FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:52:02 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zak³ad treningowy w polsce paranoja czy przemy¶lany system???  (Przeczytany 63934 razy)
0 u¿ytkowników i 12 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #45 : Grudzieñ 10, 2011, 23:31:39 »

jasiek, przepraszam, powinnam dodaæ "", by zabrzmia³o to inaczej. Musisz mi uwierzyæ, ¿e nie mia³am zamiaru zabrzmieæ konfrontacyjnie, pretensjonalnie, wyzywaj±co, czy jakkolwiek inaczej. Bardzo mi³o, ¿e podzieli³e¶ siê tak± informacj±, jednak¿e musisz przyznaæ, ¿e mog³a byæ ona rozpowszechniona z³o¶liwie albo cokolwiek. Nie jest to informacja bazowana na oficjalnych danych, wiêc pozostaje wy³±cznie opini±. Nie chodzi tu o moje wierzenie b±d¼ nie! Po prostu - trzymajmy siê faktów.

hmmm, o proszê! I mamy tu idealny przyk³ad niewykorzystanego potencja³u. W ka¿dym b±d¼ razie mimo ¿e nie do koñca trafi³am, chyba wiadomo o co mi chodzi? (co do Faworyta)
W Walewicach maj±c do wyboru Frazesa i Haracza wybra³abym pierwszego, zw³aszcza, ¿e w poprzednich sezonach stanowi³y w podobnych cenach (podwy¿ki by³y od... 2008/09?). Katon i Ebonit to kasztany ¯artujê oczywi¶cie. Mo¿e nale¿y tu siê dopatrywaæ polityki Janowa  - ¿eby doj¶æ do oferty ogierów pó³krwi trzeba siê naklikaæ mocno na ich stronie, a oba te ogiery startowa³y, wiêc zapewne dostêpne by³o tylko nasienie... aktualnie nie jestem w stanie nawet znale¼æ informacji o tym, jakich ogierów nasienie maj± pobrane (bo jako¶ uda³o mi siê doj¶æ do informacji o ogierach dostêpnych w tym sezonie)... kiedy¶ uda³o mi siê znale¼æ dokument, który zawiera³ takie informacje, ale chyba nie powtórzê ju¿ tego sukcesu...? Nie mam pojêcia, naprawdê. Ebonit drobniutki, 160 cm, nie by³ dostêpny na punkcie...
I co¶ musia³o sk³oniæ hodowcê do tego, by daæ mu (Huzarowi) dobre matki, daæ mu szansê. Bêdê siê upieraæ przy tym sporcie I faktycznie. ¬rebaki po nim s± bardzo fajne Nied³ugo chyba bêdzie pierwsza tura potomków do zajazdki?.. Pewnie te¿ jakie¶ klacze pójd± do ZT... Przekonamy siê dok³adnie, ile jest wart jako reproduktor.

bask dok³adnie te hordy ogierów z ocenami dostatecznymi chcia³am zawrzeæ w "licencje powinny byæ przydzielane bardziej rygorystycznie". U nas przy po³±czeniu zak³ad + sport jest zawsze opcja pobrania nasienia. W Niemczech znowu wystêpuje ta "konsolidacja genów", widzimy ich wynik w postaci ogiera i byæ mo¿e faktycznie jest o wiele ³atwiej. Poza tym oni maj± rynek. My nie bardzo.
Ja osobi¶cie wola³abym kryæ albo ogierem typu Top Gun (strasznie siê na niego uwziê³am!) - sprawdzony w sporcie i hodowli, albo takim Dionizosem (ZT i sport, a do tego ciekawy rodowód).

Bardzo siê cieszê, ¿e uda³o "mi" siê sprowokowaæ dyskusjê

PS.: Z góry przepraszam za b³êdy sk³adniowe, jêzykowe i jakiekolwiek mi siê przytrafi±. Mia³am mocno intensywny dzieñ i dopad³o mnie zmêczenie Zawstydzony
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #46 : Grudzieñ 11, 2011, 08:19:05 »

Maea;czyli rwanie parkietu w stajni mia³a¶?
Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #47 : Grudzieñ 11, 2011, 10:11:36 »

Maea;czyli rwanie parkietu w stajni mia³a¶?

Naprawdê wypisa³am takie bzdury, by by³a to jedyna ciekawa informacja, która sk³oni³a ciê do w³±czenia siê do dyskusji?
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #48 : Grudzieñ 11, 2011, 12:03:05 »

No to pytanie za 100pkt. Bo dyskusja wci±gaj±ca- ilu z Was pokry³oby swoje klacze tegorocznym jedynym, ma³opolskim rodzynkiem z ZT - D¿ihadem? W koñcu to chyba najlepsielszy m³ody ogier skoro dosta³ licencjê...
Mo¿e to w pomo¿e rozstrzygn±æ spór czy z ZT idziemy w dobrym, czy z³ym kierunku.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #49 : Grudzieñ 11, 2011, 15:25:20 »

Maea, poza tym wydaje mi siê, ¿e Huzar zosta³ szeroko u¿yty nie tylko ze wzglêdu na wyniki sportowe, po prostu potomstwo po nim zapowiada siê ciekawie (zosta³ u¿yty w Walewicach na dobrych matkach). Porównaj sobie Ebonita po którym chyba nic siê nie urodzi³o, Katona który doskonale sobie radzi³ w sporcie czy Haracza.

Haracz pokry³ wiêcej klaczy ni¿ Huzar. Teraz ju¿ nie ¿yje, wiêc ta proporcja bêdzie siê zmieniaæ, ale nie mo¿na powiedzieæ, ¿e nie dosta³ szansy, ¿eby chocia¿ Dioklesa wspomnieæ i ca³± grupê niez³ych córek.

jasiek, przepraszam, powinnam dodaæ "", by zabrzmia³o to inaczej. Musisz mi uwierzyæ, ¿e nie mia³am zamiaru zabrzmieæ konfrontacyjnie, pretensjonalnie, wyzywaj±co, czy jakkolwiek inaczej. Bardzo mi³o, ¿e podzieli³e¶ siê tak± informacj±, jednak¿e musisz przyznaæ, ¿e mog³a byæ ona rozpowszechniona z³o¶liwie albo cokolwiek. Nie jest to informacja bazowana na oficjalnych danych, wiêc pozostaje wy³±cznie opini±. Nie chodzi tu o moje wierzenie b±d¼ nie! Po prostu - trzymajmy siê faktów.

Opinie mo¿na mieæ o czym¶, co siê obejmuje percepcj±, zmys³ami. Tutaj mo¿na mówiæ raczej o plotce. Co do oficjalnych wiadomo¶ci, to przytoczê powiedzenie rosyjskiego min. spraw zagranicznych z XIX wieku - Micha³a Gorczakowa - "Nie wierzê w informacje niezdementowane". Oficjele k³amali, k³ami± i bêd± k³amaæ zdecydowanie czê¶ciej i bardziej ni¿ ludzie w prywatnych rozmowach. Gdzie zaczynaj± siê interesy koñczy siê prawda. Dzi¶ to siê nazywa PR czy marketing.

...
I co¶ musia³o sk³oniæ hodowcê do tego, by daæ mu (Huzarowi) dobre matki, daæ mu szansê. Bêdê siê upieraæ przy tym sporcie I faktycznie. ¬rebaki po nim s± bardzo fajne Nied³ugo chyba bêdzie pierwsza tura potomków do zajazdki?..

Tylko nie bêdzie komu ich zaje¿d¿aæ. Nikt powa¿nie my¶l±cy o hodowli nie u¿ywa ogiera tylko dlatego, ¿e zaj±³ pierwsze miejsce w zak³adzie. Huzar na tle zak³adowej stawki mia³ zdecydowanie najlepsze zdolno¶ci motoryczne. Zaj±³ miejsce jakie zaj±³, bo pewne rzeczy potoczy³y siê tak, a nie inaczej. Popatrz na jego cz±stkowe oceny z ZT. Dodam te¿, ¿e wcale nie jest to jaki¶ szczególnie trudny koñ czy wariat, Baryt jest du¿o gorszy pod wzglêdem psychiki, a oceny na ZT mia³ zgo³a inne.

No to pytanie za 100pkt. Bo dyskusja wci±gaj±ca- ilu z Was pokry³oby swoje klacze tegorocznym jedynym, ma³opolskim rodzynkiem z ZT - D¿ihadem? W koñcu to chyba najlepsielszy m³ody ogier skoro dosta³ licencjê...
Mo¿e to w pomo¿e rozstrzygn±æ spór czy z ZT idziemy w dobrym, czy z³ym kierunku.

D¿ihad ma bardzo ciekawy rodowód. Jest zinbredowany na ¶wietnego Jongleura przez jego dwóch najlepszych synów. Jego u¿ycie to unikalna mo¿liwo¶æ dolania krwi ogiera Len w ramach rasy xo. Do tego dochodzi doskona³y Grey, bardzo dobry Saroyan przez solidnego ogiera Agat i to wszystko na rodzinie Gidrañskiej, która powinna gwarantowaæ ko¶cisto¶æ i kaliber potomstwa. Jest to przyk³ad ogiera o skonsolidowanym rodowodzie, to czego siê w hodowli szuka. Moim zdaniem nie bêdzie dawa³ ¶rednio gorszych ¼rebaków ni¿ D¿ihad, który zak³ad wygra³ w cuglach, ale jest owocem heterozji, o czym tu pisali¶my ostatnio.
Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #50 : Grudzieñ 11, 2011, 17:40:07 »

D¿ihad ma ciekawy rodowód, ale naprawdê mocno zastanowi³abym siê nad jego u¿yciem. Poczeka³abym albo na wyniki sportowe albo hodowlane. Na rynku s± inne, sprawdzone ogiery.

jasiek: U¿ycie tego s³owa bardzo dok³adnie przemy¶la³am. Dalej ostajê przy opinii Tak jak pisa³am - nie chodzi tu o dowierzanie albo nie, tylko o to, co jest faktem. Masz du¿o racji w swojej refleksji.

Dlaczego nie bêdzie komu zaje¿d¿aæ tych koni? Co?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #51 : Grudzieñ 11, 2011, 20:00:16 »

To nie jest ogier, którego bym u¿y³, ale warto siê mu przygl±daæ.

Opinia to nie jest w³a¶ciwe s³owo w tej sytuacji. Gdybym zna³ obydwa konie, to móg³bym stwierdziæ, ¿e na podstawie ich wygl±du/talentu/zachowania etc. jeden nie jest synem drugiego. To by by³a opinia. Ja tylko powtarzam to co us³ysza³em od cz³owieka, który zna masztalerza, który pracowa³ u hodowcy Pancho II. Mo¿na powiedzieæ, ¿e to plotka, ja nie wydaje opinii, nie powtarzam opinii, ale powtarzam plotkê. Ten hodowca zajmowa³ siê g³ównie hodowl± wy¶cigowych xx, ojciec Pancho II to folblut bardzo wysokiej klasy, ale nie Nithard.

Tutaj mo¿na przeczytaæ t± sam± plotkê, sprawa we Francji jest znana w ¶rodowisku hodowców AA:

http://www.equivista.fr/unicol-or-et-barigoule-aa-forum-discussion-5709-page-1.html

Pancho (qui était un faux nithard, son vrai père étant le Ps de la marquise de moratalla) les éleveurs aimaient bien (très vendeur à 3 ans car chic, locomotion et à l'époque pas de saut en liberté) ... les cavaliers beaucoup moins... idem pour Enny sauf que Pancho ça sonne encore bien dans l'esprit des éleveurs alors qu'Enny les éleveurs d'AA ne veulent plus en entendre parler...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #52 : Grudzieñ 11, 2011, 20:33:34 »

Szkoda, ¿e za rodowodem D¿ihada póki co nic fajnego siê nie kryje. Nie skacze ani nie rusza siê jako¶ mega, jest do¶æ wszechstronny wiêc wydaje siê, ¿e pasowa³by do wkkw, ale daleko mu do typu nowoczesnego konia do tej dyscypliny. Mo¿e jednak uda siê go pokazaæ w skokach. Diabe³ek jednak chyba zawiód³, zobaczymy za parê lat, ale na razie jestem zdecydowanie na nie :/
KarolekG
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #53 : Grudzieñ 11, 2011, 23:21:21 »

Co do D¿ihada to wydaje siê, ze po krutce ¶ledz±c jego rodowód to jest bardzo cennym, w zasadzie mo¿e byæ bardzo cennym reproduktorem przepatrzy³em tak mniej wiêcej do 16 pokoleñ wstecz i ³±czy wielu cennych reproduktorów pe³nej krwi.
A mo¿ecie co¶ wiêcej o jego predyspozycjach???
ruch, skoki???

__________________________________________________________________________________

Wed³ug mnie genetycznie interesuj±cy ale trzeba sprawdziæ
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #54 : Grudzieñ 11, 2011, 23:30:25 »

Ruchowo masakra, sztywny w ³opatkach ma³o obszerny, taki tuptusiowaty, a przecie¿ jego matka da³a czempionkê Polagry oraz wybitnego ruchowo D¿ahila...
Mam nadziejê, ¿e siê co do niego mylê.
Co¶ czujê, ¿e gdyby Justus wzi±³ udzia³ w próbie to on by³by tym jedynym pozytywnym malopolskim rodzynkiem

Film z kwalifikacji
http://www.youtube.com/watch?v=ccDMK-ZgUSg
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #55 : Grudzieñ 12, 2011, 08:45:02 »

No i tu w³a¶nie pies pogrzebany. Selekcja by³a, efekt jej widoczny, a chêtnych do u¿ycia ogiera brak...
Wiêc po co nam ten ogier? Jak widaæ doskona³y rodowód nie jest gwarantem sukcesu...
Przechodzi³o zak³ad na¶cie ogierów- by³o ¼le- bo za ma³a selekcja, przechodzi jeden- ¼le- bo nie ma ¿adnego wyboru...
Ja my¶lê, ¿e "my" nadal nie wiemy co od ¿ycia chcemy...

No, mo¿e byæ jeszcze taka opcja, ¿e kto¶ tego rodzynka wielce rozpromuje, w sport pogoni, a nó¿ siê uda... ale ró¿nie to bywa, taki Huzar chocia¿by, ju¿ na starcie po ZT mia³ z tego co wiem, rzeszê wielbicieli co mu klacze gotowi wie¼æ byli, D¿ihad jak widaæ nie wzbudza zainteresowania ju¿ od samego pocz±tku.
Wnioski dla ka¿dego z Was pewnie nasuwaj± siê same...
Ale to takie moje prywatne zdanie, nie musicie siê z nim zgadzaæ.
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #56 : Grudzieñ 12, 2011, 08:50:20 »

ar...? jeszcze ma szanse nim byc w przysz³ym roku )
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #57 : Grudzieñ 12, 2011, 09:39:11 »

ar...? jeszcze ma szanse nim byc w przysz³ym roku )
Faktycznie

maciejka
Sêk w tym, ¿e tak¿e w¶ród ogierów innych ras równie¿ nie by³o "sza³u".
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #58 : Grudzieñ 12, 2011, 10:08:40 »

Przechodzi³o zak³ad na¶cie ogierów- by³o ¼le- bo za ma³a selekcja, przechodzi jeden- ¼le- bo nie ma ¿adnego wyboru...

Dionizos, Diokles, Ja¶min, Sentender, Davinci, Sex, El Bonillo - to wszystko m³ode ogiery xo, moim zdaniem obiecuj±ce z ró¿nych wzglêdów równie¿ rodowodowych, a jeszcze niesprawdzone. Jest w czym wybieraæ, nie ma co narzekaæ, s± i w typie shagya jak Ja¶min, w typie sportowej pó³krwi angielskiej jak synowie Didy oraz z genami furioso-przed¶wit jak El Bonillo czy Sex. ¯eby je wszystkie sprawdziæ, to trzeba by ze sto klaczy za¼rebiæ.
kowalsk
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 15

« Odpowiedz #59 : Grudzieñ 12, 2011, 11:00:14 »

Witam, a ja my¶lê ¿e sporo klaczy d¿ihadem pokryje.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: