FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 14, 2025, 09:29:42 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery biaÂłeckie  (Przeczytany 38959 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
breakaway
UÂżytkownik

« : Kwiecień 15, 2008, 17:26:59 »

Co myÂślicie na temat ogierĂłw, jakimi aktualnie dysponuje to stado? MoÂże ktoÂś miaÂł bezpoÂśrednio do czynienia z ogierem z BiaÂłki? Czym warto kryĂŚ? Jakie sÂą opinie hodowcĂłw na temat poszczegĂłlnych ogierĂłw? Co aktualnie pozostaÂło w stadzie? Generalnie opinie i zdjĂŞcia na temat poszczegĂłlnych ogierĂłw .

Na wstêpie oczywiœcie Hebab, z którym mia³am do czynienia dwukrotnie. Bardzo spokojny, opanowany, robi wra¿enie. W tamtym roku urodzi³y siê po nim 2 ogierki od 2 klaczy ma³opolskich, które ponownie s¹ nim Ÿrebne. Uwa¿am, ¿e koù godny uwagi. A co do Ÿrebaków? Oba s¹ ca³kowicie ró¿ne. Jeden wspania³y charakter, koù bardzo fajny w obejœciu, uk³adowy, spokojny, niep³ochliwy, sympatyczny w stosunku do ludzi. Urodzi³ siê jako du¿e Ÿrebiê. Za to drugi bardzo nerwowy, p³ochliwy, zadziorny i niechêtny do wspó³pracy. Urodzony jako malutki, s³aby Ÿrebaczek. Oba jednak ka¿dego dnia piêkniej¹ w oczach .

Ogierem, ktĂłrego ja osobiÂście od zawsze podziwiam, jest Berlin Bej. Ogier ogromnie mi siĂŞ podoba. BĂŞdÂąc na championacie dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże jest miÂśkiem w stajni. Jeden z moich ulubionych maÂłopolskich ogierĂłw. Chwyta za serce swÂą urodÂą, podoba mi siĂŞ jego gÂłowa i szyja. PodobaÂł mi siĂŞ w konkursie potĂŞgi skoku pod D. Sulowskim. Co by nie mĂłwili hodowcy na jego temat i tak koĂą bĂŞdzie mi siĂŞ zawsze podobaĂŚ .

Kolejnym ogierem, który przyci¹gn¹³ moj¹ uwagê by³ Makler II. Wypatrzy³am go na karuzeli. Dowiedzia³am siê, ¿e by³ przygotowywany do WKKW pod synem p. Darka. Ktoœ mia³ z nim stycznoœÌ? Warto nim kryÌ? S¹ po nim jakieœ Ÿrebaki? Jak z jego wynikami sportowymi? Jest koniem godnym uwagi?

Interesuje mnie rĂłwnieÂż opinia na temat ogiera Aspan. SÂłyszaÂłam, Âże jego nasienie nie chce siĂŞ mroziĂŚ. Ile w tym prawdy? KoĂą warty uwagi?

Moje opinie wynikajÂą jedynie z laickich obserwacji i gustu . Nie znam siĂŞ kompletnie na pokroju itp, wiĂŞc z gĂłry przepraszam za tak 'maÂło profesjonalne' wypowiedzi .
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2008, 17:58:03 »

A jak u twoich konikĂłw po Hebabie z ruchem?
Mnie osobiÂście on nie przekonuje, dopĂłki nie urodzi siĂŞ po nim coÂś wartego uwagi (tzn. min. 3 letniego) w prywatnej hodowli.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2008, 18:35:49 »

Nie mnie to oceniaĂŚ, bo ja siĂŞ nie znam . Zobaczymy co z nich wyroÂśnie.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2008, 19:07:35 »

a ja jestem ciekawa Aspana. Z tego co zauwaÂżyÂłam potomstwo Emira charakteryzuje siĂŞ niezÂłym ruchem, sam syn Aspana, Elaborat dostaÂł na czempionacie za ten element 20 . Tymczasem Aspan za ten element w bonitacji uzyskaÂł zaledwie 13 pkt. Na prawdĂŞ siĂŞ tak kiepsko rusza, czy bonitacja jest niezbyt ?
Mam kilka fotek Berlina zaraz wrzucĂŞ. Sczezre to chyba jestem jednÂą z niweilu osĂłb, ktĂłre ten koĂą rozczarowaÂł. Dla mnie jakiÂś taki masywny za bardzo jest, coÂś mi w nim nie pasuje. Dziwna jestem moÂże

A wracajÂąc do ruchu HebabĂłw, to na tegorocznym ZT okazaÂło siĂŞ, Âże wÂłaÂśnie ruch jest ich mocnÂą stronÂą
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2008, 19:39:27 »

Ja mam jednÂą "kebabkĂŞ" i szczerze mĂłwiÂąc nie jestem zachwycona (sÂłaby ruch, kopyta), ale moÂże to wynikaĂŚ z tego, Âże jako Âźrebak nie miaÂła dobrych warunkĂłw do odchowu - tzn. rzadko siĂŞ ruszaÂła i miaÂła sÂłabo rozwiniĂŞte kopyta, a przy tym do 3 latki nikt z niÂą nie pracowaÂł i chyba do koĂąca Âżycia nie zostanie zajeÂżdÂżona. Jako matka jest w miarĂŞ dobra, chociaÂż stukniĂŞta.

Berlin Bejem siĂŞ nie zachwyciÂłam, moim zdaniem lepszy jest Lap Bej (chociaÂż tego na Âżywo nie widziaÂłam).

Z EmirĂłw spotkaÂłam siĂŞ tylko z Krymem (daje swoje klony). Tata widziaÂł Aspana, mĂłwiÂł, Âże to Âświetny eksterierowo koĂą.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2008, 19:44:10 »

a z jakiej matki twoja Hebabka, masz jakieÂś fotki zootechniczne ?
ja mam EmirkĂŞ, ktĂłra moim zdaniem ruchowo wypada Âśrednio - sÂłaby stĂŞp, fajny kÂłus, Âśredni galop, ale wydaje mi siĂŞ, Âże ruch ma jaki ma ze wzglĂŞdu na powaÂżne zaniedbania kopyt, dopiero dochodzimy do stanu normalnoÂści.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 15, 2008, 19:50:38 »

W wolnej chwili postaram siê nagraÌ filmiki w ruchu obu ogierków, lecz na razie muszê rozwi¹zaÌ pewn¹ sytuacjê w stajni. Je¿eli wszystko pójdzie ok, to mo¿e bêdzie mi dane jeszcze bezpoœrednio zetkn¹Ì siê z tymi koùmi.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2008, 19:55:46 »

Co aktualnie pozostaÂło w stadzie?

wg wykazu PZHK w BiaÂłce stojÂą :
Agrest, Aspan, Asumpt, Atut, Autorytet, Balet, Banknot, Barnaba, Baryt, Bekas, Berlin Bej, Bok, Ebonit, Ekspres, Fenomen, Galman, Harbuz, Hindostan, Lak, Makler II, Narcyz, Nawis, Nort, Sadam ( teraz ÂŻabno ), Tabex, Tacyt, Talon, Wiwat

jeÂśli ktoÂś stwierdzi niezgodnoÂści z tym stanem prosze o sprostowanie

tutaj jest cennik
http://www.pawlowscy.internetdsl.pl/sob/pl/pdf/2008_oferta_nasienia.pdf

a przy tym do 3 latki nikt z niÂą nie pracowaÂł i chyba do koĂąca Âżycia nie zostanie zajeÂżdÂżona.

a to dlaczego ? ?  Szok
rochnar
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2008, 20:02:40 »

Talon sÂłyszaÂłam Âże ma pod kimÂś startowaĂŚ i raczej nie jest w stadzie...
wÂłaÂśnie miaÂłam o niego pytaĂŚ, hehe
Baleta teÂż gdzieÂś zdjĂŞcia w necie widziaÂłam, nie wiem czy jest na miejscu...
Baryt nie jest w treningu gdzieÂś?
no i Nawis mia³ iœÌ do Spisaka w trening...

tyle wiem, ale to nie sÂą 100% wiadomoÂści...
jak ktoÂś wie coÂś innego to niecvh sprostuje!

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
galopada
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2008, 20:11:21 »

www.stadninakonizabno.dbv.pl

w dziale ogiery po lewej na dole sa zdjecia niektorych ogierow z listy podanej przez montanę autorstwa mata i czesc ( oj niewielka ;p) mojego...
 mam gdzies jeszcze z zawodow pojedyncze to powrzucam jak znajde
rochnar
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2008, 19:03:05 »

Talon jednak w stadzie stoi

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 16, 2008, 19:57:21 »

Cytat: montana
Cytat: Iza90
a przy tym do 3 latki nikt z niÂą nie pracowaÂł i chyba do koĂąca Âżycia nie zostanie zajeÂżdÂżona.

a to dlaczego ? ?  Szok

W poprzedniej stajni nie byÂło za bardzo dla niej czasu.
A co do zaje¿d¿enia: có¿, brak odwa¿nych, a poza tym ciê¿ko wyprowadziÌ jej kopyta (co pewnie by poprawi³a jazda - ko³o siê zamyka). Wstêpnie wszystko jest przygotowane do zaje¿d¿enia (oprócz dosiadania). Mo¿liwe, ¿e jak siê nie zaŸrebi, to zostanie zaje¿d¿ona, ale narazie lepiej, ¿eby siê zaŸrebi³a. Na t¹ chwilê wolê skupiÌ siê na m³odych koniach i przygotowaniu Mileksa do zawodów.

Cytat: ar...?
a z jakiej matki twoja Hebabka, masz jakieÂś fotki zootechniczne ?

Emi 2004 (Hebab - Emka / Cynik, Emka od Emfaza / Kwartet, Emfaza od Emerycha / ErmitaÂż)

Teraz bĂŞdzie kryta Huzarem (Jalienny - Huanita / Toledo [xx])
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 18, 2008, 10:18:41 »

PrzeglÂądajÂąc wyniki z ostatnich zawodĂłw w Janowie to ich czempiony sie nie pokazaÂły w N klasie od 20 -29 pkt karnych?  PoraÂżka  Z politowaniem
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 27, 2008, 20:05:24 »

ogiery biaÂłeckie, tylko jakie ? kto podpisze ?

Barnaba po Emir
galopada
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 27, 2008, 20:19:19 »

Nort

Narcyz

Harbuz

z pokazu ogierow bialeckich z championatu mam jescze: Celsjusza oo, Berlin Beja, Awansa, Audytora i Aspana. wiec jak ktos potrzebuje to moge wstawic

edit.:  i jescze inne ogiery białeckie ktore u nas kryły
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: