FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 16, 2025, 19:34:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Davinci (Veloce de Favi - Dabora/Bonaparte)  (Przeczytany 15270 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lumi
UÂżytkownik

« : Grudzień 28, 2011, 12:28:50 »

WracajÂąc do tematu. PrzeglÂądajÂąc jego wyniki sportowe trzeba stwierdziĂŚ, Âże niestety ale nie bÂłyszczy jako koĂą sportowy. Mam nadziejĂŞ, Âże nie przekaÂże tego potomstwu.
Szkoda, bo ze wzglĂŞdu na pochodzenie i oczywiÂście urodĂŞ ogier wart uwagi.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2011, 12:58:35 »

WracajÂąc do tematu. PrzeglÂądajÂąc jego wyniki sportowe trzeba stwierdziĂŚ, Âże niestety ale nie bÂłyszczy jako koĂą sportowy. Mam nadziejĂŞ, Âże nie przekaÂże tego potomstwu.

Zdaje siĂŞ, Âże tochĂŞ karierĂŞ sportowÂą zachwiaÂł mu ZT, bo mimo wysokiej lokaty jeÂździec nie zdecydowaÂł siĂŞ na starty w MPMK w tamtym sezonie i zdaje siĂŞ, Âże duÂżo czasu potrzebowaÂł, Âżeby siĂŞ z nim ponownie dogadaĂŚ. Na MPMK w 2010 roku jeÂździec wyraÂźnie nie byÂł w formie, i chyba trudno tu winiĂŚ konia, miejmy nadziejĂŞ Âże pan Marek znĂłw pokaÂże dawnÂą klasĂŞ.
ÂŹrebaki po Davinci z urody jak na razie chyba lepsze od ojca.
anitkab
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2011, 13:21:15 »

Zawsze mo¿na wybraÌ ogiery które b³yszcz¹ a nie koniecznie przekazuj¹ cokolwiek na potomstwo. Davinci nie mia³ kiedy "zab³yszczeœ" bior¹c pod uwagê fakt ¿e niewiele startowa³ i brak mu poprostu obycia...........sezon 2011 by³ dla niego stracony bo przeszed³ operacjê, która wykluczy³a go z krycia i startów. Mam nadziejê ¿ê o ile œrodki finansowe pozwol¹ to w tym roku postartuje:) A walewickie ogiery...no có¿ ... ja osobiœcie u¿y³abym tylko Frazesa...ka¿dy ma prawo wyboru.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2011, 13:46:07 »

Jakie sÂą aktualne wymiary og. Davinci ?
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2011, 13:55:28 »

NapisaÂłam o swoich spostrzeÂżeniach, nie odradzam tego ogiera,
JeÂżeli dobrze pamiĂŞtam ogier ten byÂł w zakÂładzie juÂż jako 4 - latek i juÂż miaÂł za sobÂą starty  ( proszĂŞ mnie poprawiĂŚ jeÂżeli coÂś przekrĂŞciÂłam )
Znam konie, które startowa³y bardzo ma³o (3-4 razy ) , a nie przeszkadza³o im to zaj¹Ì czo³owych miejsc w MPMK
ZresztÂą  moÂże potomstwo stanie siĂŞ jego wizytĂłwkÂą  9 oczywiÂście  w znaczeniu pozytywnym ) i nie bĂŞdzie musiaÂł juÂż startowaĂŚ .
Proszê pamiêtaÌ, ¿e wa¿na jest te¿ "pula genów" ( ró¿norodnoœÌ rodowodów dla hodowców ), a nie tylko wyniki sportowe.
anitkab
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2011, 15:35:24 »

NapisaÂłam o swoich spostrzeÂżeniach, nie odradzam tego ogiera,
JeÂżeli dobrze pamiĂŞtam ogier ten byÂł w zakÂładzie juÂż jako 4 - latek i juÂż miaÂł za sobÂą starty  ( proszĂŞ mnie poprawiĂŚ jeÂżeli coÂś przekrĂŞciÂłam )
Znam konie, które startowa³y bardzo ma³o (3-4 razy ) , a nie przeszkadza³o im to zaj¹Ì czo³owych miejsc w MPMK
ZresztÂą  moÂże potomstwo stanie siĂŞ jego wizytĂłwkÂą  9 oczywiÂście  w znaczeniu pozytywnym ) i nie bĂŞdzie musiaÂł juÂż startowaĂŚ .
Proszê pamiêtaÌ, ¿e wa¿na jest te¿ "pula genów" ( ró¿norodnoœÌ rodowodów dla hodowców ), a nie tylko wyniki sportowe.
dokÂładnie teÂż tak uwaÂżam...koĂą koniowi nie rĂłwny sÂą takie co bez problemĂłw i najmniejszych zawahaĂą dochodzÂą do poziomu * ale na niej koĂączÂą i takie ktĂłre od * siĂŞ rozwijajÂą. Davinci zdecydowanie naleÂży do tych, ktĂłre muszÂą siĂŞ przekonaĂŚ bo w "ciemno nie lecÂą" i zdecydowanie takie konie sÂą bardziej po¿¹dane w WKKW bo sÂą bezpieczniejsze. 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2011, 16:00:36 »

Ogier mi siĂŞ bardzo podoba motorycznie, z urody mniej, ale z jakiegoÂś powodu mu nie idzie. Piszesz, Âże Huzara byÂś nie uÂżyÂła, a Davinci chwalisz. PĂłki co to on Huzarowi do pĂŞciny nie dorasta. Ale ÂżyczĂŞ mu jak najlepiej, bo moim zdaniem ogier ma bardzo duÂży potencjaÂł i w hodowli teÂż moÂże siĂŞ sprawdziĂŚ z takim rodowodem.
anitkab
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2011, 17:12:13 »

Huzar jest na poziomie ** a Davinci P klasy wiĂŞc nie wiem co tu porĂłwnywaĂŚ, ale biorÂąc po uwagĂŞ Âże Huzar w MPMK 5  latkĂłw bodajÂże miaÂł elim na parkurze to moÂżna stwierdziĂŚ Âże teÂż ciĂŞÂżkie byÂły jego poczÂątki:) W ZT teÂż raczej poniÂżej przeciĂŞtnej wiĂŞc jak widaĂŚ angloaraby potrzebujÂą czasu.... ponadto Davinci startowaÂł WKKW z 5 razy ³¹cznie a Huzar Âśrednio 7 razy w roku..i zaleÂży co masz na myÂśli porĂłwnujÂąc oba ogiery, jeÂżeli urodĂŞ to jak najbardziej siĂŞ z TobÂą zgadzam:)
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2011, 17:47:21 »

Mam na myÂśli poziom sportowy, osiÂągniĂŞcia, potomstwo. UrodĂŞ to kaÂżdy widzi. Sam bym chĂŞtnie widziaÂł cĂłrkĂŞ Huzara pokrytÂą Davinci. Obydwa ogiery Âświetnie galopujÂą i sÂą bardzo eleganckie, angloarabskie.

Huzar mia³ eliminacje na parkurze nie ze swojej winy. Ale ja nie lubiê takiego polskiego gdybania. Gdyby nie coœ tam, to bym by³ mistrzem œwiata. Przyjmijmy, ¿e mia³ t¹ eliminacje. Mimo to fakty s¹ takie, ¿e Huzar koùczy w czo³ówce zawody ogólnopolskie i miêdzynarodowe na poziomie **, z potencja³em na ***, a Davinci jest w ogonach na poziomie P, z potencja³em na nie wiadomo ile.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2011, 18:21:13 »

Ja jestem ciekawa ile jeszcze Huzar polata - bo jego nogi w najlepszym stanie nie sÂą, juÂż wypracowaÂł niemaÂłego koziĂąca, za mocne to chyba tempo dla niego Smutny
anitkab
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2011, 18:36:22 »

nie bêdê sie powtarzaÌ ile razy startowa³ Davinci a ile razy Huzar. Ponadto na wyniki konia poza jego predyspozycjami do sportu znacz¹cy wp³yw ma dostêpnoœÌ œrodków finansowych. Starty, treningi, licencje to wszystko kosztuje a bez tego nawet najlepszy koù na œwiecie przegra z koniem œredniej jakoœci.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 28, 2011, 19:29:36 »

nie bêdê sie powtarzaÌ ile razy startowa³ Davinci a ile razy Huzar. Ponadto na wyniki konia poza jego predyspozycjami do sportu znacz¹cy wp³yw ma dostêpnoœÌ œrodków finansowych. Starty, treningi, licencje to wszystko kosztuje a bez tego nawet najlepszy koù na œwiecie przegra z koniem œredniej jakoœci.

Ale to jest oczywiste i ja tego nie neguje. Nie odbieram równie¿ ogierowi talentu. Ale popatrz na to z punktu widzenia hodowcy. Jeœli wszystko dobrze pójdzie*, na koniec dnia zostajesz ze Ÿrebakiem po danym ogierze. WartoœÌ tego Ÿrebaka zale¿y m.in. od marki ogiera. Jeœli przyjedzie do mnie kupiec, to ja mu nie powiem przecie¿, ¿e ojciec tego konia to jest œwietny ogier i gdyby nie (tutaj wstawiÌ litaniê powodów) to by³by koniem olimpijskim. Na dzisiaj Ÿrebak po Frazesie, Imequylu czy Huzarze jest wart ze dwa razy wiêcej ni¿ Ÿrebak po Davinci. Koszty stanówki dla mnie te same. Przepraszam, ¿e tak to wszystko na pieni¹dze przeliczam, ale tak wygl¹da rynek, a jesteœmy w dziale og³oszeù.

* to, Âże ogier kryje naturalnie zmniejsza szanse, Âże wszystko dobrze pĂłjdzie
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzień 28, 2011, 19:53:14 »

Na dzisiaj Âźrebak po Frazesie, Imequylu czy Huzarze jest wart ze dwa razy wiĂŞcej niÂż Âźrebak po Davinci.

nie zgodzĂŞ siĂŞ, moÂże po Huzarze  jest droÂższy , ale na pewno nie po Frazesie ktĂłry prĂłcz Dionizosa i ÂŁzy, nic nie daÂł, kryÂł dziesiÂątki klaczy w tym duÂżo walewickich, rozrzut po nim mega(potwierdzi to kierownik ZT min.) potomstwo szaÂłu nie robi, mase Âłomstwa, na bdb klaczach prywatnych nie daÂł totalnie nic, konie na sÂłabym spodzie, ordynarne a po rudym tez nie jest lepiej
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 28, 2011, 20:21:53 »

Na dzisiaj Âźrebak po Frazesie, Imequylu czy Huzarze jest wart ze dwa razy wiĂŞcej niÂż Âźrebak po Davinci.

nie zgodzĂŞ siĂŞ, moÂże po Huzarze  jest droÂższy , ale na pewno nie po Frazesie ktĂłry prĂłcz Dionizosa i ÂŁzy, nic nie daÂł, kryÂł dziesiÂątki klaczy w tym duÂżo walewickich, rozrzut po nim mega(potwierdzi to kierownik ZT min.) potomstwo szaÂłu nie robi, mase Âłomstwa, na bdb klaczach prywatnych nie daÂł totalnie nic, konie na sÂłabym spodzie, ordynarne a po rudym tez nie jest lepiej

RĂłwnieÂż siĂŞ z TobÂą nie zgodzĂŞ kolego. Frazes pĂłki co daÂł w Walewicach JEDEN rocznik potomstwa dorosÂłego. KryÂł w 2005 i z tego rocznika jest Dionizos, ÂŁza, JaÂśmin i Mimika oraz kilka dobrych klaczy. W 2006 kryÂł wiĂŞcej Haracz i Nabucho. W 2007 Nabucho, CisoĂą, Hindus, Ostragon. W 2008 Hindus, Huzar, Nabucho, Drop, DiabeÂłek.  DrugÂą powaÂżnÂą szansĂŞ dostaÂł dopiero w 2009 roku. Z tych koni co sÂą dorosÂłe, to moÂże jest ze 20 z Walewic. Jest rozrzut, ale nie moÂżna tego ogiera podsumowaĂŚ, Âże daÂł dwie dobre sztuki. Specjalnie podaÂłem te inne ogiery, Âżeby porĂłwnaĂŚ co one zostawiÂły w tym czasie. A po Frazesie co roku w BiaÂłce jakaÂś mÂłodzieÂż lata, jeÂśli tylko Walewice siĂŞ tam pokazujÂą.

Teraz jak kosztuje 1200 to moÂże rzeczywiÂście kryje dobre klacze prywatne, ale na poczÂątku byÂł najtaĂąszym ogierem w ofercie, to nim kryli "dotacyjne" klacze.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 29, 2011, 09:34:49 »

Frzaes kryÂł takÂże w 2004 roku, nie naginaj faktĂłw
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: