FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:34:29 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O endurance i rajdowych koniach [wydzielony]  (Przeczytany 42878 razy)
0 u¿ytkowników i 11 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #75 : Luty 21, 2013, 15:35:23 »

Wydaje mi siê jednak, ¿e ten punkt, wokó³ którego k³oda siê obraca znajduje siê za ¶rodkiem ciê¿ko¶ci i nieco ni¿ej. W efekcie ¶rodek ciê¿ko¶ci siê unosi, tym bardziej im bardziej okr±g³y i pod górkê jest galop. Albo inaczej to sformu³uje. Im bardziej optycznie okr±g³y i pod górkê jest galop, tym ten punkt, wokó³ którego k³oda siê obraca znajduje siê bardziej z ty³u i w dó³ w stosunku do ¶rodka ciê¿ko¶ci.
Mo¿e i tak, ale mnie sie tak nie wydaje, je¿eli ju¿ to ta odleg³o¶æ jest minimalna. Ka¿dy obrót jakiejkolwiek bry³y jest tym ³atwiejszy, im o¶ obrotu jest blizsza ¶rodkowi ciê¿ko¶æi. Nie s±dzê, ¿eby natura chcia³a tu wymyslaæ jakies wyj±tki.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #76 : Luty 21, 2013, 17:54:17 »

Wydaje mi siê jednak, ¿e ten punkt, wokó³ którego k³oda siê obraca znajduje siê za ¶rodkiem ciê¿ko¶ci i nieco ni¿ej. W efekcie ¶rodek ciê¿ko¶ci siê unosi, tym bardziej im bardziej okr±g³y i pod górkê jest galop. Albo inaczej to sformu³uje. Im bardziej optycznie okr±g³y i pod górkê jest galop, tym ten punkt, wokó³ którego k³oda siê obraca znajduje siê bardziej z ty³u i w dó³ w stosunku do ¶rodka ciê¿ko¶ci.
Mo¿e i tak, ale mnie sie tak nie wydaje, je¿eli ju¿ to ta odleg³o¶æ jest minimalna. Ka¿dy obrót jakiejkolwiek bry³y jest tym ³atwiejszy, im o¶ obrotu jest blizsza ¶rodkowi ciê¿ko¶æi. Nie s±dzê, ¿eby natura chcia³a tu wymyslaæ jakies wyj±tki.

Tak, tylko koñ sportowy to ju¿ nie jest czysta natura ja pewien miks kultury i natury. Je¶li spojrzymy na konia prymitywnego, jakoego¶ hucu³a albo araba, do tego na ³±cê, to jest dok³adnie tak jak piszesz. Ale pu¶æ sobie film z koniem w piruecie w galopie, ¿eby przyk³ad by³ jaskrawy. Ten punkt, o którym rozmawiamy wypada wtedy gdzie¶ w okolicach zadu, a nie ¶rodka ciê¿ko¶ci, a ca³a k³oda siê wyra¼nie unosi w ka¿dym kroku.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #77 : Luty 21, 2013, 18:11:23 »

Tak, tylko koñ sportowy to ju¿ nie jest czysta natura ja pewien miks kultury i natury. Je¶li spojrzymy na konia prymitywnego, jakoego¶ hucu³a albo araba, do tego na ³±cê, to jest dok³adnie tak jak piszesz. Ale pu¶æ sobie film z koniem w piruecie w galopie, ¿eby przyk³ad by³ jaskrawy. Ten punkt, o którym rozmawiamy wypada wtedy gdzie¶ w okolicach zadu, a nie ¶rodka ciê¿ko¶ci, a ca³a k³oda siê wyra¼nie unosi w ka¿dym kroku.

Nawet miks kultury i natury jesli przyjdzie mu siê poruszaæ zachowuje siê na ogó³ zgodnie z regulami mechaniki. ¦rodek ciêzko¶æi u konia (z wyj±tkiem tego na cokole pomnika) nie jest umiejscowiony stale w tym samym punkcie. Zmienia siê i to znacznie, w zale¿no¶æi od u³o¿enia tu³owia, koñczyn, szyi a nawet jelit z ich zawarto¶ci±, dlatego opisuj±c mechanikê konia bezpieczniej jest siê odnosiæ do jakiegos konkretnego punktu cia³a, a nie ¶rodka ciê¿ko¶ci, ktory wêdruje i tak na pewno nie jeste¶my w stanie precyzyjnie go zlokalizowaæ. Uwa¿am jednak ¿e jesli cia³o konia wykonuje jakiekolwiek ruchy obrotowe, to o¶ obrotu musi przechodziæ przez punkt ciê¿ko¶ci (który zmienia po³o¿enie )albo zupe³nie blisko, bo tak jest najekonomiczniej. Ka¿dy czy to prymitywny, czy kulturalny koñ sam sobie bêdzie szuka³ swiadomie albo odruchowo takiego ruchu, jaki mu bedzie wykonaæ ³atwiej. To co piszesz jest w du¿ej mierze s³uszne, ale chyba nie bierzesz pod uwagê tego, co w ruchu jest bardzo istotne - zmiennego polo¿enia ¶rodka ciêzko¶ci.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #78 : Luty 21, 2013, 18:19:30 »

Nawet miks kultury i natury jesli przyjdzie mu siê poruszaæ zachowuje siê na ogó³ zgodnie z regulami mechaniki. ¦rodek ciêzko¶æi u konia (z wyj±tkiem tego na cokole pomnika) nie jest umiejscowiony stale w tym samym punkcie. Zmienia siê i to znacznie, w zale¿no¶æi od u³o¿enia tu³owia, koñczyn, szyi a nawet jelit z ich zawarto¶ci±, dlatego opisuj±c mechanikê konia bezpieczniej jest siê odnosiæ do jakiegos konkretnego punktu cia³a, a nie ¶rodka ciê¿ko¶ci, ktory wêdruje i tak na pewno nie jeste¶my w stanie precyzyjnie go zlokalizowaæ. Uwa¿am jednak ¿e jesli cia³o konia wykonuje jakiekolwiek ruchy obrotowe, to o¶ obrotu musi przechodziæ przez punkt ciê¿ko¶ci (który zmienia po³o¿enie )albo zupe³nie blisko, bo tak jest najekonomiczniej. Ka¿dy czy to prymitywny, czy kulturalny koñ sam sobie bêdzie szuka³ swiadomie albo odruchowo takiego ruchu, jaki mu bedzie wykonaæ ³atwiej. To co piszesz jest w du¿ej mierze s³uszne, ale chyba nie bierzesz pod uwagê tego, co w ruchu jest bardzo istotne - zmiennego polo¿enia ¶rodka ciêzko¶ci.

To prawda, mia³em na my¶li ¶rodek ciê¿ko¶ci "na stój". Je¶li koñ unosi przód, to jego ¶rodek ciê¿ko¶ci przesuwa siê na zad. Mogê wiêc teraz inaczej zdefiniowaæ p³aski ruch. P³aski ruch to taki, w którym ¶rodek ciê¿ko¶ci konia nie zmienia istotnie swojego po³o¿enia w ¿adnym momencie. Ruch wynios³y to taki, w którym ten ¶rodek podskakuje (k³us) lub przemieszcza siê do góry i ty³u (galop).
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #79 : Luty 21, 2013, 18:38:20 »

Ruch wynios³y to taki, w którym ten ¶rodek podskakuje (k³us) lub przemieszcza siê do góry i ty³u (galop).
To juz prêdzej, ale k³óci siê trochê z powszechnie przyjêta nomenklatur±.
Je¿eli koñ porusza siê z do¶æ sztywnymi konczynami, z nisk± akcj± nadgarstków ale z mocno podskakuj±ca k³od± a tym samym i  ¶rodkiem ciê¿ko¶ci, bo na ogó³ tak jest w przypadku takiego sposobu poruszania siê, to ¿aden uje¿d¿eniowiec nie nazwie tego ruchem wynios³ym.
Z drugiej strony, jesli koñ bêdzie mocno zginal koñczyny i bieg³ wysoko unosz±c nadgarstki, nie przemieszczaj±c rownocze¶cie znacznie w kierunku pionowym k³ody a zatem i ¶rodka ciê¿ko¶æi (a tak funkcjonuj± konie elastyczne, to czuæ jadac na takim koniu) to zaden dresa¿ysta nie nazwie tego ruchem p³askim.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #80 : Luty 21, 2013, 19:11:51 »

I tak na koniec tej chyba przynudnawej dla wielu dyskusji - plasko¶æ czy wynios³o¶æ ruchu lepiej jest okre¶laæ akcj± stawów i kopyt w odniesieniu do pod³o¿a, a odnosz±c do ¶rodka ciê¿ko¶æi - elastyczno¶æ czy sztywno¶æ. U konia sztywnego ten punkt wêdruje znacznie , u elastycznego nieznacznie. Wtedy za pomoc± tych dwóch parametrów ( z dodaniem stopnia obszerno¶ci ) mo¿na w zasadzie opisac ka¿dy ruch. I wtedy widaæ, ¿e kon rajdowy jesli ma byc w ruchu p³aski ale do¶æ obszerny a przy okazji nie trz±¶æ i podskakiwaæ, musi byæ w znacznym stopniu elastyczny, czego ka¿demu koniowi rajdowemu w tym i wszystkim dotacyjnym ¿yczê.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #81 : Luty 21, 2013, 19:40:43 »

I tak na koniec tej chyba przynudnawej dla wielu dyskusji - plasko¶æ czy wynios³o¶æ ruchu lepiej jest okre¶laæ akcj± stawów i kopyt w odniesieniu do pod³o¿a, a odnosz±c do ¶rodka ciê¿ko¶æi - elastyczno¶æ czy sztywno¶æ. U konia sztywnego ten punkt wêdruje znacznie , u elastycznego nieznacznie.

Nie zgodzê siê. Zobacz tutaj:

Wed³ug Ciebie ten koñ jest sztywny, bo jego ¶rodek ciê¿ko¶ci powêdrowa³ w k³usie znacznie. Tu mo¿esz oceniæ w ruchu, czy jest on elastyczny w tym ruchu:

http://www.youtube.com/watch?v=DOxMFa7qIvQ
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #82 : Luty 21, 2013, 20:31:03 »

Nie zgodzê siê. Wed³ug Ciebie ten koñ jest sztywny, bo jego ¶rodek ciê¿ko¶ci powêdrowa³ w k³usie znacznie. Tu mo¿esz oceniæ w ruchu, czy jest on elastyczny w tym ruchu:

To sie nie zgadzaj, tylko miej swiadomo¶æ ze nie zgadzasz sie z wypowiedzian± przez Ciebie rzekomo moja opini±.

Ruch trzeba oceniac patrz±c na ruszajacego sie konia a nie zdjêcie. Ka¿dy, nawet najbardziej elastyczny koñ moze siê na chwilê usztywniæ. Na podstawie tego zdjêcia mozna powiedzieæ tylko tyle, ze ten kon zrobil w k³usie cos niezupelnie normalnego, albowiem w fazie lotu jego przednie prawe kopyto jest znacznie wy¿ej niz lewe zadnie. Regularnie id±cy koñ ma je mniej wiecej na tej samej wysoko¶ci, ma³o tego, zupe³nie podobne s± k±ty miêdzy podlo¿em a podeszw± u przek±tnych nóg. Tu jest zupelnie inaczej. Punkt ciê¿ko¶ci jest do¶æ wysoko, ale patrz±c na zdjêcie nie wiemy czy wêdruje w pionie czy znacznie czy nie. Elastyczny kon mo¿e sie tak nie¶æ, ¿e przy mocno zginaj±cych siê zadnich nogach przod idzie relatywnie wy¿ej i wy¿ej niz w pozycji "stój"
 sobie p³ynie ¶rodek ciê¿ko¶ci co  wcale nie znaczy to, ¿e musi podskakiwaæ, ale przy regularnym ruchu podeszwy kopyt przek±tnych nóg s± mniej wiêcej równoleg³e. Co on tam  w tym u³amku sekundy zrobi³, co wcze¶niej a co pó¼niej - tego nie wiadomo i na podstawie tego zdjêcia ¿adnych kategorycznych a mo¿e i w ogóle ¿adnych opinii bym nie wysnuwa³. Ja jako ja.
 I to wszystko o tym zdjêciu.
¯adnych podobnych sztuk na filmie nie dostrzeg³em.

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #83 : Marzec 09, 2013, 15:41:56 »

Nie zgodzê siê. Wed³ug Ciebie ten koñ jest sztywny, bo jego ¶rodek ciê¿ko¶ci powêdrowa³ w k³usie znacznie. Tu mo¿esz oceniæ w ruchu, czy jest on elastyczny w tym ruchu:

To sie nie zgadzaj, tylko miej swiadomo¶æ ze nie zgadzasz sie z wypowiedzian± przez Ciebie rzekomo moja opini±.

a tutaj?:

plasko¶æ czy wynios³o¶æ ruchu lepiej jest okre¶laæ akcj± stawów i kopyt w odniesieniu do pod³o¿a, a odnosz±c do ¶rodka ciê¿ko¶æi - elastyczno¶æ czy sztywno¶æ. U konia sztywnego ten punkt wêdruje znacznie , u elastycznego nieznacznie.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #84 : Marzec 09, 2013, 16:44:01 »

Wydaje mi siê, ze z uporem maniaka chcesz dowie¶æ swojej racji. Pokaza³e¶ zdjêcie na którym koñ zrobi³ co¶ nienormalnego - mo¿e doda³ raptownie, mo¿e co¶ zobaczy³ i siê usztywni³,  mo¿e przed chwil± dosta³ w zêby a mo¿e siê boi ¿e dostanie, mo¿e podskoczy³ - i twierdzisz, ¿e wg mnie ten koñ taki czy owaki. Jednak ja na podstawie tego zdjêcia nic nie uwa¿am, nic nie s±dzê i nic nie wnioskujê, bo to zdjêcie dla mnie nie jest w ¿aden sposób miarodajne w jakiejkolwiek ocenie ruchu. A skoro ja nic nie uwa¿am, wiêc nie mo¿esz mówiæ, ¿e na tym zdjêciu wed³ug mnie jest tak, albo inaczej.
To ¿e koñ podskoczy i na wskutek tego razem z nim podskoczy jego ¶rodek ciê¿ko¶æi nie znaczy, ¿e jest sztywny. Konie elastyczne te¿ podskakuj± razem ze swoim ¶rodkiem ciê¿ko¶ci i to czasem nawet kilkana¶cie razy w ci±gu pó³torej minuty na wysoko¶æ 160 cm. Gdyby¶ takiego konia zobaczy³ to te¿ bys powiedzia³, ze wg mnie jest sztywny?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #85 : Marzec 09, 2013, 17:01:13 »

Pokaza³e¶ zdjêcie na którym koñ zrobi³ co¶ nienormalnego - mo¿e doda³ raptownie, mo¿e co¶ zobaczy³ i siê usztywni³,  mo¿e przed chwil± dosta³ w zêby a mo¿e siê boi ¿e dostanie, mo¿e podskoczy³ - i twierdzisz, ¿e wg mnie ten koñ taki czy owaki.

Widzia³e¶ ten filmik poni¿ej - on tak samo czy bardzo podobnie k³usuje pod siod³em w k³usie wyci±gniêtym. Z wyra¼nie uniesionym przodem i d³ug± faz± zawieszenia.
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: