FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:52:18 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zak³ad treningowy w polsce paranoja czy przemy¶lany system???  (Przeczytany 63886 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #75 : Grudzieñ 13, 2011, 19:06:58 »

Martena to ja bym bra³ prawie w ciemno...Jak jeszcze czysty z obu stron.No, ale takiego nie spotkam ju¼.
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #76 : Grudzieñ 13, 2011, 19:16:15 »

Na pewno w rejonie hodowli koni ma³opolskich wprowadzono kiedy¶ ogiery ¶l±skie, coby powiêkszyæ kaliber koni na rze¼ a unikn±æ wprowadzenia ogierów zimnokrwistych. Oraz ogiery xo do ¶l±zaków, ¿eby uszlachetniæ i stworzyæ lepsze konie u¿ytkowe. Takie mixy by³y wpisywane do ksi±g ¶l lub m³p.
korsarz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #77 : Grudzieñ 13, 2011, 19:28:51 »

Tak. To pamiêtam. Jak dla mnie bezsens zupe³ny. To siê nazywa³ bufor hodowlany. Zupe³nie inne korzenie obu ras. Wielkopolskie te¼ dorzucali.
KarolekG
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #78 : Grudzieñ 13, 2011, 19:32:28 »

i prymitywne tez  tylko fa³szowane papiery by³y
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #79 : Grudzieñ 13, 2011, 19:39:13 »

To jeszcze ma³o. Na punktach gdzie sta³y ogiery ze stad, najczê¶ciej razem xo i ¶l±skie, ¶l±zaki mia³y du¿o wiêksze wziêcie i szybko koñczy³y im siê limity. Kryto wiêc "na lewo" ¶l±zakiem a wpisywano ogiera ma³opolskiego, który z regu³y nie wykorzystywa³ nawet 50% limitu. Badañ krwi oczywi¶æie wtedy nie wykonywano. By³a to do¶æ powszechna praktyka, dlatego, o ile nie znam osobi¶cie hodowcy, z regu³y nie wierzê w ¿aden rodowód z hodowli terenowej.
korsarz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #80 : Grudzieñ 13, 2011, 19:52:03 »

S³uszna uwaga. Ja spotka³em siê z tym tak¼e. Z tym, ¿e chodzi³o o ogiera ¶l±skiego akurat. Hodowca by³ uparty i wyprostowa³ pochodzenie.Ale co siê naje¿dzi³, szuka³ ludzi, papierów. Ale doszed³.
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #81 : Grudzieñ 13, 2011, 20:10:16 »

Powiedzcie mi jeszcze czy te przekrêty dotyczy³y (dotycz±?) hodowli terenowej czy stadnin te¿? Po tym co Jasiek pisa³ o "niekomunistycznym" Pancho II to a¿ strach siê baæ co siê dzia³o u nas.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #82 : Grudzieñ 13, 2011, 20:23:49 »

Co do dolewu francuzów ja akurat jestem nie do koñca przekonany, acz niew±tpliwie znajdzie siê kilka dobrych.
To te¿ zale¿y na co te ogiery trafi± bo w ma³opolskiej rasie mamy teraz mnustwo "¦MIECI" gdy¿ by³o i jest du¿o "hodowców"
któ¿y kryj± wszystko co ma macicê legitymuj±c± siê papierem dotacyjnym i kry³o siê byle czym co siê naddawa³o do dotacji a nie zawsze taki ogier niós³ jak±¶ watro¶æ hodowlan±
A wracaj±c do francuzów to za parê lat zobaczymy co nam to da³o.... oby mije obawy by³y zbêdne, bo niestety ale nie sprowadzamy czo³owych ogierów które s± zas³ó¿one we francuzkiej hodowli

Mo¿e najpierw we¼ jak±¶ dobr± ksi±¿kê albo postudiuj rodowody. Francuskie angloaraby (nie mówi±c o folblutach) tworzy³y rasê zwan± dzi¶ ma³opolsk±. Wiesz ile ogierów AA dzia³a³o przed wojn±? Wiele wiêcej ni¿ dzisiaj.

Piszesz wcze¶niej, ¿e komuna zrobi³a ¼le rasie ma³opolskiej, jak mo¿e byæ to prawda, je¶li to komuna stworzy³a t± rasê?? Wcze¶niej nie by³o ani takiej rasy, ani takiej nazwy.

Za komuny by³o tak, ¿e jak w danej stadninie dzieci dyrektora co¶ startowa³y, to i konie do sportu hodowane by³y.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #83 : Grudzieñ 13, 2011, 20:25:47 »

Marta
Spokojnie myslê, ¿e w pañstwowych stadninach a¿ takich wypadków nie by³o. Mi siê co¶ obi³o o uszy apropos Sekwestra, ale musia³abym dotrzeæ do listu/artyku³u w którym o tym wspomina³ bodaj¿e Pan Pankiewicz.
Je¶li chodzi o konie "zagramaniczne" to poza Pancho II jest przynajmniej kilka do¶æ znanych przypadków - w Niemczech przypuszcza siê, ¿e ojcem og. Capitano (wnuk Ramzesa, dziadek m.in. Cassiniego) nie by³ Corporal, ale inny ogier z linii Cottage Son xx.
Natomiast we Francji, do dzi¶ nie wiadomo czy ojcem og. Ventuard (dziadek m.in. og. Guidam KWPN) by³ Kalabaka xx czy Rantzau xx. Matka Ventuarda by³a kryta w jednym sezonie oboma tymi ogierami. Oba s± w podobnym typie, nawet ma¶æ i odmiany maj± podobne...
Tyle, ¿e w obu powy¿szych przypadkach mo¿emy mówiæ raczej o pomy³ce, a nie dzia³aniu celowym :/
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #84 : Grudzieñ 13, 2011, 20:30:03 »

U nas te¿ bywa³y pomy³ki, jak masztalerz po pijaku nie tego ogiera wyprowadzi³. Papier wszystko przyjmie  Chichot
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #85 : Grudzieñ 13, 2011, 20:34:02 »

U nas te¿ bywa³y pomy³ki, jak masztalerz po pijaku nie tego ogiera wyprowadzi³. Papier wszystko przyjmie  Chichot
No bywa. Ja znam przypadki z punktów, gdzie klacze kry³ czasem ogier bez licencji bo stajenny by³ ciekawy co z tego bêdzie. Oczywi¶cie papier by³ na ogiera uznanego
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #86 : Grudzieñ 13, 2011, 20:53:59 »

No, bo nie¼le mnie nastraszyli¶cie. Pojedyncze przypadki to jeszcze do prze¿ycia, najwy¿ej potomstwo by³oby bez typu i do wybrakowania. A mia³am ju¿ wizjê po³owy pog³owia po zimnokrwistych czy hucu³ach.
Bo oczywi¶cie jak w ksiêdze jest w rodowodzie ¿e po ¶l±zaku to nie problem - wiadomo co i jak.

To by nawet by³o ¶mieszne gdyby nie by³o straszne.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #87 : Grudzieñ 13, 2011, 20:57:42 »

Nie bywa³o pomy³ek. Masztalerz w PSK za pijañstwo w miejscu pracy wylatywa³ z roboty, w najlepszym przypadku móg³ dostaæ po mordzie (oj bywa³y dawniej takie przypadki, bywa³y). Krycie w PSK zwykle nadzorowa³ koniuszy prawie w 100% przy obecno¶ci hodowcy. By³ plan stanówki, dziennik stanówki, ¶wiadectwo krycia. To nie papier wszystko przyjmie. Jak widaæ wszystko przyjmuje internet.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #88 : Grudzieñ 13, 2011, 21:08:15 »

W teorii to brzmi piêknie. Ale dlaczego niby oni wylatywali z roboty, skoro pijani nie byli? Zreszt± nie by³a to jaka¶ robota presti¿owa czy op³ywaj±ca w profity, by za ni± rezygnowaæ z kilku g³êbszych. By³e¶ za komuny w PSK? Trze¼wy masztalerz to zwierz wymar³y niestety.

Wiem o jednej klaczy z takiego krycia, która by³a córk± swojego dziadka i nawet chodzi³a wysokie konkursy w skokach w latach 80-tych i pocz±tku 90-tych. Oficjalnie mia³a innego ojca.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #89 : Grudzieñ 13, 2011, 21:23:32 »

By³em za komuny w PSK i SO. Czy tacy ludzie jak Krzyszta³owicz,  Osadziñski, Jaglarz, Pietraszewski, Guziuk, Pekaniec, Ruda, Wojnarowski, Goraus czy Guziuk pozwoliliby sobie ¿eby pijany masztalerz ogiera prowadza³, w dodatku nie tego co trzeba?  Do masztalerki szli najczê¶ciej s³abo wykszta³ceni synowie dawnych fornali i wyrobników z dworu, biedoty która nie ani nie mia³a ziemi, ani nie umia³a na niej gospodarowaæ. Dla nich lepszej pracy nie by³o. Nietrze¼wy masztalerz to zwierz z filmu "Karino". To mi³y film, ale ¿adne ¼ród³o wiedzy o dawnych PSK.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: