FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 12, 2025, 06:37:37 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Najlepszy ogier maÂłopolski  (Przeczytany 50007 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #45 : Styczeń 26, 2012, 11:41:05 »

Mam jeszcze pytanie, czemu nad Frazesem sÂą takie ochy i achy, skoro ten koĂą praktycznie techniki nie ma ? DuÂżo lepsze technicznie byÂły przecieÂż Browar i Haracz.

Haracz by³ wybitnie uzdolnionym skokowo koniem. Mia³ technikê i si³ê. W pokazaniu siê przeszkodzi³o mu zdrowie - nie widzia³ dobrze na jedno oko. Diokles jest jego jedynym synem, do tego od niez³ej matki, dlatego myœlê warto go obserwowaÌ myœl¹c o hodowli koni skokowych. Haracz te¿ nie zachwyca³ ruchem, ale to by³a kwestia temperamentu i charakteru chyba, jak siê trochê pobudzi³, to nie dotyka³ ziemi.

Nad Frazesem sÂą ochy i achy, bo on jest wybitny ruchowo. To jest ogier ujeÂżdÂżeniowy, a nie skokowy, jeÂśli moÂżna taki podziaÂł wprowadziĂŚ. OczywiÂście nie byÂł w treningu ujeÂżdÂżeniowym nigdy, wiĂŞc umiĂŞÂśnienie nie takie o jakie chodzi, ale potencjaÂł do tej dyscypliny miaÂł niesamowity zarĂłwno motoryczny jak i "umysÂłowy".
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #46 : Styczeń 26, 2012, 11:45:20 »

Sentender ma jeszcze trochĂŞ czasu, Âżeby coÂś pokazaĂŚ i moÂże pokaÂże, ale koniom z Udorza zawsze ciĂŞÂżko siĂŞ byÂło przebiĂŚ, gdyby Sentender urodziÂł siĂŞ w Walewicach, to mimo braku kariery ustawiaÂłyby siĂŞ do niego kolejki hodowcĂłw. ChĂŞtnych do zrobienia na nim kariery teÂż by siĂŞ pewnie wczeÂśniej paru znalazÂło.

Zapas dobra rzecz, ale taaaakiego zapasu osobiÂście nie lubiĂŞ. WolĂŞ takie ekonomiczne "cwaniaki", wiedzÂą ile muszÂą i sÂą najczĂŞÂściej dobre technicznie i pewne siebie. "ZapaÂśnicy" to czĂŞsto tchĂłrze albo gÂłupki, albo nie majÂą techniki.

Dla mnie jednym z najciekawszych talentĂłw skokowych jest Wiwat, to tak jak  Sentender w skokach luzem, tylko Âże pod siodÂłem, widziaÂłem go w parkurze 130 cm. WedÂług mnie to stanowczo niedoceniony koĂą.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Styczeń 26, 2012, 11:47:24 »

Nad Frazesem sÂą ochy i achy, bo on jest wybitny ruchowo. To jest ogier ujeÂżdÂżeniowy, a nie skokowy, jeÂśli moÂżna taki podziaÂł wprowadziĂŚ. OczywiÂście nie byÂł w treningu ujeÂżdÂżeniowym nigdy, wiĂŞc umiĂŞÂśnienie nie takie o jakie chodzi, ale potencjaÂł do tej dyscypliny miaÂł niesamowity zarĂłwno motoryczny jak i "umysÂłowy".

Mam nieodparte wraÂżenie, Âże zwÂłaszcza w rasie mÂłp, pojedyncze osobniki o talencie ujeÂżdÂżeniowym rzadko kiedy mogÂą go zaprezentowaĂŚ. Jakby tylko skoki istniaÂły na tym Âświecie :/

brumby
Ale mi nie chodziÂło o zapas rzĂŞdu 20-30 cm
Co do Sentendera to ja trzymam kciuki, Âżeby siĂŞ jednak pokazaÂł. Ze wzglĂŞdu na typ i rodowĂłd byÂłby ciekawÂą propozycjÂą takÂże dla hodowcĂłw innych ras, imo.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #48 : Styczeń 26, 2012, 12:01:04 »

Sentender ma jeszcze trochĂŞ czasu, Âżeby coÂś pokazaĂŚ i moÂże pokaÂże, ale koniom z Udorza zawsze ciĂŞÂżko siĂŞ byÂło przebiĂŚ, gdyby Sentender urodziÂł siĂŞ w Walewicach, to mimo braku kariery ustawiaÂłyby siĂŞ do niego kolejki hodowcĂłw. ChĂŞtnych do zrobienia na nim kariery teÂż by siĂŞ pewnie wczeÂśniej paru znalazÂło.

Niekoniecznie, wcale tak duÂżo prywatnych klaczy nie kryjÂą walewickie ogiery w ostatnim czasie. Ale to kwestia kryzysu pewnie. Z tego co wiem, to najwiĂŞksze wziĂŞcie miaÂł w tamtym sezonie Biesiadnik (bo najtaĂąszy i dotacyjny).
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #49 : Styczeń 26, 2012, 12:05:51 »

El Bonillo przetarÂł szlak, ale nie wierzĂŞ Âże ktoÂś tym Âśladem pĂłjdzie. WidziaÂłem konie o wiĂŞkszym potencjale ruchowym, ale zainteresowanie dresaÂżystĂłw byÂło Âżadne, no bo to angloaraby. NajwyÂżej jakiÂś trochĂŞ lepszy amator zechce siĂŞ z nimi bawiĂŚ, ale trochĂŞ lepszy amator nie przygotuje konia do programu dla 6-latkĂłw, nawet dobrego konia.
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #50 : Styczeń 26, 2012, 12:28:58 »

niekoniecznie, Rodan zostaÂł sprzedany za granicĂŞ ostatnio za db pieniÂądze, a w sprzedaÂży uczestniczyÂł Rapcewicz
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #51 : Styczeń 26, 2012, 12:32:31 »

Co do Sentendera to ja trzymam kciuki, Âżeby siĂŞ jednak pokazaÂł. Ze wzglĂŞdu na typ i rodowĂłd byÂłby ciekawÂą propozycjÂą takÂże dla hodowcĂłw innych ras, imo.

Ja trzymam kciuki, Âżeby go przedtem jakaÂś kategoryzacja nie wyciĂŞÂła.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #52 : Styczeń 26, 2012, 12:32:49 »

niekoniecznie, Rodan zostaÂł sprzedany za granicĂŞ ostatnio za db pieniÂądze, a w sprzedaÂży uczestniczyÂł Rapcewicz

MyÂślĂŞ, Âże na Zachodzie szlak przetarÂły trakeny. Dla NiemcĂłw traken to taki ichniejszy angloarab. Jeszcze 10-20 lat temu Âśmieli siĂŞ z trakenĂłw, tak jak u nas dzisiaj z "maÂłopolakĂłw". Teraz juÂż siĂŞ tam nikt z Gribaldiego nie Âśmieje. Dlatego siĂŞgniĂŞcie przez nich po xo z Polski do ujeÂżdÂżenia nie jest takÂą egzotykÂą, jak nam siĂŞ wydaje.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #53 : Styczeń 26, 2012, 12:46:32 »

Nic dziwnego bardzo ciekawy koĂą.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #54 : Styczeń 26, 2012, 12:47:16 »

Pytanie czy za tym pójd¹ inni, czy to wyj¹tek potwierdzaj¹cy regu³ê ?
MyÂślĂŞ, Âże to jednak trochĂŞ egzotyka, Niemcy trakeny znajÂą a jeszcze przed wojnÂą zdobywaÂły zÂłote medale w ujeÂżdÂżeniu. W skokach teÂż zresztÂą w pewnym czasie potrafiÂły powalczyĂŚ. Ten ich stosunek do trakenĂłw to historycznie zmienna sprawa, raz w jednÂą, raz w drugÂą stronĂŞ. Nie wiem, czy da ich siĂŞ przekonaĂŚ, Âże polski angloarab to mniej wiĂŞcej to samo, skoro nie chcÂą siĂŞ przekonaĂŚ za bardzo nawet do niemieckiego angloaraba.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #55 : Styczeń 27, 2012, 16:06:58 »

Ale niemiecki angloarab to w³aœnie traken, tak jak polski angloarab to koù ma³opolski. Oczywiœcie maj¹ te¿ czyste angloaraby, ale te pó³krwi to trakeny. Dlatego u nas wielokrotnie w PSK próbowano dolewaÌ tej krwi, ale nie przynosi³o to spodziewanych skutków i zast¹piono je francuskimi angloarabami pó³krwi, które te¿ maj¹ dolew innych ras, w tym konia zimnokrwistego, ale g³ównie jednak koni z Hiszpanii, przez co bardziej odpowiadaj¹ naszemu stadu genetycznie.

Wracaj¹c do tych ogierów "skokowych" to ja siê w³aœnie zastanawia³em czy Sentenderowi, a nie Biegaczowi nie brakuje si³y. Fajnie to wygl¹da na przeszkodzie 120cm luzem, ale jak siê doda jeŸdŸca wybijaj¹cego z równowagi i postawi okser 150? Czy ma taki potencja³? Bo Biegacz i Diokles moim zdaniem maj¹ t¹ si³ê w zadzie.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #56 : Styczeń 27, 2012, 17:48:28 »

Widzia³em Sentendera na okserze wiêkszym ni¿ 130. Koù bez si³y, w dodatku koù który nie mia³ du¿o pracy pod jeŸdŸcem, nie poka¿e na takiej wysokoœci takiej bezb³êdnej techniki. To naprawdê trudno porównywaÌ, bo ka¿dy koù jest na zupe³nie innym etapie, a Biegacz sporo starszy. Trzeba by siê odwo³aÌ do takiego okresu mniej wiêcej w okolicach ZT, kiedy widaÌ w zasadzie tylko wrodzony potencja³. Wtedy zdecydowanie najlepszy by³ Sentender. Na potencja³ pod jeŸdŸcem na 150 cm koù musi zapracowaÌ treningiem, musi zbudowaÌ sobie miêœnie. To jest du¿o ³atwiejsze, ni¿ wypracowanie techniki.
OsobiÂście uwaÂżam Âże koniom maÂłopolskim potrzeba techniki, techniki i jeszcze ze dwa razy techniki, bo to co w 80% widaĂŚ w ZT  ma siĂŞ nijak do wspó³czesnego konia sportowego. Co gorsza ÂświadomoœÌ wielu hodowcĂłw jest taka, Âże potrafiÂą biĂŚ brawo koniowi, ktĂłry leci pó³tora metra nad przeszkodÂą z nogami zwisajÂącymi jak u szmacianej lalki.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #57 : Styczeń 27, 2012, 17:50:42 »

Co gorsza œwiadomoœÌ wielu hodowców jest taka, ¿e potrafi¹ biÌ brawo koniowi, który leci pó³tora metra nad przeszkod¹ z nogami zwisaj¹cymi jak u szmacianej lalki.
W zasadzie to jest wyznacznik skoczka dla 90%... Podobnie jak wysoko zadarty ogon w ruchu.
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #58 : Styczeń 27, 2012, 18:21:54 »

jeÂżdzcy biegacza twierdzili i twierdza Âże to koĂą na 130 max, a to Âże chodziÂł wyÂżej to zasÂługa tylko DiabÂła
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #59 : Styczeń 27, 2012, 18:27:22 »

Skoro chodziÂł wyÂżej to znaczy Âże jest na wyÂżej. Widocznie tamci jeÂźdÂźcy byli coÂś nie tak.Trudno podejrzewaĂŚ DiabÂła Âże podciÂągaÂł konia za siodÂło do gĂłry w skoku. MyÂślĂŞ Âże potrafi jeÂździĂŚ tak jak trzeba i wydobyĂŚ z konia to, do czego koĂą jest zdolny.
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: