FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:51:21 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Furioso Przed¶wity  (Przeczytany 33522 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Kwiecieñ 17, 2008, 19:12:32 »

My¶lê, ¿e kilka s³ów na ten temat powinno sie obowi±zkowo tutaj znale¼æ.

Czy s± jeszcze w Polsce mi³o¶nicy koni furioso przed¶witów ?
czy ich liczba nieustannie maleje d±¿±c do zera i nikt nie stara sie temu przeciwdzia³aæ
Fakt, ze takie konie mo¿na spotkaæ na po³udniu Polski jest dla mnie oczywisty, ale czy s± tak¿e w innych rejonach ?
Czy s± hodowcy hoduj±cy takie konie " w czysto¶ci"
Czy ogiery kryj±ce, przedstawiciele tego typu, maj± powodzenie ?
W czym najlepiej sie sprawdzaj± ? jacy s± najs³ynniejsi przedstawiciele teraz i w ostatnich latach ?
Prosze te¿ osobê, maj±c± styczno¶æ z tymi koñmi, o opisanie szczególnych cech pokroju, cech fenotypowych, poza wielkimi uszami Zeby¶my nie zapomnieli jak te konie wygl±daj±....: )

http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=hodowla&id=furiozo.htm
Furioso - Przed¶wity
Wp³yw na ukszta³towanie koni ma³opolskich mia³y ro¿ne szczepy i rody (jak Shagya, Dahoman, Gidran), wywodz±ce siê od ogierów czystej krwi arabskiej, angloaraby francuskie -pochodz±ce od przodków czystej krwi arabskiej i pe³nej krwi angielskiej- oraz Furioso- Przed¶wity, których przodkami by³y g³ównie ogiery pe³nej krwi angielskiej.

Spo¶ród rodów pó³krwi angielskiej do najznakomitszych w hodowli austro-wêgierskiej nale¿y szczep furioso. Wywodzi siê on w prostej linii mêskiej od ogiera pe³nej krwi angielskiej FURIOSO, urodzonego w 1836 roku w stadzie J. Karolyi na Wêgrzech, po importowanym z Anglii Privater i równie¿ importowanej Miss Furey. By³ to koñ o dobrym pochodzeniu. Jego przodkowie nale¿eli do czo³owych produktów hodowli angielskiej i stworzyli wielkie rody mêskie. Furioso biega³ na torze skromnie. W 1841Furioso, jako piêciolatek nabyty zosta³ dla wêgierskich stadnin pañstwowych. Kry³ w stadninach Babolna i Mezohegyes przez 10 lat, a¿ do koñca swojej kariery stadnej. Furioso by³ ciemnogniadej ma¶ci, mocnej budowy, prawid³owo i harmonijnie zbudowany, bardzo szlachetny i odznacza³ siê doskona³ym ruchem. Furioso senior ³±czony by³ z klaczami pó³krwi angielskiej oraz arabskiej i da³ z nimi doskona³e potomstwo. Pozostawi³ po sobie 95 synów i 81 córek. W¶ród synów Furioso seniora wybi³ siê szczególnie Furioso I urodzony w 1844 roku z klaczy arabskiej Assed. Furioso da³ pó¼niej dwie linie radowieckie, wywodz±ce siê od Furioso VI i VII. Drugim synem Furioso seniora, który ugruntowa³ du¿y ród mêski by³ Furioso X z angielskiej klaczy Trevillam. Po pierwszej wojnie ¶wiatowej konie furioso rozpowszechni³y siê poza Wêgrami i Austri±- w Czechos³owacji, Rumunii, Polsce, Bu³garii i Jugos³awii. W Polsce ogiery furioso stacjonowa³y g³ównie w Ma³opolsce. Najbardziej rozpowszechni³a siê krew furioso w Nowos±deckim, gdzie wystêpowa³a g³ównie z krwi± przed¶witów.

W¶ród licznych szczepów koni pó³krwi, jakie wytworzy³a hodowla monarchii austro-wêgierskiej nale¿± przed¶wity. Przed¶wity wywodz± siê od znakomitego ogiera pe³nej krwi angielskiej PRZED¦WITA, urodzonego w Cherzelowie w Rzeszowskim w stadzie spó³ki hodowlanej J. Tarnowskiego i O. Or³owskiego. Przed¶wit by³ synem ogiera Knight of the Garter, ¶redniej klasy i klaczy The Jewel, która poza Przed¶witem dawa³a konie mierne i czêsto ja³owi³a. Przed¶wit by³ wysokiej klasy wy¶cigowej: biega³ 32 razy, z czego wygra³ 25 gonitw, 3 razy by³ drugi i raz trzeci. W roku 1876 Przed¶wit zosta³ sprzedany do austriackich stad pañstwowych i otrzyma³ przydzia³ do Piber. Jako reproduktor odznacza³ siê zarówno w pe³nej krwi jak i pó³krwi, w której stworzy³ du¿y ród przed¶witów. Z po³±czenia Przed¶wita z anglonormandzk± klacz± Eclatante urodzi³ siê w 1872 roku ciemnogniady ogierek, którego nazwano Przed¶wit I, który stworzy³ pó¼niej w³asny ród przez swoich synów Przed¶wity II, III, V, VI i VII. Przed¶wity poza Austri± by³y hodowane w Czechach i w Polsce, g³ównie na terenie Ma³opolski. Ogiery zgromadzone by³y g³ównie w SO Drogomy¶l i czê¶ciowo w SO Bogus³awice. Stosunkowo najwiêcej przed¶witów - podobnie jak furioso - u¿ywano w Nowos±deckim, gdzie krzy¿owano je miêdzy sob±.

Po drugiej wojnie ¶wiatowej zgromadzono ogiery furioso i przed¶wity w PSO Drogomy¶l i Bogus³awice, a klacze w PSK £ososina Dolna i Okocim w woj. krakowskim. Nastêpnie w wyniku likwidacji SO Drogomy¶l i dwóch wcze¶niej wspomnianych stadnin, ogiery przeniesiono do SO Klikowa a klacze do SK Stubno. W okresie gdy SK Stubno wesz³o w sk³ad kombinatu rolnego pochodne furioso- przed¶witów przeniesiono do SK Prudnik, sk±d po dwóch latach powróci³y do SK Stubno. Po za³o¿eniu w SK Stubno hodowli pe³nej krwi, furioso- przed¶wity zaczêto hodowaæ w SK Kalników. W pocz±tkowym okresie du¿± rolê hodowlan± odegra³y ogiery: Batory (F.VII-6 i Sziloj Furioso po F.XXIII-8), Furioso XV-8 Bar po F. XV i F.V-1 po F.V, Furioso XV-53 Double po F.XV, Feddan po F.XV-8 Bar, dwaj synowie og. Feddan, ogiery Druzus i Okó³, dwaj synowie ogiera P.VIII ogiery Przed¶wit VIII Sim i Przed¶wit VIII-21 T³umaczowski, Przed¶wit II Wranik po Przed¶wit II, a na pocz±tku lat osiemdziesi±tych ogiery Przed¶wit XIII-4 po P.XIII i Furioso XXXIX - 16 po F.XXXIX. W celu dolewu krwi u¿yto w hodowli furioso- przed¶witów takich ogierów pe³nej krwi jak: Trojnat, Everest, Polonez, Sotis, Gwadar, Oltis, Cyborg a obecnie Sexman. W hodowli furioso- przed¶witów stosowano równie¿ dolew krwi angloarabskiej przez ogiery Amban xxoo, Bawar, Etap, Lukan xxoo, Attis xxoo, Jar, Aragon xxoo i Grey. W¶ród ogierów pe³nej krwi wyró¿ni³y siê Everest poprzez swojego syna og. Estop od kl. Estella po P.II Wranik oraz wnuka og. ELIKSIR od kl. Egzotyka po Okó³. Ogier ten pozostawi³ w hodowli tak cenne matki jak Galia od kl. Gabila po Bao d�Orillars sf, która da³a do hodowli trzech synów, a mianowicie Galon po P.XIII-4, Gajusz po Elam i Ganges po Leandro hol. Kolejna córka ogiera Eliksir, która mia³a wiêksze znaczenie hodowlane to klacz Opaka od kl. Opoka po Sotis xx. Matka trzech ogierów Opium po Eksport, Opus po P.XIII-4 i Opar po Rancourer NBPS. Wszyscy trzej przejawiali uzdolnienia skokowe. Trzecia córka ogiera Eliksir, która zaznaczy³a siê w hodowli to Fanfara od kl. Fatamorgana po Od³am, da³a do stad ogierów dwóch synów: Faktor po Eksport i Fart po P.XIII-4. Ogier Sotis xx w hodowli zaznaczy³ siê szczególnie ogierem EDREDON od kl.Egonda po Batory, którego córka kl. Dryssa jest matk± ogierów Drakon po Jam i Drozd po Grey. Druga córka ogiera Edredon kl. Grana od kl. Gratka po Bao d'Orillars sf pozostawi³a w hodowli ogiery Grosz po Rancourer NRPS i Grand po Dresk. Z córek ogiera Sotis xx wyró¿ni³y siê £ucznia od kl, £y¿wa po Bawar da³a ogiery £uniniec po Eksport i £uk po P.XIII-4 oraz kl. Emfaza od kl. Empiria po P.II Wranik, matka ogierów Emeryk po Eksport i Ems po P.XIII-4. Ogier Gwadar xx zaistnia³ w hodowli furioso- przed¶witów przez swojego syna og. EKSPORT od klaczy Erekcja po Okó³. Ogier Eksport da³ do hodowli a¿ 11 synów, którzy w zak³adzie treningowym i próbach dzielno¶ci wykaza³y siê du¿± warto¶ci± u¿ytkow±; ¶rednia 87,56 punktów w próbie dzielno¶ci wystawia im ocenê bardzo dobr±. Córka ogiera Eksport kl. Czatownia od kl. Czata po Kura¿ dostarczy³a do hodowli dwóch synów Czarlston po Czubaryk xx i Czambu³ po P.XIII-4.

W grupie ogierów angloarabskich najlepszy wynik hodowlany osi±gn±³ ogier Amban xxoo (Maciek xx i Amethyste xxoo po Pinceau xx) poprzez dwóch synów Armana i Jama, Ogier ARMAN od kl.Armide po F.XV-53 Double da³ trzy wyró¿niaj±ce siê w hodowli córki: Klika, Elma i Drina. Klacz Klika od kl. Kotka po Batory w hodowli mia³a dwóch synów Klan po Jar i Klif po Jam, Klacz Elma od kl. Ekipa po Feddan wyró¿ni³a siê trzema synami Elgon i Elam po Jam oraz Elpenor po Eksport. Wszystkie trzy wyró¿ni³y siê du¿± warto¶ci± u¿ytkow± w próbie ¶rednia 87,75 punktów z ocen± bardzo dobr±, z których og. ELAM by³ u¿yty jako czo³owy w SK Kalników. Wybitna hodowlanie kl. Drina od kl. Dranatka po Trojnat xx zas³u¿y³a siê w hodowli czterema synami, w tym trzema rodzonymi braæmi synami ogiera P.XIII-4: Drogocin, Drinck i Dresk o wybitnej warto¶ci u¿ytkowej; ¶redni wynik próby dzielno¶ci 93,0 punkty. Wynik próby dzielno¶ci ogiera Dresk jest do dzisiaj niepobitym rekordem krajowym w metodzie punktowej, wynosz±cym 98,08 punktów na 100 mo¿liwych. Ogier Dresk daje potomstwo bardzo ³atwe w pracy o du¿ej jezdno¶ci. Czwarty syn klaczy Drina to og. Drabik po Aragon xxoo sprzedany do Niemiec, gdzie po zdaniu próby dzielno¶ci na drugim miejscu w ZT Marbach zosta³ u¿yty jako reproduktor w niemieckiej hodowli koni pó³krwi. Drugim synem ogiera Amban xxoo o du¿ym znaczeniu hodowlanym by³ og, JAM od kl. Jamielina po P.VIII-2l T³umaczowski, który w hodowli zaznaczy³ siê pozytywnie dziêki swojej córce Juta od kl. Jurna po Chlor. Klacz Juta to matka czterech synów o du¿ych walorach wierzchowych. W¶ród nich ogiery Jurand i Judym to synowie ogiera P.XIII-4. Junak jest po Aragon xxoo a og. Jung jest synem ogiera Dresk.

W ostatnich latach ³±czono furioso- przed¶wity równie¿ z ogierami ras zagranicznych o uzdolnieniach sportowych, co dawa³o pozytywne efekty. W latach 1984 - 1997 poddano w ZT Kwidzyn próbie dzielno¶ci 78 ogierów pochodnych furioso- przed¶witów, które uzyska³y w próbie ¶redni wynik dla ca³ej stawki 85,14 punktów- co wystawia im ocenê bardzo dobr±. Pochodne furioso- przed¶witów zaistnia³y równie¿ w sporcie. W uje¿d¿eniu najwiêksze sukcesy odnios³y wa³. Kapitol po P.XIII-4 i Kantala po Druzus oraz wa³. Erb po Polonez xx i Egzotyka po Okó³. W skokach wyró¿nili siê synowie ogiera Ererest xx wa³. Arendarz od kl, Arn¶wita po P.II Wranik i wa³. Belweder od kl. Beatrice po P.II Wranik. Klacz Danisa po Sotis xx i Dantyjka po Feddan. Wa³ach Gwar po Palonez xx i Gwarancja po Bawar oraz Opium po Eksport i Opaka po Eliksir. W WKKW najlepsze wyniki osi±gn±³ wa³. Kadryl po Polonez xx i Kokotka po F.XV-54 Double a Mistrzem Polski koni 5 letnich w tej konkurencji jest og. Egzemus po Dryblas i Egzema po P.XIII-4.

Obecnie konie ma³opolskie pochodne furioso- przed¶witów s± hodowane wy³±cznie przez hodowców prywatnych. Na terenie dzia³ania OZHK w Krakowie centrum ich hodowli to powiat Nowy S±cz, a do czo³owych hodowców nale¿± Stanis³aw Chomiczewski, Jan Górski, Andrzej Woda oraz Technikum Rolnicze w Nawojowej. Drugim prê¿nym o¶rodkiem hodowli furioso- przed¶witów jest teren dzia³ania OZHK Rzeszów, gdzie do znacz±cych hodowców nale¿± Micha³ Sapiecha, Stanis³aw Procaj³o, Andrzej Jagodziñski, Maria i Andrzej Bieñko, Jan Zuber oraz Józef Hubert Pekaniec SK "Kalników", który korzysta z doradztwa Józefa Pekañca, hodowcy o du¿ej wiedzy i do¶wiadczeniu. Obecny materia³ hodowlany klaczy ma³opolskich w typie furioso- przed¶witów wed³ug opinii Kierowników OZHK w Krakowie i Rzeszowie jest dobry. Hodowcy maj± do dyspozycji dostateczn± liczbê reproduktorów. Dla zachowania typu mog± korzystaæ z synów ogiera Przed¶wit XIII-4 takich jak: Dresk, Drinck, Judym i Mogun. Do wykorzystania hodowlanego s± jeszcze ostatni synowie Jama ogiery Bromir i Elgon oraz wnuk Big Bend po Elam, synowie ogiera Dresk ogiery Jung i Grand. Z synów ogiera Furioso XXXIX-16 czynny w hodowli pozosta³ jedynie ogier Estoñczyk od kl. Esterka po Okó³. Do wykorzystania w hodowli celem dolewu krwi s± ogiery o rodowodach zaawansowanych w krew, do których nale¿±: Harun I ciemnogniady po Harun xx, który jest wnukiem ¶wiatowej klasy wy¶cigowca ogiera Behistoun. Matka ogiera Harun I kl. Przed¶wit XIII-34 jest córk± ogiera Przed¶wit XIII. Jarosz gniady po Eksport i Jagoda po Oltis xx, zinbredowany na ogiera pe³nej krwi Aquino. Mores ciemnogniady po Frombork xx i Przed¶wit XIII-40 po P.XIII. Ogier Mores trzykrotnie w próbie dzielno¶ci uzyska³ maksymaln± ocenê 10 punktów za skoki luzem, parkur i kros oraz kasztanowaty Junak przedstawiany wcze¶niej. Z ogierów pe³nej krwi angielskiej godny u¿ycia jest gniady Czarownik (Freedoms Choice i Czeggera) w³. SO Klikowa. W lutym do testu 100 dni zakwalifikowano 9 ogierów pochodnych furioso- przed¶witów, co pozwoli uzupe³niæ stan reproduktorów ma³opolskich typu furioso- przed¶wit. Wiêkszo¶æ tych ogierów jest zaawansowana w krew, posiadaj± dobry ruch, ¶redni± bonitacj± 78,8 punktów i ¶rednie dane biometryczne. 165,5-195,3-20,7.

ogier Mores
http://www.hij.com.pl/images/mores.jpeg

ogier Dresk
http://www.hij.com.pl/images/dresk.jpeg

ogier Harun I
http://www.hij.com.pl/images/harun.jpeg

Konie typu furioso- przed¶wity jako jedyne w rasie ma³opolskiej nie maj± "strategicznej pañstwowej stadniny" ale powinny byæ objête strategi± hodowlan± Pañstwa.

Adam Joñczyk
lek. weterynarii
Pomorski Zwi±zek Hodowców Koni

Cytrus po Estados, jak Wam sie podoba ?
http://www.allbreedpedigree.com/cytrus2
fot. M. Szymala

fot z og³oszenia

Maxima
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 17, 2008, 20:37:43 »

Ze zdjêæ to siê mi podoba, ale nie widzia³am go na ¿ywo, a to czasami du¿a ró¿nica.
 Jest od tego roku na podkarpaciu, w powiecie Sanockim.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 17, 2008, 21:12:49 »

ooo tych ostatnich 2 zdjêæ nie widzia³am Cytrus trochê za ciê¿ki jak na mój gust i za wysoki, bardzo dobry charakter, sympatyczny koñ w obej¶ciu

ja nie muszê chyba mówiæ ¿e furioso-przed¶wit mi nie obcy

internet mi szwankuje wiêc tyle na dzisiaj
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 17, 2008, 21:24:09 »

a ja uważam, że to typ koni dla "koneserów", dla mnie osobiście konie ze zdjęć niewiele odróżnia od ślązaków.
Trochę mi się nie podoba, że to też młp, ale cóż wolny kraj każdy może hodować co chce. Z punktu widzenia użytkowości, myślę, że jest konie w typie furioso- przedświt są predysponowane do sportu zaprzęgowego.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 17, 2008, 22:14:06 »

Ze zdjêæ to siê mi podoba, ale nie widzia³am go na ¿ywo, a to czasami du¿a ró¿nica.
 Jest od tego roku na podkarpaciu, w powiecie Sanockim.

jasne, jasne ze du¿a ró¿nica,
ale o to mi w³asnie chodzi³o, tak czysto teoretycznie, o wra¿enie wizualne na temat konia na zdjeciach
Tak, wiem, gdzie stoi
Zdjêcia Edena II po Czambule budz± zgo³a inne reakcje

Z punktu widzenia u¿ytkowo¶ci, my¶lê, ¿e jest konie w typie furioso- przed¶wit s± predysponowane do sportu zaprzêgowego.

pewnie te¿
ale furioso przedswity to tak¿e konie skacz±ce, co tez nieraz s³ysza³am na ich temat
Sam Dresk to kon z kariera skokow±, jeszcze w 2006 r mia³ okazje skakac w konkursie potegi skoku pod Maciejem Pekañcem.
Jego potomków te¿ mozna zobaczyc na parkurach, Grand i Jung stawa³y do konkursu potegi skoku w Bia³ce 2005,
obydwa te konie chodz± na co dzieñ kl. N
Dzieciaki Dreska mozna by³o spotkac tak¿e na Partynicach (!)
(np. Groteska, Karino, Optyk )
Klacz Bandera po Dresku, z kolei, chodzi³a ujezdzenie

Goha, musimy koniecznie wy¶ledzic, gdzie w Krakowie stoi ten Jurax po Dresku

Optyk
http://www.allbreedpedigree.com/optyk3
http://www.huzar.net/images/galeria/duze/optyk.jpg

rochnar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 18, 2008, 07:51:41 »

mnie siê Cytrus osobi¶cie podoba- kawa³ konia, jak wsiadasz to wiesz na czym siedzisz...

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
Maxima
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 18, 2008, 08:47:26 »

Nie tak dawno widzia³am  Czambu³a i powiem, ¿e na zdjêciach, które wcze¶niej widzia³am, zapowiada³ sie o wiele lepiej. Nie mo¿na te¿ zobaczyæ konia w ruchu, co przynajmniej dla mnie, ma du¿e znaczenie.

Zas³u¿ona klacz Pana Zubra - hodowcy  m.im  Egzemusa, Eurobosa  - to przed¶witka - Egzema po Przed¶wit IX.

S³ysza³am te¿, ¿e jest pewien koñ hodowli Kalinkowskiej, który bardzo dobrze radzi sobie w niemczech - skoki. Nie powiem dok³adnie, ale chyba wysoko zda³ próbê dzielno¶ci dla ogierów.

Judym te¿, o ile dobrze pamiêtam - by³ na pewien okres wydzier¿awiony do Austrii.

Tak, wiem, gdzie stoi

Wiem, ¿e wiesz gdzie stoi masa ogierów, o których ja po prostu nie mam pojêcia   i w ¿aden sposób tego nie kwestionuje. Tak mi sie tylko napisa³o, bo nowy ogr na nowym terenie....
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 18, 2008, 13:23:14 »

A mi furioso przed¶wity bardzo siê podobaj± Lubie konie w tym typie.Zdecydowanie!
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 20, 2008, 14:41:40 »

najbardziej dla mnie zas³u¿ona przed¶witka to matka mojego Grubcia Gryza po Przed¶wit XIII-4

moje "maleñstwo"

w³. Dun po Drinku/Przed¶wit XIII-4

Doma Clasica
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 15

« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 21, 2008, 11:16:04 »

w Toporzysku by³a kiedy¶ klacz Baszta c.gn ur. 05.04.1990 r rasy xo, 168 cm.
po Elam xo ur.1985 167 - 200 - 22.0 Bonit: 82 Hod: SK Stubno (Jam xo /Elma xo)
od Basznia (po Eliskir)

nie zaje¿d¿ona, sprzedana, po¼niej znów widzia³am oferty sprzeda¿y. da³a wiele ¼rebi±t- uparcie kryta han, sp, ,hol, old itd...(bez sensu, bez efektu). dawa³a (daje?) ¼rebaki bardzo, ale to bardzo "w siebie".

znalaz³am w necie potomstwo:
http://www.kopyciak.pl/konie-na-sprzedaz.php?id=852
http://www.stadoboguslawice.com.pl/index2.php?show=BORG&page=hodowla
i klacz, która stoi w Toporzysku- Besame Top

drug± klacz± jest Estrada
od klaczy bodaj¿e o tym samym imieniu CHYBA te¿ po Eliksir
po Jam 1972 (Amban-Jamelina) http://www.allbreedpedigree.com/jam5

kryta równolegle z Baszt±, zawsze tymi samymi hol, sp, hann, old. daje ¼rebaki "w ojca".
klacze s± spokrewnione ze sob±, a daj± po tych samych ogierach za ka¿dym razem zupe³nie ró¿ne ¼rebaki:)
Estrada stoi w toporzysku, znów pokryta sp...

montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 21, 2008, 11:29:27 »

Goha, poprosze zootechniczne zdjêcie Granata Najlepiej jakie¶ aktualne ; )

drug± klacz± jest Estrada
od klaczy bodaj¿e o tym samym imieniu CHYBA te¿ po Eliksir
po Jam 1972 (Amban-Jamelina) http://www.allbreedpedigree.com/jam5

jej matka ma na imie ESTARDA, ale to tak podobne, ze mo¿e sie myliæ  Chichot, po Eliksir rzeczywi¶cie
masz mo¿e jakie¶ foteczki ?

Padwa 1995 ( Przed¶wit XIII-4 - Elana po Przed¶wit XIII-4)
http://www.allbreedpedigree.com/padwa4

Doma Clasica
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 15

« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 21, 2008, 12:32:12 »

jej matka ma na imie ESTARDA, ale to tak podobne, ze mo¿e sie myliæ  , po Eliksir rzeczywi¶cie

racja! jej rodowód widzia³am ostatni raz jakie¶...3-4 lata temu dlatego tylko tyle zapamiêta³am, dziêki za przypomnienie, teraz ju¿ na pewno bede pamietaæ. nawet nie wiem, czy na tabliczce nad boksem nie mia³a zapisanej matki jako Estrada, a nie Estarda.

kilka zdjêæ:

Baszty gdzie¶ mam, jak znajdê przy okazji bêdê pamiêtaæ ¿eby je tu wkleiæ.
Idril
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 21, 2008, 16:39:35 »

Goha, poprosze zootechniczne zdjêcie Granata Najlepiej jakie¶ aktualne ; )
nie zdjêcie, nie aktualne, nie zootechniczne, ale Granata:
http://www.digart.pl/praca/661942/Granat_m.html
 Spoko
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 21, 2008, 18:05:49 »

jeszcze 2 rysunki m.indiry mam oprócz tego

a aktualny Granat siê pojawi nied³ugo - cierpliwo¶ci
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 21, 2008, 19:29:07 »

W Leszczawie Dolnej jest hodowla m³p Micha³a Sapiehy. Wiêkszo¶æ koni to Furioso-Przed¶wity.
Kryje tam og. Eliot (Bach - Elita po Przed¶wit XIII-4). £adny, ale franca z niego.
W³a¶ciciel puszcza³ dwa inne na zak³ad - nie zda³y próby.
Kto¶ zna to miejsce?
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: