montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« : Kwiecieñ 16, 2008, 17:13:22 » |
|
Jakie znacie konie ma³opolskie pokazujace sie na zawodach zaprzêgowych ? a mo¿e s± jakies ma³opolaki w zaprzegach zagranicznych ? Jacek Koz³owski powozi Dziekanem i Mefisto po Emetycie, a tak¿e Malaxem po Greyu, Gormenem po Judex Agnieszka Chwastek aktualnie ma siwego Pryma po Bolivar. Na zawodach mo¿na tez spotkac siw± Emke po Embargo w zaprzêgu Wojciecha Migla, siwego Jemena po Minneapolis Mariusza Machnika, Pisaka po Barok Wojciecha Gawêdy, Elvisa po Elgon Macieja Koz³a... W tej galerii na dole mozna zobaczyc Emke a zaraz po niej Pryma, bardzo ³adne zdjêcia http://www.qnwortal.pl/modules.php?name=galeria2&g2_itemId=37345&g2_page=2&g2_GALLERYSID=8d5d087c5c0f9258912f5b7168d9a2b6Podoba mi sie taki obrazek, siwa Emka w zielonej dwukó³ce, az mi³o popatrzeæ Tutaj mozecie zobaczyæ Dziekana i Mefisto na M¦ http://s205.photobucket.com/albums/bb317/malopolaki/2007%20MS%20Warka/Czy ma³opolak to dobry koñ do tej dyscypliny ? jaki to powinien byæ ma³opolak ? ( odnosze wra¿enie, ze siwy ) Sport zaprzêgowy to niez³a alternatywa, tak mysle
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 17, 2008, 08:22:46 » |
|
Ma³gorzata Skupieñ te¿ powozi³a siwkiem ma³opolskim - nie wiem czy ma go nadal czy nie. Nawet nie wiedzia³am ¿e Elvis jest m³p - my¶la³am ¿e ma co¶ wspólnego ze ¶l±zakiem... mam gdzie¶ chyba jego zdjêcia (odno¶nie nazwiska to nie jestem pewna czy dobrze odmieni³a¶ ) Jest jeszcze tarantowaty Bachus, którym powozi Piotrek Chyc - ale chyba tylko na zawodach na po³udniu mo¿na go zobaczyæ. Z reszt± u nas na po³udniu na zawodach mo¿na spotkaæ jeszcze kilka innych m³p.
|
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 17, 2008, 10:44:22 » |
|
poszukam zdjêæ jak bêdê w domu, Emka te¿ startuje u nas na po³udniu wiêc j± te¿ gdzie¶ mogê mieæ, chocia¿ chyba jak ona startowa³a nie by³o czasu na zdjêcia... par± gniadych wa³achów powozi³ te¿ Maciek Baraniak z Bukowiny - jeden z nich ma³opolski tylko nie pamiêtam czy Huragan czy Apollo
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 17, 2008, 15:42:47 » |
|
Mój Mileks swego czasu mia³ byæ koniem zaprzêgowym, ale podeszli¶my do tego kompletnie bez do¶wiadczenia, do tego koñ nie jest bardzo spokojny. Kilka razy oprzêgnêli¶my w sankach do jednego dyszelka, przysz³a wiosna, oprzêgnêli¶my do dwukó³ki na dwa dyszle i koñ siê sp³oszy³. Pogalopowa³ i na zakrêcie bryczka siê przewróci³a, dyszle siê po³ama³y, a on wbieg³ w ogrodzenie (pastuch, na szczê¶cie, pr±d by³ wy³±czony), zapl±ta³ siê i sta³ wystraszony. Pewnie dopóki jest u nas nie bêdzie oprzêgany (a pewnie d³ugo jeszcze u nas bêdzie ). Z tego wniosek, ¿e koñ do zaprzêgu powinien byæ przede wszystkim ¶wietnie zrobiony z ziemi (stanie w miejscu bez wzglêdu na wszystko, ustêpowanie od nacisku, itp.), mieæ zaufanie do cz³owieka, a cz³owiek przede wszystkim mieæ do¶wiadczenie (choæby jako obserwator) w przygotowaniu koni do pracy w zaprzêgu. Wed³ug mnie zaprzêgi mog± byæ ¶wietn± prób± dla koni ma³opolskich, chocia¿ ja osobi¶cie nie jestem wielk± fank± tej dyscypliny.
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 20, 2008, 20:11:41 » |
|
nie znalaz³am Elvisa ale mam jeszcze jednego Bachusa ja przeciwnie do Izy jestem fank± tej dyscypliny i zgadzam siê ¿e trzeba mieæ do¶wiadczenie ¿eby konia przygotowaæ do zaprzêgu i to do¶wiadczenie praktyczne a nie tylko jako obserwator
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 20, 2008, 20:59:15 » |
|
zaprzêgi s± ¶wietne, co wiêcej my¶lê, ¿e odpowiednio szkolone m³p s± w nich ¶wietne - co pokazuje choæby przyk³ad Mefisto. Maj± wielkie serducho w martonie, troszkê mo¿e czasami przeszkadza ich impulsywno¶æ, troszkê raczej drobna budowa - moim zdaniem w parze wygl±daj± optymalnie - w singlach wymiataj± ¶l±zaki.
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 21, 2008, 18:01:28 » |
|
no ja tam nie wiem - Bachus ze ¶l±zakami wygrywa³ w singlu
|
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2008, 20:03:17 » |
|
w Bochni 31.05-1.06 odbêd± siê amatorskie zawody w powo¿eniu zaprzêgami - pewnie jakie¶ m³p siê pojawi±
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2008, 20:06:57 » |
|
Goha, Ty, jak rozumiem, sie tam wybierasz ? bo licze na fotoreporta¿ i sprawozdanie : )
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2008, 20:14:00 » |
|
no prawdopodobnie tak jak pojadê to na pewno zdjêcia bêd±
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 01, 2008, 20:38:13 » |
|
Goha, jak po zawodach ? pokaz koniecznie ma³opolskie zaprzêgowce w akcji
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 02, 2008, 09:13:00 » |
|
zawody bardzo sympatyczne kilka m³p siê pojawi³o, niestety ciê¿ko by³o mi ustaliæ niektóre rodowody poniewa¿ w³a¶ciciele nie pamiêtali zdjêcia wklejê jak bêdê mia³a chwilê czasu ¿eby je pozmniejszaæ. Wygra³ zaprzêg z Bia³ki Tatrzañskiej - bardzo ³adna gniada para Apollo sp po Mefisto/Emetyt i Princessa sp By³a ma³opolska sk-gn para klaczy z Proszowic p.Gajdy, kasztanka m³p w parze z NN i kara m³p w parze z zim
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
|