FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:44:26 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Najlepszy ogier ma³opolski  (Przeczytany 48159 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #15 : Styczeñ 10, 2012, 21:22:02 »

Ale Emetyt by³ szykowany na Atlantê razem z Askarem, a Berlin siê nie nadawa³ na wiêcej ni¿ 2*. Jako ju¿ emeryt wygrywa³ GP na zawodach ogólnopolskich. Nie ma co porównywaæ w ogóle. Poza tym Emetyt to te¿ Fin, Flores Shagya, Domestos, Ghana, Hestia, Jamajka - konie chodz±ce 2* WKKW, 140 w skokach, w Niemczech te¿ da³ konie chodz±ce 2* w WKKW, a Berlin co da³?

Najlepszym ogiere na skale sportu i ma³e wykorzystania by³ niewi±tpliwie Len, na którego uczulenie wprost mia³ Byszewski który go nienawidzi³ i nazywa³ knurem

Ju¿ pisa³em, ¿e najlepszym ogierem by³ bez w±tpienia Len, d³ugo, d³ugo nic, a potem mo¿na siê spieraæ który nastêpny
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #16 : Styczeñ 10, 2012, 22:00:22 »

Mo¿ecie podaæ potomstwo tego ostatniego chodz±ce w sporcie?  Znam tylko Mimi, która nieda³a godnej siebie nastêpczyni  w Walewicach.
KarolekG
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #17 : Styczeñ 10, 2012, 22:03:37 »

co do saganka to piêkny koñ tylko podobno najgorzej wypada akurat w po³±czeniu z na³opolskimi klaczami tak s³ysza³em ale wiem ¿e chodzi po nim i klacz i wa³wch w skokach ale nie wiem po jakich matkach
a stanówka Greyem na sezon 2012 ma kosztowaæ 2500z³
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #18 : Styczeñ 10, 2012, 22:27:47 »

Saganki w sporcie to Saganki naszej Lumi
Sukces od Subiekcji i Ingana od zjawiskowej Indivy
od Siedlanowskiego wiem, ze na trakenach takze db wypadl
Po Burgundzie rowniez najciekawsze potomstwo (poza wyjatkiem z Udorza zdaje sie,ktory chodzil uj) dal z klaczami trakenskim, ale o db i bdbpochodzeniu. Kon jako sportowiec fantastyczny.
Emetyt coz...dal db i bdb klacze, ktore kapitalnie sprawdzily sie na wyscigach. Godnego nastepcy plci meskiej niestety nie zostawil. Ale na realia polskiej hodowli to zyczylabym kazdemu innemu ogierowi nawet z db matkami dwoch takich sportowcow jak Dziekan i Mefisto.

Askar kryl najbardziej elitarne klacze u dr Gorlo, Emetyt nie mial tej szansy.

Berlin Bej-tak jak Jasiek pisze, nie ta polka. Jest szalenie urodziwy, z ciekawym rodowodem, db charakterem, ale...to troszkê chyba za ma³o.

Grey jest poza konkurencja-szkoda tylko, ze nie ma godnego nastepcy Smutny

Mag jest dla mnie ciagle zagadka

Zastanawiam sie gdzie jest zatem miejsce Frazesa i Baryta... jakie jest Wasze zdanie o tych panach?

duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #19 : Styczeñ 10, 2012, 22:45:38 »

hestia raz chodzi³a a raz nie ukoñczy³a L, proponuje porozmawiaæ z zawodnikami, fin jest od matki która nie da³a niewypa³u wiec to raczej nie jest db przyk³ad, El Bonillo i El Ejido - ta sama matka , inni ojcowie popytajcie zawodniczki jaki jest ten 2, i ludzi którzy jezdzili emetyty, nikt sie nimi nie zachwyca³
Drapik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeñ 10, 2012, 22:59:32 »

duke-pytalam o Emetyta wiele osob-roznych (hodowcow,jezdzcow,powozacych,sedziow) w PL i w Niemczech (sporo osob kojarzy tego konia i o dziwo nie tylko z synami zaprzegowcami) i  opinie by³y db
zapytaj jaki jest trzeci syn Egzemy w wkkw to bedziesz mial komplet wypowiedzi-ja pytalam;)
rozumiem, ze w przypadku Berlin beja to tej jednej jaskolki bedziesz sie trzymal, a w przypadku Emetyta troche wiecej jaskolek sie nie liczy?
to troche nie fair moim zdaniem

w moim odczuciu Emetyt to db reproduktor, ale chyba ciagle jeszcze nie wybitny-nawet na nasze polskie warunki:( byc moze problem lezy w materiale zenskim, ktory kryl i ktory nie wszedzie jest jeszcze taki jak powinien byc

a Berlin- oby wiecej takich El Bonillo i oby w wieku 8-9 lat umial sie pokazac na odpowiednim dla wieku poziomie.

duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #21 : Styczeñ 10, 2012, 23:07:48 »

nie bede sie trzyma³ el bonillo chociaz to kon który startowa³ w 2 dysc na raz i w obu odnosi³ sukcesy, Nort to tez niez³y kon sportowy nawet medalista mp J, zamiast emetyta wola³ bym Mefisto bo to koñ jak by nie by³o klasy swiatowej w swojej dyscyplinie i zdecydowanie lepiej sie ruszaj±cy, od ojca,a z elsingów wola³ bym hakim beja lub harris beja chodzacego M¦ u niemca w dyszlu
Drapik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeñ 10, 2012, 23:15:56 »

w kwestii Mefiu to wiadomo;)- czekam na jego potomstwo zeby obejrzec i dalej sie nim zachwycac
"majac" Bajke po Hakim Beju mam mieszane uczucia
Norta widzialam kilka razy na zywo no i nie jest to to co bym chciala ogladac na zawodach w najwyzszym,krajowym wkkw
a co o Frazesie i Barycie?
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #23 : Styczeñ 11, 2012, 01:00:56 »

Grey jest poza konkurencja-szkoda tylko, ze nie ma godnego nastepcy Smutny

No nie wiadomo. Wiwat w Prudniku da³ du¿e (!) , nie ustêpuj±ce wzrostem rówie¶nikom sp, piêkne, wspaniale ruszaj±ce siê ¼rebaki. Kariery sportowej zapewne ju¿ nie zrobi, ale jako reproduktor mo¿e
sprawiæ mi³± niespodziankê.

w moim odczuciu Emetyt to db reproduktor, ale chyba ciagle jeszcze nie wybitny-nawet na nasze polskie warunki:( byc moze problem lezy w materiale zenskim, ktory kryl i ktory nie wszedzie jest jeszcze taki jak powinien byc

My¶lê, ¿e to niestety s³aby reproduktor, o umiejêtnie budowanej legendzie bez pokrycia. Nie wiem, jaki to by mia³ byæ ten materia³ ¿eñski, chyba sprawdzony na poziomie ***.

a Berlin- oby wiecej takich El Bonillo i oby w wieku 8-9 lat umial sie pokazac na odpowiednim dla wieku poziomie.

Patrz±c na to jak sprawuje siê El Bonillo to ¿yczy³bym Berlinowi  choæ po³owê tego powodzenia, jakie mia³ Emetyt.

Mag jest dla mnie ci±gle zagadka

Jedynym hodowc±, który szerzej u¿y³ og. Len by³ p. Kleinert w Prudniku. Len zostawi³ tam ¶wietne matki a teraz maj± tam bdb jego wnuczki i prawnuczki. Co ciekawe, u¿y³ tez w swojej prywatnej hodowli og. Mag, pó¼niej zrobi³ to p. Szczerba w Ochabach. Gdyby nasza hodowla ma³opolska dysponowa³a czym¶ w rodzaju jakiego¶ zbiorowego rozs±dku, zapewne stara³aby siê tego ogiera maksymalnie wykorzystaæ, bo drugiego takiego (je¶li o wyniki chodzi) nie by³o i prawdopodobnie w najbli¿szym czasie, albo te¿ i w ogóle ju¿ nie bêdzie. Niestety tak nie jest i byæ mo¿e rzeczywi¶cie Mag dla nas pozostanie zagadk±, której rozwi±zanie znaj± byæ mo¿e ...Niemcy, do których zdaje siê wiêkszo¶æ nielicznego potomstwa po nim trafi³a.

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeñ 11, 2012, 04:32:45 »

a co o Frazesie i Barycie?

po Barycie maj± du¿e oczy, wiêkszo¶æ nadpobudliwa, nerwowa, porozmawiaj z Pani± Mari± z Bogus³awic

a Frazesy miewaj± problemy z nogami jak ojciec albo inne, co¶ tam jest nie halo w ka¿dym razie, nogi to jego s³aby punkt, a z kolei g³owa mocny

Poza tym obydwa ogiery pozytywne, przy czym Frazes mia³ wiêksz± szansê na pokazanie siê jako reproduktor, której nie zmarnowa³. Kto¶ zaraz powie, ¿e daje rozrzut, ale który nie daje? Po Greyu te¿ widzia³em takie konie, ¿e g³owa boli. Greye maj± z kolei czêsto problemy z drobnymi kopytami, szczególnie te bardziej wyro¶niête, ale o tym nikt g³o¶no nie mówi.

Sam mam klacz po Greyu, a po Barycie i Frazesie - nie, wiêc moja opinie nie jest tutaj stronnicza.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Styczeñ 11, 2012, 04:41:55 »

Gdyby nasza hodowla ma³opolska dysponowa³a czym¶ w rodzaju jakiego¶ zbiorowego rozs±dku, zapewne stara³aby siê tego ogiera maksymalnie wykorzystaæ, bo drugiego takiego (je¶li o wyniki chodzi) nie by³o i prawdopodobnie w najbli¿szym czasie, albo te¿ i w ogóle ju¿ nie bêdzie.

A Burgund, Saganek i mimo wszystko Frazes, który startowa³ ju¿ w innych czasach, przy innej konkurencji?

Nie zawsze niestety dobry koñ sportowy jest dobrym reproduktorem i odwrotnie. Po Magu potomstwo jest bez typu moim zdaniem, z wadami budowy, ale u¿ywaj go je¶li tak uwa¿asz, szczerze ¿yczê powodzenia 
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #26 : Styczeñ 11, 2012, 08:40:50 »

El Bonillo jest lepszy od El Ejido tylko ruchowo. Pozostaje zagadk± dlaczego koñ, który w krosie sprawuje si± tak a nie inaczej jako 4 i 5-latek uzyska³ tak wysokie oceny ?

Jaki ciekawy w±tek siê nam wywi±za³ przy okazji

A co my¶licie o janowskim Efekcie ?
Drapik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Styczeñ 11, 2012, 09:49:28 »

ar podobne pytanie zadalam kilku sedziom/znawcom i zawodnikom wkkw nikt nie byl w stanie sensownie odpowiedziec,uslyszalam natomiast -poczekaj na jego wyniki jak bedzie mial 8-9 lat i stana przed  nim inne zadania. Czy sobie poradzi?zobaczymy. Zycze mu tego:)
co do wiwata-jak zobacze jego potomstwo w sporcie (nie mowie tu o jakis P-N,bo to nadal rekreacja) to bedzie super,hiper-wiem,wiem bede musiala czekac:) ale mysle, ze warto,bo mi sie ten ogier bardzo podoba! Bardzo chcialabym zeby zrobil niespodzianke chociaz na tym polu.

Nie wiem czemu wszyscy widza sport tylko w 3 dyscyplinach, malo kto widzi, ze TYLKO w zaprzegach rywalizujemy bez wstydu z czolowka swiatowa  tymi naszymi malopolakami i rodzimymi slazakami. Kiedys ktos pisal, ze tak na dobra sprawe nikt nie wie ile takich Dziekanow i Mefisto zmarnowalo sie w terenie-jakby isc tak jak robia Czesi, Wegrzy, Holendrzy -w kierunku hodowli koni zaprzegowych, dobierac  sprawdzone klacze pod sprawdzone ogiery byc moze cos by z tego bylo.

Berlin moglby sie wykazac jakby mial tyle klaczy co przerosniety arabus Berberys-to jest dla mnie najlepiej rozreklamowany bardzo slaby reproduktor. To tak w kwestii nejlepszy ogier malopolski-Oskar w kategorii marketing i reklama

o Barycie i Frazesie duuuuzo rozmawialam wlasnie z Pania Maria. Dlatego interesuje mnie opinia hodowcow, kogos,kto mial do czynienia z nimi dwoma jaki reproduktorami- ja zadnym z nich bym nie pokryla.

Jasiek to ciekawe co piszesz o tych kopytach,bo znam mhm no od groma duzych Greyow (sporo na matkach wlkp) i wlasnie odwrotnie z tymi  kopytami i do tego kowale bardzo chwala jakosc rogu.

Jasiek a co z Twoja klacza po Frazesie co byla na ZT kiedys?

Czy ma ktos jakies zdjecia potomstwa Maga-jestem bardzo ciekawa jakie usterki maja te konie.

I super taka dyskusja:) kazdy moze bez skrepowania przedstawic swoje za i przeciw.

brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Styczeñ 11, 2012, 10:47:28 »

Rozpatruj±c warto¶æ wyczynowego konia sportowego, na przyk³ad je¶li chodzi o skoki,kierujê siê przede wszystkim  wynikami w IO, MS, Mistrzostwach Polski, startach w CSI i CSIO, PN, GP,  adekwatnie w innych konkurencjach. To jest ju¿ sport z wysokiej pó³ki i tam przypadki siê nie zdarzaj±.Szkoda, ¿e nie publikuje siê teraz czego¶ takiego jak niegdy¶ "Rejestr polskich koni sportowych", wtedy by³o jasno widaæ co kto by³ wart. Ale moim zdaniem najlepsze konie ma³opolskie w sporcie to kolejno Artemor, Gabon, potem trochê nic i Mag. Burgund  wysoko, ale jednak ni¿ej ni¿ Mag.  Tak mi z tych wyników wychodzi.
 Poniewa¿ poruszy³e¶ temat Artemora wcze¶niej, to uwa¿am, ¿e by³ z Kowalczykiem  w tym czasie byli jedn± z z najlepszych par na ¶wiecie a parkur wtedy w Moskwie by³ trudniejszy ni¿ na alternatywnych zawodach w Rotterdamie (to jest opinia fachowców).
Burgund mia³ fatalne przednie nogi, nie wiem czy to nie by³o powodem w sumie do¶æ krótkiej kariery na tym najwy¿szym szczeblu, jako sportowiec imponowa³ si³±, ale by³ sztywny, wed³ug mnie nie mia³ tego b³ysku co Mag. Mag to pod ka¿dym wzglêdem by³a niesamowita "maszyna" do skakania. Potomstwo Burgunda w Udorzu zdaje siê zosta³o bardzo szybko po odsadzie posprzedawane a w hodowli nie zosta³o chyba nic. Trafi³ tam zreszt± (zdaniem ludzi , którzy to dobrze znali) podobnie jak Empik na wyra¼ny kryzys w firmie, który odbi³ siê te¿ na wychowie m³odzie¿y, tak ¿e trudno go jako reproduktora oceniaæ.
Saganek to podobnie jak Mag stanowczo niedoceniany reproduktor, my¶lê ¿e takim koniom akurat w hodowli ma³opolskiej nale¿y daæ jak najwiêcej szans, maj± swoje wady, trzeba potomstwo mocno selekcjonowaæ, ale wierzê, ¿e co¶ w koñcu wyjdzie. Poza tym Saganek jest kontynuatorem linii og. Saroyan, która moim zdaniem powinno siê kontynuowaæ, bo jego potomstwo silnie dziedziczy predyspozycje skokowe.  Ma³opolakom takich w³a¶nie reproduktorów rozpaczliwie brakuje, tych z najwy¿szych sportowych pó³ek, bo koni ³adnych, poprawnych jest ca³e mnóstwo i nic z tego nie wynika. Moim zdaniem tylko takie mog± poci±gn±æ resztê w kierunku wiêkszego sportu.
Nie mam niestety klaczy pod Maga, tu pasowa³yby chyba jakie¶ ros³e, zrównowa¿one matki z wyra¼nym udzia³em oo, np. po Bejach czy co¶ w tym rodzaju.
Frazes - to koñ popularny, je¶li chodzi o jego sprawdzenie w hodowli to nie trzeba chyba mieæ obaw, na pewno potrzebuje matek z zakodowan± elastyczno¶ci± i bezb³êdn± technik±.
Je¶li chodzi o inne ogiery to na pewno warto zwróciæ uwagê na Baryta i na Regiela. Ten ostatni chodzi do¶æ wysokie jak na angloaraba konkursy a w ub. roku na Partynicach by³y dwa bardzo ciekawe konie po nim z Udorza, warto sie im przyjrzeæ, o ile bêdzie gdzie je zobaczyæ.
Niedawno na ³amach chyba HiJ pad³ pomys³ zorganizowania czego¶ w rodzaju czempionatów dla koni ma³opolskich w skokach, np. w Bogus³awicach, my¶lê ¿e by³aby to bardzo dobra okazja dla hodowców do porównania co po czym i jak siê sprawuje, mo¿e te¿ i jaka¶ promocja tych koni. Bez tego rodzaju przedsiêwziêæ  trudno bêdzie orzekaæ o warto¶ci ogierów i pozostan± nam tylko  ja³owe najczê¶ciej dyskusje.

brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeñ 11, 2012, 10:51:30 »

El Bonillo jest lepszy od El Ejido tylko ruchowo. Pozostaje zagadk± dlaczego koñ, który w krosie sprawuje si± tak a nie inaczej jako 4 i 5-latek uzyska³ tak wysokie oceny ?
Prawdopodobnie dlatego, ze wcze¶niej nie widzia³ jakiej¶ wiêkszej wody albo nie mia³ gdzie na niej potrenowaæ.
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: