brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #30 : Styczeñ 11, 2012, 11:25:00 » |
|
Nie wiem czemu wszyscy widza sport tylko w 3 dyscyplinach, malo kto widzi, ze TYLKO w zaprzegach rywalizujemy bez wstydu z czolowka swiatowa tymi naszymi malopolakami i rodzimymi slazakami.
Hodowla koni ¶l±skich idzie ogromnymi krokami naprzód, tu cel jest jeden i bardzo wyra¼ny, jest powszechna zgoda na to jaki ten koñ ma byæ a selekcja w sumie do¶æ prosta. Dlatego widaæ w niej bardzo du¿y postêp. Jest te¿ bardzo dobrze zorganizowana i prowadzona. ¯eby temu sprostaæ w hodowli ma³opolskiej pewnie trzeba by wyodrêbniæ jakie¶ specjalne linie albo grupê hodowców, którzy tylko w tym kierunku by siê specjalizowali. Inaczej bêdziemy skazani tylko na przypadki. Nie wiem czy co¶ takiego jest w ogóle realne.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #31 : Styczeñ 11, 2012, 12:01:10 » |
|
Saganek , jak dla mnie jeden z lepszych reproduktorów, ale oczywi¶cie zupe³nie niedoceniony, wed³ug moich spostrze¿eñ ( mia³am 3 ¼rebaki po nim ) jedyne kryterium co do jego przysz³ej kandydatki to tylko to ,¿eby nie by³a "wyp³ochem", i oczywi¶cie klacz musi byæ bez wad budowy i postawy, a zawsze przekaza³ potomstwu skoczno¶æ, dzielno¶æ, zdrowie, sucho¶æ tkanki i urodê . Mimo, ¿e by³ niewielki czêsto dawa³ ros³e potomstwo, zw³aszcza z du¿ymi klaczami, czasem jednak potomstwo mia³o ma³e kopyta i widzia³am konie ze zbyt d³ugimi , czasem miêkkimi pêcinami ( nie myliæ z "nied¼wiedzi± ³ap±" ) , ale to raczej zas³uga kiepskich i brzydkich matek. Bior±c pod uwagê ( dane z bazy koni ) ilo¶æ potomstwa i ich ilo¶æ które sprawdzi³o siê w sporcie to Saganek jest w czo³ówce jako reproduktor
|
|
|
|
|
|
|
meghana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 143
|
|
« Odpowiedz #32 : Styczeñ 11, 2012, 20:12:20 » |
|
Dziêkujê za bardzo ciekaw± i wci±gaj±c± wymianê opinii. Nie biorê udzia³u w tej "dyskusji" poniewa¿ nie jestem hodowc±, a teoretyzowaæ nie mam zamiaru. Wolê poczytaæ co maj± do powiedzenia ludzie, którzy wyhodowali ju¿ konie i mogli przekonaæ siê jaki by³ wynik ich pracy hodowlanej.
|
|
|
|
|
|
|
ArkaGrecja
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 96
|
|
« Odpowiedz #33 : Styczeñ 11, 2012, 23:29:33 » |
|
Brumby ze ¶l±zakami nie jest tak piêknie jak piszesz. Odk±d u¶pi³am angloarabkê i zosta³a mi ¶l±zaczka mocniej wsi±k³am w problemy rasy i jako¶ nie widzê selekcji. Dotacyjnych za to sporo koszmarków Na ZT ka¿dy ogier w innym typie, spora czê¶æ hodowców hoduje tylko na ma¶æ kar±, gniadego ogiera nawet na zak³ad nie wioz±, bo potem cena ni¿sza. Co do ogiera Len, to pan Byszewski musia³ go naprawdê nie cierpieæ. Naprawdê zmarnowany reproduktor. Za moich lat szczeniêcych Len by³ w dzier¿awie pod £om¿±, gdzie by³y 3 klacze m³p i 5 wlkp z Lisek, rejon poza tym typowo zimnokrwisty. W kondycji by³ dobrej, oprócz rozedmy, ci±gn±³ w terenie na przeszkody, elementy uje¿d¿eniowe pamiêta³, charakter fajny. By³ po nim uznany og. Leman m³p, 2 klacze m³p i na pewno koñ trak/wlkp, o którym ms konik mog³aby napisaæ Gdyby chocia¿ trafi³ w rejon, gdzie by³o wiêcej klaczy szlachetnych albo pod Lublin/Che³m/Zamo¶æ
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
|
|
« Odpowiedz #34 : Styczeñ 12, 2012, 03:14:48 » |
|
Leman jest chyba jedynym ogierem po Lenie ? W okolicy Łomży pozostawił trochę potomstwa, parę klaczy matek. Sam trochę startował w skokach: chodził PN. Koń ze sporym sercem, raczej dokładny, ale nie był to raczej koń na duże rzeczy. Choć sam Lemana chętnie bym użył, jakby jeszcze był ogierem
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #35 : Styczeñ 12, 2012, 08:53:16 » |
|
ten sam Pan kaza³ wyci±æ Fina i Frazesa
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #36 : Styczeñ 12, 2012, 10:01:41 » |
|
Podobno ju¿ siê drukuje ksi±¿ka o nim, w której mam nadziejê wyja¶ni siê nam,maluczkim wszystkie te genialne decyzje. Byæ mo¿e nawet wyja¶ni siê najbardziej zadziwiaj±c± sprawê, to jest jakim cudem jeden cz³owiek móg³ mieæ tak d³ugo tak olbrzymi, i niestety negatywny wp³yw, na ca³± polsk± hodowlê. Bo to co piszecie, to tylko wierzcho³ek do¶æ sporej lodowej góry.
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
|
« Odpowiedz #37 : Styczeñ 12, 2012, 11:37:33 » |
|
kurcze, az dziwne, kiedys dlugo z nim rozmawialam po jakims czempionacie i ZT i chwalil Frazesa... coz-czasem trzeba zmienic opinie;) Brumby- to ma byc jakas autobiografia czy cos w ten desen? strasznie jestem ciekawa,z tych samych wzgledow co napisales
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #38 : Styczeñ 12, 2012, 11:39:05 » |
|
kurcze, az dziwne, kiedys dlugo z nim rozmawialam po jakims czempionacie i ZT i chwalil Frazesa... coz-czasem trzeba zmienic opinie;)
to akurat ¶wiadczy o klasie
|
|
|
|
|
|
|
KarolekG
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 49
|
|
« Odpowiedz #39 : Styczeñ 16, 2012, 14:44:48 » |
|
Co do stanówki Greyem musze sprostowaæ koszt to jedyne 2000z³ a nasienie mro¿one 1500z³ co na ogiera tej klasy to i tak nie jest kosmiczna cena szkoda tylko ¿e za roczniaka pózniej ciê¿ko wzi±¶æ 3000
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #40 : Styczeñ 25, 2012, 22:08:36 » |
|
Który z trójki m³odych ogierów - Sentender, Diokles czy Biegacz ma najwiêkszy talent skokowy Waszym zdaniem?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #41 : Styczeñ 26, 2012, 09:43:37 » |
|
Trudne porównanie. Talent najwiêkszy ma bezwzglêdnie Sentender, to co pokaza³ na czempionacie w Oko³ach normalnie zapiera³o dech w piersiach, ¿e siê tak poetycznie wyra¿ê. Taka klasa rzadko zdarza siê nawet u koni sp. Tyle, ¿e koñ ten nie ma praktycznie ¿adnej kariery w sporcie, ja na parkurze widzia³em go raz, pod amatorem, który chyba nawet bez trenera je¼dzi, nie wygl±da³o to dobrze. Widaæ te¿ by³o, ze przeszkody robi± na nim du¿e wra¿enie. Moim zdaniem taki koñ, je¶li nie dostanie bardzo dobrego je¼d¼ca, to niewiele poka¿e.Dla porównania by³ na tym czempionacie wa³ach z Prudnika po Rashimie, matka chyba po Magu, skaka³ nie gorzej, ale tak bardziej realnie, widaæ ¿e skacze "z siebie" a nie ze strachu, tyle ¿e ten na parkurze te¿ nic specjalnie nie pokaza³. Widzia³em go na hali we Wroclawiu i by³ tak przemajstrowany na czarnej wodzy, ¿e w ogóle nie szed³ do przodu. Nadmiar "profesjonalizmu" te¿ szkodzi.
Biegacz mia³ bardzo dobrego je¼d¼ca i karierê, pokaza³ siê dobrze i moim zdaniem jest z tej trójki najpewniejszy. Nie ma takiego "b³ysku" jak Sentender, ale je¶li Sentender nie wejdzie na wiêksze parkury, nie bêdzie siê da³o powiedzieæ, z czego ten "b³ysk" wynika i czy da siê go wykorzystaæ. Biegacz wg mnie to dobry, rzetelny koñ.
Diokles wygra³ MPMK bo by³ bardzo dobrze zrobiony uje¿d¿eniowo i to siê sêdziom bardzo podoba³o. Skaka³ nierówno. Dla mnie to by³o przedstawienie p.t. "Jak przy dobrej robocie wygraæ czempionat na do¶æ przeciêtnym koniu". Na pewno to silny koñ, bo przy dekoracji chodzi³ przez 15 minut na tylnych ³apach, ale parkur przeszed³ przy bardzo du¿ej determinacji ze strony je¼d¼ca, nie wiem czy z powodu charakteru, czy sztywno¶ci. Ocenia³bym go na razie bardzo ostro¿nie, ale mnie siê z tej trójki najmniej podoba. W³a¶ciwie to na razie w ogóle mi siê nie podoba.
Konie zw³aszcza m³ode oceniaæ jest bardzo trudno, bo nie ma u nas je¼d¼ców, którzy by na nich chcieli je¼dziæ, pracowali podobn± metod±, podobnie je¼dzili itd. Mo¿e jest takich 5-7. Czêsto koniowi potrzebnu jest nie tyle talent do skoku, co do radzenia sobie z fuszerk± je¼d¼ca. Na pytanie, który ogier najlepszy najlepiej odpowiedzia³a pewna hodowczyni-¿urnalistka. "Poka¿ mi swoje klacze, to ci powiem". Ja bym dorzuci³ jeszcze "Powiedz mi, kto na ich potomstwie bêdzie je¼dzi³".
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #42 : Styczeñ 26, 2012, 09:54:05 » |
|
A dlaczego w³a¶ciwie Udórz nie jest zainteresowany tym aby Sentendera daæ pod dobrego je¼dzca ? On chyba jako¶ du¿o nie kryje, poza tym przy dzisiejszej "technice" móg³by równolegle startowaæ i byæ wykorzystywany w hodowli. Ja osobiscie jego skokami luzem jestem zachwycona, ale skoki pod je¼dzcem to inna para kaloszy.
Biegacz mi siê nie podoba, wygl±da jakby nie mia³ si³y i lekko¶ci w skoku i zdarza mu siê w skokach robiæ "rzut szyj±".
Diokles jest imo fajny bo lekki i ma du¿o si³y i jest w skokach do¶æ okrag³y, czego absolutnie nie mo¿na powiedzieæ o galopie...
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #43 : Styczeñ 26, 2012, 10:13:57 » |
|
Dobry je¼dziec to bardzo droga impreza. Podobno Sentender mia³ trafiæ do p. Sulowskiego, ale nie wiem czy to prawda.
Z t± si³a i lekko¶ci± to trzeba uwa¿aæ, bo s± konie lubi±ce skakaæ bardzo ekonomicznie. Imequyl te¿ sprawia³ wra¿enie, ¿e zrzuci wszystko, na co siê wybiera. Nie widzia³em wiele parkurów Biegacza, wiêc tu nic kategorycznie nie twierdzê.
Mimo wszystko bardziej wierzê w lekko¶æ i si³ê na 140 cm w skokach luzem ni¿ na 100 cm pod je¼d¼cem. Biegacz mo¿e i lekki nie by³, ale na wysoko¶ciach, na których na razie Dioklesa nie widzê, co wcale nie znaczy, ¿e mu dobrze nie ¿yczê.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #44 : Styczeñ 26, 2012, 10:39:49 » |
|
Dobry je¼ziec to droga impreza, ale ¶miem twierdziæ, ¿e jakby koñ siê pokaza³ to zainteresowanie w¶ród hodowców by³oby wiêksze. Przykro patrzeæ jak taki talent sie po prostu marnuje Z Imequylem to prawda, choæ ja siê tak zaczynam ostatnio zastanawiaæ czy to jego cecha czy efekt tego jak by³ je¿d¿ony. Ostatnio w Bogus³awicach, wprawdzie na pojedynczej przeszkodzie, skaka³ tak jak nigdy - z zapasem. Zawsze kojarzy³am go jako takiego kota, który wszystkie przeszkody pokonywa³ bardzo miêkko, nawet pozornie "na styk", a widzia³am go przecie¿ nieraz. Zreszt± wszystkie konie je¿dzone przez Andrzeja G³oskowskiego sprawiaj± wra¿enie prowadzonych "w paluszkach", zawsze id± równo i rzadko kiedy skacz± z taaakim zapasem. Do grupy skacz±cych ogierów m³p dorzuci³abym jeszcze Jubilata, na pokazie bardzo fajnie siê zaprezentowa³. Mam jeszcze pytanie, czemu nad Frazesem s± takie ochy i achy, skoro ten koñ praktycznie techniki nie ma ? Du¿o lepsze technicznie by³y przecie¿ Browar i Haracz.
|
|
|
|
|
|
|
|