FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:42:40 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O endurance i rajdowych koniach [wydzielony]  (Przeczytany 42917 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #30 : Luty 16, 2013, 10:32:09 »

bask, czy ja napisa³am, ¿e nie korzystam/nie korzysta³am z dotacji? Dziêki dotacjom zaczê³a siê moja przygoda z t± ras±, naprawdê uwa¿am, ¿e program ochronny w pierwszej wersji dawa³ sporo mo¿liwo¶ci (mo¿e dlatego zosta³ zmieniony?). Aktualnie mam 3 klacze w ostatnim roku programu.
Tak, odchodzê od ma³opolaków, bo s³ysz±c "ma³opolski" widzê konie bez przysz³o¶ci. Zajmujê siê koñmi angloarabskimi, bo to jest znana marka na ¶wiecie. Mimo wszystko w Polsce wiele ludzi nie widzi ró¿nicy miêdzy angloarabem a ma³opolakiem, wiêc przez jaki¶ jeszcze czas te pojêcia bêd± u¿ywane zamiennie. ¯eby nie k³amaæ chyba bêdê musia³a zmieniæ nag³ówek na tej mojej stronie.
Bêdê kontynuowaæ hodowlê koni w tym kierunku, w którym mi siê podoba. Takie, na których sama mog³abym startowaæ i promowaæ je w sporcie.
Nie da siê pogodziæ hodowli koni rajdowych i skokowych - chodzi mi o wspó³czesne wymagania stawiane koniom do tych dyscyplin. Nie wczoraj, a dzi¶ i jutro. Nie mam nic do hodowli skokowej, to ¿e widzê polskiego xo w innej dyscyplinie to mój pogl±d i nikt nie musi go podzielaæ.
Nie rozgraniczam koni na dotacyjne i niedotacyjne, bo nie widzê takiej granicy miêdzy jako¶ci± koni. Albo kto¶ hoduje z sensem, albo rozmna¿a bez sensu, niezale¿nie czy dostaje dotacje czy nie. Przed dotacjami te¿ by³a masa oszo³omów i po dotacjach te¿ pewnie bêdzie. Uznawanie ogierów te¿ przecie¿ nie rozgranicza siê na typ dotacyjny i niedotacyjny.
Zgadzam siê z ar...?, ludzie szukaj± dobrych koni. Czy kto¶ kupuj±c konia (zw³aszcza zza granicy) pyta czy on przypadkiem nie jest dotacyjny? Bo jak tak, to nie kupuje, bo mu siê dotacje nie podobaj±.
A to jakie konie kupujê czy nie kupujê to chyba te¿ moja sprawa? Dodam, ¿e wiosn± 2012 kupi³am konia od ma³opolskiej matki (która nie mia³a szans na wpis do ksiêgi angloarabskiej).

ogurek, ale konie w krótkich wy¶cigach nios± plecaki mniej-wiêcej zbli¿one do minimalnej wagi, a w rajdach mo¿e je¼dziæ ka¿dy. Taki 100kg szejk nie pojedzie na arabku 150cm, a przecie¿ chce je¼dziæ i wygrywaæ.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #31 : Luty 16, 2013, 10:36:06 »

Rozmiar musi mieæ wiêc znaczenie.

Nie bêdê siê k³óci³ z kobiet± 
Taaaa, domy¶la³am siê, ¿e nie obejdzie siê bez takiej reakcji po tym zdaniu

Czyli da³em siê sprowokowaæ  Smutny

ogurek, ale konie w krótkich wy¶cigach nios± plecaki mniej-wiêcej zbli¿one do minimalnej wagi, a w rajdach mo¿e je¼dziæ ka¿dy. Taki 100kg szejk nie pojedzie na arabku 150cm, a przecie¿ chce je¼dziæ i wygrywaæ.

W³a¶nie o tym te¿ mia³em napisaæ - rajdowcy to czêsto faceci, nie posiadaj±cy warunków d¿okeja. Taki mê¿czyzna wa¿±cy 90kg ma du¿o mniejsze szansê w porównaniu z amazonk± jad±c± pod wag± 75kg. Du¿y koñ mo¿e byæ jego jedyn± szans±.
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #32 : Luty 16, 2013, 12:32:44 »

bask, czy ja napisa³am, ¿e nie korzystam/nie korzysta³am z dotacji? Dziêki dotacjom zaczê³a siê moja przygoda z t± ras±, naprawdê uwa¿am, ¿e program ochronny w pierwszej wersji dawa³ sporo mo¿liwo¶ci (mo¿e dlatego zosta³ zmieniony?). Aktualnie mam 3 klacze w ostatnim roku programu.
Tak, odchodzê od ma³opolaków, bo s³ysz±c "ma³opolski" widzê konie bez przysz³o¶ci. Zajmujê siê koñmi angloarabskimi, bo to jest znana marka na ¶wiecie. Mimo wszystko w Polsce wiele ludzi nie widzi ró¿nicy miêdzy angloarabem a ma³opolakiem, wiêc przez jaki¶ jeszcze czas te pojêcia bêd± u¿ywane zamiennie. ¯eby nie k³amaæ chyba bêdê musia³a zmieniæ nag³ówek na tej mojej stronie.
Bêdê kontynuowaæ hodowlê koni w tym kierunku, w którym mi siê podoba. Takie, na których sama mog³abym startowaæ i promowaæ je w sporcie.
Nie da siê pogodziæ hodowli koni rajdowych i skokowych - chodzi mi o wspó³czesne wymagania stawiane koniom do tych dyscyplin. Nie wczoraj, a dzi¶ i jutro. Nie mam nic do hodowli skokowej, to ¿e widzê polskiego xo w innej dyscyplinie to mój pogl±d i nikt nie musi go podzielaæ.
Nie rozgraniczam koni na dotacyjne i niedotacyjne, bo nie widzê takiej granicy miêdzy jako¶ci± koni. Albo kto¶ hoduje z sensem, albo rozmna¿a bez sensu, niezale¿nie czy dostaje dotacje czy nie. Przed dotacjami te¿ by³a masa oszo³omów i po dotacjach te¿ pewnie bêdzie. Uznawanie ogierów te¿ przecie¿ nie rozgranicza siê na typ dotacyjny i niedotacyjny.
Zgadzam siê z ar...?, ludzie szukaj± dobrych koni. Czy kto¶ kupuj±c konia (zw³aszcza zza granicy) pyta czy on przypadkiem nie jest dotacyjny? Bo jak tak, to nie kupuje, bo mu siê dotacje nie podobaj±.
A to jakie konie kupujê czy nie kupujê to chyba te¿ moja sprawa? Dodam, ¿e wiosn± 2012 kupi³am konia od ma³opolskiej matki (która nie mia³a szans na wpis do ksiêgi angloarabskiej).

Twoja sprawa to u ciebie w domu,tu jest publiczne forum.Jest taki frazes-moja wolnosc konczy sie kiedy zaczyna sie twoja

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #33 : Luty 16, 2013, 15:39:54 »

Bior±c dotacje czy hoduj±c po swojemu nie ogranicza w niczym Twojej wolno¶ci. A ty siê do niej przyp...asz ca³y czas. Iza siê zgadza, ¿e program jest bez sensu, wiêc po co te osobiste wycieczki?

Ja na przyk³ad biorê dotacje obszarowe, uwa¿am ¿e to jest bez sensu, ale jak mo¿na wzi±æ to biorê, bo te pieni±dze codziennie do pañstwa zanoszê w podatkach, to czemu mam ich w tej formie nie odebraæ?
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #34 : Luty 16, 2013, 16:13:50 »

Ja na przyk³ad biorê dotacje obszarowe, uwa¿am ¿e to jest bez sensu, ale jak mo¿na wzi±æ to biorê, bo te pieni±dze codziennie do pañstwa zanoszê w podatkach, to czemu mam ich w tej formie nie odebraæ?
No w³a¶nie.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #35 : Luty 16, 2013, 17:40:52 »

Nie s± to ¶wiaty do pogodzenia, bo od konia WKKW wymaga siê dzi¶ efektownego ruchu. Od konia rajdowego wrêcz przeciwnie- efektywnego, p³askiego wykroku, który jest bardziej wydajny i mniej nara¿a na kontuzjê. Od pewnego poziomu nie da siê tego po³±czyæ. Ale rajdy to przysz³o¶æ sportu konnego na ca³ym ¶wiecie. Dlatego mo¿na by ten rynek wyprzedziæ i zacz±æ robiæ co¶, na co bêdzie du¿y popyt za 10-20 lat.

To prawda, ale Ty mówisz o ostatnich 10 latach, a ja mówiê o przysz³o¶ci tych dyscyplin. Tak jak koñ uje¿d¿eniowy musi coraz bardziej pajacowaæ koñczynami, tak od koni WKKW bêdzie siê wymagaæ coraz lepszego ruchu. A sam kros te¿ staje siê coraz bardziej techniczny, wymaganiami coraz bardziej przypominaæ bêdzie parkur, a nie klasyczny steeple.

WKKW to nie s± trzy oderwane dyscypliny oceniane oddzielnie i podliczane razem tylko sprawdzian konia wierzchowego pod k±tem jego jezdno¶ci na do¶æ wysokim pu³apie (uje¿d¿enie), wydolno¶ci w warunkach terenowych (cross); jest to próba najwa¿niejsza,  oraz zdrowia pod k±tem szybko¶ci regeneracji i ¶wie¿o¶ci po ciê¿kiej próbie (skoki). Tak by³o i d³ugo tak jeszcze bêdzie. Cross nigdy nie przypomina³ steeple'u bo to s± dwie zupe³nie odmienne dyscypliny. Steeple (próba B) by³ niegdy¶ z drogami i scie¿kami(próba A i C)  i crossem (próba D) elementem próby terenowej ale ju¿ nie jest, zupe³nie inaczej siê te¿ jedzie steeple (bo to wy¶cig) a inaczej cross. Dzisiaj próba terenowa to tylko cross i dlatego jedno niezupe³nie poprawnie uto¿samia sie z drugim. Cross te¿ nigdy, nawet je¶liby by³ nie wiem jak techniczny, nie bêdzie podobny do parkuru, wystarczy przejechaæ raz w ¿yciu i jedno i drugie, to siê zobaczy ró¿nicê. W jednym po³amaæ siê jest stosunkowo ³atwo, w drugim znacznie trudniej. W stawianiu crossu s± mniej wiêcej  dwie szko³y - niemiecka i angielska,  w skrócie to jedna wymaga wiêcej techniki, druga wiêcej tempa, ale to siê powoli po¶rodkuje a mo¿e ju¿ siê wypo¶rodkowa³o. W crossie zaczynaj± siê wprawdzie liczyæ konie precyzyjnie pokonuj±ce  kombinacje o sporych wymaganiach technicznych ale to bynajmniej nie parkur. I tak jak pisa³a ar...? uje¿d¿enie w wkkw to sprawdzian przepuszczalno¶ci a nie talentu dresa¿owego. Je¶li wiêc koñ do wkkw w czym¶ ma byæ podobny do dresa¿owego, to du¿o bardziej w pojêtno¶ci na ten element szkolenia i rodzaj pracy, ni¿ w sensie predyspozycji ruchowych, które na pewno  wa¿ne s±, ale nie najwa¿niejsze. W wkkw mozna wygrac dresa¿ na koniu zupe³nie przecietnie siê ruszaj±cym.

Nie rozumiem te¿ zupe³nie okre¶lenia "efektywny, p³aski wykrok". To jest jakis archaizm. Efektywno¶æ w sensie obszerno¶ci ruchu wynika z mo¿liwosci podstawienia tylnych koñczyn pod k³odê, zaanga¿owania zadu, przeniesienia k³ody do przodu i elastycznego przejêcia tego przez przód konia. To nie jest tylko kwestia tego jak koñ macha nogami. W sensie mechanicznym i porównaniu do cz³owieka to jest tak trochê, jakby wyci±gn±æ rêkê w jednym przypadku, a pochyliæ siê do przodu i wyci±gn±æ rêkê w drugim. Elastyczno¶æ, wygl±da na to, ¿e jest czym¶ co "rz±dzi" wspó³czesnym sposobem patrzenia na konia i ka¿dy koñ wierzchowy dla mnie powinien byæ przede wszystkim elastyczny, bo z tego prawie wszystko wynika. Konie machaj±ce sztywnymi nogami nie s± obszerne w ruchu, ¿eby obszerno¶æ uzyskæ koñ musi zginaæ koñczyny, czego oczywi¶cie nie nale¿y myliæ  np. z tzw.  "pasa¿owaniem" w swobodnym k³usie. To rzeczywi¶cie zabiera obszerno¶æ bo wynika z braku mo¿liwo¶ci przeniesienia ruchu od zadu w przód, ale  tego nie toleruje siê nawet u koni uje¿d¿eniowych, natomiast nie wiem czemu bardzo lubi w Bia³ce, zw³aszcza u koni janowskich . Kochaj± to natomiast arabiarze i mo¿e w³a¶nie dlatego.

Konie poruszaj±ce sie p³asko i sztywno z regu³y kiepsko amortyzuj± ruch, tote¿ nie wiem dlaczego mia³yby byæ mniej podatne na kontuzje.

Je¶li chodzi o konia pod du¿± wagê, to dla mnie wa¿niejsze jest to jaki ten koñ ma grzbiet i jak pracuje zadem, ni¿ jego wzrost. Widzia³em zbyt du¿o sporych koni zniszczonych wg zasady  "ten jest du¿y, to go damy pod  tego wielkiego ch³opa" i chyba siê nie dam przekonaæ. 90 kg szejk dla mnie powinien zapisaæ siê najpierw na aerobik a dopiero potem sport uprawiaæ, dla mnie tu siê k³ania TOZ a nie wyczyn i lepiej koni pod tym k±tem nie hodowaæ, bo mo¿e to byæ kiedy¶ zakazane (je¿d¿enie z tak± wag±).  

Co do dotacji w aspekcie koni rajdowych to dla mnie dotacje (w naszym wydaniu) to g³upota a hodowania koni tylko pod k±tem "¿eby dostac dotacjê" nie bêdê nazywa³, zreszt± to jest chów a nie hodowla.  Je¶li jednak kto¶ konie w jakim¶ innym celu hoduje, to nie wzi±æ na nie dotacji, jesli po drodze mo¿na, te¿ m±dre nie jest.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #36 : Luty 16, 2013, 19:15:52 »

Konie, które o du¿ej elastyczno¶ci s± nara¿one na innego rodzaju kontuzje ni¿ konie sztywniejsze. Konie w treningu rajdowym trac± elastyczno¶æ, ni¿ej pracuj± nogami, mniej je zginaj±, optymalizuj± ruch.

Có¿, je¿eli szejk jest wysoki (a tacy siê zdarzaj±) to g³upio wygl±da³by na arabie 150cm, nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e koñ mocno odczuwa³by ka¿de wahania równowagi takiego je¼d¼ca. 90kg przy wzro¶cie powy¿ej 185cm to nie jest jako¶ specjalnie du¿o.
Prawda jest taka, ¿e i koñ ponad kaliber (dla rajdów, powiedzmy wy¿ej ni¿ 165cm), jak i poni¿ej (do 150cm), musi wykazaæ siê wyj±tkowymi uzdolnieniami, ¿eby znalaz³ uznanie, a najchêtniej wybierane s± te konie w ¶rednim kalibrze (155-163cm).
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #37 : Luty 16, 2013, 20:03:27 »

Konie, które o du¿ej elastyczno¶ci s± nara¿one na innego rodzaju kontuzje ni¿ konie sztywniejsze. Konie w treningu rajdowym trac± elastyczno¶æ, ni¿ej pracuj± nogami, mniej je zginaj±, optymalizuj± ruch.

Nie wiem, na jakie kontuzje mo¿e byæ narazony koñ z powodu swojej na swojej elastyczno¶ci. Wystarczy chwilê pobiegaæ normalnie i chwilê na sztywnych nogach,  ¿eby poczuæ róznicê.

Optymalizacja ruchu to zwiêkszenie jego obszerno¶ci.  Wystarczy popatrzeæ jak biegaj± folbluty, wygrywaj± te które maj± obszerniejsze foulee a nie te, które szybciej przebieraj± nogami. Popatrz jak zginaj± przód w ³okciu te pierwsze a jak te drugie. Nie da siê zwiêkszyæ obszerno¶ci bez zginania koñczyn. ¦wiat to dawno odkry³ i nie ma sensu z tym polemizowaæ.  Koñ nie zginaj±c nogi musi w ruchu podnie¶æ cia³o znacznie wy¿ej , ni¿ ten, który j± zgina. Jest to niepotrzebny wydatek energii i czêsto nawet dyskomfort dla je¼d¼ca. Nie ma to nic wspólnego z wysoko¶ci± lotu kopyta nad ziemi±, koñ dobrze zginaj±cy nogi nie musi wcale wiele wiêcej podnosiæ kopyta od konia ruszaj±cego sie sztywno,  natomiast nie musi tak wysoko d¼wigaæ w górê  k³ody. Automatycznie przek³ada siê to na d³ugo¶æ wykroku.

Có¿, je¿eli szejk jest wysoki (a tacy siê zdarzaj±) to g³upio wygl±da³by na arabie 150cm, nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e koñ mocno odczuwa³by ka¿de wahania równowagi takiego je¼d¼ca. 90kg przy wzro¶cie powy¿ej 185cm to nie jest jako¶ specjalnie du¿o.
Prawda jest taka, ¿e i koñ ponad kaliber (dla rajdów, powiedzmy wy¿ej ni¿ 165cm), jak i poni¿ej (do 150cm), musi wykazaæ siê wyj±tkowymi uzdolnieniami, ¿eby znalaz³ uznanie, a najchêtniej wybierane s± te konie w ¶rednim kalibrze (155-163cm).

Je¶li szejk wygrywa³by na 150 cm koniu a kiepsko by mu sz³o na 165 to nie wiem co by wybra³. Mo¿e to dla szejka kwestia bardziej estetyki ni¿ wyczynu. Widzia³em na Ukrainie w górach 145 cm kurduple pod takimi tubylcami, to oni mieli k³opty z równowag± a nie ich konie. Sz³y jak burza a to co siê na ich grzbietach dzia³o sprawia³o na nich raczej niewielkie wra¿enie.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #38 : Luty 16, 2013, 20:36:26 »

Konie poruszaj±ce sie p³asko i sztywno z regu³y kiepsko amortyzuj± ruch, tote¿ nie wiem dlaczego mia³yby byæ mniej podatne na kontuzje.

A ja siê spotka³em z opiniami, ¿e w³asnie taki koñ jest mniej podatny na kontuzje w rajdach, bo jego koñczyny mniej "pracuj±".

Nie jestem co prawda szejkiem, ale mam 194 cm i przy aktualnej wadze 85 kg wygl±dam bardziej jak bym z ³agru wyszed³, a nie potrzebowa³ aerobiku. Bêdziesz na mnie brumby TOZ wzywa³?
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #39 : Luty 16, 2013, 20:42:07 »

Bior±c dotacje czy hoduj±c po swojemu nie ogranicza w niczym Twojej wolno¶ci. A ty siê do niej przyp...asz ca³y czas. Iza siê zgadza, ¿e program jest bez sensu, wiêc po co te osobiste wycieczki?

Jasiek,nie masz nic do roboty ,tylko czepiaæ siê po prostacku?

Jza pisze swoje,trochê m±drze,trochê g³upio,jak wszyscy ale adwokata chyba nie potrzebuje?

Je¶li chodzi o wolno¶æ wypowiedzi i granice tej wolno¶ci ,to ja tez mam takie same prawo jak Iza i czy siê to Tobie podoba czy tez nie,nic na to nie poradzisz

Co do dotacji , to nie zamierzam siê odnosiæ poniewa¿ dopiero co,w poprzednich postach napisa³am co s±dzê  na ten temat .
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Luty 16, 2013, 21:06:08 »

Je¶li chodzi o wolno¶æ wypowiedzi i granice tej wolno¶ci ,to ja tez mam takie same prawo jak Iza i czy siê to Tobie podoba czy tez nie,nic na to nie poradzisz

Ale to jest temat o dotacjach, a nie o Izie90. Chcesz sobie ul¿yæ, to za³ó¿ temat pt. "Iza90, jej hodowla i dlaczego jest ZUA". My¶lê, ¿e jak poproszê moderatora, to skasuje te Twoje wycieczki i w tym sensie poradzê co¶ na to.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #41 : Luty 16, 2013, 21:08:26 »

Jasiek,nie masz nic do roboty ,tylko czepiaæ siê po prostacku?
...

brumby
Zgadzam siê w zupe³no¶ci. Dodam jeszcze, ¿e skokowo koñ wkkw te¿ nie musi byæ idea³em (technika), bardziej liczy siê respektowanie przeszkód. Co jak co, ale pukaj±cy wkkwista jest cokolwiek niebezpieczny.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #42 : Luty 16, 2013, 21:19:00 »

A ja siê spotka³em z opiniami, ¿e w³asnie taki koñ jest mniej podatny na kontuzje w rajdach, bo jego koñczyny mniej "pracuj±".

Nie wiem co autor tej opinii mia³ na my¶li. Kontuzje nie wynikaj± z tego, ¿e cos bardziej lub mniej pracuje tylko z tego, jak obci±¿enia maja siê  do struktury aparaturu ruchowego. S± spowodowane  jego przeci±¿eniem i brakiem amortyzacji. Kolejno¶æ amortyzacji ale te¿  i kontuzji (niezupe³nie to jest prawd± ale mniej wiêcej) to miê¶nie, ¶ciêgna, stawy. Im s³abiej dzia³aj± te pierwsze, tym bardziej obci±¿one s± te ostatnie. Kontuzja to efekt postawienia konia przed problemem mechanicznym, któremu jego organizm nie by³ stanie sprostaæ, bo by³ albo nienale¿ycie przygotowany, albo siê do tego nie nadaje. Trudno naprawdê mi sie do tego odnie¶æ, bo nie wiem co to znaczy "mniej" pracuj± i jakie kontuzje. Dla mnie nogi, które sie nie zginaj± w sensie obci±¿eñ (stawy, ¶ciegna)  pracuj± bardziej ni¿ te które siê zginaj±. Z moich obserwacji, ale nie tylko moich, najczêstsz± przyczyn± wszelkich kontuzji jest niedostateczna praca miê¶ni, która wynika z tego, ¿e konie nie s± wytrenowane do stawianych im zadañ.

Nie jestem co prawda szejkiem, ale mam 194 cm i przy aktualnej wadze 85 kg wygl±dam bardziej jak bym z ³agru wyszed³, a nie potrzebowa³ aerobiku. Bêdziesz na mnie brumby TOZ wzywa³?

Nie. Waga a waga to dwie rózne sprawy. Gdyby¶ mia³ 170 to mo¿e i tak. Sama du¿a waga nad któr± miê¶nie s± w stanie zapanowaæ koniowi krzywdy nie zrobi, bo taka siê z koniem "zabierze', natomiast bezw³adny balast w postaci t³uszczu i trzewi z zawarto¶ci±  i s³abymi miê¶niami nawet spor±. Szkoda, ¿e nie jeste¶ szejkiem  Smutny
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Luty 16, 2013, 21:27:54 »

Nie wiem co autor tej opinii mia³ na my¶li.

Autor mia³ na my¶li, tak ja to rozumiem, ¿e u konia elastycznego jest wiêksza ruchomo¶æ stawów, przez co ka¿dy krok wi±¿ê siê z wiêksz± jego prac±, z wiêksz± prac± ¶ciêgien i powierzchnia stawów (ale nie tylko, te¿ np. trzeszczki) nara¿ona jest na wiêksze ¶cieranie. Ale nie tylko o ruchomo¶æ tu chodzi, te¿ o d³u¿sz± pêcinê, d³u¿sze d¼wignie. Rajdowcy ostro suplementuj± konie wszelkimi wynalazkami na stawy, bo to jest ich du¿a zmora. To tak jak maratoñczycy, którym kolana siadaj±. W tego typu kontuzjach wytrenowanie nic nie pomo¿e, wrêcz przeciwnie. Tu nie masz takich kontuzji jak u skoczka czy WKKW-isty, ¿e koñ siê zerwie. Tutaj d³ugotrwa³a, czêsta praca prowadzi do stanów zapalnych powierzchni pracuj±cych w aparacie ruchu. Tak ja to rozumiem jako zupe³ny laik.

Tak jak napisa³a Iza90 - w treningu rajdowym koñ sp³aszcza wykrok, bo go optymalizuje. Mo¿e gdyby koñ przeczyta³ jak±¶ m±dr± ksi±¿kê czy artyku³ i by³ na bie¿±co z teori± to by wiedzia³, ¿e ¼le robi, ale ¿e nie czyta³, to w³a¶nie w ten sposób to robi.
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #44 : Luty 16, 2013, 21:30:08 »

Rzucê takie prowokuj±ce pytanko; czy nie uwa¿acie, ¿e mimo wielu oczywistych wad programu ochrony(na czele z absurdem dotowania ka¿dego kto trzyma i rozmna¿a konie) ów program daje szanse na zachowanie pewnej odrêbno¶ci polskiego angloaraba pó³krwi...? (nie chodzi mi tu o tak± odrêbno¶æ ¿e pozostanie w ogonku miêdzynarodowego sportu, tylko ¿e zachowa pewne cechy eksterieru, charakteru dziêki którym bêdzie go mo¿na odró¿niæ od innych xo)
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: