FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:00:26 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery bia³eckie  (Przeczytany 37525 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« : Kwiecieñ 15, 2008, 17:26:59 »

Co my¶licie na temat ogierów, jakimi aktualnie dysponuje to stado? Mo¿e kto¶ mia³ bezpo¶rednio do czynienia z ogierem z Bia³ki? Czym warto kryæ? Jakie s± opinie hodowców na temat poszczególnych ogierów? Co aktualnie pozosta³o w stadzie? Generalnie opinie i zdjêcia na temat poszczególnych ogierów .

Na wstêpie oczywi¶cie Hebab, z którym mia³am do czynienia dwukrotnie. Bardzo spokojny, opanowany, robi wra¿enie. W tamtym roku urodzi³y siê po nim 2 ogierki od 2 klaczy ma³opolskich, które ponownie s± nim ¼rebne. Uwa¿am, ¿e koñ godny uwagi. A co do ¼rebaków? Oba s± ca³kowicie ró¿ne. Jeden wspania³y charakter, koñ bardzo fajny w obej¶ciu, uk³adowy, spokojny, niep³ochliwy, sympatyczny w stosunku do ludzi. Urodzi³ siê jako du¿e ¼rebiê. Za to drugi bardzo nerwowy, p³ochliwy, zadziorny i niechêtny do wspó³pracy. Urodzony jako malutki, s³aby ¼rebaczek. Oba jednak ka¿dego dnia piêkniej± w oczach .

Ogierem, którego ja osobi¶cie od zawsze podziwiam, jest Berlin Bej. Ogier ogromnie mi siê podoba. Bêd±c na championacie dowiedzia³am siê, ¿e jest mi¶kiem w stajni. Jeden z moich ulubionych ma³opolskich ogierów. Chwyta za serce sw± urod±, podoba mi siê jego g³owa i szyja. Podoba³ mi siê w konkursie potêgi skoku pod D. Sulowskim. Co by nie mówili hodowcy na jego temat i tak koñ bêdzie mi siê zawsze podobaæ .

Kolejnym ogierem, który przyci±gn±³ moj± uwagê by³ Makler II. Wypatrzy³am go na karuzeli. Dowiedzia³am siê, ¿e by³ przygotowywany do WKKW pod synem p. Darka. Kto¶ mia³ z nim styczno¶æ? Warto nim kryæ? S± po nim jakie¶ ¼rebaki? Jak z jego wynikami sportowymi? Jest koniem godnym uwagi?

Interesuje mnie równie¿ opinia na temat ogiera Aspan. S³ysza³am, ¿e jego nasienie nie chce siê mroziæ. Ile w tym prawdy? Koñ warty uwagi?

Moje opinie wynikaj± jedynie z laickich obserwacji i gustu . Nie znam siê kompletnie na pokroju itp, wiêc z góry przepraszam za tak 'ma³o profesjonalne' wypowiedzi .
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 15, 2008, 17:58:03 »

A jak u twoich koników po Hebabie z ruchem?
Mnie osobi¶cie on nie przekonuje, dopóki nie urodzi siê po nim co¶ wartego uwagi (tzn. min. 3 letniego) w prywatnej hodowli.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 15, 2008, 18:35:49 »

Nie mnie to oceniaæ, bo ja siê nie znam . Zobaczymy co z nich wyro¶nie.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 15, 2008, 19:07:35 »

a ja jestem ciekawa Aspana. Z tego co zauwa¿y³am potomstwo Emira charakteryzuje siê niez³ym ruchem, sam syn Aspana, Elaborat dosta³ na czempionacie za ten element 20 . Tymczasem Aspan za ten element w bonitacji uzyska³ zaledwie 13 pkt. Na prawdê siê tak kiepsko rusza, czy bonitacja jest niezbyt ?
Mam kilka fotek Berlina zaraz wrzucê. Sczezre to chyba jestem jedn± z niweilu osób, które ten koñ rozczarowa³. Dla mnie jaki¶ taki masywny za bardzo jest, co¶ mi w nim nie pasuje. Dziwna jestem mo¿e

A wracaj±c do ruchu Hebabów, to na tegorocznym ZT okaza³o siê, ¿e w³a¶nie ruch jest ich mocn± stron±
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 15, 2008, 19:39:27 »

Ja mam jedn± "kebabkê" i szczerze mówi±c nie jestem zachwycona (s³aby ruch, kopyta), ale mo¿e to wynikaæ z tego, ¿e jako ¼rebak nie mia³a dobrych warunków do odchowu - tzn. rzadko siê rusza³a i mia³a s³abo rozwiniête kopyta, a przy tym do 3 latki nikt z ni± nie pracowa³ i chyba do koñca ¿ycia nie zostanie zaje¿d¿ona. Jako matka jest w miarê dobra, chocia¿ stukniêta.

Berlin Bejem siê nie zachwyci³am, moim zdaniem lepszy jest Lap Bej (chocia¿ tego na ¿ywo nie widzia³am).

Z Emirów spotka³am siê tylko z Krymem (daje swoje klony). Tata widzia³ Aspana, mówi³, ¿e to ¶wietny eksterierowo koñ.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 15, 2008, 19:44:10 »

a z jakiej matki twoja Hebabka, masz jakie¶ fotki zootechniczne ?
ja mam Emirkê, która moim zdaniem ruchowo wypada ¶rednio - s³aby stêp, fajny k³us, ¶redni galop, ale wydaje mi siê, ¿e ruch ma jaki ma ze wzglêdu na powa¿ne zaniedbania kopyt, dopiero dochodzimy do stanu normalno¶ci.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 15, 2008, 19:50:38 »

W wolnej chwili postaram siê nagraæ filmiki w ruchu obu ogierków, lecz na razie muszê rozwi±zaæ pewn± sytuacjê w stajni. Je¿eli wszystko pójdzie ok, to mo¿e bêdzie mi dane jeszcze bezpo¶rednio zetkn±æ siê z tymi koñmi.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 15, 2008, 19:55:46 »

Co aktualnie pozosta³o w stadzie?

wg wykazu PZHK w Bia³ce stoj± :
Agrest, Aspan, Asumpt, Atut, Autorytet, Balet, Banknot, Barnaba, Baryt, Bekas, Berlin Bej, Bok, Ebonit, Ekspres, Fenomen, Galman, Harbuz, Hindostan, Lak, Makler II, Narcyz, Nawis, Nort, Sadam ( teraz ¯abno ), Tabex, Tacyt, Talon, Wiwat

je¶li kto¶ stwierdzi niezgodno¶ci z tym stanem prosze o sprostowanie

tutaj jest cennik
http://www.pawlowscy.internetdsl.pl/sob/pl/pdf/2008_oferta_nasienia.pdf

a przy tym do 3 latki nikt z ni± nie pracowa³ i chyba do koñca ¿ycia nie zostanie zaje¿d¿ona.

a to dlaczego ? ?  Szok
rochnar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 15, 2008, 20:02:40 »

Talon s³ysza³am ¿e ma pod kim¶ startowaæ i raczej nie jest w stadzie...
w³a¶nie mia³am o niego pytaæ, hehe
Baleta te¿ gdzie¶ zdjêcia w necie widzia³am, nie wiem czy jest na miejscu...
Baryt nie jest w treningu gdzie¶?
no i Nawis mia³ i¶æ do Spisaka w trening...

tyle wiem, ale to nie s± 100% wiadomo¶ci...
jak kto¶ wie co¶ innego to niecvh sprostuje!

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 15, 2008, 20:11:21 »

www.stadninakonizabno.dbv.pl

w dziale ogiery po lewej na dole sa zdjecia niektorych ogierow z listy podanej przez montanę autorstwa mata i czesc ( oj niewielka ;p) mojego...
 mam gdzies jeszcze z zawodow pojedyncze to powrzucam jak znajde
rochnar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 16, 2008, 19:03:05 »

Talon jednak w stadzie stoi

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 16, 2008, 19:57:21 »

Cytat: montana
Cytat: Iza90
a przy tym do 3 latki nikt z ni± nie pracowa³ i chyba do koñca ¿ycia nie zostanie zaje¿d¿ona.

a to dlaczego ? ?  Szok

W poprzedniej stajni nie by³o za bardzo dla niej czasu.
A co do zaje¿d¿enia: có¿, brak odwa¿nych, a poza tym ciê¿ko wyprowadziæ jej kopyta (co pewnie by poprawi³a jazda - ko³o siê zamyka). Wstêpnie wszystko jest przygotowane do zaje¿d¿enia (oprócz dosiadania). Mo¿liwe, ¿e jak siê nie za¼rebi, to zostanie zaje¿d¿ona, ale narazie lepiej, ¿eby siê za¼rebi³a. Na t± chwilê wolê skupiæ siê na m³odych koniach i przygotowaniu Mileksa do zawodów.

Cytat: ar...?
a z jakiej matki twoja Hebabka, masz jakie¶ fotki zootechniczne ?

Emi 2004 (Hebab - Emka / Cynik, Emka od Emfaza / Kwartet, Emfaza od Emerycha / Ermita¿)

Teraz bêdzie kryta Huzarem (Jalienny - Huanita / Toledo [xx])
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 18, 2008, 10:18:41 »

Przegl±daj±c wyniki z ostatnich zawodów w Janowie to ich czempiony sie nie pokaza³y w N klasie od 20 -29 pkt karnych?  Pora¿ka  Z politowaniem
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 27, 2008, 20:05:24 »

ogiery bia³eckie, tylko jakie ? kto podpisze ?

Barnaba po Emir
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 27, 2008, 20:19:19 »

Nort

Narcyz

Harbuz

z pokazu ogierow bialeckich z championatu mam jescze: Celsjusza oo, Berlin Beja, Awansa, Audytora i Aspana. wiec jak ktos potrzebuje to moge wstawic

edit.:  i jescze inne ogiery białeckie ktore u nas kryły
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: