÂżdÂżeniowe raczej siĂŞ ich nie miesza a posiadajÂąc zinbredowane matki i zinbredowanych ojcĂłw moÂżemy tworzyĂŚ krzy¿ówki heterozyjne uzyskujÂąc efekt wybujaÂłoÂści genetycznej czyli koĂą do sportu a i dodam  ze bezpieczny wspó³czynnik inbredu to 12.5% bliÂższe sÂą zbyt niebezpieczne
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 02, 2011, 00:18:08 »

Miesza siĂŞ, co wiĂŞcej gdzieÂś tam kiedyÂś wyczytaÂłam, Âże pojawiajÂą siĂŞ gÂłosy kwestionujÂące krzyÂżowanie stricte wg linii ujeÂżdÂżneiowych bÂądÂź skokowych. Inna rzecz, Âże dziaÂłanie takie jak podejmujÂą czoÂłowe zwiÂązki, tj. silne inbredowanie, jest charakterystyczne dla ras nowopowstajacych. Ciekawa jestem jak bĂŞdzie prowadzona hodowla za 30-40 lat.
Uwaga formalna - uÂżywaj znakĂłw interpunkcyjnych, bo ciĂŞÂżko siĂŞ czyta "lany teskt".
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 02, 2011, 00:41:43 »

Ok poprawiĂŞ siĂŞ:)
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 02, 2011, 08:45:47 »

Jak byÂśmy nie dyskutowali to i tak jesteÂśmy obiema rĂŞkoma w nocniku.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 02, 2011, 10:21:03 »

tak zwiÂązek holsztyĂąski prosze bardzo kronung 2011 COSITINO czempion linia C inbredowany  Landgraf I 3x6 Cor de la Bryere5x5x6 Roman(syn polskiego Ramzesa) 5x6x6 Ladykiller 4x6 CalypsoII4x6 Cariolan5x6 rozpisaĂŚ pozostaÂłe??? moÂże coÂś z francji??? kilka najpopularniejszych reproduktorĂłw we francji Rock'n Roll Semily 4x4 ibrahim 5x5 ultimate Mylord Cargo 4x5 Furioso 5x5 Ramzes 5x5Rantzau Padock du Plessis 4x4Furioso 4x5 Gotthard Epson Gesmeray3x4Rantzau 4x4 Jus de Pomme 5x5x5 Prange Peel no có¿ rodowĂłd to podstawa maÂło Âże inbredowane to wielokrotnie inbredowane i to w dodatku na linie skokowe na zachodzie konie ³¹czy siĂŞ na linie skokowe i ujeÂżdÂżeniowe raczej siĂŞ ich nie miesza a posiadajÂąc zinbredowane matki i zinbredowanych ojcĂłw moÂżemy tworzyĂŚ krzy¿ówki heterozyjne uzyskujÂąc efekt wybujaÂłoÂści genetycznej czyli koĂą do sportu a i dodam  ze bezpieczny wspó³czynnik inbredu to 12.5% bliÂższe sÂą zbyt niebezpieczne

Tylko, Âże oni nie wiedzÂą co teraz robiĂŚ dalej, bo we wÂłasnym sosie juÂż siĂŞ mieszaĂŚ nie da, a obce konie sportowe - nie ma takich, bo wszystkie majÂą tÂą samÂą krew holsztyĂąskÂą. Folblut jest coraz gorszy. Generalnie majÂą problem, choĂŚ nie mĂłwi siĂŞ o tym gÂłoÂśno. SpoglÂądajÂą w kierunku trakenĂłw, ÂściÂągajÂą francuskie AA, szukajÂą foilblutĂłw na wschodzie i u siebie, ale problem jest teÂż w mentalnoÂści hodowcĂłw, ktĂłrzy juÂż inaczej niÂż przez ten inbred hodowaĂŚ nie potrafiÂą.

Natomiast jest prawd¹, ¿e 80% koni, które coœ znacz¹ w hodowli, które w sposób powtarzalny daj¹ dobre potomstwo, zbudowane jest wokó³ pewnego inbredu, niezale¿nie od rasy i przeznaczenia. Pisa³em o tym nie raz na tym forum. Wystarczy wspomnieÌ heterozygotycznego Emetyta czy Askara, ¿eby zrozumieÌ o co w tym wszystkim chodzi.

Nasza tradycja hodowli koni pó³krwi angloarabskiej teÂż byÂła oparta o silny inbred. Nasze konie byÂły skonsolidowane wokó³ Fils du Vent (a raczej jego ojca Flying Fox, bo oddziaÂływaÂły teÂż takie ogiery jak Ajax - Teddy czy Adam) czy Schagya X. Ta tradycja siĂŞ skoĂączyÂła, gdy nastÂąpiÂło zachÂłyÂśniĂŞcie zachodnim i na potĂŞge kryto przypadkowymi angloarabami z Francji. Jednak moÂżna znaleŸÌ ciekawe rodowodowo konie i teraz. Walewickie ogiery Frazes i Haracz majÂą inbred 5x4 na Aquino, a dalej 6x6 na Fairway. Ich synowie od Didy na Dorpata (ojciec Crossa, dziadek Arcusa) i Martena. Natomiast nieco lekcewaÂżony (pewnie przez arabskÂą urodĂŞ) JaÂśmin ma inbred 6x5x6 na Aquino oraz 4x4 na GaskoĂączyka, ktĂłry gruntowaÂł po wojnie rodziny ÂżeĂąskie w Walewicach i niesie te skonsolidowane geny Flying Fox oraz Schagya X, o ktĂłrym wspomniaÂłem.  Dodatkowo jego babka jest po ogierze Szafir (dziadek Sicambre, ten sam co u Greya i ten sam co caÂła linia Samba HitĂłw i innych) co daje dalsze perspektywy inbredowania. Sam siĂŞ zastanawiam czy nim nie pokryĂŚ w przyszÂłym roku mojej cĂłrki Greya. BĂŞdĂŞ miaÂł 7x5x7x5 na Aquino, 6x5 na Sicambre i 4x5 na arabskiego Czorta.

Jeszcze co do inbredowania, to zdaniem wielu hodowców folblutów zza Wielkiej Wody korzystniej jest inbredowaÌ gêœciej w pokoleniach 6-8 ni¿ rzadziej w pokoleniach 3-5. To znaczy np. inbred 7x7x7x8x6 jest lepszy ni¿ 4x5. Daje wiêksz¹ stabilnoœÌ genów przy mniejszym ryzyku wad i depresji inbredowej.
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 02, 2011, 14:59:25 »

No no jasiek bardzo fajne informcje, ja osobiscie jestem jestem zwolennikiem prowadzenia koni w inbredzie np. klacze na Kwarteta, a nastepnie ³¹czyÌ z ogierem inbredowanym na Arcusa. jest to system który pozwoli uzyskiwaÌ potomstwo wzglêdnie wyrównane. Oczywiœcie im mamy wiêksz¹ pulê genetyczn¹ tym lepiej bo dziêki temu mo¿emy dolaÌ "obcej" krwi co przy spokrewnionym pog³owiu daje bardzo po¿¹dane efekty. Nie mniej jednak jestem kategorycznym przeciwnikiem u¿ywania i pronowania ogierów pochodz¹cych z krzy¿ówki bo co z tego ¿e on sam jest fenomenalny bo takie jest za³o¿enie heterozji skoro on na naszych klaczach zamiast poprawiÌ nasze kolejne pokolenia mo¿e je po prostu pogorszyÌ, oczywiœcie co innego jeœli mamy zinbredowane klacze to ca³kiem inna bajka

Z zasady powinno wyglÂądaĂŚ to tak kobyÂły nie zinbredowane staramy siĂŞ kojaÂżyĂŚ w pokrewieĂąstwie, aby w przyszÂłoÂści uzyskaĂŚ klarowny i przewidywalny materiaÂł mateczny, natomiast kobyÂł zinbredowane moÂżemy krzyÂżowaĂŚ  nawet z innymi rasami co powinno przynieœÌ pozytywny efekt w postaci potomstwa o lepszych moÂżliwoÂściach sportowych lepszej wydolnoÂści i zdrowotnoÂści. I jeszcze jedno nie bĂłjmy sie uÂżywaĂŚ ogierĂłw XX lub z duÂżym udziaÂłem XX bo wedÂług mnie wiekszoœÌ dobrych bÂądÂź bardzo dobrych koni sportowych ma udziaÂł okoÂło 50-60% peÂłnej krwi 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 02, 2011, 22:22:31 »

Nie radziÂłbym inbredowaĂŚ na Kwarteta. Nie chodzi nawet o wÂątpliwÂą urodĂŞ i brak typu konia z takiego krzyÂżowania. Problemem bĂŞdzie osteochondroza.

Ta koncepcja, o ktĂłrej piszesz do mnie nie przemawia. Ja to widzĂŞ inaczej. W kolejnych pokoleniach dodawaĂŚ to co juÂż jest ugruntowane w przedziale kratek 6-8, a szukaĂŚ na tej bazie nowych inbredĂłw na mÂłodsze, wartoÂściowe ogiery, jak Jongleur i jego synowie czy Arcus, a w przyszÂłoÂści Grey czy Sebastian. A w ogĂłle, to najlepsze rezultaty daje takie inbredowanie, by w rodowodzie znalazÂło siĂŞ peÂłne rodzeĂąstwo lub 3/4 rodzeĂąstwo.

OczywiÂście to wszystko sÂą tylko pewne wskazĂłwki. Najlepsza klacz w Walewicach w ostatnich latach - Dida - nie ma w ogĂłle skonsolidowanego rodowodu, a rodzi same niezÂłe ogiery. Ten po Fagocie jest sÂłabszy, ale jak na Âźrebaka po Fagocie to i tak jest wybitny.

Co do folbluta, to nasze xo majÂą zwykle wiĂŞcej niÂż to przytoczone 50-60%. Nie jest to wiĂŞc argument za dalszym dolewaniem. Poza tym daj mi dobrego folbluta, to nim pokryjĂŞ wszystko co mi siĂŞ w stajni rusza. Sam fakt, Âże ogier jest folblutem nie jest dla mnie Âżadnym jego atutem.
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzień 08, 2011, 17:20:43 »

NiewÂątpliwie masz racjĂŞ, ale nie wszystkie kobyÂły majÂą50% xx a co do  tego, Âżeby kryĂŚ Dionizosem to raczej odpada, z tego wzglĂŞdu, Âże jego dziadek First przekazuje wade koĂączyn w postaci koziĂąca, co widaĂŚ po dionizosie i po dioklesia, a co ja teÂż miaÂłem moÂżliwoœÌ obserwowaĂŚ widz¹Ì potomstwo po Diafione, synu Firsta gdzie u jednego hodowcy 80% potomstwa z rosznika 2010 miaÂło wiekszego, bÂądÂź mniejszego koziĂąca.

ÂŚmiem twierdziĂŚ Âże byÂł to gÂłwĂłny powĂłd, dla ktĂłrego francuzi go sprzedali
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2011, 17:35:42 »

ProszĂŞ moda o wydzielenie osobnego wÂątku ( moÂże zmianĂŞ nazwy obecnego ?), bo teraz jest to jeden wielki OT.
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 08, 2011, 17:42:38 »

prosze o rozwiniĂŞciĂŞ OT
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: