FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:55:41 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZT dla klaczy 2013  (Przeczytany 28702 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #15 : Kwiecieñ 17, 2013, 15:37:11 »

julia, napisa³am, ¿e jak ju¿, to wysy³aj± na polowe, a zazwyczaj nie robi± tego w ogóle. Moja wypowied¼ wynika z obserwacji. Jak dla mnie mo¿e to tak¿e wynikaæ z faktu, ¿e oznacza to wypad klaczy ze stajni na tak d³ugi okres, a byæ mo¿e jest u¿ywana tak¿e w rekreacji/jakkolwiek i po prostu k³óci siê to z interesem? Nikogo na nikogo nie napuszczam. Sama mia³am zamiar wys³aæ na zak³ad swoj± klacz sp i to w³a¶nie STACJONARNY, bo wydaje mi siê, ¿e ocena z jednego dnia (a wiêc z próby polowej) jest niemiarodajna i czasem mo¿e byæ niesprawiedliwa - wydaje mi siê, ¿e na klacz w ZT patrzy siê trochê szerszym okiem.
Napisa³am to ze wzglêdu na fakt, ¿e ciê¿ko oceniaæ pog³owie naszych klaczy wy³±cznie po ZT, skoro nie wszystkie siê tam pokazuj±. I da³am przyk³ady np. czyje klacze siê tam nie pokazuj± (wy³±cznie z mojego regionu, i wy³±cznie tych znanych nazwisk). I taki cel mia³a moja wypowied¼.

gezar, twoja wypowied¼ nie wyda³a mi siê u¶ci¶lona wy³±cznie do koni rasy ma³opolskiej, a ogólnie do hodowli koni w Polsce. I moja te¿ mia³a szersze spektrum
julia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 38

« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 17, 2013, 16:39:09 »

Hodowca czempiona czterolatków ubieg³orocznych MPMK w skokach regularnie posy³a swoje klacze na ZT,wiec jak ju¿ co¶ piszesz w tym sensie ze -z Twoich obserwacji wynika ze WSZYSCY posy³aj± raczej na polowe próby powinna¶ dodaæ ze wynika to z tylko z obserwacji Twojej wsi zabitej dechami...
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #17 : Kwiecieñ 17, 2013, 17:58:24 »

julia, je¿eli mój region (D¦), w tym hodowców przeze mnie wymienionych: Mazurek, Parkitny i Michalscy okre¶lasz tym mianem to nie mam ¿adnych pytañ Prudnik te¿ posy³a na polówki. Ale rozumiem, ¿e osobiste wycieczki sprawiaj±, ¿e dyskusje siê mi³o czyta i jest na poziomie
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecieñ 17, 2013, 18:24:54 »

zagalopowalam sie ,przyznaje .D¦ to stolica koniarzy.  A tak powaznie,to po prostu dobre klacze i ogiery sa pokazywane w zt stacjonarnych i w MPMK a cala reszta  jedzie na polówki polowe  ...Mniej ludzi,3 konie,mniejszy wstyd...
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #19 : Kwiecieñ 17, 2013, 19:04:28 »

Ju¿ nie galopuj, bo przesadzasz. Na D¦ próby polowe s± lepsze ni¿ ZT.
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 17, 2013, 19:09:45 »

to byl zart z tym D¦ jako zaglebiem koniarzy...Prosze w takim razie o podanie nazw tych wybitnych pudnickich klaczy po polowej probie.Tylko bez przykladow klaczy-matek
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecieñ 17, 2013, 19:55:29 »

Co to znaczy "bez klaczy matek"? Wszystkie najlepsze id± prêdzej czy pó¼niej do hodowli. To tak jakby¶ pyta³a o najlepsze ogiery, tylko nie te co kryj±. Te po próbach polowych, które teraz chodz± w sporcie  to m.in. Nenia, Nemara, Lili Marlene, Linaria, Eumara, Gostera, Wimella, Neila.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Kwiecieñ 17, 2013, 20:45:50 »

zagalopowalam sie ,przyznaje .D¦ to stolica koniarzy. 

Oprócz tych hodowli, które wymieni³a  Maea na D¦ s± jeszcze Moszna ( Randon, Wag  - IO, Tiumen - 3x Wielka Pardubicka), Prudnik ( Imequyl 3x w rankingu najlepszy polski koñ skokowy, El Camp - najwy¿ej sklasyfikowany w WFBSH polski koñ skokowy obecnie, najlepsze klacze pod wzgl. ilo¶ci potomstwa w MPMK i najlepsza hodowla pod wzgl. wyników w MPMK). Ponadto hodowle R. Wassibauera w Oko³ach, p. Zawi¶loków w Brynku, p. Szumlakowskiego k. Brzegu,  p. Sa³ackiego w Zakrzowie, SK Strzegom. Do tego dochodzi jeszcze hodowla angloarabska z Ochab która zosta³a przeniesiona do Prudnika i  hodowla koni ¶l±skich, która wyprodukowa³a wicemistrza ¶wiata w jedynkach - og, Lokan.  Rzeczywi¶cie jest z czego rechotaæ.
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Kwiecieñ 17, 2013, 20:55:19 »

klacze te byly trenowane w prudnickim klubie,potem szly MPMK wiec stadnina m innymi zaoszczedzila na paliwie nie wysylajac ich na stacjonarny zaklad.Bo jaki poziom prezentuja te proby polowe mozna np zobaczyc tu : http://www.ozhk-katowice.pl/index.php?strona=galeria&katalog=ep1Yk1&tytul=PR%C3%93BA%20WIERZCHOWA%20JASTRZ%C4%98BIE%20ZDR%C3%93J%202012
oraz protokol z proby tu: http://www.ozhk-katowice.pl/galerie/ep1Yk1/PROTOK%C3%93%C5%81%20POLOWA%20PR%C3%93BA%20WIERZCHOWA%20KLACZY%20-%20JASTRZ%C4%98BIE%20ZDR%C3%93J%202012.pdf
7 KLACZY I KILKA JEST BARDZO DOBRYCH!!
ostatnio na forach dokonuje sie bezlitosnej oceny klaczy w zt stacjonarnym to mysle ze te dwa linki uswiadomia minnnymi Maewie,ze proba polowa to amatorski odpowiednik proby stacjonarnej.Bo jak mozna sie nie usmiac z tej stawki  7 klaczy w typie zaprzegowym z zapierajacymi dech zdjeciami wskokach
Mysle ze hodowczyni z Prudnika wolalaby poslac jescze raz nerme czy eule na zt stacjonarny,gdyby tylko miala taka mozliwosc

brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Kwiecieñ 17, 2013, 21:09:58 »

Mysle ze hodowczyni z Prudnika wolalaby poslac jescze raz nerme czy eule na zt stacjonarny,gdyby tylko miala taka mozliwosc

My¶lê, ze hodowczyni z Prudnika maj±c obecnie do dyspozycji je¼d¼ców z tytu³ami mistrzowskimi MPMK w wkkw i uje¿d¿eniu oraz je¿d¿±cych konkursy skokowe na poziomie GP w ogóle nie jest zainteresowana jakimikolwiek ZT mog±c sprawdziæ swoje konie w normalnym sporcie. Skoro SK Prudnik mia³a mo¿liwo¶æ wys³ania swoich klaczy do Lanaken, to czemu nie mog³aby wys³aæ ich do Bogus³awic?
Stacjonarne ZT dla klaczy w tej chwili to miejsce taniego poje¿d¿enia ¶rednich lub s³abych koni za dotacyjne pieni±dze.
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 17, 2013, 21:16:40 »

Konie sa rozne .Rozne na stacjonarnych ,rozne na mpmk,a najgorsze na polowych probach jak widac na zalaczonychpowyzej obrazkach.Jak ktos twierdzi inaczej to ma ego wyzej niz siedzi.A jesli mamy byc zlosliwi to Prudnik jedzie na dotacjach najwiecej i jak to mowia ,brumby straciles szanse na przemilczenie tego tematu.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #26 : Kwiecieñ 17, 2013, 21:57:14 »

julia
Widzia³a¶ stawkê klaczy III turnusu 2012 w Bogus³awicach ?
Zarzucasz Maea, ¿e polega na tym co gdzie¶ us³ysza³a, gdzie¶ przeczyta³a, a tak naprawdê (wg Ciebie) nic nie wie i dyrdyma³y wplata. Ja siê nie odwa¿ê porównywaæ, ale patrz±c na wyniki prób polowych i stacjonarnych - w jednych i drugich bior± udzia³ bdb klacze. Natomiast Ty i owszem, oceniasz próby polowe przez pryzmat próby opisywanej w powy¿szym linku..
A przyczepiæ siê mo¿na zawsze. Jak to by³o z Imequylem ? - jedni zarzucali mu, ¿e jego kariera to zas³uga je¼dzca, a drudzy (a mo¿e Ci sami) w innych dyskusjach uparcie twierdzili, ¿e gdyby nie tak wspania³y koñ to je¼dziec by siê nie wybi³ i wyniki takie, a nie inne to zas³uga tylko klasy konia.

Dyskusja o wy¿szo¶ci polówek i prób stacjonarnych przypomina mi trochê dyskusjê o wy¿szo¶ci ¦wi±t Wielkiej Nocy nad ¦wiêtami Bo¿ego Narodzenia...
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Kwiecieñ 18, 2013, 07:20:14 »

AR...?to samo przecie¿ pisze od pocz±tku,wiec ne bardzo rozumiem po co ci±gniesz dyskuje Co?

Stacjonarne ZT dla klaczy w tej chwili to miejsce taniego poje¿d¿enia ¶rednich lub s³abych koni za dotacyjne pieni±dze.
Na stacjonarny W³oc³awek Walewice tydzien temu w³a¶nie pos³a³y 6 klaczy.Hodowcy z Walewic "na pewno" pos³ali ¶rednie i s³abe klacze.2 klacze po Frazesie ,1 po Huzarze,same lachy ojciec jeden z drugim nie to co taki Rashim z D¦...A £za po zt stacjonarnym to tez "s³aba "klacz...
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Kwiecieñ 18, 2013, 07:35:16 »

a przyklad proby polowej podalam dla rownowagi wobec bzdur jakie wypisywala Maea,tak ciezko to zrozumiec?

dziwne ze na tym forum 10 min po napisaniu juz nie mozna ingerowac we wlasny tekst.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #29 : Kwiecieñ 18, 2013, 07:55:29 »

Dalej nie wyja¶ni³a¶ na jakiej podstawie nazywasz uczestniczki prób polowych tak, a nie inaczej...
Nie s±dzê, ¿eby Maea wypisywa³a bzdury, postawi³a jak±¶ hipotezê (ca³kiem logiczn± i uzasadnion± imo) na podstawie w³asnych obserwacji.
To chyba taka moda przeniesiona ze sceny politycznej, ¿e wykrzykuje siê swoje zdanie nie zwa¿aj±c na wypowiedzi innych i na pytania innych.
Pyta³am o III turnus nie bez przyczyny - tak beznadziejnie s³abej grupy klaczy nie widzia³am ju¿ dawno. I zupe³nie nie chodzi mi o pracê je¼dzców, bo tych akurat bardzo szanujê, ale o jako¶æ stawki - ruch (a raczej jego brak) czy zdolno¶ci skokowe ( w ca³ej stawce mo¿e 3- 4 klacze skaka³y w miarê poprawnie, rozumiem przez to, ¿e nie skaka³y z odwrotnym krzy¿em, sztywne, z wisz±cymi przodami itp)
A edytowanie jest dozwolone przez bodaj¿e 7 minut - w sam raz aby poprawiæ literówkê, ale nie sens wypowiedzi
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: