galopada
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 13, 2012, 15:05:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 13, 2012, 15:42:42 » |
|
Ten Kadiz wydaje siê byÌ doœÌ ciê¿ki? Czy to tylko takie wra¿enie?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 13, 2012, 19:43:42 » |
|
MoÂże ja zbyt sportowo patrzĂŞ na konie maÂłopolskie, ale w zeszÂłym roku bardzo podobaÂł mi siĂŞ niejaki Arsene Lupin, ktĂłry ÂśredniÂą ocenĂŞ za zdecydowanie sportowy, nowoczesny typ, piĂŞknÂą gÂłowĂŞ i kapitalnÂą szyjĂŞ dostaÂł chyba 8,33. JeÂżeli Kadiz dostaÂł za te elementy 9,33 to wychodzi na to, Âże na dziesiÂątce pasuje mniej wiĂŞcej ÂślÂązak. JeÂżeli sĂŞdzia daje na takim pokazie 9,5 pkt to tym samym mĂłwi: "patrzcie, coÂś takiego macie wyhodowaĂŚ". I byĂŚ moÂże hodowcy rzucÂą siĂŞ do krycia swoich emetytek Dropem, bo pewnie maÂło kto widziaÂł, jak Âładny ale nieco walniĂŞty ojciec Kadiza referowaÂł parkur w Strzegomiu. ZresztÂą lepiej jechaĂŚ w gĂłry i popatrzeĂŚ co tam dobrze ciÂągnie na drodze do Morskiego Oka, wszak PrzedÂświty to konie, byÂło nie byÂło, gĂłralskie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 13, 2012, 20:37:59 » |
|
MoÂże ja zbyt sportowo patrzĂŞ na konie maÂłopolskie
KoĂą sportowy moÂże byĂŚ w kaÂżdym typie, wystarczy popatrzeĂŚ na konie niemieckie, gdzie nieraz jeszcze straszny Âłup coÂś tam chodzi caÂłkiem wysoko. Tobie siĂŞ podobajÂą po prostu angloaraby. CĂłrki Emetyta najlepsze potomstwo dajÂą chyba z ogierami xx i tu bym szukaÂł dla nich partnera, choĂŚ z tym coraz trudniej.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 13, 2012, 21:14:41 » |
|
Coœ tam jeszcze chodzi, ale ju¿ coraz rzadziej i Niemcy oraz Holendrzy uciekaj¹ od ³upów jak tylko mog¹, bo typ w du¿ej mierze idzie w parze z biomechanicznym funkcjonowaniem organizmu a parkury wygrywa siê dziœ setnymi czêœciami sekundy. Ich konie w typie s¹ czasem bardziej angloarabskie (co wstyd przyznaÌ) ni¿ nasze angloaraby, zw³aszcza ogiery. Nigdy sie pewnie do tego nie przyznaj¹, ale od czasów Fryderyka Wielkiego zawsze ich fascynowa³y polskie konie i zawsze chcieli mieÌ coœ takiego, tylko pod swój temperament i mentalnoœÌ. No i maj¹. Nie zgodzê siê, ¿e koù sportowy (myœlê tu oczywiœcie o koniach wierzchowych) mo¿e byÌ w ka¿dym typie, poza Belgami, którzy ³upów maj¹ du¿o, bo rzeczywiœcie nie zwracaj¹ na typ uwagi, reszta œwiata wyraŸnie orientuje hodowlê w kierunku konia bardzo szlachetnego.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 13, 2012, 21:39:15 » |
|
O matko brumby, dziêkujê serdecznie za komplement. Mam nadziejê, ¿e Arsene conieco udowodni w sporcie  Co do naszej konkretnie Emetytki, bardzo mocno wierzê, ¿e bêdzie dawa³a Ÿrebaki w lepszym typie ni¿ ona sama. Jej matka by³a kryta ró¿nymi ogierami, tak¿e sp i zagranicznymi, a najmniej szlachetne Ÿrebiê da³a w³aœnie po... Emetycie. Ze wzglêdu na ograniczony wybór koni zaawansowanych w krew, powa¿anie zastanawiam siê nad pokryciem jej ogierem z du¿ym udzia³em krwi og. Ladykiller xx. Co do koni sportowych to trzeba przyznaÌ, ¿e s¹ one coraz szlachetniejsze. Nawet linie uje¿d¿eniowe id¹ w kierunku konia w d³ugich, szlachetnych liniach. Bardziej docenia siê obecnie mechanikê ruchu i lekkoœÌ koni KWPN ni¿ ruch koni hanowerskich. Koù do du¿ego sportu musi mieÌ odpowiedni kaliber, ale konie powy¿ej 170 cm widuje siê coraz rzadziej. W lutym by³am kilka dni w Zwi¹zku Holsztyùskim - jestem pod absolutnym wra¿eniem tamtych koni - szlachetne, urodziwe i dodatkowo niesamowite u¿ytkowo. Na mnie kapitalne zrobienie zrobi³ m.in. ten po³¹czenie linii kolejno Cottage Son x Sacramento Song x Rantzau i Ramzesa  Co do naszych angloarabów, to ja by³abym zwolenniczk¹ wy³¹czenia koni xo z rasy ma³opolskiej. Heh trochê OT wyprodukowa³am.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 13, 2012, 21:57:31 » |
|
Co do naszych angloarabów, to ja by³abym zwolenniczk¹ wy³¹czenia koni xo z rasy ma³opolskiej.
to co zostanie w tej rasie? kilka przedÂświtĂłw?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 13, 2012, 22:00:28 » |
|
Patrz¹c na tegoroczn¹ Bia³kê sporo tego... Tak czy siak dla mnie ocenianie tych koni razem i traktowanie ich jako jedno przy tak du¿ych ró¿nicach fenotypowych i genotypowych mija siê z celem. A polish angloarabian toto na pewno nie jest 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 13, 2012, 22:38:40 » |
|
No ale ja ju¿ na tym forum o tym dawno pisa³em, a spotyka³em siê jedynie ze sprzeciwem i brakiem zrozumienia. Za³o¿enie ksiêgi ma³opolskiej to by³ wyrok œmierci na polskim angloarabie, tyle, ¿e z kilkudziesiêcioletnim okresem moratorium. Ca³a ta idea rejonizacji to pop³uczyny komuny, nie ma w tym ¿adnych g³êbszych przemyœleù zootechnicznych. Jest to etap myœlenia o hodowli jeszcze sprzed odkrycia DNA, kiedy to uwa¿ano, ¿e lokalne warunki wp³ywaj¹ na cechy przekazywane przez kolejne pokolenia i dlatego warto to co hodowane w danym miejscu wrzuciÌ do jednego worka. W PRL-u, w hodowli koni do koùca t¹ myœl eksploatowano. Uzasadnia³o to ci¹g³e wyjazdy na zachód po ogiery, g³ównie folbluty, gdy¿ w warunkach kontynentalnych folblut mia³ siê genetycznie wyradzaÌ. A taki wyjazd to by³a atrakcja przecie¿ wtedy 
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 13, 2012, 22:42:56 » |
|
Wy³¹czaÌ to mo¿e bym nie wy³¹cza³, bo mam nadziejê ¿e siê to przedœwitostwo w koùcu rozmyje, ale jak widaÌ dziedziczy siê silnie, mimo tego ¿e procentowo udzia³ w rodowach jest ju¿ niewielki. Mieliœmy w ostatnim pó³wieczu w rodowodach m³p kabardyùce, lipicany, sf i kwpn a w typie ju¿ tego nie widaÌ, wiêc mo¿e i na to w koùcu przyjdzie czas. Tyle ju¿ nawykrêcaliœmy w tej rasie ¿e wypada³oby znaleŸÌ w koùcu jakiœ cel i sobie prosto do niego iœÌ. A Arsene naprawdê mi siê podoba³ i przynajmniej w ocenie za typ moim zdaniem to by³ powa¿ny "kiks" komisji. I nie wiem dlaczego.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 13, 2012, 22:44:43 » |
|
Mieliœmy w ostatnim pó³wieczu w rodowodach m³p (...) lipicany (...) a w typie ju¿ tego nie widaÌ
To popatrz na Frazesa i jego syna Dionizosa...
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 13, 2012, 23:03:41 » |
|
Porównuj¹c z tym, co siê widzia³o jeszcze 15 lat temu w Udorzu to ju¿ ani œladu nie widaÌ. Niskie, przyziemne, garbonose, bez k³êbu z bardzo wysoko ustawion¹ szyj¹, idealnymi nogami i kopytami - dla nie to by³y wyznaczniki ich typu.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 13, 2012, 23:14:57 » |
|
Porównuj¹c z tym, co siê widzia³o jeszcze 15 lat temu w Udorzu to ju¿ ani œladu nie widaÌ. Niskie, przyziemne, garbonose, bez k³êbu z bardzo wysoko ustawion¹ szyj¹, idealnymi nogami i kopytami - dla nie to by³y wyznaczniki ich typu.
Z tego co widzia³em hodowlê lipicanów na Wêgrzech, to nie powiedzia³bym niskie/przyziemne. Tam jest chyba 8 czy 12 linii mêskich, z których ka¿da prowadzona jest w swoim nieco indywidualnym typie. Niektóre to ca³kiem ros³e konie, na d³ugiej i szlachentej nodze, ponad 170 cm, a inne niskie i limfatyczne. Ale mniejsza o to, pewne cechy lipicana, czy szerzej konia barokowego, który wszed³ przez lipicana s¹ moim zdaniem we Frazesie czy szerzej w jego rodzinie dobrze widoczne. Chodzi mi o mechanikê ruchu, o garbonos, o taki ospa³y temperament czy du¿e kopyta. Tu masz inne walewickie klacze z tej rodziny: http://www.bazakoni.pl/horse_4420.htmlhttp://www.bazakoni.pl/horse_17135.htmlLipicana tam w rodowodzie nie widaÌ, ale widaÌ go w typie moim zdaniem. Trzeba pamiêtaÌ, ¿e te konie oddzia³ywa³y te¿ poœrednio przez krew Schagya, gdzie maj¹ du¿y udzia³ procentowy. Jeœli dolewamy francuskiego angloaraba pó³krwi z po³udnia Francji, jak FdT to poœrednio dolewamy tez trochê krwi andaluzyjskiej, czyli tej samej czy bardzo podobnej co lipicany, itd. etc.
|
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 14, 2012, 07:47:32 » |
|
Ten ogier rĂłwnie dobrze mĂłgÂłby byĂŚ shagyÂą, ale tak wyglÂądajÂą niektĂłre linie lipicaĂąskie. Tu masz takÂą klacz w typie jak Forlana:  I ogier z tej samej linii, choĂŚ z wiĂŞkszym garbonosem: 
|
|
|
|
|
|
|
|