Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 16, 2013, 10:32:09 » |
|
bask, czy ja napisa³am, ¿e nie korzystam/nie korzysta³am z dotacji? Dziêki dotacjom zaczê³a siê moja przygoda z t¹ ras¹, naprawdê uwa¿am, ¿e program ochronny w pierwszej wersji dawa³ sporo mo¿liwoœci (mo¿e dlatego zosta³ zmieniony?). Aktualnie mam 3 klacze w ostatnim roku programu. Tak, odchodzê od ma³opolaków, bo s³ysz¹c "ma³opolski" widzê konie bez przysz³oœci. Zajmujê siê koùmi angloarabskimi, bo to jest znana marka na œwiecie. Mimo wszystko w Polsce wiele ludzi nie widzi ró¿nicy miêdzy angloarabem a ma³opolakiem, wiêc przez jakiœ jeszcze czas te pojêcia bêd¹ u¿ywane zamiennie. ¯eby nie k³amaÌ chyba bêdê musia³a zmieniÌ nag³ówek na tej mojej stronie. Bêdê kontynuowaÌ hodowlê koni w tym kierunku, w którym mi siê podoba. Takie, na których sama mog³abym startowaÌ i promowaÌ je w sporcie. Nie da siê pogodziÌ hodowli koni rajdowych i skokowych - chodzi mi o wspó³czesne wymagania stawiane koniom do tych dyscyplin. Nie wczoraj, a dziœ i jutro. Nie mam nic do hodowli skokowej, to ¿e widzê polskiego xo w innej dyscyplinie to mój pogl¹d i nikt nie musi go podzielaÌ. Nie rozgraniczam koni na dotacyjne i niedotacyjne, bo nie widzê takiej granicy miêdzy jakoœci¹ koni. Albo ktoœ hoduje z sensem, albo rozmna¿a bez sensu, niezale¿nie czy dostaje dotacje czy nie. Przed dotacjami te¿ by³a masa oszo³omów i po dotacjach te¿ pewnie bêdzie. Uznawanie ogierów te¿ przecie¿ nie rozgranicza siê na typ dotacyjny i niedotacyjny. Zgadzam siê z ar...?, ludzie szukaj¹ dobrych koni. Czy ktoœ kupuj¹c konia (zw³aszcza zza granicy) pyta czy on przypadkiem nie jest dotacyjny? Bo jak tak, to nie kupuje, bo mu siê dotacje nie podobaj¹. A to jakie konie kupujê czy nie kupujê to chyba te¿ moja sprawa? Dodam, ¿e wiosn¹ 2012 kupi³am konia od ma³opolskiej matki (która nie mia³a szans na wpis do ksiêgi angloarabskiej).
ogurek, ale konie w krĂłtkich wyÂścigach niosÂą plecaki mniej-wiĂŞcej zbliÂżone do minimalnej wagi, a w rajdach moÂże jeÂździĂŚ kaÂżdy. Taki 100kg szejk nie pojedzie na arabku 150cm, a przecieÂż chce jeÂździĂŚ i wygrywaĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 16, 2013, 10:36:06 » |
|
Rozmiar musi mieĂŚ wiĂŞc znaczenie.
Nie bêdê siê k³óci³ z kobiet¹  Taaaa, domyœla³am siê, ¿e nie obejdzie siê bez takiej reakcji po tym zdaniu  Czyli da³em siê sprowokowaÌ 
ogurek, ale konie w krĂłtkich wyÂścigach niosÂą plecaki mniej-wiĂŞcej zbliÂżone do minimalnej wagi, a w rajdach moÂże jeÂździĂŚ kaÂżdy. Taki 100kg szejk nie pojedzie na arabku 150cm, a przecieÂż chce jeÂździĂŚ i wygrywaĂŚ.
W³aœnie o tym te¿ mia³em napisaÌ - rajdowcy to czêsto faceci, nie posiadaj¹cy warunków d¿okeja. Taki mê¿czyzna wa¿¹cy 90kg ma du¿o mniejsze szansê w porównaniu z amazonk¹ jad¹c¹ pod wag¹ 75kg. Du¿y koù mo¿e byÌ jego jedyn¹ szans¹.
|
|
|
|
|
|
|
bask
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 16, 2013, 12:32:44 » |
|
bask, czy ja napisa³am, ¿e nie korzystam/nie korzysta³am z dotacji? Dziêki dotacjom zaczê³a siê moja przygoda z t¹ ras¹, naprawdê uwa¿am, ¿e program ochronny w pierwszej wersji dawa³ sporo mo¿liwoœci (mo¿e dlatego zosta³ zmieniony?). Aktualnie mam 3 klacze w ostatnim roku programu. Tak, odchodzê od ma³opolaków, bo s³ysz¹c "ma³opolski" widzê konie bez przysz³oœci. Zajmujê siê koùmi angloarabskimi, bo to jest znana marka na œwiecie. Mimo wszystko w Polsce wiele ludzi nie widzi ró¿nicy miêdzy angloarabem a ma³opolakiem, wiêc przez jakiœ jeszcze czas te pojêcia bêd¹ u¿ywane zamiennie. ¯eby nie k³amaÌ chyba bêdê musia³a zmieniÌ nag³ówek na tej mojej stronie. Bêdê kontynuowaÌ hodowlê koni w tym kierunku, w którym mi siê podoba. Takie, na których sama mog³abym startowaÌ i promowaÌ je w sporcie. Nie da siê pogodziÌ hodowli koni rajdowych i skokowych - chodzi mi o wspó³czesne wymagania stawiane koniom do tych dyscyplin. Nie wczoraj, a dziœ i jutro. Nie mam nic do hodowli skokowej, to ¿e widzê polskiego xo w innej dyscyplinie to mój pogl¹d i nikt nie musi go podzielaÌ. Nie rozgraniczam koni na dotacyjne i niedotacyjne, bo nie widzê takiej granicy miêdzy jakoœci¹ koni. Albo ktoœ hoduje z sensem, albo rozmna¿a bez sensu, niezale¿nie czy dostaje dotacje czy nie. Przed dotacjami te¿ by³a masa oszo³omów i po dotacjach te¿ pewnie bêdzie. Uznawanie ogierów te¿ przecie¿ nie rozgranicza siê na typ dotacyjny i niedotacyjny. Zgadzam siê z ar...?, ludzie szukaj¹ dobrych koni. Czy ktoœ kupuj¹c konia (zw³aszcza zza granicy) pyta czy on przypadkiem nie jest dotacyjny? Bo jak tak, to nie kupuje, bo mu siê dotacje nie podobaj¹. A to jakie konie kupujê czy nie kupujê to chyba te¿ moja sprawa? Dodam, ¿e wiosn¹ 2012 kupi³am konia od ma³opolskiej matki (która nie mia³a szans na wpis do ksiêgi angloarabskiej).
Twoja sprawa to u ciebie w domu,tu jest publiczne forum.Jest taki frazes-moja wolnosc konczy sie kiedy zaczyna sie twoja
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 16, 2013, 15:39:54 » |
|
BiorÂąc dotacje czy hodujÂąc po swojemu nie ogranicza w niczym Twojej wolnoÂści. A ty siĂŞ do niej przyp...asz caÂły czas. Iza siĂŞ zgadza, Âże program jest bez sensu, wiĂŞc po co te osobiste wycieczki?
Ja na przyk³ad biorê dotacje obszarowe, uwa¿am ¿e to jest bez sensu, ale jak mo¿na wzi¹Ì to biorê, bo te pieni¹dze codziennie do paùstwa zanoszê w podatkach, to czemu mam ich w tej formie nie odebraÌ?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 16, 2013, 16:13:50 » |
|
Ja na przyk³ad biorê dotacje obszarowe, uwa¿am ¿e to jest bez sensu, ale jak mo¿na wzi¹Ì to biorê, bo te pieni¹dze codziennie do paùstwa zanoszê w podatkach, to czemu mam ich w tej formie nie odebraÌ?
No wÂłaÂśnie.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 16, 2013, 17:40:52 » |
|
Nie s¹ to œwiaty do pogodzenia, bo od konia WKKW wymaga siê dziœ efektownego ruchu. Od konia rajdowego wrêcz przeciwnie- efektywnego, p³askiego wykroku, który jest bardziej wydajny i mniej nara¿a na kontuzjê. Od pewnego poziomu nie da siê tego po³¹czyÌ. Ale rajdy to przysz³oœÌ sportu konnego na ca³ym œwiecie. Dlatego mo¿na by ten rynek wyprzedziÌ i zacz¹Ì robiÌ coœ, na co bêdzie du¿y popyt za 10-20 lat.
To prawda, ale Ty mĂłwisz o ostatnich 10 latach, a ja mĂłwiĂŞ o przyszÂłoÂści tych dyscyplin. Tak jak koĂą ujeÂżdÂżeniowy musi coraz bardziej pajacowaĂŚ koĂączynami, tak od koni WKKW bĂŞdzie siĂŞ wymagaĂŚ coraz lepszego ruchu. A sam kros teÂż staje siĂŞ coraz bardziej techniczny, wymaganiami coraz bardziej przypominaĂŚ bĂŞdzie parkur, a nie klasyczny steeple.
WKKW to nie s¹ trzy oderwane dyscypliny oceniane oddzielnie i podliczane razem tylko sprawdzian konia wierzchowego pod k¹tem jego jezdnoœci na doœÌ wysokim pu³apie (uje¿d¿enie), wydolnoœci w warunkach terenowych (cross); jest to próba najwa¿niejsza, oraz zdrowia pod k¹tem szybkoœci regeneracji i œwie¿oœci po ciê¿kiej próbie (skoki). Tak by³o i d³ugo tak jeszcze bêdzie. Cross nigdy nie przypomina³ steeple'u bo to s¹ dwie zupe³nie odmienne dyscypliny. Steeple (próba B) by³ niegdyœ z drogami i scie¿kami(próba A i C) i crossem (próba D) elementem próby terenowej ale ju¿ nie jest, zupe³nie inaczej siê te¿ jedzie steeple (bo to wyœcig) a inaczej cross. Dzisiaj próba terenowa to tylko cross i dlatego jedno niezupe³nie poprawnie uto¿samia sie z drugim. Cross te¿ nigdy, nawet jeœliby by³ nie wiem jak techniczny, nie bêdzie podobny do parkuru, wystarczy przejechaÌ raz w ¿yciu i jedno i drugie, to siê zobaczy ró¿nicê. W jednym po³amaÌ siê jest stosunkowo ³atwo, w drugim znacznie trudniej. W stawianiu crossu s¹ mniej wiêcej dwie szko³y - niemiecka i angielska, w skrócie to jedna wymaga wiêcej techniki, druga wiêcej tempa, ale to siê powoli poœrodkuje a mo¿e ju¿ siê wypoœrodkowa³o. W crossie zaczynaj¹ siê wprawdzie liczyÌ konie precyzyjnie pokonuj¹ce kombinacje o sporych wymaganiach technicznych ale to bynajmniej nie parkur. I tak jak pisa³a ar...? uje¿d¿enie w wkkw to sprawdzian przepuszczalnoœci a nie talentu dresa¿owego. Jeœli wiêc koù do wkkw w czymœ ma byÌ podobny do dresa¿owego, to du¿o bardziej w pojêtnoœci na ten element szkolenia i rodzaj pracy, ni¿ w sensie predyspozycji ruchowych, które na pewno wa¿ne s¹, ale nie najwa¿niejsze. W wkkw mozna wygrac dresa¿ na koniu zupe³nie przecietnie siê ruszaj¹cym. Nie rozumiem te¿ zupe³nie okreœlenia "efektywny, p³aski wykrok". To jest jakis archaizm. EfektywnoœÌ w sensie obszernoœci ruchu wynika z mo¿liwosci podstawienia tylnych koùczyn pod k³odê, zaanga¿owania zadu, przeniesienia k³ody do przodu i elastycznego przejêcia tego przez przód konia. To nie jest tylko kwestia tego jak koù macha nogami. W sensie mechanicznym i porównaniu do cz³owieka to jest tak trochê, jakby wyci¹gn¹Ì rêkê w jednym przypadku, a pochyliÌ siê do przodu i wyci¹gn¹Ì rêkê w drugim. ElastycznoœÌ, wygl¹da na to, ¿e jest czymœ co "rz¹dzi" wspó³czesnym sposobem patrzenia na konia i ka¿dy koù wierzchowy dla mnie powinien byÌ przede wszystkim elastyczny, bo z tego prawie wszystko wynika. Konie machaj¹ce sztywnymi nogami nie s¹ obszerne w ruchu, ¿eby obszernoœÌ uzyskÌ koù musi zginaÌ koùczyny, czego oczywiœcie nie nale¿y myliÌ np. z tzw. "pasa¿owaniem" w swobodnym k³usie. To rzeczywiœcie zabiera obszernoœÌ bo wynika z braku mo¿liwoœci przeniesienia ruchu od zadu w przód, ale tego nie toleruje siê nawet u koni uje¿d¿eniowych, natomiast nie wiem czemu bardzo lubi w Bia³ce, zw³aszcza u koni janowskich . Kochaj¹ to natomiast arabiarze i mo¿e w³aœnie dlatego. Konie poruszaj¹ce sie p³asko i sztywno z regu³y kiepsko amortyzuj¹ ruch, tote¿ nie wiem dlaczego mia³yby byÌ mniej podatne na kontuzje. Jeœli chodzi o konia pod du¿¹ wagê, to dla mnie wa¿niejsze jest to jaki ten koù ma grzbiet i jak pracuje zadem, ni¿ jego wzrost. Widzia³em zbyt du¿o sporych koni zniszczonych wg zasady "ten jest du¿y, to go damy pod tego wielkiego ch³opa" i chyba siê nie dam przekonaÌ. 90 kg szejk dla mnie powinien zapisaÌ siê najpierw na aerobik a dopiero potem sport uprawiaÌ, dla mnie tu siê k³ania TOZ a nie wyczyn i lepiej koni pod tym k¹tem nie hodowaÌ, bo mo¿e to byÌ kiedyœ zakazane (je¿d¿enie z tak¹ wag¹). Co do dotacji w aspekcie koni rajdowych to dla mnie dotacje (w naszym wydaniu) to g³upota a hodowania koni tylko pod k¹tem "¿eby dostac dotacjê" nie bêdê nazywa³, zreszt¹ to jest chów a nie hodowla. Jeœli jednak ktoœ konie w jakimœ innym celu hoduje, to nie wzi¹Ì na nie dotacji, jesli po drodze mo¿na, te¿ m¹dre nie jest.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 16, 2013, 19:15:52 » |
|
Konie, które o du¿ej elastycznoœci s¹ nara¿one na innego rodzaju kontuzje ni¿ konie sztywniejsze. Konie w treningu rajdowym trac¹ elastycznoœÌ, ni¿ej pracuj¹ nogami, mniej je zginaj¹, optymalizuj¹ ruch.
Có¿, je¿eli szejk jest wysoki (a tacy siê zdarzaj¹) to g³upio wygl¹da³by na arabie 150cm, nie mówi¹c ju¿ o tym, ¿e koù mocno odczuwa³by ka¿de wahania równowagi takiego jeŸdŸca. 90kg przy wzroœcie powy¿ej 185cm to nie jest jakoœ specjalnie du¿o. Prawda jest taka, ¿e i koù ponad kaliber (dla rajdów, powiedzmy wy¿ej ni¿ 165cm), jak i poni¿ej (do 150cm), musi wykazaÌ siê wyj¹tkowymi uzdolnieniami, ¿eby znalaz³ uznanie, a najchêtniej wybierane s¹ te konie w œrednim kalibrze (155-163cm).
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 16, 2013, 20:03:27 » |
|
Konie, które o du¿ej elastycznoœci s¹ nara¿one na innego rodzaju kontuzje ni¿ konie sztywniejsze. Konie w treningu rajdowym trac¹ elastycznoœÌ, ni¿ej pracuj¹ nogami, mniej je zginaj¹, optymalizuj¹ ruch.
Nie wiem, na jakie kontuzje mo¿e byÌ narazony koù z powodu swojej na swojej elastycznoœci. Wystarczy chwilê pobiegaÌ normalnie i chwilê na sztywnych nogach, ¿eby poczuÌ róznicê. Optymalizacja ruchu to zwiêkszenie jego obszernoœci. Wystarczy popatrzeÌ jak biegaj¹ folbluty, wygrywaj¹ te które maj¹ obszerniejsze foulee a nie te, które szybciej przebieraj¹ nogami. Popatrz jak zginaj¹ przód w ³okciu te pierwsze a jak te drugie. Nie da siê zwiêkszyÌ obszernoœci bez zginania koùczyn. Œwiat to dawno odkry³ i nie ma sensu z tym polemizowaÌ. Koù nie zginaj¹c nogi musi w ruchu podnieœÌ cia³o znacznie wy¿ej , ni¿ ten, który j¹ zgina. Jest to niepotrzebny wydatek energii i czêsto nawet dyskomfort dla jeŸdŸca. Nie ma to nic wspólnego z wysokoœci¹ lotu kopyta nad ziemi¹, koù dobrze zginaj¹cy nogi nie musi wcale wiele wiêcej podnosiÌ kopyta od konia ruszaj¹cego sie sztywno, natomiast nie musi tak wysoko dŸwigaÌ w górê k³ody. Automatycznie przek³ada siê to na d³ugoœÌ wykroku. Có¿, je¿eli szejk jest wysoki (a tacy siê zdarzaj¹) to g³upio wygl¹da³by na arabie 150cm, nie mówi¹c ju¿ o tym, ¿e koù mocno odczuwa³by ka¿de wahania równowagi takiego jeŸdŸca. 90kg przy wzroœcie powy¿ej 185cm to nie jest jakoœ specjalnie du¿o. Prawda jest taka, ¿e i koù ponad kaliber (dla rajdów, powiedzmy wy¿ej ni¿ 165cm), jak i poni¿ej (do 150cm), musi wykazaÌ siê wyj¹tkowymi uzdolnieniami, ¿eby znalaz³ uznanie, a najchêtniej wybierane s¹ te konie w œrednim kalibrze (155-163cm).
JeÂśli szejk wygrywaÂłby na 150 cm koniu a kiepsko by mu szÂło na 165 to nie wiem co by wybraÂł. MoÂże to dla szejka kwestia bardziej estetyki niÂż wyczynu. WidziaÂłem na Ukrainie w gĂłrach 145 cm kurduple pod takimi tubylcami, to oni mieli kÂłopty z rĂłwnowagÂą a nie ich konie. SzÂły jak burza a to co siĂŞ na ich grzbietach dziaÂło sprawiaÂło na nich raczej niewielkie wraÂżenie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 16, 2013, 20:36:26 » |
|
Konie poruszajÂące sie pÂłasko i sztywno z reguÂły kiepsko amortyzujÂą ruch, toteÂż nie wiem dlaczego miaÂłyby byĂŚ mniej podatne na kontuzje.
A ja siê spotka³em z opiniami, ¿e w³asnie taki koù jest mniej podatny na kontuzje w rajdach, bo jego koùczyny mniej "pracuj¹". Có¿, je¿eli szejk jest wysoki (a tacy siê zdarzaj¹) to g³upio wygl¹da³by na arabie 150cm, nie mówi¹c ju¿ o tym, ¿e koù mocno odczuwa³by ka¿de wahania równowagi takiego jeŸdŸca. 90kg przy wzroœcie powy¿ej 185cm to nie jest jakoœ specjalnie du¿o.
Nie jestem co prawda szejkiem, ale mam 194 cm i przy aktualnej wadze 85 kg wyglÂądam bardziej jak bym z Âłagru wyszedÂł, a nie potrzebowaÂł aerobiku. BĂŞdziesz na mnie brumby TOZ wzywaÂł? 
|
|
|
|
|
|
|
bask
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 16, 2013, 20:42:07 » |
|
BiorÂąc dotacje czy hodujÂąc po swojemu nie ogranicza w niczym Twojej wolnoÂści. A ty siĂŞ do niej przyp...asz caÂły czas. Iza siĂŞ zgadza, Âże program jest bez sensu, wiĂŞc po co te osobiste wycieczki?
Jasiek,nie masz nic do roboty ,tylko czepiaÌ siê po prostacku? Jza pisze swoje,trochê m¹drze,trochê g³upio,jak wszyscy ale adwokata chyba nie potrzebuje? Jeœli chodzi o wolnoœÌ wypowiedzi i granice tej wolnoœci ,to ja tez mam takie same prawo jak Iza i czy siê to Tobie podoba czy tez nie,nic na to nie poradzisz Co do dotacji , to nie zamierzam siê odnosiÌ poniewa¿ dopiero co,w poprzednich postach napisa³am co s¹dzê na ten temat .
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 16, 2013, 21:06:08 » |
|
Jeœli chodzi o wolnoœÌ wypowiedzi i granice tej wolnoœci ,to ja tez mam takie same prawo jak Iza i czy siê to Tobie podoba czy tez nie,nic na to nie poradzisz
Ale to jest temat o dotacjach, a nie o Izie90. Chcesz sobie ul¿yÌ, to za³ó¿ temat pt. "Iza90, jej hodowla i dlaczego jest ZUA". Myœlê, ¿e jak poproszê moderatora, to skasuje te Twoje wycieczki i w tym sensie poradzê coœ na to.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 16, 2013, 21:08:26 » |
|
Jasiek,nie masz nic do roboty ,tylko czepiaĂŚ siĂŞ po prostacku?
... brumbyZgadzam siĂŞ w zupeÂłnoÂści. Dodam jeszcze, Âże skokowo koĂą wkkw teÂż nie musi byĂŚ ideaÂłem (technika), bardziej liczy siĂŞ respektowanie przeszkĂłd. Co jak co, ale pukajÂący wkkwista jest cokolwiek niebezpieczny.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 16, 2013, 21:19:00 » |
|
A ja siê spotka³em z opiniami, ¿e w³asnie taki koù jest mniej podatny na kontuzje w rajdach, bo jego koùczyny mniej "pracuj¹". Nie wiem co autor tej opinii mia³ na myœli. Kontuzje nie wynikaj¹ z tego, ¿e cos bardziej lub mniej pracuje tylko z tego, jak obci¹¿enia maja siê do struktury aparaturu ruchowego. S¹ spowodowane jego przeci¹¿eniem i brakiem amortyzacji. KolejnoœÌ amortyzacji ale te¿ i kontuzji (niezupe³nie to jest prawd¹ ale mniej wiêcej) to miêœnie, œciêgna, stawy. Im s³abiej dzia³aj¹ te pierwsze, tym bardziej obci¹¿one s¹ te ostatnie. Kontuzja to efekt postawienia konia przed problemem mechanicznym, któremu jego organizm nie by³ stanie sprostaÌ, bo by³ albo nienale¿ycie przygotowany, albo siê do tego nie nadaje. Trudno naprawdê mi sie do tego odnieœÌ, bo nie wiem co to znaczy "mniej" pracuj¹ i jakie kontuzje. Dla mnie nogi, które sie nie zginaj¹ w sensie obci¹¿eù (stawy, œciegna) pracuj¹ bardziej ni¿ te które siê zginaj¹. Z moich obserwacji, ale nie tylko moich, najczêstsz¹ przyczyn¹ wszelkich kontuzji jest niedostateczna praca miêœni, która wynika z tego, ¿e konie nie s¹ wytrenowane do stawianych im zadaù. Nie jestem co prawda szejkiem, ale mam 194 cm i przy aktualnej wadze 85 kg wygl¹dam bardziej jak bym z ³agru wyszed³, a nie potrzebowa³ aerobiku. Bêdziesz na mnie brumby TOZ wzywa³?  Nie. Waga a waga to dwie rózne sprawy. Gdybyœ mia³ 170 to mo¿e i tak. Sama du¿a waga nad któr¹ miêœnie s¹ w stanie zapanowaÌ koniowi krzywdy nie zrobi, bo taka siê z koniem "zabierze', natomiast bezw³adny balast w postaci t³uszczu i trzewi z zawartoœci¹ i s³abymi miêœniami nawet spor¹. Szkoda, ¿e nie jesteœ szejkiem 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #43 : Luty 16, 2013, 21:27:54 » |
|
Nie wiem co autor tej opinii miaÂł na myÂśli.
Autor mia³ na myœli, tak ja to rozumiem, ¿e u konia elastycznego jest wiêksza ruchomoœÌ stawów, przez co ka¿dy krok wi¹¿ê siê z wiêksz¹ jego prac¹, z wiêksz¹ prac¹ œciêgien i powierzchnia stawów (ale nie tylko, te¿ np. trzeszczki) nara¿ona jest na wiêksze œcieranie. Ale nie tylko o ruchomoœÌ tu chodzi, te¿ o d³u¿sz¹ pêcinê, d³u¿sze dŸwignie. Rajdowcy ostro suplementuj¹ konie wszelkimi wynalazkami na stawy, bo to jest ich du¿a zmora. To tak jak maratoùczycy, którym kolana siadaj¹. W tego typu kontuzjach wytrenowanie nic nie pomo¿e, wrêcz przeciwnie. Tu nie masz takich kontuzji jak u skoczka czy WKKW-isty, ¿e koù siê zerwie. Tutaj d³ugotrwa³a, czêsta praca prowadzi do stanów zapalnych powierzchni pracuj¹cych w aparacie ruchu. Tak ja to rozumiem jako zupe³ny laik. Tak jak napisa³a Iza90 - w treningu rajdowym koù sp³aszcza wykrok, bo go optymalizuje. Mo¿e gdyby koù przeczyta³ jak¹œ m¹dr¹ ksi¹¿kê czy artyku³ i by³ na bie¿¹co z teori¹ to by wiedzia³, ¿e Ÿle robi, ale ¿e nie czyta³, to w³aœnie w ten sposób to robi.
|
|
|
|
|
|
|
misiek11
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #44 : Luty 16, 2013, 21:30:08 » |
|
Rzucê takie prowokuj¹ce pytanko; czy nie uwa¿acie, ¿e mimo wielu oczywistych wad programu ochrony(na czele z absurdem dotowania ka¿dego kto trzyma i rozmna¿a konie) ów program daje szanse na zachowanie pewnej odrêbnoœci polskiego angloaraba pó³krwi...? (nie chodzi mi tu o tak¹ odrêbnoœÌ ¿e pozostanie w ogonku miêdzynarodowego sportu, tylko ¿e zachowa pewne cechy eksterieru, charakteru dziêki którym bêdzie go mo¿na odró¿niÌ od innych xo)
|
|
|
|
|
|
|
|