FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 08:47:37 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O endurance i rajdowych koniach [wydzielony]  (Przeczytany 42854 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #15 : Luty 15, 2013, 20:50:51 »

No tak, ale du¿y folblut z folblucim spodem to proszenie siê o k³opoty.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #16 : Luty 15, 2013, 20:56:28 »

No w³a¶nie, czyli to ju¿ nie ten folblut. Rozmawia³em z hodowcami starej daty i mówili, ¿e kiedy¶, przed wojn±, mo¿na by³o bez obawy kryæ folblutem i on poprawia³ i pokrój i zdrowie.

Tym bardziej uwa¿am, ¿e jest to szansa dla naszego xo.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #17 : Luty 15, 2013, 22:01:47 »

bask, nie mam zamiaru wchodziæ w dyskusjê na temat hodowli koni skokowych, bo jest mi zupe³nie obca. I nie da siê jej pogodziæ z hodowl± koni rajdowych. Ka¿dy ma prawo do w³asnej koncepcji i w³asnego zdania. A historia poka¿e kto mia³ racjê.

Pewnie jakby dobrze poszukaæ to znalaz³oby siê dobrego folbluta do rajdów, spora czê¶æ urugwajskich koni to konie z du¿ym udzia³em folbluta. W Estonii z powodzeniem biega taki folblucik: http://sporthorse-data.com/d?showpic=10668833&time=1312705268 Aktualny Mistrz Estonii na dystansie 89km (tempo 21,6 km/h).
My¶lê, ¿e hodowla koni xx do endurance nie op³aca³a siê w momencie, kiedy nie by³o dyscypliny Skupiono siê na hodowli koni na tory, a teraz chyba ju¿ za daleko odbieg³o to w kierunku koni na krótkie dystanse (nogi). Nie wiem, czy jest jaki¶ problem metaboliczny, który utrudni³by folblutowi rywalizacjê na d³ugich dystansach?
Parcie na araba jest chyba coraz mniejsze, ka¿dy szuka przede wszystkim koni, które dadz± przewagê nad innymi.

ar...?, wydaje mi siê, ¿e zasadnicza ró¿nica miêdzy koniem rajdowym a cz³owiekiem-maratoñczykiem jest w tym, ¿e koñ niesie jeszcze plecak, na dystansie 160km min. 75kg. Im wiêkszy plecak, tym koñ musi byæ wiêkszy, silniejszy nie trac±c szybko¶ci i wydolno¶ci.
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #18 : Luty 15, 2013, 23:58:41 »

Wykorzystujesz  linie koni ma³opolskich,te same linie, które kiedy¶ próbowano wykorzystywaæ  do wkkw i skoków, wiec nie zaprzeczaj, pisz±c, ze nie maja nic z sob± wspólnego konie skokowe i konie  rajdowe.Nawet do rajdow jak widac Polacy nie potrzebuja araba wychowanego na kamieniach ,i malopolak sie nada.Poki dotacja jest...

"historia poka¿e kto ma racje."
 na twoim przyk³adzie juz teraz widaæ  jak na d³oni,ze konie  skokowo-wkkawowskie s± w odwrocie.Widzimy ze coraz czê¶ciej dochodz± do g³osu hodowcy koni dotacyjnych i to bêdzie siê nasilaæ.To wszystko z namaszczeniem PZHK .Autorzy programów wszak bêd± bronic swojego "dzie³a" do upad³ego ,az do czasu kiedy ostatnie malopolaki zostan± przerobione na lasagnes.

Kiedy marka ma³opolski koñ jest dla wszystkich ta sama,a kasa- ju¿ nie, jaka by tam nie by³a, to
po prostu wkrótce bêdzie trudno znale¼æ JELENIA chêtnego do hodowli koni ma³opolskich,na nierownych warunkach , bez dotacji.Dlatego podoba mi sie ten podzial o ktorym napisala Marta.Na malopolski i na angloarabski.

i wtedy jak Iza90 nikt nie bedzie mial zamiaru wchodziæ w dyskusje z hodowca koni angloarabskich i viceversa

Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #19 : Luty 16, 2013, 08:12:05 »

bask, nie wiem sk±d czerpiesz takie wnioski na mój temat. Ale szanujê twoje prawo do w³asnego ¶wiata i w³asnych kredek.
Ciê¿ko jest w polskiej hodowli koni rajdowych wykorzystaæ linie rajdowe, bo ich po prostu nie ma. A to, ¿e u¿ywam w hodowli linii wkkw-owskich ¶wiadczy o tym, ¿e hodowla koni skokowych jest mi bliska?
A na temat przydatno¶ci polskiego angloaraba do rajdów mogê mówiæ tylko i wy³±cznie z w³asnego do¶wiadczenia i obserwacji. I broñ Bo¿e nikogo na hodowlê koni rajdowych nie namawiam, to d³uga i krêta ¶cie¿ka, nie wiadomo co czeka na koñcu.
Nie ma marki koñ ma³opolski. Nie widzê te¿ amatorów koni dotacyjnych i ludzi, którzy bêd± chcieli kontynuowaæ program na kolejne lata (mogê siê myliæ)
(dla informacji baska: bodaj¿e wszystkie moje konie spe³niaj± warunki wpisu do dzia³u angloarabskiego ksiêgi i staram siê, ¿eby ich potomstwo równie¿ spe³nia³o, wiêc naprawdê nie wiem o co ci chodzi)
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Luty 16, 2013, 09:39:23 »

bask
Ale rynek na dobre konie jest. I dotacje nie maj± na to a¿ takiego wp³ywu.
W dobrych koniach, zrobionych do jakiego¶ poziomu jest naprawdê b.du¿y ruch.

Ja akurat izê podziwiam - sprzeda³a ostatnio pakiet koni do krajów arabskich, ma ju¿ pierwsze sukcesy na koniach w³asnej hodowli. Wybra³a sobie tak± drogê i robi to za w³asne pieni±dze. Nawet je¿eli ma klacze dotacyjne (nie wiem czy ma), to co to jest 1500 z³ ? Nic. 3-4 msc utrzymania. Ach jaka¿ to przewaga konkurencyjna  Z politowaniem
ogurek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 74

« Odpowiedz #21 : Luty 16, 2013, 09:49:18 »

ar...?, wydaje mi siê, ¿e zasadnicza ró¿nica miêdzy koniem rajdowym a cz³owiekiem-maratoñczykiem jest w tym, ¿e koñ niesie jeszcze plecak, na dystansie 160km min. 75kg. Im wiêkszy plecak, tym koñ musi byæ wiêkszy, silniejszy nie trac±c szybko¶ci i wydolno¶ci.
ale koñ na dystansie 1600 czy 2200m te¿ niesie plecak i z tego wynika porównenie
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 16, 2013, 09:57:23 »

Poki dotacja jest...

Iza90 nie korzysta z todacji (?), nie wiem czy jest na forum kto¶ kto korzysta (?) wiêc sk±d i po co te z³o¶liwe uwagi??

Ja zacz±³em pisaæ o rajdach jako o czysto hipotetycznej dziedzinie, w której móg³by siê sprawdziæ koñ z opisu w programie dotacyjnym. ¯eby nie hodowaæ na miêso. Ale to jest czysta fantazja, bo ¿aden decydent, nigdy nie podejmie rozs±dnej decyzji, je¶li ma g³upsz± alternatywê.
bask
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Luty 16, 2013, 09:57:57 »

Iza90-Rozumiem.Nie korzysta³a¶,nie korzystasz i nie bêdziesz korzysta³a w przysz³o¶ci z dotacji unijnych do klaczy.Twoje konie s± wpisane do ksiêgi koni ma³opolskich,dzia³ angloarabski,z wyliczonym procentem krwi.Nie jeste¶ wiec cz³owiekiem zainteresowanym uznawaniem ogierów dotacyjnych w twoim typie do rajdów,zreszta  zakupi³a¶ ¶wie¿o 2 konie czystej krwi arabskiej.

Szkoda,ze na twojej stronie www permanentnie wisz± wirusy inaczej mo¿na by podaæ linka i wszyscy przekonaliby ze wszystko co napisane powy¿ej -nie jest prawd±-oprócz tych 2 zakupionych arabów.Odchodzisz od malopolakow,ale poniewa¿ nadzieja umiera ostatnia, nadal masz nadzieje ze mog³aby¶ kontynuowaæ hodowle koni do rajdów opieraj±c sie na dotacji.

Jak widaæ niektórzy hodowcy potrafi± wykorzystaæ bardzo dobrze dotacje.Nie wstyd¼ siê tych dotacji ,i tylko  co do innych koncepcji hodowlanych  radze ci zamkn±æ buziê i nie os±dzaæ czy kto chowa do wkkw czy skoków i z czym kryje,bo te inne koncepcje hodowlane dotacji nie otrzymuj±.Na dodatek kupujesz teraz araby Szok

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Luty 16, 2013, 10:13:58 »

bask
Przepraszam, ale iza ca³y czas siê do Ciebie grzecznie odnosi, ale Ty dalej po niej jedziesz. Id¼ szukaæ rozróby gdzie¶ indziej mo¿e na forum ¦K...
ogurek
Dok³adnie o to mi chodzi³o. Wiadomo, ¿e prze³o¿yæ siê tego nie da. Kiedy¶ us³ysza³am jak kto¶ kpi³, ¿e cz³owiek przeskoczy 2,40 m, a koñ na parkurze przy 160 cm robi zrzutki, no cienias po prostu
jasiek
Pch³a teoretycznie gdyby by³a du¿a skaka³aby pewnie ze 300 m, jednak na ziemi takiego stworzenia nie ma. Rozmiar musi mieæ wiêc znaczenie.
bask
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Luty 16, 2013, 10:15:49 »

Poki dotacja jest...

Iza90 nie korzysta z todacji (?), nie wiem czy jest na forum kto¶ kto korzysta (?) wiêc sk±d i po co te z³o¶liwe uwagi??

Iza 90 korzysta ale siê tego wstydzi

Wiêkszo¶æ forumowiczów to korzystaj±cy z dotacji.Nied³ugo forum bêdzie tylko o i a propos.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Luty 16, 2013, 10:17:19 »

Przepraszam, ale maj± do tego prawo i tak samo Ty te¿ je masz....
bask
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Luty 16, 2013, 10:19:21 »

bask
Przepraszam, ale iza ca³y czas siê do Ciebie grzecznie odnosi, ale Ty dalej po niej jedziesz. Id¼ szukaæ rozróby gdzie¶ indziej mo¿e na forum ¦K...
ogurek
Dok³adnie o to mi chodzi³o. Wiadomo, ¿e prze³o¿yæ siê tego nie da. Kiedy¶ us³ysza³am jak kto¶ kpi³, ¿e cz³owiek przeskoczy 2,40 m, a koñ na parkurze przy 160 cm robi zrzutki, no cienias po prostu
jasiek
Pch³a teoretycznie gdyby by³a du¿a skaka³aby pewnie ze 300 m, jednak na ziemi takiego stworzenia nie ma. Rozmiar musi mieæ wiêc znaczenie.

Sama zmiataj stad szybko jak nie potrafisz czytac ze zrozumieniem
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Luty 16, 2013, 10:21:19 »

Rozmiar musi mieæ wiêc znaczenie.

Nie bêdê siê k³óci³ z kobiet± 
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Luty 16, 2013, 10:31:26 »

Rozmiar musi mieæ wiêc znaczenie.