FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:50:30 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Davinci (Veloce de Favi - Dabora/Bonaparte)  (Przeczytany 14804 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« : Grudzieñ 28, 2011, 12:28:50 »

Wracaj±c do tematu. Przegl±daj±c jego wyniki sportowe trzeba stwierdziæ, ¿e niestety ale nie b³yszczy jako koñ sportowy. Mam nadziejê, ¿e nie przeka¿e tego potomstwu.
Szkoda, bo ze wzglêdu na pochodzenie i oczywi¶cie urodê ogier wart uwagi.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 28, 2011, 12:58:35 »

Wracaj±c do tematu. Przegl±daj±c jego wyniki sportowe trzeba stwierdziæ, ¿e niestety ale nie b³yszczy jako koñ sportowy. Mam nadziejê, ¿e nie przeka¿e tego potomstwu.

Zdaje siê, ¿e tochê karierê sportow± zachwia³ mu ZT, bo mimo wysokiej lokaty je¼dziec nie zdecydowa³ siê na starty w MPMK w tamtym sezonie i zdaje siê, ¿e du¿o czasu potrzebowa³, ¿eby siê z nim ponownie dogadaæ. Na MPMK w 2010 roku je¼dziec wyra¼nie nie by³ w formie, i chyba trudno tu winiæ konia, miejmy nadziejê ¿e pan Marek znów poka¿e dawn± klasê.
¬rebaki po Davinci z urody jak na razie chyba lepsze od ojca.
anitkab
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 36

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 28, 2011, 13:21:15 »

Zawsze mo¿na wybraæ ogiery które b³yszcz± a nie koniecznie przekazuj± cokolwiek na potomstwo. Davinci nie mia³ kiedy "zab³yszcze¶" bior±c pod uwagê fakt ¿e niewiele startowa³ i brak mu poprostu obycia...........sezon 2011 by³ dla niego stracony bo przeszed³ operacjê, która wykluczy³a go z krycia i startów. Mam nadziejê ¿ê o ile ¶rodki finansowe pozwol± to w tym roku postartuje:) A walewickie ogiery...no có¿ ... ja osobi¶cie u¿y³abym tylko Frazesa...ka¿dy ma prawo wyboru.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 28, 2011, 13:46:07 »

Jakie s± aktualne wymiary og. Davinci ?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 28, 2011, 13:55:28 »

Napisa³am o swoich spostrze¿eniach, nie odradzam tego ogiera,
Je¿eli dobrze pamiêtam ogier ten by³ w zak³adzie ju¿ jako 4 - latek i ju¿ mia³ za sob± starty  ( proszê mnie poprawiæ je¿eli co¶ przekrêci³am )
Znam konie, które startowa³y bardzo ma³o (3-4 razy ) , a nie przeszkadza³o im to zaj±æ czo³owych miejsc w MPMK
Zreszt±  mo¿e potomstwo stanie siê jego wizytówk±  9 oczywi¶cie  w znaczeniu pozytywnym ) i nie bêdzie musia³ ju¿ startowaæ .
Proszê pamiêtaæ, ¿e wa¿na jest te¿ "pula genów" ( ró¿norodno¶æ rodowodów dla hodowców ), a nie tylko wyniki sportowe.
anitkab
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 28, 2011, 15:35:24 »

Napisa³am o swoich spostrze¿eniach, nie odradzam tego ogiera,
Je¿eli dobrze pamiêtam ogier ten by³ w zak³adzie ju¿ jako 4 - latek i ju¿ mia³ za sob± starty  ( proszê mnie poprawiæ je¿eli co¶ przekrêci³am )
Znam konie, które startowa³y bardzo ma³o (3-4 razy ) , a nie przeszkadza³o im to zaj±æ czo³owych miejsc w MPMK
Zreszt±  mo¿e potomstwo stanie siê jego wizytówk±  9 oczywi¶cie  w znaczeniu pozytywnym ) i nie bêdzie musia³ ju¿ startowaæ .
Proszê pamiêtaæ, ¿e wa¿na jest te¿ "pula genów" ( ró¿norodno¶æ rodowodów dla hodowców ), a nie tylko wyniki sportowe.
dok³adnie te¿ tak uwa¿am...koñ koniowi nie równy s± takie co bez problemów i najmniejszych zawahañ dochodz± do poziomu * ale na niej koñcz± i takie które od * siê rozwijaj±. Davinci zdecydowanie nale¿y do tych, które musz± siê przekonaæ bo w "ciemno nie lec±" i zdecydowanie takie konie s± bardziej po¿±dane w WKKW bo s± bezpieczniejsze. 
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 28, 2011, 16:00:36 »

Ogier mi siê bardzo podoba motorycznie, z urody mniej, ale z jakiego¶ powodu mu nie idzie. Piszesz, ¿e Huzara by¶ nie u¿y³a, a Davinci chwalisz. Póki co to on Huzarowi do pêciny nie dorasta. Ale ¿yczê mu jak najlepiej, bo moim zdaniem ogier ma bardzo du¿y potencja³ i w hodowli te¿ mo¿e siê sprawdziæ z takim rodowodem.
anitkab
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 28, 2011, 17:12:13 »

Huzar jest na poziomie ** a Davinci P klasy wiêc nie wiem co tu porównywaæ, ale bior±c po uwagê ¿e Huzar w MPMK 5  latków bodaj¿e mia³ elim na parkurze to mo¿na stwierdziæ ¿e te¿ ciê¿kie by³y jego pocz±tki:) W ZT te¿ raczej poni¿ej przeciêtnej wiêc jak widaæ angloaraby potrzebuj± czasu.... ponadto Davinci startowa³ WKKW z 5 razy ³±cznie a Huzar ¶rednio 7 razy w roku..i zale¿y co masz na my¶li porównuj±c oba ogiery, je¿eli urodê to jak najbardziej siê z Tob± zgadzam:)
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 28, 2011, 17:47:21 »

Mam na my¶li poziom sportowy, osi±gniêcia, potomstwo. Urodê to ka¿dy widzi. Sam bym chêtnie widzia³ córkê Huzara pokryt± Davinci. Obydwa ogiery ¶wietnie galopuj± i s± bardzo eleganckie, angloarabskie.

Huzar mia³ eliminacje na parkurze nie ze swojej winy. Ale ja nie lubiê takiego polskiego gdybania. Gdyby nie co¶ tam, to bym by³ mistrzem ¶wiata. Przyjmijmy, ¿e mia³ t± eliminacje. Mimo to fakty s± takie, ¿e Huzar koñczy w czo³ówce zawody ogólnopolskie i miêdzynarodowe na poziomie **, z potencja³em na ***, a Davinci jest w ogonach na poziomie P, z potencja³em na nie wiadomo ile.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 28, 2011, 18:21:13 »

Ja jestem ciekawa ile jeszcze Huzar polata - bo jego nogi w najlepszym stanie nie s±, ju¿ wypracowa³ niema³ego koziñca, za mocne to chyba tempo dla niego Smutny
anitkab
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 28, 2011, 18:36:22 »

nie bêdê sie powtarzaæ ile razy startowa³ Davinci a ile razy Huzar. Ponadto na wyniki konia poza jego predyspozycjami do sportu znacz±cy wp³yw ma dostêpno¶æ ¶rodków finansowych. Starty, treningi, licencje to wszystko kosztuje a bez tego nawet najlepszy koñ na ¶wiecie przegra z koniem ¶redniej jako¶ci.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 28, 2011, 19:29:36 »

nie bêdê sie powtarzaæ ile razy startowa³ Davinci a ile razy Huzar. Ponadto na wyniki konia poza jego predyspozycjami do sportu znacz±cy wp³yw ma dostêpno¶æ ¶rodków finansowych. Starty, treningi, licencje to wszystko kosztuje a bez tego nawet najlepszy koñ na ¶wiecie przegra z koniem ¶redniej jako¶ci.

Ale to jest oczywiste i ja tego nie neguje. Nie odbieram równie¿ ogierowi talentu. Ale popatrz na to z punktu widzenia hodowcy. Je¶li wszystko dobrze pójdzie*, na koniec dnia zostajesz ze ¼rebakiem po danym ogierze. Warto¶æ tego ¼rebaka zale¿y m.in. od marki ogiera. Je¶li przyjedzie do mnie kupiec, to ja mu nie powiem przecie¿, ¿e ojciec tego konia to jest ¶wietny ogier i gdyby nie (tutaj wstawiæ litaniê powodów) to by³by koniem olimpijskim. Na dzisiaj ¼rebak po Frazesie, Imequylu czy Huzarze jest wart ze dwa razy wiêcej ni¿ ¼rebak po Davinci. Koszty stanówki dla mnie te same. Przepraszam, ¿e tak to wszystko na pieni±dze przeliczam, ale tak wygl±da rynek, a jeste¶my w dziale og³oszeñ.

* to, ¿e ogier kryje naturalnie zmniejsza szanse, ¿e wszystko dobrze pójdzie
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #12 : Grudzieñ 28, 2011, 19:53:14 »

Na dzisiaj ¼rebak po Frazesie, Imequylu czy Huzarze jest wart ze dwa razy wiêcej ni¿ ¼rebak po Davinci.

nie zgodzê siê, mo¿e po Huzarze  jest dro¿szy , ale na pewno nie po Frazesie który prócz Dionizosa i £zy, nic nie da³, kry³ dziesi±tki klaczy w tym du¿o walewickich, rozrzut po nim mega(potwierdzi to kierownik ZT min.) potomstwo sza³u nie robi, mase ³omstwa, na bdb klaczach prywatnych nie da³ totalnie nic, konie na s³abym spodzie, ordynarne a po rudym tez nie jest lepiej
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 28, 2011, 20:21:53 »

Na dzisiaj ¼rebak po Frazesie, Imequylu czy Huzarze jest wart ze dwa razy wiêcej ni¿ ¼rebak po Davinci.

nie zgodzê siê, mo¿e po Huzarze  jest dro¿szy , ale na pewno nie po Frazesie który prócz Dionizosa i £zy, nic nie da³, kry³ dziesi±tki klaczy w tym du¿o walewickich, rozrzut po nim mega(potwierdzi to kierownik ZT min.) potomstwo sza³u nie robi, mase ³omstwa, na bdb klaczach prywatnych nie da³ totalnie nic, konie na s³abym spodzie, ordynarne a po rudym tez nie jest lepiej

Równie¿ siê z Tob± nie zgodzê kolego. Frazes póki co da³ w Walewicach JEDEN rocznik potomstwa doros³ego. Kry³ w 2005 i z tego rocznika jest Dionizos, £za, Ja¶min i Mimika oraz kilka dobrych klaczy. W 2006 kry³ wiêcej Haracz i Nabucho. W 2007 Nabucho, Cisoñ, Hindus, Ostragon. W 2008 Hindus, Huzar, Nabucho, Drop, Diabe³ek.  Drug± powa¿n± szansê dosta³ dopiero w 2009 roku. Z tych koni co s± doros³e, to mo¿e jest ze 20 z Walewic. Jest rozrzut, ale nie mo¿na tego ogiera podsumowaæ, ¿e da³ dwie dobre sztuki. Specjalnie poda³em te inne ogiery, ¿eby porównaæ co one zostawi³y w tym czasie. A po Frazesie co roku w Bia³ce jaka¶ m³odzie¿ lata, je¶li tylko Walewice siê tam pokazuj±.

Teraz jak kosztuje 1200 to mo¿e rzeczywi¶cie kryje dobre klacze prywatne, ale na pocz±tku by³ najtañszym ogierem w ofercie, to nim kryli "dotacyjne" klacze.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 29, 2011, 09:34:49 »

Frzaes kry³ tak¿e w 2004 roku, nie naginaj faktów
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: