nie bardzo chciaÂłam uÂżyĂŚ sÂłowa merdia bo kojarzy mi siĂŞ z g.nem.W innych jĂŞzykach wÂłaÂśnie to znaczy to sÂłowo.
zajrzaÂłam na kilka stron internetowych w innych krajach, jak radzÂą sobie z tego typu organizacjami koniarze.I stwierdzam fakt, ze wcale nie jest lepiej,moÂżna napisac, ze czasem jest gorzej.Po pierwsze np. w Kanadzie w 2012 roku weganie rekami posÂła Alexa Atamanenko zÂłoÂżyli projekt ustawy zakazujÂącej uboju,sprzedaÂży koni z przeznaczeniem do zjedzenia oraz importu i exportu koni i transportu w tych samych celach jak wyÂżej.DziaÂła tam gÂłownie miĂŞdzynarodowa organizacja d/s ochrony zwierzÂąt o nazwie Humane Society International/Canada przypisujÂąca sobie czÂłonkostwo 11 milionĂłw osĂłb.
We Francji natomiast w 2010 roku zÂłoÂżony zostaÂł kompletny tym razem juÂż projekt ustawy zmieniajÂącej statut konia na zwierze towarzyszÂące.Projekt taki juÂż zostaÂł zÂłoÂżony!

Inicjator projektu ustawy to Fundacja Brigit Bardot,a projekt zÂłoÂżony przez Lionnel Luka i innych deputowanych.Pod niezliczonymi o podobnym charakterze petycjami popierajÂącymi projekt ustawy podpisujÂą siĂŞ rĂłwnie niezliczone osoby, zazwyczaj widujÂące konia od ÂświĂŞta albo na ilustracji.Miedzy innymi pod taka petycja podpisali siĂŞ koledzy BB -Alain Delon,Jean Paul Belmondo,Jean Rochefort
Pytanie jak to zatrzymac ?Z poziomu mrowki mi to wyglada na dobrze rozpĂŞdzony czoÂłg