FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 05, 2025, 15:45:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: BiaÂłka 2012  (Przeczytany 26572 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 14, 2012, 08:27:43 »

No zgadza siĂŞ, ale odnajdujemy podobieĂąstwo bo wiemy, co Forlana ma w papierze. Gdybym nie wiedziaÂł, ktoÂś mĂłgÂłby powiedzieĂŚ, Âże przebija z niej ÂślÂązak i nie wiem, czy by mnie nie przekonaÂł. UdziaÂł lp w rodowodach walewickich to chyba jest trochĂŞ na zasadzie"byÂł, bo byÂł". W udorskich miaÂł inny charakter, bo byÂł efektem jakiejÂś koncepcji hodowlanej, zresztÂą udorskie stado w tym czasie nie byÂło jednolicie lipicaĂąskie, byÂły w nim teÂż siwe klacze w typie schagya. ByĂŚ moÂże chodziÂł o to, Âżeby ten kurczÂący siĂŞ udziaÂł schagyi w hodowli na terenach MaÂłopolski czymÂś zastÂąpiĂŚ. MoÂże wÂłaÂśnie dlatego ten udorski, lipicaĂąski typ byÂł trochĂŞ inny.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 14, 2012, 10:28:08 »

jasiek
Mam nieodparte wra¿enie, ¿e koniecznie chcesz dopasowaÌ rzeczywistoœÌ do swojej teorii, do Feneny bardziej podobna (g³owa identyczna niemal¿e !) jest pó³siostra Huzara, po Nabucho du Serein
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/303310_455377691142070_747797492_n.jpg
A tu uzpeÂłnie inny przypadek
Jurand x Emir
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/538393_377937608922767_1653397390_n.jpg

Rasa mÂłp jest tak przemieszana, Âże chyba ciĂŞÂżko jednoznacznie okreÂśliĂŚ skÂąd taki, a nie inny wizerunek danego konia.

brumby
Czasem mam wraÂżenie, Âże komisja biaÂłecka pracuje w innym systemie. Tegoroczne wyniki niektĂłrych klas wydajÂą siĂŞ teÂż chwilami mocno dziwne. PrzytoczĂŞ tylko przykÂład roczniaka z koziĂącem, ktĂły za nogi od jednego z sĂŞdziĂłw dostaÂł 5,5 pkt a od innego  7 (!).
Tak duÂży udziaÂł oceny za ruch uwaÂżam za krzywdzÂący dla mÂłodych koni - bo ruch oceniĂŚ niezmiernie ciĂŞÂżko, to raz, a dwa mÂłode konie generalnie sÂłabiej prezentujÂą siĂŞ w obcym miejscu, wiĂŞc tymbardziej trudno oczekiwaĂŚ cudĂłw. Trzy - nie mam pojĂŞcia jak sĂŞdziowie oceniajÂą ruch. Jeden z lepiej ruszajacych siĂŞ imo koni Jenot (Juniperus) - duÂży, wyroÂśniĂŞty, bardzo rytmiczny, elastyczny i obszerny w kÂłusie dostaÂł za ten element 8;8,5;8 (najwyÂższa nota od sĂŞdziego zagranicznego), natomiast ruszajÂący siĂŞ "na szelestkĂŞ" Emperon dostaÂł 9-tkĂŞ, a podczas rundy honorowej kÂłusowaÂł jakby mu ktoÂś betonowe kapcie zaÂłoÂżyÂł Smutny
Jest jeszcze kwestia kulawizny, kilka koni byÂło nieczystych i zastanawiam siĂŞ jak silna musiaÂła byĂŚ kulawizna jednej z klaczek, Âże zostaÂła ona wycofana  Z politowaniem ?

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 14, 2012, 11:35:55 »

No zgadza siĂŞ, ale odnajdujemy podobieĂąstwo bo wiemy, co Forlana ma w papierze. Gdybym nie wiedziaÂł, ktoÂś mĂłgÂłby powiedzieĂŚ, Âże przebija z niej ÂślÂązak i nie wiem, czy by mnie nie przekonaÂł.

Dok³adnie tak, ale ten typ jeœli sk¹dœ pochodzi to albo z elementu "pó³" w angloarabskiej pó³krwi, czyli jakichœ koni roboczych albo z lipicanów w³aœnie.

jasiek
Mam nieodparte wra¿enie, ¿e koniecznie chcesz dopasowaÌ rzeczywistoœÌ do swojej teorii, do Feneny bardziej podobna (g³owa identyczna niemal¿e !) jest pó³siostra Huzara, po Nabucho du Serein

Zapewniam, ¿e jest odwrotnie. Konie w takim dziwnym typie zaczê³y mnie zastanawiaÌ w pewnym momencie. Jak spojrzysz na rodowód Forlany, to masz tam piêkne, szlachente ogiery z du¿ym udzia³em krwi - Hippies, Sekwestr, a mimo to przebija ciê¿szym typem, garbonos¹ g³ow¹, etc. To samo jest u niektórych francuskich xo, m.in. FdT czy Nabucho, gdzie jest pewien udzia³ koni z pó³wyspu iberyjskiego.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 14, 2012, 12:22:42 »

Trzy - nie mam pojĂŞcia jak sĂŞdziowie oceniajÂą ruch. Jeden z lepiej ruszajacych siĂŞ imo koni Jenot (Juniperus) - duÂży, wyroÂśniĂŞty, bardzo rytmiczny, elastyczny i obszerny w kÂłusie dostaÂł za ten element 8;8,5;8 (najwyÂższa nota od sĂŞdziego zagranicznego), natomiast ruszajÂący siĂŞ "na szelestkĂŞ" Emperon dostaÂł 9-tkĂŞ, a podczas rundy honorowej kÂłusowaÂł jakby mu ktoÂś betonowe kapcie zaÂłoÂżyÂł Smutny

Mia³em dok³adnie takie same odczucia w stosunku do ocen koni janowskich w zesz³ym roku. Krêcone na kó³kach musia³y si³¹ rzeczy podnieœÌ nogi, ale podczas rundy "zgas³y" zupe³nie, na ich tle walewickie rusza³y siê o wiele lepiej i uwa¿am ¿e je w ocenach za ruch w paru przypadkach skrzywdzono.
Ale co my tu moÂżemy wymagaĂŚ od specjalistĂłw, kiedy jeden taki, majÂący na swym terenie trzy bardzo duÂże hodowle angloarabskie i oceniajÂący konie z urzĂŞdu, do BiaÂłki nie przyjechaÂł, bo miaÂł amatorskie zawody w powoÂżeniu. Na tle takiego przypadku biaÂłecka komisja i tak jest w miarĂŞ znoÂśna.

(...) ten typ jeœli sk¹dœ pochodzi to albo z elementu "pó³" w angloarabskiej pó³krwi, czyli jakichœ koni roboczych albo z lipicanów w³aœnie.
Jak spojrzysz na rodowód Forlany, to masz tam piêkne, szlachente ogiery z du¿ym udzia³em krwi - Hippies, Sekwestr, a mimo to przebija ciê¿szym typem, garbonos¹ g³ow¹, etc. To samo jest u niektórych francuskich xo, m.in. FdT czy Nabucho, gdzie jest pewien udzia³ koni z pó³wyspu iberyjskiego.

Garbonose profile mogÂą byĂŚ takÂże pozostaÂłoÂściÂą po koniach ze wschodu (kabardyĂąskie, czarnomorskie, doĂąskie) ktĂłre jeszcze sto lat temu masowo przypĂŞdzano do nas na jarmarki.
Strony: 1 2 3 [4] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: