brumby
UÂżytkownik
|
 |
« : Luty 14, 2013, 23:21:36 » |
|
Bo ty w koniu szukasz konia sportowego, w sensie skokowego, popytaj rajdowcĂłw jakie ich konie interesujÂą. To jest zupeÂłnie inny typ konia.
ZresztÂą niewaÂżne, taki pomysÂł rzuciÂłem, jakby moÂżna z tym koniem mÂłp. orientalnym wyprzedziĂŚ rynek europejski i zrobiĂŚ sukces komercyjny, nie zatracajÂąc cech unikalnych.
Ja widzê w naszym angloarabia bdb wkkwistê, niestety nasz sport w tej dyscyplinie jest ubogi i nie stworzy w miare zadowalaj¹cego rynku na te konie, chociaz na torze widywa³o siê ich sporo i doœÌ czêsto. Gdyby uda³o siê u nas stworzyÌ jak¹œ masow¹ dyscyplinê w rodzaju mniej wiêcej trekingu, tzn du¿o podró¿owania z jakims ma³ym przeszkakiwaniem co jakiœ czas, takim bez szaleùstw, to mo¿e by³aby to baza dla hodowli takich koni i jakieœ w miarê szerokie zaplecze dla wkkw. Gdyby w dodatku uda³o siê wróciÌ do próby dzielnoœci na torze, to tak hodowany koù by³by mo¿e interesuj¹cy i dla wkkwistów i rajdowców. Nie wydaje mi siê, ¿eby jeden i drugi kierunek by³y nie do pogodzenia. Mo¿e jezeli chodzi o ruch coœ by tu nie zagra³o, ale znowu w wkkw nie oczekuj¹ jakichœ tam Totilasów ale koni które bezb³êdnie wykonaj¹ program bez specjalnych fajerwerków. Rajdów wyczynowo nie jeŸdzi³em, natomiast turystycznie dosyc sporo i mia³em mozliwoœÌ obserwowania sporej liczby koni w tych przedsiêwziêciach. Najbardziej podoba³y mi siê tu takie niedu¿e angloaraby ze wyraŸnym udz. oo w linii meskiej i sporym udz. xx w linii ¿eùskiej. Jak by to by³o w wyczynowym sporcie nie wiem, ale nie myœlê ¿eby siê spisywa³y Ÿle. Jakie natomiast kombinacje preferuje siê w rajdach wyczynowych tego rzeczywiœcie nie wiem. O orientalach tez trochê myœla³em zdegustowany obrazem arabów na WTWK, zw³aszcza tych egipsko - izraelskich, ale doszed³em do wniosku ¿e to raczej mrzonka.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2013, 08:31:02 » |
|
W rajdach aktualnie najlepsze wyniki robi¹ konie po og. Tidjani. Wokó³ jego pochodzenia jest trochê kontrowersji ( http://daughterofthewind.org/not-an-arabian-horse-flipper/). Na ile jest on arabem, tego nie wie pewnie nikt? Mimo to gdy ludzie mówi¹, ¿e najlepsz¹ ras¹ koni do rajdów s¹ araby, to zawsze wywo³uje u mnie delikatny uœmiech  W rajdach liczy siê to, co biega szybko i d³ugo, b³yskawicznie schodzi z têtna i ma ¿elazne nogi. Dodatkowo przyda³oby siê te min. 160cm. Dzisiejsze œwiatowe rajdy to nie trekking, tylko raczej wyœcig. Myœlê, ¿e polskie angloaraby z linii wkkw mog¹ byÌ postaw¹ równie¿ dla hodowli rajdowej. I wg mnie mo¿na te dwa kierunki hodowli spokojnie pogodziÌ.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2013, 08:37:20 » |
|
Konie do wkkw mogÂą siĂŞ praktycznie nie ruszaĂŚ. PotrzebujÂą bdb galopu, dobrej gÂłowy - tak, Âżeby byÂły gotowe do duÂżego wyczynu, ale bez "palÂących stykĂłw". SkakaĂŚ teÂż nie muszÂą nie wiadomo jak pod niebo. Konie stricte do wkkw hodujÂą w tej chwili chyba tylko Irlandczycy, zresztÂą z wielkim powodzeniem. U nas niestety wkkw jest maÂło popularne, nagrĂłd prawie nie ma, a koszty sÂą wiĂŞksze niÂż w skokach. WkkwiÂści nie sÂą w stanie wyÂłoÂżyĂŚ duÂżo na konie, moÂże sprawdziÂłoby siĂŞ "robienie" koni pod kÂątem sprzedaÂży juÂż wytrenowanych osobnikĂłw. Ale to znowu koszty, bo wytrenowanie konia do * to bardzo duÂża, ryzykowna inwestycja...
Wracaj¹c do hodowli zagranicznych - oni te¿ maj¹ ró¿ne typy koni. W holsztynie jest np. grupka hodowców uje¿d¿eniowych - hodowanych w zasadzie na ca³kowicie holsztyùskim materiale (przyk³adem takiego konia jest Czempion z ZT 2012, Lunatic). Typ, typem, ale kon holsztyùski ma skakaÌ i przyzwoicie siê ruszaÌ + byÌ poprawny eksterierowo.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2013, 15:23:09 » |
|
Nie s¹ to œwiaty do pogodzenia, bo od konia WKKW wymaga siê dziœ efektownego ruchu. Od konia rajdowego wrêcz przeciwnie- efektywnego, p³askiego wykroku, który jest bardziej wydajny i mniej nara¿a na kontuzjê. Od pewnego poziomu nie da siê tego po³¹czyÌ. Ale rajdy to przysz³oœÌ sportu konnego na ca³ym œwiecie. Dlatego mo¿na by ten rynek wyprzedziÌ i zacz¹Ì robiÌ coœ, na co bêdzie du¿y popyt za 10-20 lat.
|
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2013, 16:34:02 » |
|
To prawda, ale Ty mĂłwisz o ostatnich 10 latach, a ja mĂłwiĂŞ o przyszÂłoÂści tych dyscyplin. Tak jak koĂą ujeÂżdÂżeniowy musi coraz bardziej pajacowaĂŚ koĂączynami, tak od koni WKKW bĂŞdzie siĂŞ wymagaĂŚ coraz lepszego ruchu. A sam kros teÂż staje siĂŞ coraz bardziej techniczny, wymaganiami coraz bardziej przypominaĂŚ bĂŞdzie parkur, a nie klasyczny steeple.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2013, 17:04:19 » |
|
Taaaa to samo mĂłwiono 10 lat temu, jak zmieniano przepisy  JakoÂś na aukcjach wkkw'oskich nie widaĂŚ tych "pajacujÂących" koni. A nawet jeÂśli - w koniach ujeÂżdÂżneiowych to raptem 2-3 pokolenia odpowiedniej selekcji. Problem tylko w tym, Âże w kwpn, old czy hol zwiÂązek potrafi pokierowaĂŚ hodowlÂą, a u nas z tym Âśrednio 
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2013, 18:22:02 » |
|
Problem w tym, ¿e tam zwi¹zek jest dla hodowców, dla zawodników, dba o markê koni, ma cel. U nas zwi¹zek s³u¿y tylko rejestracji koni. Zgadzam siê z Jaœkiem, dzisiaj jeszcze mo¿emy wyprowadziÌ linie rajdowe, linie wkkw, ale z biegiem czasu te linie bêd¹ coraz bardziej od siebie odbiegaè. ChoÌby dlatego, ¿e rajdy siê rozwijaj¹ i nie wiadomo jak bêd¹ wygl¹daÌ za te 10-20 lat. Przede wszystkim trzeba dzia³aÌ, nikt "na s³owo" nie uwierzy, ¿e polski angloarab jest dobry czy to do rajdów, czy do wkkw. Najpierw trzeba to udowodniÌ, rywalizuj¹c za granic¹.
|
|
|
|
|
|
|
misiek11
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2013, 18:37:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2013, 19:41:32 » |
|
"Koù do rajdów nie ma mieÌ ³abêdziej szyi, horyzontalnej linii górnej i ruchu w k³usie na trzy dwudziestki. Koù do rajdów ma byÌ przede wszystkim koniem, którego budowa predysponuje do pracy pod siod³em, w galopie. Musi wiêc mieÌ prost¹, dobrze osadzon¹ szyjê, wydatny k³¹b, dobrze sk¹towan¹, d³ug¹ ³opatkê i dobrze sk¹towany, d³ugi zad. Do tego ma mieÌ proste, poprawne nogi i kopyta. Co wa¿ne, nie nale¿y zwracaÌ uwagi tylko na wady nóg przednich, trzeba siê przygl¹daÌ tak¿e sk¹towaniu nóg tylnych." Myœlê, ¿e te cechy du¿o ³atwiej znaleŸÌ u polskiego angloaraba ni¿ araba  Po 1) konie xo by³y selekcjonowane na u¿ytkowoœÌ mniej lub bardziej (tory, wkkw, zak³ady treningowe, jazda do lasu), natomiast araby przez wiele lat by³y selekcjonowane pod k¹tem pokazów i teraz potrzeba trochê czasu, ¿eby zbudowaÌ w arabach to, co w xo ju¿ jest (choÌ niekiedy trzeba tego poszukaÌ). Po 2) wydolne, dobrze galopuj¹ce, z prawid³owym podwoziem konie wkkw, ale trochê zbyt "patrz¹ce" mog¹ byÌ doskona³ymi rajdowcami.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2013, 19:44:15 » |
|
JakiÂś czas temu siĂŞ dowiedziaÂłam, ze pewna spora stajnia rajdowa interesowaÂła siĂŞ naszym mÂłodzianem. Przestraszyli siĂŞ wzrostu (miaÂł 162,5 cm, teraz 165), wiĂŞc myÂślĂŞ jednak, Âże xo rajdowy musi oscylowaĂŚ w przedziale 158-162 raczej. Faktycznie araby czĂŞsto galopujÂą "jak kozy".
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2013, 20:33:15 » |
|
JakiÂś czas temu siĂŞ dowiedziaÂłam, ze pewna spora stajnia rajdowa interesowaÂła siĂŞ naszym mÂłodzianem. Przestraszyli siĂŞ wzrostu (miaÂł 162,5 cm, teraz 165), wiĂŞc myÂślĂŞ jednak, Âże xo rajdowy musi oscylowaĂŚ w przedziale 158-162 raczej. Faktycznie araby czĂŞsto galopujÂą "jak kozy".
Rozmawia³em z kilkoma rajdowcami i ka¿dy mia³ nieco inny obraz idealnego konia do rajdów. To jest m³oda dyscyplina, ca³y czas siê rozwija, kolejne bariery i rekordy s¹ bite i tak na prawdê nie wiadomo jak powinien wygl¹daÌ idea³ konia do rajdów. Ca³y czas œcieraj¹ siê ró¿ne wizje. Co do wzrostu to preferuje siê konia w okolicach 160 cm w tej chwili. Ja mam klacz 175 cm i jeŸdzi³em na niej z arabami, to one umiera³y. Ja jecha³em delikatnym k³usikiem, a arab zapocony musia³ doœÌ szybko galopowaÌ przy mnie. Gdyby dostarczyÌ na rynek wysokiego konia, ale o ¿elaznych nogach i metabolizmie araba - to móg³by byÌ hit rajdowy.
|
|
|
|
|
|
|
bask
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2013, 20:37:03 » |
|
Marta-"Wy³¹czyÌ ksiêgê ma³opolska od angloarabskiej i ju¿."
Nie jestem pewna czy taki pomysÂł spodobaÂłby siĂŞ Izie90 ,bo przecieÂż wtedy jej konie rajdowe nie dostanÂą dotacji a przecieÂż jej chodzi o 2 w jednym.Konia rajdowego i konia w ramach ochrony zasobĂłw genetycznych.
Dlaczego nie mo¿na w Polsce d¹¿yÌ do poprawiania jakoœci koni w ramach dotacji a jest wrêcz przeciwnie,czy to g³upota pan z PZHK ,czy sabota¿ bo dzia³amy na w³asn¹ szkodê i wszyscy obecnie malopolaki kojarz¹ z kabanoskami- nie wie tego nikt.We Francji dotacja dla AA przeznaczana jest na wyró¿niaj¹ce siê konie sportowe.Czy to w skokach czy w WKKW.
W kaÂżdym razie nie jest przyjemnie czytaĂŚ, ze konie maÂłopolskie-dotacyjne do rajdĂłw sÂą ok a te same konie do wkkw lub skokĂłw tez DOTACYJNE juÂż sa be,a juÂż najmniej ok sa te z francuska krwiÂą .
Iza90-Zawsze s¹ ro¿ne koncepcje hodowlane i trzeba chocia¿ próbowaÌ szanowaÌ te inne koncepcje a nie d¹¿yÌ do mase³ka,pieni¹¿ków z mase³ka i jeszcze ¿eby przelecieÌ innych sprzedaj¹cych mase³ko .
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2013, 20:41:04 » |
|
jasiek Dyscyplina m³oda, patrz¹c na ludzkich sportowców - maratoùczyka i sprintera du¿y rajdowiec jest raczej ma³o realny. Z du¿ych koni zrezygnowano na zachodzie, bo okaza³o siê, ¿e nie nie wytrzymuj¹. Pojedyncze jednostki ok, ale jednak wiêkszoœÌ du¿ych koni ma problemy wynikaj¹ce ze swoich rozmiarów 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2013, 20:47:44 » |
|
jasiek Dyscyplina m³oda, patrz¹c na ludzkich sportowców - maratoùczyka i sprintera du¿y rajdowiec jest raczej ma³o realny. Z du¿ych koni zrezygnowano na zachodzie, bo okaza³o siê, ¿e nie nie wytrzymuj¹. Pojedyncze jednostki ok, ale jednak wiêkszoœÌ du¿ych koni ma problemy wynikaj¹ce ze swoich rozmiarów  Ale zobacz na genotyp ich du¿ych koni. To s¹ konie od p³uga oderwane folblutem kilkadziesi¹t lat temu. Co innego czysty folblut. Dyscyplina nie jest wcale taka m³oda. Kiedyœ, w XIX wieku te¿ robiono takie rajdy. Generalnie idea by³a taka, ¿eby pokazaÌ, ¿e istnieje taki dystans, na którym arab pokona folbluta. I w XIX wieku takiego dystansu nie znaleziono, a wiele arabów przyp³aci³o to ¿yciem. Dlaczego teraz folbluty nie startuj¹ w rajdach? Nie wiem. Mo¿e folblut to ju¿ nie ten folblut? Mo¿e rajdy wspieraj¹ ludzie wiadomo sk¹d i jest parcie na araba?
|
|
|
|
|
|
|
|