FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:49:18 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O endurance i rajdowych koniach [wydzielony]  (Przeczytany 42899 razy)
0 u¿ytkowników i 11 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« : Luty 14, 2013, 23:21:36 »

Bo ty w koniu szukasz konia sportowego, w sensie skokowego, popytaj rajdowców jakie ich konie interesuj±. To jest zupe³nie inny typ konia.

Zreszt± niewa¿ne, taki pomys³ rzuci³em, jakby mo¿na z tym koniem m³p. orientalnym wyprzedziæ rynek europejski i zrobiæ sukces komercyjny, nie zatracaj±c cech unikalnych.

Ja widzê w naszym angloarabia bdb wkkwistê, niestety nasz sport w tej dyscyplinie jest ubogi i nie stworzy w miare zadowalaj±cego rynku na te konie, chociaz na torze widywa³o siê ich sporo i do¶æ czêsto. Gdyby uda³o siê u nas stworzyæ jak±¶ masow± dyscyplinê w rodzaju mniej wiêcej trekingu, tzn du¿o podró¿owania z jakims ma³ym przeszkakiwaniem co jaki¶ czas, takim bez szaleñstw, to mo¿e by³aby to baza dla hodowli takich koni i jakie¶ w miarê szerokie zaplecze dla wkkw. Gdyby w dodatku uda³o siê wróciæ do próby dzielno¶ci na torze, to tak hodowany koñ by³by mo¿e interesuj±cy i dla wkkwistów i rajdowców. Nie wydaje mi siê, ¿eby jeden i drugi kierunek by³y nie do pogodzenia. Mo¿e jezeli chodzi o ruch co¶ by tu nie zagra³o, ale znowu w wkkw nie oczekuj± jakich¶ tam Totilasów ale koni które bezb³êdnie wykonaj± program bez specjalnych fajerwerków.

Rajdów wyczynowo nie je¼dzi³em, natomiast turystycznie dosyc sporo i mia³em mozliwo¶æ obserwowania sporej liczby koni w tych przedsiêwziêciach. Najbardziej podoba³y mi siê tu takie niedu¿e angloaraby ze wyra¼nym udz. oo w linii meskiej i sporym udz. xx w linii ¿eñskiej. Jak by to by³o w wyczynowym sporcie nie wiem, ale nie my¶lê ¿eby siê spisywa³y ¼le. Jakie natomiast kombinacje preferuje siê w rajdach wyczynowych tego rzeczywi¶cie nie wiem.
O orientalach tez trochê my¶la³em zdegustowany obrazem arabów na WTWK, zw³aszcza tych egipsko - izraelskich, ale doszed³em do wniosku ¿e to raczej mrzonka.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2013, 08:31:02 »

W rajdach aktualnie najlepsze wyniki robi± konie po og. Tidjani. Wokó³ jego pochodzenia jest trochê kontrowersji (http://daughterofthewind.org/not-an-arabian-horse-flipper/). Na ile jest on arabem, tego nie wie pewnie nikt? Mimo to gdy ludzie mówi±, ¿e najlepsz± ras± koni do rajdów s± araby, to zawsze wywo³uje u mnie delikatny u¶miech
W rajdach liczy siê to, co biega szybko i d³ugo, b³yskawicznie schodzi z têtna i ma ¿elazne nogi. Dodatkowo przyda³oby siê te min. 160cm. Dzisiejsze ¶wiatowe rajdy to nie trekking, tylko raczej wy¶cig.
My¶lê, ¿e polskie angloaraby z linii wkkw mog± byæ postaw± równie¿ dla hodowli rajdowej. I wg mnie mo¿na te dwa kierunki hodowli spokojnie pogodziæ.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2013, 08:37:20 »

Konie do wkkw mog± siê praktycznie nie ruszaæ. Potrzebuj± bdb galopu, dobrej g³owy - tak, ¿eby by³y gotowe do du¿ego wyczynu, ale bez "pal±cych styków". Skakaæ te¿ nie musz± nie wiadomo jak pod niebo. Konie stricte do wkkw hoduj± w tej chwili chyba tylko Irlandczycy, zreszt± z wielkim powodzeniem.
U nas niestety wkkw jest ma³o popularne, nagród prawie nie ma, a koszty s± wiêksze ni¿ w skokach. Wkkwi¶ci nie s± w stanie wy³o¿yæ du¿o na konie, mo¿e sprawdzi³oby siê "robienie" koni pod k±tem sprzeda¿y ju¿ wytrenowanych osobników. Ale to znowu koszty, bo wytrenowanie konia do * to bardzo du¿a, ryzykowna inwestycja...

Wracaj±c do hodowli zagranicznych - oni te¿ maj± ró¿ne typy koni. W holsztynie jest np. grupka hodowców uje¿d¿eniowych - hodowanych w zasadzie na ca³kowicie holsztyñskim materiale (przyk³adem takiego konia jest Czempion z ZT 2012, Lunatic). Typ, typem, ale kon holsztyñski ma skakaæ i przyzwoicie siê ruszaæ + byæ poprawny eksterierowo.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2013, 15:23:09 »

Nie s± to ¶wiaty do pogodzenia, bo od konia WKKW wymaga siê dzi¶ efektownego ruchu. Od konia rajdowego wrêcz przeciwnie- efektywnego, p³askiego wykroku, który jest bardziej wydajny i mniej nara¿a na kontuzjê. Od pewnego poziomu nie da siê tego po³±czyæ. Ale rajdy to przysz³o¶æ sportu konnego na ca³ym ¶wiecie. Dlatego mo¿na by ten rynek wyprzedziæ i zacz±æ robiæ co¶, na co bêdzie du¿y popyt za 10-20 lat.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2013, 15:39:15 »

jasiek
Bez przesady, w wkkw nie ocenia siê jakosci chodów tylko przepuszczalno¶æ, rysunek, jezdno¶æ.
Poni¿ej wklejam link z koniem Sam, dla mnie ruchem baaaardzo odbiega od koni uje¿d¿eniowych. Z tym ruchem u wkkwisty to jaki¶ mit. Fakt s± konie bdb ruchowo, ale wci±¿ dominuj± te które s± najlepsze w krosie
http://www.youtube.com/watch?v=-Myf6Tdb9As

A tu kolejny b. utytu³owany Abraxxas
http://www.youtube.com/watch?v=4zKTefGr3o8&playnext=1&list=PLEdXnPzvTsw1g3-044ygkbnjBwym7uI6D&feature=results_main

Jeszcze zwyciêzca Badminton 2009, Flint Curtis - najlepszy czworobok Fina³u P¦ Strzegom 2009
http://www.youtube.com/watch?v=FV-iAL23Ua4
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2013, 16:34:02 »

To prawda, ale Ty mówisz o ostatnich 10 latach, a ja mówiê o przysz³o¶ci tych dyscyplin. Tak jak koñ uje¿d¿eniowy musi coraz bardziej pajacowaæ koñczynami, tak od koni WKKW bêdzie siê wymagaæ coraz lepszego ruchu. A sam kros te¿ staje siê coraz bardziej techniczny, wymaganiami coraz bardziej przypominaæ bêdzie parkur, a nie klasyczny steeple.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2013, 17:04:19 »

Taaaa to samo mówiono 10 lat temu, jak zmieniano przepisy
Jako¶ na aukcjach wkkw'oskich nie widaæ tych "pajacuj±cych" koni.
A nawet je¶li - w koniach uje¿d¿neiowych to raptem 2-3 pokolenia odpowiedniej selekcji. Problem tylko w tym, ¿e w kwpn, old czy hol zwi±zek potrafi pokierowaæ hodowl±, a u nas z tym ¶rednio Smutny
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2013, 18:22:02 »

Problem w tym, ¿e tam zwi±zek jest dla hodowców, dla zawodników, dba o markê koni, ma cel. U nas zwi±zek s³u¿y tylko rejestracji koni.
Zgadzam siê z Ja¶kiem, dzisiaj jeszcze mo¿emy wyprowadziæ linie rajdowe, linie wkkw, ale z biegiem czasu te linie bêd± coraz bardziej od siebie odbiegaè. Choæby dlatego, ¿e rajdy siê rozwijaj± i nie wiadomo jak bêd± wygl±daæ za te 10-20 lat.
Przede wszystkim trzeba dzia³aæ, nikt "na s³owo" nie uwierzy, ¿e polski angloarab jest dobry czy to do rajdów, czy do wkkw. Najpierw trzeba to udowodniæ, rywalizuj±c za granic±.
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2013, 18:37:12 »

a propos konia pod rajdy polecam:
http://www.endurance.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=565:hodowla-dugodystansowa&catid=43:ogolne&Itemid=50
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2013, 19:41:32 »

"Koñ do rajdów nie ma mieæ ³abêdziej szyi, horyzontalnej linii górnej i ruchu w k³usie na trzy dwudziestki. Koñ do rajdów ma byæ przede wszystkim koniem, którego budowa predysponuje do pracy pod siod³em, w galopie. Musi wiêc mieæ prost±, dobrze osadzon± szyjê, wydatny k³±b, dobrze sk±towan±, d³ug± ³opatkê i dobrze sk±towany, d³ugi zad. Do tego ma mieæ proste, poprawne nogi i kopyta. Co wa¿ne, nie nale¿y zwracaæ uwagi tylko na wady nóg przednich, trzeba siê przygl±daæ tak¿e sk±towaniu nóg tylnych."
My¶lê, ¿e te cechy du¿o ³atwiej znale¼æ u polskiego angloaraba ni¿ araba
Po 1) konie xo by³y selekcjonowane na u¿ytkowo¶æ mniej lub bardziej (tory, wkkw, zak³ady treningowe, jazda do lasu), natomiast araby przez wiele lat by³y selekcjonowane pod k±tem pokazów i teraz potrzeba trochê czasu, ¿eby zbudowaæ w arabach to, co w xo ju¿ jest (choæ niekiedy trzeba tego poszukaæ). Po 2) wydolne, dobrze galopuj±ce, z prawid³owym podwoziem konie wkkw, ale trochê zbyt "patrz±ce" mog± byæ doskona³ymi rajdowcami.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2013, 19:44:15 »

Jaki¶ czas temu siê dowiedzia³am, ze pewna spora stajnia rajdowa interesowa³a siê naszym m³odzianem. Przestraszyli siê wzrostu (mia³ 162,5 cm, teraz 165), wiêc my¶lê jednak, ¿e xo rajdowy musi oscylowaæ w przedziale 158-162 raczej.
Faktycznie araby czêsto galopuj± "jak kozy".
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2013, 20:33:15 »

Jaki¶ czas temu siê dowiedzia³am, ze pewna spora stajnia rajdowa interesowa³a siê naszym m³odzianem. Przestraszyli siê wzrostu (mia³ 162,5 cm, teraz 165), wiêc my¶lê jednak, ¿e xo rajdowy musi oscylowaæ w przedziale 158-162 raczej.
Faktycznie araby czêsto galopuj± "jak kozy".

Rozmawia³em z kilkoma rajdowcami i ka¿dy mia³ nieco inny obraz idealnego konia do rajdów. To jest m³oda dyscyplina, ca³y czas siê rozwija, kolejne bariery i rekordy s± bite i tak na prawdê nie wiadomo jak powinien wygl±daæ idea³ konia do rajdów. Ca³y czas ¶cieraj± siê ró¿ne wizje.

Co do wzrostu to preferuje siê konia w okolicach 160 cm w tej chwili.

Ja mam klacz 175 cm i je¼dzi³em na niej z arabami, to one umiera³y. Ja jecha³em delikatnym k³usikiem, a arab zapocony musia³ do¶æ szybko galopowaæ przy mnie. Gdyby dostarczyæ na rynek wysokiego konia, ale o ¿elaznych nogach i metabolizmie araba - to móg³by byæ hit rajdowy.
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2013, 20:37:03 »

Marta-"Wy³±czyæ ksiêgê ma³opolska od angloarabskiej i ju¿."

Nie jestem pewna czy taki pomys³ spodoba³by siê Izie90 ,bo przecie¿ wtedy jej konie rajdowe nie dostan± dotacji a przecie¿  jej chodzi o 2 w jednym.Konia rajdowego i konia  w ramach ochrony zasobów genetycznych.

Dlaczego nie mo¿na w Polsce d±¿yæ do poprawiania jako¶ci  koni w ramach dotacji a jest wrêcz przeciwnie,czy to g³upota pan z PZHK ,czy sabota¿  bo dzia³amy na w³asn± szkodê i wszyscy obecnie  malopolaki kojarz± z kabanoskami- nie wie tego nikt.We Francji dotacja dla AA  przeznaczana jest na wyró¿niaj±ce siê  konie sportowe.Czy to w skokach czy w WKKW.

W ka¿dym razie nie jest przyjemnie czytaæ, ze konie ma³opolskie-dotacyjne do rajdów  s± ok a te same konie do wkkw lub skoków tez DOTACYJNE ju¿ sa be,a ju¿ najmniej ok sa te z francuska krwi± .

Iza90-Zawsze s± ro¿ne koncepcje hodowlane i trzeba chocia¿ próbowaæ  szanowaæ te inne koncepcje a nie d±¿yæ do mase³ka,pieni±¿ków z mase³ka i jeszcze ¿eby przelecieæ innych sprzedaj±cych mase³ko .
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2013, 20:41:04 »

jasiek
Dyscyplina m³oda, patrz±c na ludzkich sportowców - maratoñczyka i sprintera du¿y rajdowiec jest raczej ma³o realny.
Z du¿ych koni zrezygnowano na zachodzie, bo okaza³o siê, ¿e nie nie wytrzymuj±. Pojedyncze jednostki ok, ale jednak wiêkszo¶æ du¿ych koni ma problemy wynikaj±ce ze swoich rozmiarów Smutny
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2013, 20:47:44 »

jasiek
Dyscyplina m³oda, patrz±c na ludzkich sportowców - maratoñczyka i sprintera du¿y rajdowiec jest raczej ma³o realny.
Z du¿ych koni zrezygnowano na zachodzie, bo okaza³o siê, ¿e nie nie wytrzymuj±. Pojedyncze jednostki ok, ale jednak wiêkszo¶æ du¿ych koni ma problemy wynikaj±ce ze swoich rozmiarów Smutny

Ale zobacz na genotyp ich du¿ych koni. To s± konie od p³uga oderwane folblutem kilkadziesi±t lat temu.

Co innego czysty folblut.

Dyscyplina nie jest wcale taka m³oda. Kiedy¶, w XIX wieku te¿ robiono takie rajdy. Generalnie idea by³a taka, ¿eby pokazaæ, ¿e istnieje taki dystans, na którym arab pokona folbluta. I w XIX wieku takiego dystansu nie znaleziono, a wiele arabów przyp³aci³o to ¿yciem. Dlaczego teraz folbluty nie startuj± w rajdach? Nie wiem. Mo¿e  folblut to ju¿ nie ten folblut? Mo¿e rajdy wspieraj± ludzie wiadomo sk±d i jest parcie na araba?
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: