Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 17, 2013, 15:37:11 » |
|
julia, napisa³am, ¿e jak ju¿, to wysy³aj¹ na polowe, a zazwyczaj nie robi¹ tego w ogóle. Moja wypowiedŸ wynika z obserwacji. Jak dla mnie mo¿e to tak¿e wynikaÌ z faktu, ¿e oznacza to wypad klaczy ze stajni na tak d³ugi okres, a byÌ mo¿e jest u¿ywana tak¿e w rekreacji/jakkolwiek i po prostu k³óci siê to z interesem? Nikogo na nikogo nie napuszczam. Sama mia³am zamiar wys³aÌ na zak³ad swoj¹ klacz sp i to w³aœnie STACJONARNY, bo wydaje mi siê, ¿e ocena z jednego dnia (a wiêc z próby polowej) jest niemiarodajna i czasem mo¿e byÌ niesprawiedliwa - wydaje mi siê, ¿e na klacz w ZT patrzy siê trochê szerszym okiem. Napisa³am to ze wzglêdu na fakt, ¿e ciê¿ko oceniaÌ pog³owie naszych klaczy wy³¹cznie po ZT, skoro nie wszystkie siê tam pokazuj¹. I da³am przyk³ady np. czyje klacze siê tam nie pokazuj¹ (wy³¹cznie z mojego regionu, i wy³¹cznie tych znanych nazwisk). I taki cel mia³a moja wypowiedŸ. gezar, twoja wypowiedŸ nie wyda³a mi siê uœciœlona wy³¹cznie do koni rasy ma³opolskiej, a ogólnie do hodowli koni w Polsce. I moja te¿ mia³a szersze spektrum 
|
|
|
|
|
|
|
julia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 17, 2013, 16:39:09 » |
|
Hodowca czempiona czterolatkĂłw ubiegÂłorocznych MPMK w skokach regularnie posyÂła swoje klacze na ZT,wiec jak juÂż coÂś piszesz w tym sensie ze -z Twoich obserwacji wynika ze WSZYSCY posyÂłajÂą raczej na polowe prĂłby powinnaÂś dodaĂŚ ze wynika to z tylko z obserwacji Twojej wsi zabitej dechami...
|
|
|
|
|
|
|
Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 17, 2013, 17:58:24 » |
|
julia, jeÂżeli mĂłj region (DÂŚ), w tym hodowcĂłw przeze mnie wymienionych: Mazurek, Parkitny i Michalscy okreÂślasz tym mianem to nie mam Âżadnych pytaĂą  Prudnik teÂż posyÂła na polĂłwki. Ale rozumiem, Âże osobiste wycieczki sprawiajÂą, Âże dyskusje siĂŞ miÂło czyta i jest na poziomie 
|
|
|
|
|
|
|
julia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 17, 2013, 18:24:54 » |
|
zagalopowalam sie ,przyznaje .DÂŚ to stolica koniarzy.  A tak powaznie,to po prostu dobre klacze i ogiery sa pokazywane w zt stacjonarnych i w MPMK a cala reszta jedzie na polĂłwki polowe ...Mniej ludzi,3 konie,mniejszy wstyd...
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 17, 2013, 19:04:28 » |
|
JuÂż nie galopuj, bo przesadzasz. Na DÂŚ prĂłby polowe sÂą lepsze niÂż ZT.
|
|
|
|
|
|
|
julia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 17, 2013, 19:09:45 » |
|
to byl zart z tym DÂŚ jako zaglebiem koniarzy...Prosze w takim razie o podanie nazw tych wybitnych pudnickich klaczy po polowej probie.Tylko bez przykladow klaczy-matek
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 17, 2013, 19:55:29 » |
|
Co to znaczy "bez klaczy matek"? Wszystkie najlepsze id¹ prêdzej czy póŸniej do hodowli. To tak jakbyœ pyta³a o najlepsze ogiery, tylko nie te co kryj¹. Te po próbach polowych, które teraz chodz¹ w sporcie to m.in. Nenia, Nemara, Lili Marlene, Linaria, Eumara, Gostera, Wimella, Neila.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 17, 2013, 20:45:50 » |
|
zagalopowalam sie ,przyznaje .DÂŚ to stolica koniarzy. OprĂłcz tych hodowli, ktĂłre wymieniÂła Maea na DÂŚ sÂą jeszcze Moszna ( Randon, Wag - IO, Tiumen - 3x Wielka Pardubicka), Prudnik ( Imequyl 3x w rankingu najlepszy polski koĂą skokowy, El Camp - najwyÂżej sklasyfikowany w WFBSH polski koĂą skokowy obecnie, najlepsze klacze pod wzgl. iloÂści potomstwa w MPMK i najlepsza hodowla pod wzgl. wynikĂłw w MPMK). Ponadto hodowle R. Wassibauera w OkoÂłach, p. ZawiÂślokĂłw w Brynku, p. Szumlakowskiego k. Brzegu, p. SaÂłackiego w Zakrzowie, SK Strzegom. Do tego dochodzi jeszcze hodowla angloarabska z Ochab ktĂłra zostaÂła przeniesiona do Prudnika i hodowla koni ÂślÂąskich, ktĂłra wyprodukowaÂła wicemistrza Âświata w jedynkach - og, Lokan. RzeczywiÂście jest z czego rechotaĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 17, 2013, 21:09:58 » |
|
Mysle ze hodowczyni z Prudnika wolalaby poslac jescze raz nerme czy eule na zt stacjonarny,gdyby tylko miala taka mozliwosc
Myœlê, ze hodowczyni z Prudnika maj¹c obecnie do dyspozycji jeŸdŸców z tytu³ami mistrzowskimi MPMK w wkkw i uje¿d¿eniu oraz je¿d¿¹cych konkursy skokowe na poziomie GP w ogóle nie jest zainteresowana jakimikolwiek ZT mog¹c sprawdziÌ swoje konie w normalnym sporcie. Skoro SK Prudnik mia³a mo¿liwoœÌ wys³ania swoich klaczy do Lanaken, to czemu nie mog³aby wys³aÌ ich do Bogus³awic? Stacjonarne ZT dla klaczy w tej chwili to miejsce taniego poje¿d¿enia œrednich lub s³abych koni za dotacyjne pieni¹dze.
|
|
|
|
|
|
|
julia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 17, 2013, 21:16:40 » |
|
Konie sa rozne .Rozne na stacjonarnych ,rozne na mpmk,a najgorsze na polowych probach jak widac na zalaczonychpowyzej obrazkach.Jak ktos twierdzi inaczej to ma ego wyzej niz siedzi.A jesli mamy byc zlosliwi to Prudnik jedzie na dotacjach najwiecej i jak to mowia ,brumby straciles szanse na przemilczenie tego tematu.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 17, 2013, 21:57:14 » |
|
julia Widzia³aœ stawkê klaczy III turnusu 2012 w Bogus³awicach ? Zarzucasz Maea, ¿e polega na tym co gdzieœ us³ysza³a, gdzieœ przeczyta³a, a tak naprawdê (wg Ciebie) nic nie wie i dyrdyma³y wplata. Ja siê nie odwa¿ê porównywaÌ, ale patrz¹c na wyniki prób polowych i stacjonarnych - w jednych i drugich bior¹ udzia³ bdb klacze. Natomiast Ty i owszem, oceniasz próby polowe przez pryzmat próby opisywanej w powy¿szym linku.. A przyczepiÌ siê mo¿na zawsze. Jak to by³o z Imequylem ? - jedni zarzucali mu, ¿e jego kariera to zas³uga jeŸdzca, a drudzy (a mo¿e Ci sami) w innych dyskusjach uparcie twierdzili, ¿e gdyby nie tak wspania³y koù to jeŸdziec by siê nie wybi³ i wyniki takie, a nie inne to zas³uga tylko klasy konia.
Dyskusja o wyÂższoÂści polĂłwek i prĂłb stacjonarnych przypomina mi trochĂŞ dyskusjĂŞ o wyÂższoÂści ÂŚwiÂąt Wielkiej Nocy nad ÂŚwiĂŞtami BoÂżego Narodzenia...
|
|
|
|
|
|
|
julia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 18, 2013, 07:20:14 » |
|
AR...?to samo przecieÂż pisze od poczÂątku,wiec ne bardzo rozumiem po co ciÂągniesz dyskuje  Stacjonarne ZT dla klaczy w tej chwili to miejsce taniego pojeÂżdÂżenia Âśrednich lub sÂłabych koni za dotacyjne pieniÂądze.
Na stacjonarny WÂłocÂławek Walewice tydzien temu wÂłaÂśnie posÂłaÂły 6 klaczy.Hodowcy z Walewic "na pewno" posÂłali Âśrednie i sÂłabe klacze.2 klacze po Frazesie ,1 po Huzarze,same lachy ojciec jeden z drugim nie to co taki Rashim z DÂŚ...A ÂŁza po zt stacjonarnym to tez "sÂłaba "klacz...
|
|
|
|
|
|
|
julia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 18, 2013, 07:35:16 » |
|
a przyklad proby polowej podalam dla rownowagi wobec bzdur jakie wypisywala Maea,tak ciezko to zrozumiec?
dziwne ze na tym forum 10 min po napisaniu juz nie mozna ingerowac we wlasny tekst.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 18, 2013, 07:55:29 » |
|
Dalej nie wyjaœni³aœ na jakiej podstawie nazywasz uczestniczki prób polowych tak, a nie inaczej... Nie s¹dzê, ¿eby Maea wypisywa³a bzdury, postawi³a jak¹œ hipotezê (ca³kiem logiczn¹ i uzasadnion¹ imo) na podstawie w³asnych obserwacji. To chyba taka moda przeniesiona ze sceny politycznej, ¿e wykrzykuje siê swoje zdanie nie zwa¿aj¹c na wypowiedzi innych i na pytania innych. Pyta³am o III turnus nie bez przyczyny - tak beznadziejnie s³abej grupy klaczy nie widzia³am ju¿ dawno. I zupe³nie nie chodzi mi o pracê jeŸdzców, bo tych akurat bardzo szanujê, ale o jakoœÌ stawki - ruch (a raczej jego brak) czy zdolnoœci skokowe ( w ca³ej stawce mo¿e 3- 4 klacze skaka³y w miarê poprawnie, rozumiem przez to, ¿e nie skaka³y z odwrotnym krzy¿em, sztywne, z wisz¹cymi przodami itp) A edytowanie jest dozwolone przez bodaj¿e 7 minut - w sam raz aby poprawiÌ literówkê, ale nie sens wypowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|