FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 07, 2025, 17:51:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZakÂład treningowy w polsce paranoja czy przemyÂślany system???  (Przeczytany 66607 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #45 : Grudzień 10, 2011, 23:31:39 »

jasiek, przepraszam, powinnam dodaÌ "", by zabrzmia³o to inaczej. Musisz mi uwierzyÌ, ¿e nie mia³am zamiaru zabrzmieÌ konfrontacyjnie, pretensjonalnie, wyzywaj¹co, czy jakkolwiek inaczej. Bardzo mi³o, ¿e podzieli³eœ siê tak¹ informacj¹, jednak¿e musisz przyznaÌ, ¿e mog³a byÌ ona rozpowszechniona z³oœliwie albo cokolwiek. Nie jest to informacja bazowana na oficjalnych danych, wiêc pozostaje wy³¹cznie opini¹. Nie chodzi tu o moje wierzenie b¹dŸ nie! Po prostu - trzymajmy siê faktów.

hmmm, o proszĂŞ! I mamy tu idealny przykÂład niewykorzystanego potencjaÂłu. W kaÂżdym bÂądÂź razie mimo Âże nie do koĂąca trafiÂłam, chyba wiadomo o co mi chodzi? (co do Faworyta)
W Walewicach majÂąc do wyboru Frazesa i Haracza wybraÂłabym pierwszego, zwÂłaszcza, Âże w poprzednich sezonach stanowiÂły w podobnych cenach (podwyÂżki byÂły od... 2008/09?). Katon i Ebonit to kasztany ÂŻartujĂŞ oczywiÂście. MoÂże naleÂży tu siĂŞ dopatrywaĂŚ polityki Janowa  - Âżeby dojœÌ do oferty ogierĂłw pó³krwi trzeba siĂŞ naklikaĂŚ mocno na ich stronie, a oba te ogiery startowaÂły, wiĂŞc zapewne dostĂŞpne byÂło tylko nasienie... aktualnie nie jestem w stanie nawet znaleŸÌ informacji o tym, jakich ogierĂłw nasienie majÂą pobrane (bo jakoÂś udaÂło mi siĂŞ dojœÌ do informacji o ogierach dostĂŞpnych w tym sezonie)... kiedyÂś udaÂło mi siĂŞ znaleŸÌ dokument, ktĂłry zawieraÂł takie informacje, ale chyba nie powtĂłrzĂŞ juÂż tego sukcesu...? Nie mam pojĂŞcia, naprawdĂŞ. Ebonit drobniutki, 160 cm, nie byÂł dostĂŞpny na punkcie...
I coÂś musiaÂło skÂłoniĂŚ hodowcĂŞ do tego, by daĂŚ mu (Huzarowi) dobre matki, daĂŚ mu szansĂŞ. BĂŞdĂŞ siĂŞ upieraĂŚ przy tym sporcie I faktycznie. ÂŹrebaki po nim sÂą bardzo fajne NiedÂługo chyba bĂŞdzie pierwsza tura potomkĂłw do zajazdki?.. Pewnie teÂż jakieÂś klacze pĂłjdÂą do ZT... Przekonamy siĂŞ dokÂładnie, ile jest wart jako reproduktor.

bask dok³adnie te hordy ogierów z ocenami dostatecznymi chcia³am zawrzeÌ w "licencje powinny byÌ przydzielane bardziej rygorystycznie". U nas przy po³¹czeniu zak³ad + sport jest zawsze opcja pobrania nasienia. W Niemczech znowu wystêpuje ta "konsolidacja genów", widzimy ich wynik w postaci ogiera i byÌ mo¿e faktycznie jest o wiele ³atwiej. Poza tym oni maj¹ rynek. My nie bardzo.
Ja osobiÂście wolaÂłabym kryĂŚ albo ogierem typu Top Gun (strasznie siĂŞ na niego uwziĂŞÂłam!) - sprawdzony w sporcie i hodowli, albo takim Dionizosem (ZT i sport, a do tego ciekawy rodowĂłd).

Bardzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże udaÂło "mi" siĂŞ sprowokowaĂŚ dyskusjĂŞ

PS.: Z góry przepraszam za b³êdy sk³adniowe, jêzykowe i jakiekolwiek mi siê przytrafi¹. Mia³am mocno intensywny dzieù i dopad³o mnie zmêczenie Zawstydzony
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #46 : Grudzień 11, 2011, 08:19:05 »

Maea;czyli rwanie parkietu w stajni miaÂłaÂś?
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Grudzień 11, 2011, 10:11:36 »

Maea;czyli rwanie parkietu w stajni miaÂłaÂś?

Naprawdê wypisa³am takie bzdury, by by³a to jedyna ciekawa informacja, która sk³oni³a ciê do w³¹czenia siê do dyskusji?
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #48 : Grudzień 11, 2011, 12:03:05 »

No to pytanie za 100pkt. Bo dyskusja wciÂągajÂąca- ilu z Was pokryÂłoby swoje klacze tegorocznym jedynym, maÂłopolskim rodzynkiem z ZT - DÂżihadem? W koĂącu to chyba najlepsielszy mÂłody ogier skoro dostaÂł licencjĂŞ...
Mo¿e to w pomo¿e rozstrzygn¹Ì spór czy z ZT idziemy w dobrym, czy z³ym kierunku.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #49 : Grudzień 11, 2011, 15:25:20 »

Maea, poza tym wydaje mi siĂŞ, Âże Huzar zostaÂł szeroko uÂżyty nie tylko ze wzglĂŞdu na wyniki sportowe, po prostu potomstwo po nim zapowiada siĂŞ ciekawie (zostaÂł uÂżyty w Walewicach na dobrych matkach). PorĂłwnaj sobie Ebonita po ktĂłrym chyba nic siĂŞ nie urodziÂło, Katona ktĂłry doskonale sobie radziÂł w sporcie czy Haracza.

Haracz pokry³ wiêcej klaczy ni¿ Huzar. Teraz ju¿ nie ¿yje, wiêc ta proporcja bêdzie siê zmieniaÌ, ale nie mo¿na powiedzieÌ, ¿e nie dosta³ szansy, ¿eby chocia¿ Dioklesa wspomnieÌ i ca³¹ grupê niez³ych córek.

jasiek, przepraszam, powinnam dodaÌ "", by zabrzmia³o to inaczej. Musisz mi uwierzyÌ, ¿e nie mia³am zamiaru zabrzmieÌ konfrontacyjnie, pretensjonalnie, wyzywaj¹co, czy jakkolwiek inaczej. Bardzo mi³o, ¿e podzieli³eœ siê tak¹ informacj¹, jednak¿e musisz przyznaÌ, ¿e mog³a byÌ ona rozpowszechniona z³oœliwie albo cokolwiek. Nie jest to informacja bazowana na oficjalnych danych, wiêc pozostaje wy³¹cznie opini¹. Nie chodzi tu o moje wierzenie b¹dŸ nie! Po prostu - trzymajmy siê faktów.

Opinie moÂżna mieĂŚ o czymÂś, co siĂŞ obejmuje percepcjÂą, zmysÂłami. Tutaj moÂżna mĂłwiĂŚ raczej o plotce. Co do oficjalnych wiadomoÂści, to przytoczĂŞ powiedzenie rosyjskiego min. spraw zagranicznych z XIX wieku - MichaÂła Gorczakowa - "Nie wierzĂŞ w informacje niezdementowane". Oficjele kÂłamali, kÂłamiÂą i bĂŞdÂą kÂłamaĂŚ zdecydowanie czĂŞÂściej i bardziej niÂż ludzie w prywatnych rozmowach. Gdzie zaczynajÂą siĂŞ interesy koĂączy siĂŞ prawda. DziÂś to siĂŞ nazywa PR czy marketing.

...
I coÂś musiaÂło skÂłoniĂŚ hodowcĂŞ do tego, by daĂŚ mu (Huzarowi) dobre matki, daĂŚ mu szansĂŞ. BĂŞdĂŞ siĂŞ upieraĂŚ przy tym sporcie I faktycznie. ÂŹrebaki po nim sÂą bardzo fajne NiedÂługo chyba bĂŞdzie pierwsza tura potomkĂłw do zajazdki?..

Tylko nie bêdzie komu ich zaje¿d¿aÌ. Nikt powa¿nie myœl¹cy o hodowli nie u¿ywa ogiera tylko dlatego, ¿e zaj¹³ pierwsze miejsce w zak³adzie. Huzar na tle zak³adowej stawki mia³ zdecydowanie najlepsze zdolnoœci motoryczne. Zaj¹³ miejsce jakie zaj¹³, bo pewne rzeczy potoczy³y siê tak, a nie inaczej. Popatrz na jego cz¹stkowe oceny z ZT. Dodam te¿, ¿e wcale nie jest to jakiœ szczególnie trudny koù czy wariat, Baryt jest du¿o gorszy pod wzglêdem psychiki, a oceny na ZT mia³ zgo³a inne.

No to pytanie za 100pkt. Bo dyskusja wciÂągajÂąca- ilu z Was pokryÂłoby swoje klacze tegorocznym jedynym, maÂłopolskim rodzynkiem z ZT - DÂżihadem? W koĂącu to chyba najlepsielszy mÂłody ogier skoro dostaÂł licencjĂŞ...
Mo¿e to w pomo¿e rozstrzygn¹Ì spór czy z ZT idziemy w dobrym, czy z³ym kierunku.

D¿ihad ma bardzo ciekawy rodowód. Jest zinbredowany na œwietnego Jongleura przez jego dwóch najlepszych synów. Jego u¿ycie to unikalna mo¿liwoœÌ dolania krwi ogiera Len w ramach rasy xo. Do tego dochodzi doskona³y Grey, bardzo dobry Saroyan przez solidnego ogiera Agat i to wszystko na rodzinie Gidraùskiej, która powinna gwarantowaÌ koœcistoœÌ i kaliber potomstwa. Jest to przyk³ad ogiera o skonsolidowanym rodowodzie, to czego siê w hodowli szuka. Moim zdaniem nie bêdzie dawa³ œrednio gorszych Ÿrebaków ni¿ D¿ihad, który zak³ad wygra³ w cuglach, ale jest owocem heterozji, o czym tu pisaliœmy ostatnio.
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #50 : Grudzień 11, 2011, 17:40:07 »

DÂżihad ma ciekawy rodowĂłd, ale naprawdĂŞ mocno zastanowiÂłabym siĂŞ nad jego uÂżyciem. PoczekaÂłabym albo na wyniki sportowe albo hodowlane. Na rynku sÂą inne, sprawdzone ogiery.

jasiek: UÂżycie tego sÂłowa bardzo dokÂładnie przemyÂślaÂłam. Dalej ostajĂŞ przy opinii Tak jak pisaÂłam - nie chodzi tu o dowierzanie albo nie, tylko o to, co jest faktem. Masz duÂżo racji w swojej refleksji.

Dlaczego nie bĂŞdzie komu zajeÂżdÂżaĂŚ tych koni? Co?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #51 : Grudzień 11, 2011, 20:00:16 »

To nie jest ogier, ktĂłrego bym uÂżyÂł, ale warto siĂŞ mu przyglÂądaĂŚ.

Opinia to nie jest w³aœciwe s³owo w tej sytuacji. Gdybym zna³ obydwa konie, to móg³bym stwierdziÌ, ¿e na podstawie ich wygl¹du/talentu/zachowania etc. jeden nie jest synem drugiego. To by by³a opinia. Ja tylko powtarzam to co us³ysza³em od cz³owieka, który zna masztalerza, który pracowa³ u hodowcy Pancho II. Mo¿na powiedzieÌ, ¿e to plotka, ja nie wydaje opinii, nie powtarzam opinii, ale powtarzam plotkê. Ten hodowca zajmowa³ siê g³ównie hodowl¹ wyœcigowych xx, ojciec Pancho II to folblut bardzo wysokiej klasy, ale nie Nithard.

Tutaj moÂżna przeczytaĂŚ tÂą samÂą plotkĂŞ, sprawa we Francji jest znana w Âśrodowisku hodowcĂłw AA:

http://www.equivista.fr/unicol-or-et-barigoule-aa-forum-discussion-5709-page-1.html

Pancho (qui ĂŠtait un faux nithard, son vrai père ĂŠtant le Ps de la marquise de moratalla) les ĂŠleveurs aimaient bien (très vendeur à 3 ans car chic, locomotion et à l'ĂŠpoque pas de saut en libertĂŠ) ... les cavaliers beaucoup moins... idem pour Enny sauf que Pancho ça sonne encore bien dans l'esprit des ĂŠleveurs alors qu'Enny les ĂŠleveurs d'AA ne veulent plus en entendre parler...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #52 : Grudzień 11, 2011, 20:33:34 »

Szkoda, ¿e za rodowodem D¿ihada póki co nic fajnego siê nie kryje. Nie skacze ani nie rusza siê jakoœ mega, jest doœÌ wszechstronny wiêc wydaje siê, ¿e pasowa³by do wkkw, ale daleko mu do typu nowoczesnego konia do tej dyscypliny. Mo¿e jednak uda siê go pokazaÌ w skokach. Diabe³ek jednak chyba zawiód³, zobaczymy za parê lat, ale na razie jestem zdecydowanie na nie :/
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #53 : Grudzień 11, 2011, 23:21:21 »

Co do D¿ihada to wydaje siê, ze po krutce œledz¹c jego rodowód to jest bardzo cennym, w zasadzie mo¿e byÌ bardzo cennym reproduktorem przepatrzy³em tak mniej wiêcej do 16 pokoleù wstecz i ³¹czy wielu cennych reproduktorów pe³nej krwi.
A moÂżecie coÂś wiĂŞcej o jego predyspozycjach???
ruch, skoki???

__________________________________________________________________________________

WedÂług mnie genetycznie interesujÂący ale trzeba sprawdziĂŚ
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #54 : Grudzień 11, 2011, 23:30:25 »

Ruchowo masakra, sztywny w Âłopatkach maÂło obszerny, taki tuptusiowaty, a przecieÂż jego matka daÂła czempionkĂŞ Polagry oraz wybitnego ruchowo DÂżahila...
Mam nadziejĂŞ, Âże siĂŞ co do niego mylĂŞ.
Coœ czujê, ¿e gdyby Justus wzi¹³ udzia³ w próbie to on by³by tym jedynym pozytywnym malopolskim rodzynkiem

Film z kwalifikacji
http://www.youtube.com/watch?v=ccDMK-ZgUSg
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #55 : Grudzień 12, 2011, 08:45:02 »

No i tu wÂłaÂśnie pies pogrzebany. Selekcja byÂła, efekt jej widoczny, a chĂŞtnych do uÂżycia ogiera brak...
WiĂŞc po co nam ten ogier? Jak widaĂŚ doskonaÂły rodowĂłd nie jest gwarantem sukcesu...
PrzechodziÂło zakÂład naÂście ogierĂłw- byÂło Âźle- bo za maÂła selekcja, przechodzi jeden- Âźle- bo nie ma Âżadnego wyboru...
Ja myÂślĂŞ, Âże "my" nadal nie wiemy co od Âżycia chcemy...

No, mo¿e byÌ jeszcze taka opcja, ¿e ktoœ tego rodzynka wielce rozpromuje, w sport pogoni, a nó¿ siê uda... ale ró¿nie to bywa, taki Huzar chocia¿by, ju¿ na starcie po ZT mia³ z tego co wiem, rzeszê wielbicieli co mu klacze gotowi wieŸÌ byli, D¿ihad jak widaÌ nie wzbudza zainteresowania ju¿ od samego pocz¹tku.
Wnioski dla kaÂżdego z Was pewnie nasuwajÂą siĂŞ same...
Ale to takie moje prywatne zdanie, nie musicie siĂŞ z nim zgadzaĂŚ.
galopada
UÂżytkownik

« Odpowiedz #56 : Grudzień 12, 2011, 08:50:20 »

ar...? jeszcze ma szanse nim byc w przyszÂłym roku )
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #57 : Grudzień 12, 2011, 09:39:11 »

ar...? jeszcze ma szanse nim byc w przyszÂłym roku )
Faktycznie

maciejka
SĂŞk w tym, Âże takÂże wÂśrĂłd ogierĂłw innych ras rĂłwnieÂż nie byÂło "szaÂłu".
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #58 : Grudzień 12, 2011, 10:08:40 »

PrzechodziÂło zakÂład naÂście ogierĂłw- byÂło Âźle- bo za maÂła selekcja, przechodzi jeden- Âźle- bo nie ma Âżadnego wyboru...

Dionizos, Diokles, Jaœmin, Sentender, Davinci, Sex, El Bonillo - to wszystko m³ode ogiery xo, moim zdaniem obiecuj¹ce z ró¿nych wzglêdów równie¿ rodowodowych, a jeszcze niesprawdzone. Jest w czym wybieraÌ, nie ma co narzekaÌ, s¹ i w typie shagya jak Jaœmin, w typie sportowej pó³krwi angielskiej jak synowie Didy oraz z genami furioso-przedœwit jak El Bonillo czy Sex. ¯eby je wszystkie sprawdziÌ, to trzeba by ze sto klaczy zaŸrebiÌ.
kowalsk
UÂżytkownik

« Odpowiedz #59 : Grudzień 12, 2011, 11:00:14 »

Witam, a ja myÂślĂŞ Âże sporo klaczy dÂżihadem pokryje.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: