FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:44:11 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dzier¿awa reproduktora [wydzielony]  (Przeczytany 42700 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #45 : Styczeñ 17, 2013, 12:08:57 »

Ile jest stadnin ANR ,to ka¿dy mo¿e sobie sprawdziæ i widzê, ze piszesz znowu rzeczy nieprawdziwe wiec podaje linka

http://www.anr.gov.pl/web/guest/84/-/asset_publisher/urA9/content/26391?redirect=%2Fweb%2Fguest%2F84

http://m.onet.pl/biznes,4vqpd

Najwa¿niejsze informacje to:

Pañstwowa Hodowla Koni prowadzona jest w 19 stadninach,7 stadach.
£±cznie jest 1063 klaczy,422 ogiery ,³±czny stan koni na utrzymaniu pañstwa to 2721,a klaczy mlp wlki sl 454 szt w 10 stadninach.

Bardzo ciekawie przedstawiaj± siê wyniki finansowe tych spó³ek"Przychody ogó³em w 2011 r w grupie spó³ek hodowli koni to 199 193,30 tys z³,natomiast koszty ogó³em osi±gnê³y poziom 190 732,70 tys z³".

Krotko mówi±c zalewaj± rynek swoim towarem i sprzedaj± konie po kosztach.

brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #46 : Styczeñ 17, 2013, 12:26:23 »

klaczy mlp wlki sl 454 szt w 10 stadninach.

Ja napisa³em ¿e jest nie wiêcej niz 500 w 8  stadninach. To jest nielwielki b³±d który w niczym nie zmienia postaci rzeczy, 1 klacz ANR przypada na  14 klaczy prywatnych. To kropla w morzu.

Bardzo ciekawie przedstawiaj± siê wyniki finansowe tych spó³ek"Przychody ogó³em w 2011 r w grupie spó³ek hodowli koni to 199 193,30 tys z³,natomiast koszty ogó³em osi±gnê³y poziom 190 732,70 tys z³".
 Krotko mówi±c zalewaj± rynek swoim towarem i sprzedaj± konie po kosztach.

Krótko mówi±c niczego st±d nie mozna wywnioskowaæ o cenie sprzedawanych z ANR koni.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #47 : Styczeñ 17, 2013, 12:33:32 »

jasiek
Ok, przepraszam za uogólnienie.
bask
U¿ytkownik

« Odpowiedz #48 : Styczeñ 17, 2013, 13:18:21 »

brumby-w Polsce jest 19 panstwowych stadnin,ponad 1000 klaczy.To jest ewenement do ksiegi ekordow Guinessa .Nic ci nie da wmawianie ludziom ze biale jest czarne.Likwidacji tych hodowli przynoszacych wiecej szkody niz pozytku juz nic nie powstrzyma.Mozesz juz szukac nowej pracy
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #49 : Styczeñ 17, 2013, 14:18:20 »

brumby-w Polsce jest 19 panstwowych stadnin,ponad 1000 klaczy.To jest ewenement do ksiegi ekordow Guinessa .Nic ci nie da wmawianie ludziom ze biale jest czarne.Likwidacji tych hodowli przynoszacych wiecej szkody niz pozytku juz nic nie powstrzyma.Mozesz juz szukac nowej pracy

Pisa³em o klaczach sp, wlkp, m³p. Je¶li tego nie doczyta³a¶, to naucz siê czytaæ dokladniej. Ale zgoda, zbierzmy wszystkie rasy do kupy i wtedy rzeczywi¶cie klaczy wszystkich ras jest w stadninach ANR okolo tysi±ca. Natomiast wszystkich klaczy w Polsce jest ok. 16 000. Czyli jedna klacz z ANR przypada ju¿ nie na 14 ale na 15 klaczy prywatnych. To dalej kropla w morzu.

Z t± swoj± pasj± likwidowania stadnin przypominasz np. uprawcê buraków, który mówi - "chcê uprawiaæ buraki, tylko proszê mi zlikwidowaæ natychmiast ze 4 najwiêkszych producentów, bo mi cenê zbijaj±". Ja to rozumiem, to jest bardzo polski sposób myslenia. Jak Polak chce sprzedawaæ mleko, to sie  bêdzie modli³ ¿eby s±siadom krowy wyzdycha³y. Na szczê¶cie nigdzie na ¶wiecie tak nie ma , zeby na ¿yczenie jakiegos producenta likwidowaæ innych producentów. Poza tym s± jeszcze tak zwani odbiorcy, którym niekoniecznie Twoje postulaty przypadn± do gustu i je¶li nawet rzeczywi¶cie pañstwowa hodowla zbija ceny (w co w±tpiê) to oni wcale nie bêda zainteresowani jej likwidowaniem. Dlaczego wiêc mamy s³uchaæ Ciebie a nie ich ? Je¶li oglosissz narodowe referendum pt. "Czy chcemy, zeby buraki by³y tañsze czy dro¿sze" to myslisz, ¿e jak naród odpowie? I nie bêdzie siê specjalnie zastanawia³ nad oplacalno¶ci± buraków. Zawsze je mo¿na sprowadzic z jakich¶ Chin. Jest jeszcze jeden problem - syn producenta buraków mo¿e sobie wymy¶liæ, ¿e bêdzie pilotem, i ¿adne buraki go nie bêd± interesowaæ. I co wtedy ?
A o moj± pracê siê nie martw. To co mam pracuje na mnie i mam z tym spokój. Je¶li natomiast bêdê jej szuka³ (choc nie bardzo wiem po co) to na pewno nie w polskim koñskim grajdo³ku.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #50 : Styczeñ 17, 2013, 14:51:45 »

Ka¿dy z Was podaje przek³amane liczby wg tego co chce udowodniæ.

Polecam lekturê:

http://pzhk.pl/hodowla/statystyka-hodowlana/

Ogó³em klaczy ras wierzchowych czynnych w hodowli (¼rebne, ja³owe, wy¼rebione) w 2011 roku by³o nieco ponad 5000. Je¶li z tego klaczy w spó³kach ANR jest nieca³e  500, to stanowi± one nieco mniej ni¿ 10% ca³o¶ci. Poza tym ta liczba klaczy w spó³kach ANR to etaty klaczy, a s± jeszcze klacze wybrakowane, w niektórych stadninach to mo¿e byæ drugie tyle. Istnieje praktyka krycia klaczy wybrakowanych, ¿eby zwiêkszyæ ich warto¶æ (ogier swój na miejscu). Wiêc prawdziwy udzia³ klaczy czynnych w hodowli w spó³kach ANR le¿y raczej gdzie¶ w przedziale 10-15%, czyli wypada jedna klacz pañstwowa na 8-10 prywatnych, a nie 14-15.

Moim zdaniem hodowla ANR nie ma istotnego wp³ywu na ceny koni na rynku, te 10% to nadal niewiele, poza tym marka ju¿ nie ta co kiedy¶. Wp³yw mia³y tanie ogiery z SO, które kupowane po kilkadziesi±t tysiêcy kry³y pó¼niej po 300 z³, a dzier¿awione by³y za 1-2 tysi±ce na sezon. Te relacje cen tkwi± w naszych g³owach do dzisiaj, st±d takie oburzenie, ¿e w³a¶ciciel chce za dzier¿awê jakie¶ konkretne pieni±dze. 
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #51 : Styczeñ 17, 2013, 15:02:35 »

Ka¿dy z Was podaje przek³amane liczby wg tego co chce udowodniæ.

Polecam lekturê:

http://pzhk.pl/hodowla/statystyka-hodowlana/

Ogó³em klaczy ras wierzchowych czynnych w hodowli (¼rebne, ja³owe, wy¼rebione) w 2011 roku by³o nieco ponad 5000. Je¶li z tego klaczy w spó³kach ANR jest nieca³e  500, to stanowi± one nieco mniej ni¿ 10% ca³o¶ci. Poza tym ta liczba klaczy w spó³kach ANR to etaty klaczy, a s± jeszcze klacze wybrakowane, w niektórych stadninach to mo¿e byæ drugie tyle. Istnieje praktyka krycia klaczy wybrakowanych, ¿eby zwiêkszyæ ich warto¶æ (ogier swój na miejscu). Wiêc prawdziwy udzia³ klaczy czynnych w hodowli w spó³kach ANR le¿y raczej gdzie¶ w przedziale 10-15%, czyli wypada jedna klacz pañstwowa na 8-10 prywatnych, a nie 14-15.

Moim zdaniem hodowla ANR nie ma istotnego wp³ywu na ceny koni na rynku, te 10% to nadal niewiele, poza tym marka ju¿ nie ta co kiedy¶. Wp³yw mia³y tanie ogiery z SO, które kupowane po kilkadziesi±t tysiêcy kry³y pó¼niej po 300 z³, a dzier¿awione by³y za 1-2 tysi±ce na sezon. Te relacje cen tkwi± w naszych g³owach do dzisiaj, st±d takie oburzenie, ¿e w³a¶ciciel chce za dzier¿awê jakie¶ konkretne pieni±dze. 

Nie zgadzam siê tylko z Twoim szacunkiem rzeczywi¶cie czynnych w hodoli klaczy z ANR, raczej nie kryje siê wszystkich matek, gdzies tylko oko³o 30% z wiadomych powodów, a wybrakowane z regu³y tylko na ¿yczenie klienta, ¼rebiê od wybrakowanej klaczy automatycznie wchodzi do stada obrotowego a to tylko balast.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #52 : Styczeñ 17, 2013, 15:09:57 »

To prawda, teraz tego bardziej pilnuj±. Druga rzecz - te dane s± z 2011 roku, czyli dotycz± decyzji hodowlanych z 2010 roku. Z tego co mi mówi³ pracownik OZHK w ³ódzkim liczba stanówek w rasach szlachetnych spad³a o wiêcej ni¿ 50% w porównaniu z 2010 rokiem.
bask
U¿ytkownik

« Odpowiedz #53 : Styczeñ 17, 2013, 16:02:13 »

Skoro mamy 5000 klaczy ras szlachetnych w hodowli,w tym 454 szt klaczy ras mlp,wlp i slaskich wlasnosci ANR ,dodatkowo niewiadoma liczbe klaczy rasy SP wlasnosci spolek ANR  oraz niewiadoma liczbe klaczy wybrakowanych wlasnosci ANR (cytat jasiek "w niektorych stadninach moze to byc  drugie tyle SzokCo? czynnych w rozrodzie to zapewne nie bedzie to 10% ,ale o wiele wiecej.Mozna podejrzewac ze w granicach 1/4  Szok
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #54 : Styczeñ 17, 2013, 16:11:28 »

Dlaczego nie 1/2 ? Wal ¶mia³o, internet wszystko przyjmie. A która to pañstwowa stadnina hoduje ¶l±zaki, bo chyba czegos tu nie wiem ? Tak a propos te 454 klacze to s± razem sp, wlkp i m³p. Sk±d kol jasiek wzi±³ te "drugie tyle" wybrakowanych klaczy doprawdy nie wiem, nie uwierzê, je¶li nie poda ¼ród³a. To raczej absurdalna ilo¶æ.
bask
U¿ytkownik

« Odpowiedz #55 : Styczeñ 17, 2013, 16:27:29 »

Dokladnie.Internet i statystyki wszystko przyjma.To tak jak z liczbami o inflacji,bezrobociu,pracy na czrno,nielegalnych emigrantach  Chichot

Co do ras slaskich ¼ród³o juz podalam,poczytaj sobie najpierw ...
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #56 : Styczeñ 17, 2013, 16:37:07 »

To jest cytat z Twojego ¼ród³a : "Hodowla koni pó³krwi tj. rasy ma³opolskiej, wielkopolskiej, szlachetnej pó³krwi i ¶l±skiej prowadzona jest w 10 spó³kach w oparciu o 454 klacze." Klacze ¶l±skie s± tylko w SO Ksi±¿ i jest ich moze ze 20, to ¿adna ilo¶c w porównaniu z ponad tysi±cem klaczy ¶l±skich w ogóle.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #57 : Styczeñ 17, 2013, 16:40:41 »

Sk±d kol jasiek wzi±³ te "drugie tyle" wybrakowanych klaczy doprawdy nie wiem, nie uwierzê, je¶li nie poda ¼ród³a. To raczej absurdalna ilo¶æ.

Mo¿e od razu towarzysz jasiek, haha. Dla przyk³adu - w Walewicach jest teraz chyba 60 etatów. Tu masz w miarê aktualn± listê sprzeda¿y:

http://www.walewice.pl/images/stories/sprzedaz/oferta.pdf

Jest na niej ponad 60 klaczy w wieku powy¿ej 3 lat, czyli wiêcej ni¿ drugie tyle. Niektóre s± oferowane ze ¼rebakiem (by³y), inne ¼rebne, etc.

W Janowie jest teraz chyba (?) 20 etatów, na przetargu wystawione (czyli wybrakowane) 14 klaczy. My¶lê, ¿e w innych stadninach to podobnie wygl±da. Ale je¶li nie, to mnie popraw.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #58 : Styczeñ 17, 2013, 16:54:58 »

Te Walewice to katastrofa jaka¶. W zasadzie co¶ takiego jak sztywny etat w tej chwili juz chyba nie obowi±zuje, spó³ki s± w tym samodzielne. Na stronie SK Prudnik jest 25 koni do sprzeda¿y, w tym 15 klaczy (2 z nich to  konie sportowe wysokiej klasy) przy stadzie matek licz±cym chyba 40 klaczy.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #59 : Styczeñ 17, 2013, 17:07:58 »

Mo¿e od razu towarzysz jasiek, haha.
No mo¿e, ale je¶li to tylko ten spod jakiego¶ powa¿nego znaku, absolutnie nie w jakim¶ innym rozumieniu tego s³owa
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: