FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 10, 2025, 11:03:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: O endurance i rajdowych koniach [wydzielony]  (Przeczytany 44719 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
brumby
UÂżytkownik

« : Luty 14, 2013, 23:21:36 »

Bo ty w koniu szukasz konia sportowego, w sensie skokowego, popytaj rajdowcĂłw jakie ich konie interesujÂą. To jest zupeÂłnie inny typ konia.

ZresztÂą niewaÂżne, taki pomysÂł rzuciÂłem, jakby moÂżna z tym koniem mÂłp. orientalnym wyprzedziĂŚ rynek europejski i zrobiĂŚ sukces komercyjny, nie zatracajÂąc cech unikalnych.

Ja widzê w naszym angloarabia bdb wkkwistê, niestety nasz sport w tej dyscyplinie jest ubogi i nie stworzy w miare zadowalaj¹cego rynku na te konie, chociaz na torze widywa³o siê ich sporo i doœÌ czêsto. Gdyby uda³o siê u nas stworzyÌ jak¹œ masow¹ dyscyplinê w rodzaju mniej wiêcej trekingu, tzn du¿o podró¿owania z jakims ma³ym przeszkakiwaniem co jakiœ czas, takim bez szaleùstw, to mo¿e by³aby to baza dla hodowli takich koni i jakieœ w miarê szerokie zaplecze dla wkkw. Gdyby w dodatku uda³o siê wróciÌ do próby dzielnoœci na torze, to tak hodowany koù by³by mo¿e interesuj¹cy i dla wkkwistów i rajdowców. Nie wydaje mi siê, ¿eby jeden i drugi kierunek by³y nie do pogodzenia. Mo¿e jezeli chodzi o ruch coœ by tu nie zagra³o, ale znowu w wkkw nie oczekuj¹ jakichœ tam Totilasów ale koni które bezb³êdnie wykonaj¹ program bez specjalnych fajerwerków.

Rajdów wyczynowo nie jeŸdzi³em, natomiast turystycznie dosyc sporo i mia³em mozliwoœÌ obserwowania sporej liczby koni w tych przedsiêwziêciach. Najbardziej podoba³y mi siê tu takie niedu¿e angloaraby ze wyraŸnym udz. oo w linii meskiej i sporym udz. xx w linii ¿eùskiej. Jak by to by³o w wyczynowym sporcie nie wiem, ale nie myœlê ¿eby siê spisywa³y Ÿle. Jakie natomiast kombinacje preferuje siê w rajdach wyczynowych tego rzeczywiœcie nie wiem.
O orientalach tez trochĂŞ myÂślaÂłem zdegustowany obrazem arabĂłw na WTWK, zwÂłaszcza tych egipsko - izraelskich, ale doszedÂłem do wniosku Âże to raczej mrzonka.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2013, 08:31:02 »

W rajdach aktualnie najlepsze wyniki robi¹ konie po og. Tidjani. Wokó³ jego pochodzenia jest trochê kontrowersji (http://daughterofthewind.org/not-an-arabian-horse-flipper/). Na ile jest on arabem, tego nie wie pewnie nikt? Mimo to gdy ludzie mówi¹, ¿e najlepsz¹ ras¹ koni do rajdów s¹ araby, to zawsze wywo³uje u mnie delikatny uœmiech
W rajdach liczy siĂŞ to, co biega szybko i dÂługo, bÂłyskawicznie schodzi z tĂŞtna i ma Âżelazne nogi. Dodatkowo przydaÂłoby siĂŞ te min. 160cm. Dzisiejsze Âświatowe rajdy to nie trekking, tylko raczej wyÂścig.
MyÂślĂŞ, Âże polskie angloaraby z linii wkkw mogÂą byĂŚ postawÂą rĂłwnieÂż dla hodowli rajdowej. I wg mnie moÂżna te dwa kierunki hodowli spokojnie pogodziĂŚ.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2013, 08:37:20 »

Konie do wkkw mogÂą siĂŞ praktycznie nie ruszaĂŚ. PotrzebujÂą bdb galopu, dobrej gÂłowy - tak, Âżeby byÂły gotowe do duÂżego wyczynu, ale bez "palÂących stykĂłw". SkakaĂŚ teÂż nie muszÂą nie wiadomo jak pod niebo. Konie stricte do wkkw hodujÂą w tej chwili chyba tylko Irlandczycy, zresztÂą z wielkim powodzeniem.
U nas niestety wkkw jest maÂło popularne, nagrĂłd prawie nie ma, a koszty sÂą wiĂŞksze niÂż w skokach. WkkwiÂści nie sÂą w stanie wyÂłoÂżyĂŚ duÂżo na konie, moÂże sprawdziÂłoby siĂŞ "robienie" koni pod kÂątem sprzedaÂży juÂż wytrenowanych osobnikĂłw. Ale to znowu koszty, bo wytrenowanie konia do * to bardzo duÂża, ryzykowna inwestycja...

Wracaj¹c do hodowli zagranicznych - oni te¿ maj¹ ró¿ne typy koni. W holsztynie jest np. grupka hodowców uje¿d¿eniowych - hodowanych w zasadzie na ca³kowicie holsztyùskim materiale (przyk³adem takiego konia jest Czempion z ZT 2012, Lunatic). Typ, typem, ale kon holsztyùski ma skakaÌ i przyzwoicie siê ruszaÌ + byÌ poprawny eksterierowo.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2013, 15:23:09 »

Nie s¹ to œwiaty do pogodzenia, bo od konia WKKW wymaga siê dziœ efektownego ruchu. Od konia rajdowego wrêcz przeciwnie- efektywnego, p³askiego wykroku, który jest bardziej wydajny i mniej nara¿a na kontuzjê. Od pewnego poziomu nie da siê tego po³¹czyÌ. Ale rajdy to przysz³oœÌ sportu konnego na ca³ym œwiecie. Dlatego mo¿na by ten rynek wyprzedziÌ i zacz¹Ì robiÌ coœ, na co bêdzie du¿y popyt za 10-20 lat.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2013, 15:39:15 »

jasiek
Bez przesady, w wkkw nie ocenia siê jakosci chodów tylko przepuszczalnoœÌ, rysunek, jezdnoœÌ.
Poni¿ej wklejam link z koniem Sam, dla mnie ruchem baaaardzo odbiega od koni uje¿d¿eniowych. Z tym ruchem u wkkwisty to jakiœ mit. Fakt s¹ konie bdb ruchowo, ale wci¹¿ dominuj¹ te które s¹ najlepsze w krosie
http://www.youtube.com/watch?v=-Myf6Tdb9As

A tu kolejny b. utytuÂłowany Abraxxas
http://www.youtube.com/watch?v=4zKTefGr3o8&playnext=1&list=PLEdXnPzvTsw1g3-044ygkbnjBwym7uI6D&feature=results_main

Jeszcze zwyciĂŞzca Badminton 2009, Flint Curtis - najlepszy czworobok FinaÂłu PÂŚ Strzegom 2009
http://www.youtube.com/watch?v=FV-iAL23Ua4
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2013, 16:34:02 »

To prawda, ale Ty mĂłwisz o ostatnich 10 latach, a ja mĂłwiĂŞ o przyszÂłoÂści tych dyscyplin. Tak jak koĂą ujeÂżdÂżeniowy musi coraz bardziej pajacowaĂŚ koĂączynami, tak od koni WKKW bĂŞdzie siĂŞ wymagaĂŚ coraz lepszego ruchu. A sam kros teÂż staje siĂŞ coraz bardziej techniczny, wymaganiami coraz bardziej przypominaĂŚ bĂŞdzie parkur, a nie klasyczny steeple.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2013, 17:04:19 »

Taaaa to samo mĂłwiono 10 lat temu, jak zmieniano przepisy
JakoÂś na aukcjach wkkw'oskich nie widaĂŚ tych "pajacujÂących" koni.
A nawet jeÂśli - w koniach ujeÂżdÂżneiowych to raptem 2-3 pokolenia odpowiedniej selekcji. Problem tylko w tym, Âże w kwpn, old czy hol zwiÂązek potrafi pokierowaĂŚ hodowlÂą, a u nas z tym Âśrednio Smutny
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2013, 18:22:02 »

Problem w tym, Âże tam zwiÂązek jest dla hodowcĂłw, dla zawodnikĂłw, dba o markĂŞ koni, ma cel. U nas zwiÂązek sÂłuÂży tylko rejestracji koni.
Zgadzam siê z Jaœkiem, dzisiaj jeszcze mo¿emy wyprowadziÌ linie rajdowe, linie wkkw, ale z biegiem czasu te linie bêd¹ coraz bardziej od siebie odbiegaè. ChoÌby dlatego, ¿e rajdy siê rozwijaj¹ i nie wiadomo jak bêd¹ wygl¹daÌ za te 10-20 lat.
Przede wszystkim trzeba dziaÂłaĂŚ, nikt "na sÂłowo" nie uwierzy, Âże polski angloarab jest dobry czy to do rajdĂłw, czy do wkkw. Najpierw trzeba to udowodniĂŚ, rywalizujÂąc za granicÂą.
misiek11
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2013, 18:37:12 »

a propos konia pod rajdy polecam:
http://www.endurance.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=565:hodowla-dugodystansowa&catid=43:ogolne&Itemid=50
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2013, 19:41:32 »

"Koù do rajdów nie ma mieÌ ³abêdziej szyi, horyzontalnej linii górnej i ruchu w k³usie na trzy dwudziestki. Koù do rajdów ma byÌ przede wszystkim koniem, którego budowa predysponuje do pracy pod siod³em, w galopie. Musi wiêc mieÌ prost¹, dobrze osadzon¹ szyjê, wydatny k³¹b, dobrze sk¹towan¹, d³ug¹ ³opatkê i dobrze sk¹towany, d³ugi zad. Do tego ma mieÌ proste, poprawne nogi i kopyta. Co wa¿ne, nie nale¿y zwracaÌ uwagi tylko na wady nóg przednich, trzeba siê przygl¹daÌ tak¿e sk¹towaniu nóg tylnych."
Myœlê, ¿e te cechy du¿o ³atwiej znaleŸÌ u polskiego angloaraba ni¿ araba
Po 1) konie xo by³y selekcjonowane na u¿ytkowoœÌ mniej lub bardziej (tory, wkkw, zak³ady treningowe, jazda do lasu), natomiast araby przez wiele lat by³y selekcjonowane pod k¹tem pokazów i teraz potrzeba trochê czasu, ¿eby zbudowaÌ w arabach to, co w xo ju¿ jest (choÌ niekiedy trzeba tego poszukaÌ). Po 2) wydolne, dobrze galopuj¹ce, z prawid³owym podwoziem konie wkkw, ale trochê zbyt "patrz¹ce" mog¹ byÌ doskona³ymi rajdowcami.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2013, 19:44:15 »

JakiÂś czas temu siĂŞ dowiedziaÂłam, ze pewna spora stajnia rajdowa interesowaÂła siĂŞ naszym mÂłodzianem. Przestraszyli siĂŞ wzrostu (miaÂł 162,5 cm, teraz 165), wiĂŞc myÂślĂŞ jednak, Âże xo rajdowy musi oscylowaĂŚ w przedziale 158-162 raczej.
Faktycznie araby czĂŞsto galopujÂą "jak kozy".
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2013, 20:33:15 »

JakiÂś czas temu siĂŞ dowiedziaÂłam, ze pewna spora stajnia rajdowa interesowaÂła siĂŞ naszym mÂłodzianem. Przestraszyli siĂŞ wzrostu (miaÂł 162,5 cm, teraz 165), wiĂŞc myÂślĂŞ jednak, Âże xo rajdowy musi oscylowaĂŚ w przedziale 158-162 raczej.
Faktycznie araby czĂŞsto galopujÂą "jak kozy".

Rozmawia³em z kilkoma rajdowcami i ka¿dy mia³ nieco inny obraz idealnego konia do rajdów. To jest m³oda dyscyplina, ca³y czas siê rozwija, kolejne bariery i rekordy s¹ bite i tak na prawdê nie wiadomo jak powinien wygl¹daÌ idea³ konia do rajdów. Ca³y czas œcieraj¹ siê ró¿ne wizje.

Co do wzrostu to preferuje siĂŞ konia w okolicach 160 cm w tej chwili.

Ja mam klacz 175 cm i jeŸdzi³em na niej z arabami, to one umiera³y. Ja jecha³em delikatnym k³usikiem, a arab zapocony musia³ doœÌ szybko galopowaÌ przy mnie. Gdyby dostarczyÌ na rynek wysokiego konia, ale o ¿elaznych nogach i metabolizmie araba - to móg³by byÌ hit rajdowy.
bask
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2013, 20:37:03 »

Marta-"Wy³¹czyÌ ksiêgê ma³opolska od angloarabskiej i ju¿."

Nie jestem pewna czy taki pomysÂł spodobaÂłby siĂŞ Izie90 ,bo przecieÂż wtedy jej konie rajdowe nie dostanÂą dotacji a przecieÂż  jej chodzi o 2 w jednym.Konia rajdowego i konia  w ramach ochrony zasobĂłw genetycznych.

Dlaczego nie moÂżna w Polsce d¹¿yĂŚ do poprawiania jakoÂści  koni w ramach dotacji a jest wrĂŞcz przeciwnie,czy to gÂłupota pan z PZHK ,czy sabotaÂż  bo dziaÂłamy na wÂłasnÂą szkodĂŞ i wszyscy obecnie  malopolaki kojarzÂą z kabanoskami- nie wie tego nikt.We Francji dotacja dla AA  przeznaczana jest na wyró¿niajÂące siĂŞ  konie sportowe.Czy to w skokach czy w WKKW.

W kaÂżdym razie nie jest przyjemnie czytaĂŚ, ze konie maÂłopolskie-dotacyjne do rajdĂłw  sÂą ok a te same konie do wkkw lub skokĂłw tez DOTACYJNE juÂż sa be,a juÂż najmniej ok sa te z francuska krwiÂą .

Iza90-Zawsze sÂą roÂżne koncepcje hodowlane i trzeba chociaÂż prĂłbowaĂŚ  szanowaĂŚ te inne koncepcje a nie d¹¿yĂŚ do maseÂłka,pieni¹¿kĂłw z maseÂłka i jeszcze Âżeby przelecieĂŚ innych sprzedajÂących maseÂłko .
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2013, 20:41:04 »

jasiek
Dyscyplina mÂłoda, patrzÂąc na ludzkich sportowcĂłw - maratoĂączyka i sprintera duÂży rajdowiec jest raczej maÂło realny.
Z du¿ych koni zrezygnowano na zachodzie, bo okaza³o siê, ¿e nie nie wytrzymuj¹. Pojedyncze jednostki ok, ale jednak wiêkszoœÌ du¿ych koni ma problemy wynikaj¹ce ze swoich rozmiarów Smutny
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2013, 20:47:44 »

jasiek
Dyscyplina mÂłoda, patrzÂąc na ludzkich sportowcĂłw - maratoĂączyka i sprintera duÂży rajdowiec jest raczej maÂło realny.
Z du¿ych koni zrezygnowano na zachodzie, bo okaza³o siê, ¿e nie nie wytrzymuj¹. Pojedyncze jednostki ok, ale jednak wiêkszoœÌ du¿ych koni ma problemy wynikaj¹ce ze swoich rozmiarów Smutny

Ale zobacz na genotyp ich duÂżych koni. To sÂą konie od pÂługa oderwane folblutem kilkadziesiÂąt lat temu.

Co innego czysty folblut.

Dyscyplina nie jest wcale taka mÂłoda. KiedyÂś, w XIX wieku teÂż robiono takie rajdy. Generalnie idea byÂła taka, Âżeby pokazaĂŚ, Âże istnieje taki dystans, na ktĂłrym arab pokona folbluta. I w XIX wieku takiego dystansu nie znaleziono, a wiele arabĂłw przypÂłaciÂło to Âżyciem. Dlaczego teraz folbluty nie startujÂą w rajdach? Nie wiem. MoÂże  folblut to juÂż nie ten folblut? MoÂże rajdy wspierajÂą ludzie wiadomo skÂąd i jest parcie na araba?
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: