FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 08, 2025, 13:03:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PrzyszÂłoœÌ hodowli koni rasy mÂłp  (Przeczytany 18215 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« : Kwiecień 16, 2008, 13:57:03 »

jw.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2008, 16:04:27 »

ar...? co tak skromnie znĂłw ?
a jakie jest Twoje stanowisko i opinia na ten temat ? ; )
Jestem ciekawa jak wyobraÂżacie sobie promocje rasy, co mogÂą zrobiĂŚ w tym kierunku prywatni hodowcy, a co powinny robiĂŚ hodowle paĂąstwowe ?
jak powinna taka promocja wyglÂądaĂŚ ?
Po czempionacie BiaÂłka 2007 dyr. SO Jerzy UrbaĂąski powiedziaÂł w wywiadzie, ze chciaÂłby organizowac jeszcze impreze jesienna, gdzie maÂłopolaki miaÂłyby mozliwoÂśc zaprezentowac sie ze strony uzytkowej, ciekawe, czy takie plany dojda do skutku i kiedy ...

Czy przysz³oœÌ hodowli koni rasy m³p wszyscy widza w czarnych barwach ? jakie jest na to lekarstwo ?
Idril
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2008, 19:25:58 »

Według mnie jest za mało imprez hodowlanych z udziałem koni małopolskich. Jasne, że powinna być jakaś jedna najważniejsza, ale poza tym jakieś pojedyncze w rożnych województwach na pewno by nie zaszkodziły...
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2008, 19:44:40 »

Jak dla mnie imprezy tylko dla maÂłopolakĂłw poza championatem sÂą dziwne. Jakby wyodrĂŞbniajÂą maÂłopolaki spoÂśrĂłd innych ras i pokazujÂą, Âże ta rasa nie jest w stanie konkurowaĂŚ z koĂąmi sp, itp.

Ja jako ambitny, mÂłody zawodnik z chĂŞciÂą startĂłw w WKKW, dobrze odchowanymi koĂąmi i maÂłymi moÂżliwoÂściami rozwoju bĂŞdĂŞ promowaĂŚ maÂłopolaki w sporcie (ujeÂżdÂżenie, rajdy, moÂże kiedyÂś WKKW), chyba, Âże prĂŞdzej poÂłamĂŞ siĂŞ przy zajeÂżdÂżaniu folbluta.

Aktualnie w woj. podlaskim rozwija siê sportowe u¿ytkowanie koni ma³opolskich i pó³ ma³opolskich ze wzglêdu na uleg³oœÌ pod wierzchem, wytrzyma³oœÌ, ma³e potrzeby utrzymania, itd. Oczywiœcie u¿ytkowane s¹ rajdowo, ze wzglêdu na brak mo¿liwoœci rozwoju w innych dyscyplinach.
Maxima
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2008, 09:19:30 »

MĂłwimy tu o promocji, a nie zastanawialiÂście sie nad tym - mamy kilka stadnin zajmujÂących siĂŞ hodowlÂą mÂłp - elitarna hodowlÂą, Komu powinno bardziej zaleÂżeĂŚ na promocji i co w tym zakresie przez ostatnie lata uczyniono???!!!

Kto bardziej skorzysta na profesjonalnej promocji, jeÂśli taka w ogĂłle bĂŞdzie, paĂąstwowe stadniny czy prywatne hodowle?

Mam pewne pomysÂły, ale nie podzielĂŞ sie z nimi publicznie, bo mam ÂświadomoœÌ, Âże mogÂą byĂŚ skopiowane. 

MoÂże stworzymy coÂś na ksztaÂłt - forumowej rady ds/ promocji koni mÂłp. ktĂłra to na walnym czy innym zebraniu PZHKM, przedstawi swĂłj plan dziaÂłania, bo do promocji potrzebne sÂą innowacyjne pomysÂły, nowoczesnoœÌ w podejÂściu do tematu a nie powtarzanie tych samych schematĂłw i uwaÂżanie, Âże wszystko jest ok, mimo, Âże nic siĂŞ nie dzieje. 

Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2008, 10:34:39 »

Chyba przesadzacie
JeÂżeli chodzi o wystawy to praktycznie kaÂżde wojewĂłdztwo organizuje wystawy ( niestety bardzo czĂŞsto zupeÂłnie bez odzewu ze strony hodowcĂłw)
CzĂŞsto konie maÂłopolskie startujÂą z innymi rasami i zawsze na korzyœÌ tej pierwszej rasy ( wyniki np jesiennej wystawy ÂźrebiÂąt w Walewicach 2007 ), zarĂłwno pokrĂłj, temperament i co znamienne lekkoœÌ w ruchu jest bardzo dominujÂąca u tej rasy, mimo, Âże rywale z najlepszych niemieckich  linii ujeÂżdÂżeniowych i skokowych 
JeÂżeli chodzi o promocje to nasze konie sÂą bardzo poszukiwane a zagraniczni kupcy co tydzieĂą praktycznie odwiedzajÂą nasze paĂąstwowe stadniny. Niestety tylko paĂąstwowe , ale moÂże po przez promocje i wystawy takie jak w BiaÂłce i zagraniczni goÂście zacznÂą siĂŞ interesowaĂŚ prywatnymi koĂąmi naszych hodowcĂłw. MuszÂą one jednak posiadaĂŚ potenciaÂł sportowy. Spoko
I jeszcze maÂła dygresja, oglÂądajÂąc konie w prywatnym pensjonacie przeraziÂło mnie to co zobaczyÂłam: mnĂłstwo koni pseudo sportowych -  krzywe , z wadami budowy, limfatyczne, duÂże Âłby, ruchu nie widziaÂłam wiĂŞc siĂŞ nie wypowiadam. ZnalazÂłam jednego Âładnego ale bez tabliczki, jak siĂŞ póŸniej okazaÂło ,byÂł to mÂłp wykorzystywany rekreacyjnie, ale podczas treningu sportowego i super skakaÂł i super siĂŞ ruszaÂł.
Hi hi
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2008, 14:18:42 »

Co do wystaw, to siĂŞ nie zgodzĂŞ, bo niestety w moich okolicach na przykÂład wystawy sÂą, ale dla koni zimnokrwistych. Koni gorÂącokrwistych jest w porĂłwnaniu z nimi garstka, wiĂŞc zwiÂązek je chyba sobie odpuÂściÂł Smutny
Poza tym dla mnie, jako ¿e dopiero zaczynam przyda³oby siê miejsce gdzie bez koniecznoœci wo¿enia konia przez kawa³ Polski (mam na myœli Bia³kê) mog³abym pokazaÌ swojego konia, us³yszeÌ jak¹œ obiektywn¹ ocenê. Nie mogê jej uzyskaÌ choÌby przy opisywaniu Ÿrebaka, bo p. kierownikowi ci¹gle siê gdzieœ œpieszy Smutny
Druga sprawa dotyczÂąca wystaw to ich rozreklamowanie - strony okrĂŞgowych zhk sÂą niestety aktualizowane rzadko i nawet jeÂśli dociekliwy hodowca takÂą imprezĂŞ odnajdzie, to kto z zewnÂątrz, niezwiÂązany z hodowlÂą koni na niej siĂŞ pojawi?
Po trzecie jeÂśli reklama siĂŞ pojawia, to dlaczego czy ktoÂś mi moÂże powiedzieĂŚ tÂłem reklamy jest koĂą, dla mnie bardziej w typie przypominajÂący Âśl niÂż mÂłp, a w dodatku z koziĂącem - dramat Smutny Mam tu na myÂśli reklamĂŞ ubiegÂłorocznego pokazu w BiaÂłce - jak znajdĂŞ to wrzucĂŞ.

To niby drobiazgi, ale od czegoœ trzeba zacz¹Ì, a w to ¿e m³p maj¹ szansê pobiÌ zachodnie klocki niew¹tpie. Warunek jest jeden poda³a go zreszt¹ Lumi - potencja³ sportowy

ale siĂŞ rozpisaÂłam, a nawet wstĂŞpu nie dokoĂączyÂłam , hehe

Maxima
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2008, 19:38:07 »

MiaÂłam mam kontakt z hodowcami i zawodnikami zagranicznymi ktĂłrzy m.in. chcieli kupiĂŚ w Polsce konia, i wiecie co ? Ci ktĂłrych miaÂłam okazje poznaĂŚ, nie wiedzieli, Âże istnieje w ogĂłle taka rasa jak maÂłopolska!!! To jest polska promocja!!!
MoÂże to wyjÂątek, ale z innego forum dowiedziaÂłam siĂŞ, Âże nie...............

To prawda, Âże zaczynajÂą  kupowaĂŚ rĂłwnieÂż w terenie, ale pĂłki co, dobre konie za marne pieniÂądze, ale nie o to chyba chodzi.

Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2008, 09:47:35 »

No có¿ maÂłopolaki kojarzÂą sie im z koĂąmi pociÂągowymi  Dlatego ja hodujĂŞ  a wÂłaÂściwie wolĂŞ uÂżywaĂŚ opisu xo , czyli angloaraby bo o takich wszyscy sÂłyszeli i o stadninach , ktĂłre hodujÂą takie konie teÂż SK Walewice, SK Ochaby, SK JanĂłw Podlaski itd. Nie hoduje koni dotacyjnych, ale jeÂżeli  pod wzglĂŞdem rodowodowym ÂłapiÂą siĂŞ do koni mÂłp to wtedy wystawiam je w BiaÂłce, choĂŚ w stajni mam klacze , ktĂłre mimo wysokiej bonitacji, wpisie do ksiĂŞgi g³ównej,  wygranych wystawach hodowlanych oraz dobrej kariery sportowej ( skoki )  nie ÂłapiÂą siĂŞ do dotacji ani do miana w takim razie konia maÂłopolskiego mimo, Âże w do tej ksiĂŞgi zostaÂły wpisane. Pranoja Co?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2008, 10:31:01 »

w stajni mam klacze , ktĂłre mimo wysokiej bonitacji, wpisie do ksiĂŞgi g³ównej,  wygranych wystawach hodowlanych oraz dobrej kariery sportowej ( skoki )  nie ÂłapiÂą siĂŞ do dotacji ani do miana w takim razie konia maÂłopolskiego mimo, Âże w do tej ksiĂŞgi zostaÂły wpisane.

nie rozumiem takiego podejÂścia
nie popadajmy w skrajnoÂści, nie dotacje ( a raczej ich wymagania pod wzglĂŞdem rodowodu ) sÂą wyznacznikiem rasy konia, tego czy koĂą jest maÂłopolski, czy nie jest.
Stwierdzenie, ze konie nie ÂłapiÂące sie do dotacji nie ÂłapiÂą sie przez to do miana konia maÂłopolskiego jest w moim odczuciu jednak nieco przesadzone.

MiaÂłam mam kontakt z hodowcami i zawodnikami zagranicznymi ktĂłrzy m.in. chcieli kupiĂŚ w Polsce konia, i wiecie co ? Ci ktĂłrych miaÂłam okazje poznaĂŚ, nie wiedzieli, Âże istnieje w ogĂłle taka rasa jak maÂłopolska!!! To jest polska promocja!!!

co myÂślicie, w taki razie, o ostatniej kampanii PZHK na MÂŚ w Warce, na ten temat ?
WidziaÂłam, ze wielu zagranicznych goÂści, z zainteresowaniem zaglÂądaÂła do rozdawanego folderu o polskich rasach koni ( foldery byÂły dostĂŞpne w jez. polskim i angielskim )
To chyba dobry krok ? czy podoba wam sie ten tekst na temat rasy ?

Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 18, 2008, 12:04:04 »

Nie zaleÂży mi na dotacjach, ale dlaczego tak dobre klacze nie mogÂą ich otrzymaĂŚ?
Ja ich nie sprzedam ale inni  bĂŞdÂą siĂŞ pozbywaĂŚ klaczy niedotacyjnych. Tylko gdzie to nas zaprowadzi
korsarz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 18, 2008, 13:26:29 »

A ja mam wra¿enie, ¿e wp³yw na to, ¿e ma³opoaki nie s¹ rozpoznawalne jest ró¿norodnoœÌ typów koni tej rasy.Rozumiem, ¿e ma to podstawy regionalne i jest to tradycja w hodowli tych koni.Jednak ludzie nie znaj¹cy realiów ³atow mog¹ myliÌ to z nieustabilizowan¹ hodowl¹.
Maxima
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 20, 2008, 08:56:17 »

Znam ten folderek PZHK i powiem, ¿e bêdzie ich coraz wiêcej. Z doœwiadczenia znam te¿ skutecznoœÌ folderkowych kampanii.

Przyznam, Âże swego czasu widziaÂłam jeszcze lepszy pomysÂł PZHK na promocje g³ównie mÂłp i innych polskich ras w krajach zachodnich - w 2 czy 3 jĂŞzykach, ale bez polskiego niestety.  NaprawdĂŞ bardzo dobry i godny naÂśladowania sposĂłb. (MogÂłabym go wkleiĂŚ, ale w tej chwili nie wiem czy to ma sens)

Ale jest na tym polu  bardzo duÂżo do zrobienia, co widaĂŚ po efektach.

Nie chce aby moje wypowiedzi by³y b³êdnie interpretowane jako ,, nalot na rasê m³p''

Nie lubiĂŞ sÂłodzenia, co myÂślĂŞ to mĂłwiĂŞ, obojĂŞtnie na temat jakiej rasy, nawet ÂślÂąskiej.

MyÂślaÂłam, Âże z rzeczowej i obiektywnej dyskusji  moÂżna zawsze wyciÂągn¹Ì  wnioski - ktĂłre mogÂą siĂŞ do czegoÂś przydaĂŚ.
Ale mam odczucie, Âże tak nie jest......

Dlatego postanawiam, ograniczyĂŚ swĂłj udziaÂł w forum do minimum.

Pozdrawiam wszystkich miÂłoÂśnikĂłw koni maÂłopolskich i ÂżyczĂŞ aby z wytrwaÂłoÂściÂą d¹¿yli do wyznaczonego celu, bo wszystko jest moÂżliwe  - tylko trzeba wierzyĂŚ, Âże siĂŞ uda i poprzeĂŚ to odpowiednim dziaÂłaniem.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2008, 17:01:33 »

Lumi
zgadzam siĂŞ w pelni z uzywaniem skrĂłtu xo, mlp niewiele mĂłwi a angloaraby kojarzy prawie kaÂżdy.
Co do dotacji to wiadomo, ¿e nie ka¿da klacz powinna byÌ objêta programem - posiadanie wysokiej bonitacji, wyniki sportowe nie wystarcz¹ przy rodowowdzie przesyconym krwi¹ angloarabów francuskich w ponad 75 % . Pytanie czy konie z takim udzia³em krwi AA powinny w ogóle trafiaÌ do ksiêgi m³p. Z drugiej strony wymagania kwalfikuj¹ce do programu te¿ powinny w jakiœ sposób rosn¹Ì - klacz z graniczn¹ bonitacj¹, s³abym, ale dotacyjnym rodowodem pokryta s³abiutkim, ale dotacyjnym ogierem niestety korzyœci dla hodowli m³p nie przyniesie. Moim zdaniem takie "produkty" mog¹ tylko wizerunkowi m³p zaszkodziÌ. W pe³ni popieram wizerunek m³p orientalnego, nie przeszkadza mi ograniczony dolew AA, ale warto hodowaÌ z g³ow¹, ¿eby nasz ma³opolak nie by³ tylko skoczny, albo tylko piekny.

A tak z ciekawoœci spytam wie ktoœ mo¿e gdzie mo¿na znaleŸÌ zasady wpisu do ksiêgi angloarabskiej np. w Niemczech Co?
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 22, 2008, 10:13:07 »

Ona nie ma Âżadnego dolewu krwi francuzĂłw
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: