FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:51:39 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zak³ad treningowy w polsce paranoja czy przemy¶lany system???  (Przeczytany 63880 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
KarolekG
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« : Grudzieñ 01, 2011, 22:21:28 »

Szanowni koledzy i kole¿anki wed³ug mnie zasady na jakich odbywa siê ZT dla ogierów to konkurs który ma za zadanie wy³oniæ konia o najlepszych mo¿liwo¶ciach sportowych i nie ogiera rozp³odowego. sprawa jest prosta wygrywa ten któwy z poszcczególnych etapów uzyska w sumie najwy¿sze oceny. Niestety nikt nie patrzy na skonsolidowany rodowód i na to co koñ jako "bank genów" mo¿e przekazaæ jak to ma miejsce np. w przypadku KWPN'ów
A u nas wygrywa ten NAJ a pozniej kryje siê takim kundlem który jest efektem heterozji (heterozja jest efektem jednorazowym o czym wiedz± hodowcy kurczaków królików czy nawet ¶wiñ a hodowcy koni zazwyczaj nie maj± o tym pojêcia, oczywi¶cie nieliczni wiedz± o co chodzi) i zamiast progresu w kolejnych pokoleniach namy totalne rozszczepienie genów i z koja¿enia mo¿e wyj¶æ wszystko od fenomenu po konia który nawet na rze¼nie nie bardzo bêdzie siê naddawa³. dla precedensu podam przyk³ad to tak jakby skrzy¿owaæ owczarka niemieckiego z pudelkiem i oczekiwac po tym fenomenalnego potomstwa które przeznaczymy do rozp³odu...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 01, 2011, 22:34:41 »

Ok, ale co zamiast ZT? To nie jest system idealny, ale system uznawania przez sport jako¶ do mnie nie przemawia. Kogo na to bêdzie staæ ?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 01, 2011, 23:02:08 »

z tego co sie dowiedzialam od hodowczyni jednego z ogierow prezentowanych na kwalifikacjach rodowod konia podlegal ocenie, niektore rodowody sa mniej lub bardziej promowane niestety nie wiem jak to wyglada od srodka
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 01, 2011, 23:10:14 »

ZT ok ale powinny byæ preferowane ogiery które s± inbredoaane po kilka zasy ma jakiego¶ danego koni lub na kilka bo wiadomo ¿e inbred utrwala przekazywanie cech niestety tych dobrych i tych z³ych ale z³e przez selekcjê da siê eliminowaæ w holandi np. wygrywaj± inbredowane ogiery bo wiadomo czego mo¿na siê po nich spoodziewaæ i wygrywaj± mimo ze ruszaj± siê gorzej i skacz± gorzej ni¿ ogiery z krzy¿ówki ale za to one przeka¿± na potomstwo te cech którrych ochekujemy patrz±c na którego konia jest inbredowaty(powtarzalno¶æ) a koñ z krzy¿owki co przeka¿e za ka¿dym razem mo¿e co innego a ZT ma selekcjonowaæ konie rozp³odowe a nie sportowe do promowania sportowców s± zawody!!!
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 01, 2011, 23:18:24 »

Wygrywaj± najlepsze, bo praktycznie wszystkie maj± wysoki wspó³czynnik inbredu. Lepszym przyk³adem jest imo Zwi±zek Holsztyñski. Rodowód jest bardzo wa¿ny, ale nie mo¿na przeginaæ.
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 02, 2011, 00:10:41 »

tak zwi±zek holsztyñski prosze bardzo kronung 2011 COSITINO czempion linia C inbredowany  Landgraf I 3x6 Cor de la Bryere5x5x6 Roman(syn polskiego Ramzesa) 5x6x6 Ladykiller 4x6 CalypsoII4x6 Cariolan5x6 rozpisaæ pozosta³e??? mo¿e co¶ z francji??? kilka najpopularniejszych reproduktorów we francji Rock'n Roll Semily 4x4 ibrahim 5x5 ultimate Mylord Cargo 4x5 Furioso 5x5 Ramzes 5x5Rantzau Padock du Plessis 4x4Furioso 4x5 Gotthard Epson Gesmeray3x4Rantzau 4x4 Jus de Pomme 5x5x5 Prange Peel no có¿ rodowód to podstawa ma³o ¿e inbredowane to wielokrotnie inbredowane i to w dodatku na linie skokowe na zachodzie konie ³±czy siê na linie skokowe i uje¿d¿eniowe raczej siê ich nie miesza a posiadaj±c zinbredowane matki i zinbredowanych ojców mo¿emy tworzyæ krzy¿ówki heterozyjne uzyskuj±c efekt wybuja³o¶ci genetycznej czyli koñ do sportu a i dodam  ze bezpieczny wspó³czynnik inbredu to 12.5% bli¿sze s± zbyt niebezpieczne
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 02, 2011, 00:18:08 »

Miesza siê, co wiêcej gdzie¶ tam kiedy¶ wyczyta³am, ¿e pojawiaj± siê g³osy kwestionuj±ce krzy¿owanie stricte wg linii uje¿d¿neiowych b±d¼ skokowych. Inna rzecz, ¿e dzia³anie takie jak podejmuj± czo³owe zwi±zki, tj. silne inbredowanie, jest charakterystyczne dla ras nowopowstajacych. Ciekawa jestem jak bêdzie prowadzona hodowla za 30-40 lat.
Uwaga formalna - u¿ywaj znaków interpunkcyjnych, bo ciê¿ko siê czyta "lany teskt".
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 02, 2011, 00:41:43 »

Ok poprawiê siê:)
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 02, 2011, 08:45:47 »

Jak by¶my nie dyskutowali to i tak jeste¶my obiema rêkoma w nocniku.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 02, 2011, 10:21:03 »

tak zwi±zek holsztyñski prosze bardzo kronung 2011 COSITINO czempion linia C inbredowany  Landgraf I 3x6 Cor de la Bryere5x5x6 Roman(syn polskiego Ramzesa) 5x6x6 Ladykiller 4x6 CalypsoII4x6 Cariolan5x6 rozpisaæ pozosta³e??? mo¿e co¶ z francji??? kilka najpopularniejszych reproduktorów we francji Rock'n Roll Semily 4x4 ibrahim 5x5 ultimate Mylord Cargo 4x5 Furioso 5x5 Ramzes 5x5Rantzau Padock du Plessis 4x4Furioso 4x5 Gotthard Epson Gesmeray3x4Rantzau 4x4 Jus de Pomme 5x5x5 Prange Peel no có¿ rodowód to podstawa ma³o ¿e inbredowane to wielokrotnie inbredowane i to w dodatku na linie skokowe na zachodzie konie ³±czy siê na linie skokowe i uje¿d¿eniowe raczej siê ich nie miesza a posiadaj±c zinbredowane matki i zinbredowanych ojców mo¿emy tworzyæ krzy¿ówki heterozyjne uzyskuj±c efekt wybuja³o¶ci genetycznej czyli koñ do sportu a i dodam  ze bezpieczny wspó³czynnik inbredu to 12.5% bli¿sze s± zbyt niebezpieczne

Tylko, ¿e oni nie wiedz± co teraz robiæ dalej, bo we w³asnym sosie ju¿ siê mieszaæ nie da, a obce konie sportowe - nie ma takich, bo wszystkie maj± t± sam± krew holsztyñsk±. Folblut jest coraz gorszy. Generalnie maj± problem, choæ nie mówi siê o tym g³o¶no. Spogl±daj± w kierunku trakenów, ¶ci±gaj± francuskie AA, szukaj± foilblutów na wschodzie i u siebie, ale problem jest te¿ w mentalno¶ci hodowców, którzy ju¿ inaczej ni¿ przez ten inbred hodowaæ nie potrafi±.

Natomiast jest prawd±, ¿e 80% koni, które co¶ znacz± w hodowli, które w sposób powtarzalny daj± dobre potomstwo, zbudowane jest wokó³ pewnego inbredu, niezale¿nie od rasy i przeznaczenia. Pisa³em o tym nie raz na tym forum. Wystarczy wspomnieæ heterozygotycznego Emetyta czy Askara, ¿eby zrozumieæ o co w tym wszystkim chodzi.

Nasza tradycja hodowli koni pó³krwi angloarabskiej te¿ by³a oparta o silny inbred. Nasze konie by³y skonsolidowane wokó³ Fils du Vent (a raczej jego ojca Flying Fox, bo oddzia³ywa³y te¿ takie ogiery jak Ajax - Teddy czy Adam) czy Schagya X. Ta tradycja siê skoñczy³a, gdy nast±pi³o zach³y¶niêcie zachodnim i na potêge kryto przypadkowymi angloarabami z Francji. Jednak mo¿na znale¼æ ciekawe rodowodowo konie i teraz. Walewickie ogiery Frazes i Haracz maj± inbred 5x4 na Aquino, a dalej 6x6 na Fairway. Ich synowie od Didy na Dorpata (ojciec Crossa, dziadek Arcusa) i Martena. Natomiast nieco lekcewa¿ony (pewnie przez arabsk± urodê) Ja¶min ma inbred 6x5x6 na Aquino oraz 4x4 na Gaskoñczyka, który gruntowa³ po wojnie rodziny ¿eñskie w Walewicach i niesie te skonsolidowane geny Flying Fox oraz Schagya X, o którym wspomnia³em.  Dodatkowo jego babka jest po ogierze Szafir (dziadek Sicambre, ten sam co u Greya i ten sam co ca³a linia Samba Hitów i innych) co daje dalsze perspektywy inbredowania. Sam siê zastanawiam czy nim nie pokryæ w przysz³ym roku mojej córki Greya. Bêdê mia³ 7x5x7x5 na Aquino, 6x5 na Sicambre i 4x5 na arabskiego Czorta.

Jeszcze co do inbredowania, to zdaniem wielu hodowców folblutów zza Wielkiej Wody korzystniej jest inbredowaæ gê¶ciej w pokoleniach 6-8 ni¿ rzadziej w pokoleniach 3-5. To znaczy np. inbred 7x7x7x8x6 jest lepszy ni¿ 4x5. Daje wiêksz± stabilno¶æ genów przy mniejszym ryzyku wad i depresji inbredowej.
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 02, 2011, 14:59:25 »

No no jasiek bardzo fajne informcje, ja osobiscie jestem jestem zwolennikiem prowadzenia koni w inbredzie np. klacze na Kwarteta, a nastepnie ³±czyæ z ogierem inbredowanym na Arcusa. jest to system który pozwoli uzyskiwaæ potomstwo wzglêdnie wyrównane. Oczywi¶cie im mamy wiêksz± pulê genetyczn± tym lepiej bo dziêki temu mo¿emy dolaæ "obcej" krwi co przy spokrewnionym pog³owiu daje bardzo po¿±dane efekty. Nie mniej jednak jestem kategorycznym przeciwnikiem u¿ywania i pronowania ogierów pochodz±cych z krzy¿ówki bo co z tego ¿e on sam jest fenomenalny bo takie jest za³o¿enie heterozji skoro on na naszych klaczach zamiast poprawiæ nasze kolejne pokolenia mo¿e je po prostu pogorszyæ, oczywi¶cie co innego je¶li mamy zinbredowane klacze to ca³kiem inna bajka

Z zasady powinno wygl±daæ to tak koby³y nie zinbredowane staramy siê koja¿yæ w pokrewieñstwie, aby w przysz³o¶ci uzyskaæ klarowny i przewidywalny materia³ mateczny, natomiast koby³ zinbredowane mo¿emy krzy¿owaæ  nawet z innymi rasami co powinno przynie¶æ pozytywny efekt w postaci potomstwa o lepszych mo¿liwo¶ciach sportowych lepszej wydolno¶ci i zdrowotno¶ci. I jeszcze jedno nie bójmy sie u¿ywaæ ogierów XX lub z du¿ym udzia³em XX bo wed³ug mnie wiekszo¶æ dobrych b±d¼ bardzo dobrych koni sportowych ma udzia³ oko³o 50-60% pe³nej krwi 
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 02, 2011, 22:22:31 »

Nie radzi³bym inbredowaæ na Kwarteta. Nie chodzi nawet o w±tpliw± urodê i brak typu konia z takiego krzy¿owania. Problemem bêdzie osteochondroza.

Ta koncepcja, o której piszesz do mnie nie przemawia. Ja to widzê inaczej. W kolejnych pokoleniach dodawaæ to co ju¿ jest ugruntowane w przedziale kratek 6-8, a szukaæ na tej bazie nowych inbredów na m³odsze, warto¶ciowe ogiery, jak Jongleur i jego synowie czy Arcus, a w przysz³o¶ci Grey czy Sebastian. A w ogóle, to najlepsze rezultaty daje takie inbredowanie, by w rodowodzie znalaz³o siê pe³ne rodzeñstwo lub 3/4 rodzeñstwo.

Oczywi¶cie to wszystko s± tylko pewne wskazówki. Najlepsza klacz w Walewicach w ostatnich latach - Dida - nie ma w ogóle skonsolidowanego rodowodu, a rodzi same niez³e ogiery. Ten po Fagocie jest s³abszy, ale jak na ¼rebaka po Fagocie to i tak jest wybitny.

Co do folbluta, to nasze xo maj± zwykle wiêcej ni¿ to przytoczone 50-60%. Nie jest to wiêc argument za dalszym dolewaniem. Poza tym daj mi dobrego folbluta, to nim pokryjê wszystko co mi siê w stajni rusza. Sam fakt, ¿e ogier jest folblutem nie jest dla mnie ¿adnym jego atutem.
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzieñ 08, 2011, 17:20:43 »

Niew±tpliwie masz racjê, ale nie wszystkie koby³y maj±50% xx a co do  tego, ¿eby kryæ Dionizosem to raczej odpada, z tego wzglêdu, ¿e jego dziadek First przekazuje wade koñczyn w postaci koziñca, co widaæ po dionizosie i po dioklesia, a co ja te¿ mia³em mo¿liwo¶æ obserwowaæ widz±æ potomstwo po Diafione, synu Firsta gdzie u jednego hodowcy 80% potomstwa z rosznika 2010 mia³o wiekszego, b±d¼ mniejszego koziñca.

¦miem twierdziæ ¿e by³ to g³wóny powód, dla którego francuzi go sprzedali
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 08, 2011, 17:35:42 »

Proszê moda o wydzielenie osobnego w±tku ( mo¿e zmianê nazwy obecnego ?), bo teraz jest to jeden wielki OT.
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 08, 2011, 17:42:38 »

prosze o rozwiniêciê OT
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: