FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 04, 2025, 18:16:33 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Bia³ka 2012  (Przeczytany 26528 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 13, 2012, 15:05:32 »

powoli dodaje zdjecia

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.397731436930637.76471.100000813513188&type=1&l=63ce7a040c
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 13, 2012, 15:42:42 »

Ten Kadiz wydaje siê byæ do¶æ ciê¿ki? Czy to tylko takie wra¿enie?
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 13, 2012, 19:43:42 »

Mo¿e ja zbyt sportowo patrzê na konie ma³opolskie, ale w zesz³ym roku bardzo podoba³ mi siê niejaki Arsene Lupin, który ¶redni± ocenê za zdecydowanie sportowy, nowoczesny typ, piêkn± g³owê i kapitaln± szyjê dosta³ chyba 8,33. Je¿eli Kadiz dosta³ za te elementy 9,33 to wychodzi na to, ¿e na dziesi±tce pasuje mniej wiêcej ¶l±zak. Je¿eli sêdzia daje na takim pokazie 9,5 pkt to tym samym mówi: "patrzcie, co¶ takiego macie wyhodowaæ". I byæ mo¿e hodowcy rzuc± siê do krycia swoich emetytek Dropem, bo pewnie ma³o kto widzia³, jak ³adny ale nieco walniêty ojciec Kadiza referowa³ parkur w Strzegomiu. Zreszt± lepiej jechaæ w góry i popatrzeæ co tam dobrze ci±gnie na drodze do Morskiego Oka, wszak Przed¶wity to konie, by³o nie by³o, góralskie.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 13, 2012, 20:37:59 »

Mo¿e ja zbyt sportowo patrzê na konie ma³opolskie

Koñ sportowy mo¿e byæ w ka¿dym typie, wystarczy popatrzeæ na konie niemieckie, gdzie nieraz jeszcze straszny ³up co¶ tam chodzi ca³kiem wysoko. Tobie siê podobaj± po prostu angloaraby.

Córki Emetyta najlepsze potomstwo daj± chyba z ogierami xx i tu bym szuka³ dla nich partnera, choæ z tym coraz trudniej.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 13, 2012, 21:14:41 »

Co¶ tam jeszcze chodzi, ale ju¿ coraz rzadziej i Niemcy oraz Holendrzy uciekaj± od ³upów jak tylko mog±, bo typ w du¿ej mierze idzie w parze z biomechanicznym funkcjonowaniem organizmu a parkury wygrywa siê dzi¶ setnymi czê¶ciami sekundy. Ich konie w typie s± czasem bardziej angloarabskie (co wstyd przyznaæ) ni¿ nasze angloaraby, zw³aszcza ogiery. Nigdy sie pewnie do tego nie przyznaj±, ale od czasów Fryderyka Wielkiego zawsze ich fascynowa³y polskie konie i zawsze chcieli mieæ co¶ takiego, tylko pod swój temperament i mentalno¶æ. No i maj±.
Nie zgodzê siê, ¿e koñ sportowy (my¶lê tu oczywi¶cie o koniach wierzchowych) mo¿e byæ w ka¿dym typie, poza Belgami, którzy ³upów maj± du¿o, bo rzeczywi¶cie nie zwracaj± na typ uwagi, reszta ¶wiata wyra¼nie orientuje hodowlê w kierunku konia bardzo szlachetnego.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 13, 2012, 21:39:15 »

O matko brumby, dziêkujê serdecznie za komplement. Mam nadziejê, ¿e Arsene conieco udowodni w sporcie
Co do naszej konkretnie Emetytki, bardzo mocno wierzê, ¿e bêdzie dawa³a ¼rebaki w lepszym typie ni¿ ona sama. Jej matka by³a kryta ró¿nymi ogierami, tak¿e sp i zagranicznymi, a najmniej szlachetne ¼rebiê da³a w³a¶nie po... Emetycie. Ze wzglêdu na ograniczony wybór koni zaawansowanych w krew, powa¿anie zastanawiam siê nad pokryciem jej ogierem z du¿ym udzia³em krwi og. Ladykiller xx.

Co do koni sportowych to trzeba przyznaæ, ¿e s± one coraz szlachetniejsze. Nawet linie uje¿d¿eniowe id± w kierunku konia w d³ugich, szlachetnych liniach. Bardziej docenia siê obecnie mechanikê ruchu i lekko¶æ koni KWPN ni¿ ruch koni hanowerskich.
Koñ do du¿ego sportu musi mieæ odpowiedni kaliber, ale konie powy¿ej 170 cm widuje siê coraz rzadziej. W lutym by³am kilka dni w Zwi±zku Holsztyñskim - jestem pod absolutnym wra¿eniem tamtych koni - szlachetne, urodziwe i dodatkowo niesamowite u¿ytkowo.
Na mnie kapitalne zrobienie zrobi³ m.in. ten
po³±czenie linii kolejno Cottage Son x Sacramento Song x Rantzau i Ramzesa

Co do naszych angloarabów, to ja by³abym zwolenniczk± wy³±czenia koni xo z rasy ma³opolskiej.
Heh trochê OT wyprodukowa³am.

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 13, 2012, 21:57:31 »

Co do naszych angloarabów, to ja by³abym zwolenniczk± wy³±czenia koni xo z rasy ma³opolskiej.

to co zostanie w tej rasie? kilka przed¶witów?
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 13, 2012, 22:00:28 »

Patrz±c na tegoroczn± Bia³kê sporo tego...
Tak czy siak dla mnie ocenianie tych koni razem i traktowanie ich jako jedno przy tak du¿ych ró¿nicach fenotypowych i genotypowych mija siê z celem. A polish angloarabian toto na pewno nie jest  Z politowaniem
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 13, 2012, 22:38:40 »

No ale ja ju¿ na tym forum o tym dawno pisa³em, a spotyka³em siê jedynie ze sprzeciwem i brakiem zrozumienia. Za³o¿enie ksiêgi ma³opolskiej to by³ wyrok ¶mierci na polskim angloarabie, tyle, ¿e z kilkudziesiêcioletnim okresem moratorium. Ca³a ta idea rejonizacji to pop³uczyny komuny, nie ma w tym ¿adnych g³êbszych przemy¶leñ zootechnicznych. Jest to etap my¶lenia o hodowli jeszcze sprzed odkrycia DNA, kiedy to uwa¿ano, ¿e lokalne warunki wp³ywaj± na cechy przekazywane przez kolejne pokolenia i dlatego warto to co hodowane w danym miejscu wrzuciæ do jednego worka.

W PRL-u, w hodowli koni do koñca t± my¶l eksploatowano. Uzasadnia³o to ci±g³e wyjazdy na zachód po ogiery, g³ównie folbluty, gdy¿ w warunkach kontynentalnych folblut mia³ siê genetycznie wyradzaæ. A taki wyjazd to by³a atrakcja przecie¿ wtedy 
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 13, 2012, 22:42:56 »

Wy³±czaæ to mo¿e bym nie wy³±cza³, bo mam nadziejê ¿e siê to przed¶witostwo w koñcu rozmyje, ale jak widaæ dziedziczy siê silnie, mimo tego ¿e procentowo udzia³ w rodowach jest ju¿ niewielki. Mieli¶my w ostatnim pó³wieczu w rodowodach m³p kabardyñce, lipicany, sf i kwpn a w typie ju¿ tego nie widaæ, wiêc mo¿e i na to w koñcu przyjdzie czas. Tyle ju¿ nawykrêcali¶my w tej rasie ¿e wypada³oby znale¼æ w koñcu jaki¶ cel i sobie prosto do niego i¶æ.
A Arsene naprawdê mi siê podoba³ i przynajmniej w ocenie za typ moim zdaniem to by³ powa¿ny "kiks" komisji. I nie wiem dlaczego.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 13, 2012, 22:44:43 »

Mieli¶my w ostatnim pó³wieczu w rodowodach m³p (...) lipicany (...) a w typie ju¿ tego nie widaæ

To popatrz na Frazesa i jego syna Dionizosa...
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 13, 2012, 23:03:41 »

Porównuj±c z tym, co siê widzia³o jeszcze 15 lat temu w Udorzu to ju¿ ani ¶ladu nie widaæ. Niskie, przyziemne, garbonose, bez k³êbu z bardzo wysoko ustawion± szyj±, idealnymi nogami i kopytami - dla nie to by³y wyznaczniki ich typu.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 13, 2012, 23:14:57 »

Porównuj±c z tym, co siê widzia³o jeszcze 15 lat temu w Udorzu to ju¿ ani ¶ladu nie widaæ. Niskie, przyziemne, garbonose, bez k³êbu z bardzo wysoko ustawion± szyj±, idealnymi nogami i kopytami - dla nie to by³y wyznaczniki ich typu.

Z tego co widzia³em hodowlê lipicanów na Wêgrzech, to nie powiedzia³bym niskie/przyziemne. Tam jest chyba 8 czy 12 linii mêskich, z których ka¿da prowadzona jest w swoim nieco indywidualnym typie. Niektóre to ca³kiem ros³e konie, na d³ugiej i szlachentej nodze, ponad 170 cm, a inne niskie i limfatyczne. Ale mniejsza o to, pewne cechy lipicana, czy szerzej konia barokowego, który wszed³ przez lipicana s± moim zdaniem we Frazesie czy szerzej w jego rodzinie dobrze widoczne. Chodzi mi o mechanikê ruchu, o garbonos, o taki ospa³y temperament czy du¿e kopyta. Tu masz inne walewickie klacze z tej rodziny:

http://www.bazakoni.pl/horse_4420.html
http://www.bazakoni.pl/horse_17135.html

Lipicana tam w rodowodzie nie widaæ, ale widaæ go w typie moim zdaniem. Trzeba pamiêtaæ, ¿e te konie oddzia³ywa³y te¿ po¶rednio przez krew Schagya, gdzie maj± du¿y udzia³ procentowy. Je¶li dolewamy francuskiego angloaraba pó³krwi z po³udnia Francji, jak FdT to po¶rednio dolewamy tez trochê krwi andaluzyjskiej, czyli tej samej czy bardzo podobnej co lipicany, itd. etc.

brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 13, 2012, 23:39:37 »

Fenena  troche zarywa lipicanem, Forlana raczej nie bardzo. Dla porównania udorski obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c4b93c68f6e92bd0.html
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 14, 2012, 07:47:32 »

Ten ogier równie dobrze móg³by byæ shagy±, ale tak wygl±daj± niektóre linie lipicañskie. Tu masz tak± klacz w typie jak Forlana:

I ogier z tej samej linii, choæ z wiêkszym garbonosem:

Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: