FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 05:56:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 19 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konie czystej krwi arabskiej w hodowli maÂłopolakĂłw  (Przeczytany 155564 razy)
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Marzec 13, 2008, 23:57:39 »

Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat, oraz spostrzeÂżeĂą dotyczÂących maÂłopolskich potomkĂłw arabskiego rodzica.
LiczĂŞ teÂż na konkretne przykÂłady, zdjĂŞcia
Jakie powinien byÌ ogier arabski do pó³krwi ? który sprawdzi³ sie najlepiej, które z aktualnie kryj¹cych ogierów mo¿na poleciÌ do krycia ma³opolanek.
Czy wymagania stawiane aktualnie reproduktorom arabskim sÂą odpowiednie ?

Ogiery rasy czystej krwi arabskiej mogÂą byĂŚ uÂżyte do doskonalenia rasy maÂłopolskiej, jeÂżeli:

* zdaÂły ktĂłryÂś z wariantĂłw prĂłb przewidzianych dla ogierĂłw rasy maÂłopolskiej lub
    * majÂą minimum 2-letniÂą karierĂŞ wyÂścigowÂą lub
    * majÂą minimum karierĂŞ jednorocznÂą, w trakcie ktĂłrej ukoĂączyÂły 5 gonitw i zajĂŞÂły co najmniej dwa miejsca pÂłatne

oraz uzyskaÂły minimum 78 pkt w ocenie pokroju, stosowanej w hodowli koni rasy maÂłopolskiej, dokonanej przez komisjĂŞ kwalifikujÂącÂą i oceniajÂącÂą ogiery w zakÂładach treningowych.

Czy ktos z Was uÂżywaÂł kiedyÂś ogiera arabskiego, lub ma w planie uzyĂŚ w swojej hodowli ?
I w koncu chciaÂłabym poznac argumenty przeciwnikĂłw takiego kojarzenia.
Licze na opinie, zapraszam do dyskusji.
Salto Piccolo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2008, 21:46:46 »

Tak jak prosi³aœ, montano.Posiadam klacz Bangê po ogierze Garland oo(Borys³aw oo-Probat oo). W m³odoœci chodzi³a wyœcigi,jedn¹ z gonitw dla koni pó³krwi wygra³a,bodaj¿e w kolejnej by³a 2.Przez kilka lat by³a u¿ytkowana w skokach do klasy N (mo¿liwoœci na wiêcej,ale moja psychika jest za s³aba po wypadku na niej ),œwietnie ruszaj¹ca siê,opanowa³a wszystkie elementy uje¿d¿eniowe(mniej wiêcej klasy CC) na poziomie swoich mo¿liwoœci a ostatni sezon chodzi³a WKKW.Dynamiczna,nadpobudliwa,z przepiêknym k³usem,niewiarygodn¹ ambicj¹,temperament odziedziczony po ojcu.Da³a jednego Ÿrebaka w wieku lat 3-4,po Banicie xo ,Babinicz xo-sprzedany do W³och,obecnie startuje konkursy WKKW z 1*,odziedziczy³ po matce œwietn¹ technikê skoku i dynamikê,natomiast po ojcu potêgê skoku.
PeÂłny rodowĂłd:
http://www.allbreedpedigree.com/banga5
O wiĂŞcej informacji proszĂŞ pytaĂŚ.Nie jestem w stanie bardzo dokÂładnie opisaĂŚ.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 14:36:34 »

Ja chĂŞtnie uÂżyÂłabym do jednej ze swoich klaczy (Duma, Dukat - Bakalia / Campetot) ogiera arabskiego, ale w Polsce niewiele jest arabĂłw odpowiadajÂącym takim wymaganiom jak: w miarĂŞ duÂży kaliber (min. 155cm), elastyczny ruch i starty w sporcie (chociaÂżby rajdy dÂługodystansowe).
Posiadam jednÂą klacz po arabie (Dara, Fez [oo] - Duma / Dukat) i jestem z niej bardzo zadowolona. Mimo, Âże ojciec miaÂł ok. 147cm wzrostu, klacz jest caÂłkiem wyroÂśniĂŞta (157cm). W zeszÂłym roku daÂła ogierka po Banita, w tym roku klaczkĂŞ po Krym. Planujemy krycie og. Frazes.
Mimo, ¿e klacz jest po arabie - jest niezwykle skoczna (przy czym zachowuje ca³kiem niez³¹ technikê), ma dobry ruch (jednak s³abszy ni¿ matka).
Jak dla mnie uÂżycie araba daje dobre efekty, ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej, gdy po arabie rodzi siĂŞ klacz, niÂż ogier.

kl. Dara 1999 (Fez [oo] - Duma / Dukat) - zdjĂŞcia z 2005r.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 14:46:54 »

Iza90, bardzo dziekuje za opinie, za zdjĂŞcie

Salto Piccolo, dzieki !
koniecznie wrzuc foty Rudej, najlepiej takie w skoku i jeszcze zootechniczne by sie przydaÂło : )

A co myÂślicie o ogierach El Vis po Visbaden, 156 cm, Don Carlos po Ganges 158 cm, Pentagram po Druid 157 cm ?
Jeszcze kilka innych mam na oku....
Ja z pewnoÂściÂą kiedyÂś uÂżyje ogiera arabskiego do naszych klaczy : )
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2008, 15:51:27 »

Mam mÂłodego ogierka po Don Carlos od klaczy peÂłnej krwi angielskiej. Ogierek ma caÂłkiem dobry charakter (chociaÂż trochĂŞ nieufny, jest spokojny), niesamowicie dÂługÂą (przydÂługÂą) kÂłodĂŞ. Zapowiada siĂŞ na caÂłkiem niezÂłego konia.

og. Don Carlos 2001 (oo, Ganges - Decyzja / Pamir)

(lepsze zdjĂŞcia mogĂŞ zrobiĂŚ wÂłaÂściwie w kaÂżdej chwili, byleby byÂła pogoda)
og. Cekin 2007 (xxoo, Don Carlos [oo] - Chmurka [xx] / Special Power [xx])
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2008, 12:05:47 »

W sumie nie powinnam siê wypowiadaÌ bo ja u¿y³am araba na moj¹ klacz wilekopolsk¹ (choÌ w typie bardziej ma³opolskim ), ale jestem bardzo zadowolona z efektu choÌ ten efekt ma dopiero rok. Kawa siê œwietnie po³¹czy³a z ogierem arabskim, u m³odej wysz³y lepsze nogi, kopyta i œwietny ruch, no oczywiœcie uroda . Zobaczymy jak siê bêdzie spisywa³a od siod³em (jeszcze ma troche czasu), ale w tym roku te¿ kryjê arabem, mam nadzieje ¿e z podobnym efektem.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2008, 11:23:53 »

W mojej stajni mieliÂśmy   w treningu dwie klacze hodowli SK Mieczownica po ogierze DobryĂą oo ( Dalida, Arbil )
Indiva xxoo
http://www.hippoland-pl.com/galeria_indiva.html
bardzo piĂŞkna i dzielna,  2 sezony startowaÂła na wyÂścigach we WrocÂławiu a potem startowaÂła w zawodach regionalnych pod juniorem do klasy "P" w³¹cznie ( zawsze w pierwszej trĂłjce ), póŸniej jako klacz hodowlana rodziÂła piĂŞkne Âźrebaki oraz
Febra ( od Feluki po Hippies ), malutka klaczka  ( 157 cm ) o wielkim sercu do skokĂłw, startowaÂła w finale MPMK w skokach  4 i 5  - latkĂłw, chodziÂła konkursy klasy "C", obecnie przewozi juniorĂłw i nie tylko  na zawodach regionalnych .
Obie bardzo temperamentne, ale niezwykle Âłagodne
Dahoman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2008, 18:13:09 »

Ja zbieram na stanĂłwke Gangesem oo,   
Tylko chyba bĂŞdĂŞ musiaÂł ze dwie swoje kobyÂły sprzedaĂŚ, Âżeby innÂą nim pokryĂŚ  Chichot
MoÂże wtedy starczy. 
Wachmistrz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2008, 20:40:21 »

Bez przesady. Ja bĂŞdĂŞ kryÂł Don Carlosem bo ma ÂładnÂą grzywĂŞ. WydzierÂżawie go. Szukam klientĂłw na stanĂłwkĂŞ.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2008, 12:20:02 »

Dobry powĂłd  Wachmistrzu

Ale najwiĂŞcej zdziaÂłaÂł chyba "wymyÂślony przez hodowcĂŞ" ELSING, ktĂłry w SK Walewice zostawiÂł zarĂłwno doskonaÂłe cĂłrki jak i synĂłw. Potem byÂł Galeon , ktĂłry nie dochowaÂł siĂŞ Âżadnego syna, a i cĂłrek niewiele, a ostatnio  dziaÂłaÂł Ostragon ale na wyniki trzeba poczekaĂŚ
dzialosza
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2008, 11:52:55 »

Bez przesady. Ja bĂŞdĂŞ kryÂł Don Carlosem bo ma ÂładnÂą grzywĂŞ. WydzierÂżawie go. Szukam klientĂłw na stanĂłwkĂŞ.

Ja bym byÂła chĂŞtna na stanĂłwkĂŞ, tylko drogi Wachmistrzu na ktĂłry sezon ogier u Ciebie bĂŞdzie i w jakich rejonach stacjonujesz jeÂśli mozna zapytaĂŚ. W tym roku zastanawiam sie nad wziĂŞciem jego nasienia z ÂŁÂącka ale moÂże siĂŞ wstrzymam jeÂśli bliÂżej mi do Ciebie bĂŞdzie.
Wachmistrz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2008, 19:55:16 »

Ja bym byÂła chĂŞtna na stanĂłwkĂŞ, tylko drogi Wachmistrzu na ktĂłry sezon ogier u Ciebie bĂŞdzie i w jakich rejonach stacjonujesz jeÂśli mozna zapytaĂŚ. W tym roku zastanawiam sie nad wziĂŞciem jego nasienia z ÂŁÂącka ale moÂże siĂŞ wstrzymam jeÂśli bliÂżej mi do Ciebie bĂŞdzie.

No na pewno nie w tym roku. A poza tym to na razie marzenia, oby nie ÂściĂŞtej gÂłowy. Chichot Ale jakby siĂŞ udaÂło to zapraszam w mazowieckie
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 26, 2008, 19:54:46 »

Jak juÂż bedziesz miaÂł tego Don Carlosa, to ja z moimi dziewczynami teÂż chĂŞtnie skorzystam  Spoko

Syn Galeona oo, chodzÂący ujeÂżdzenie
http://sielanka.home.pl/pl/nasze-konie/ujezdzenie/bunczuk.html

jestem pod wraÂżeniem

ktoÂś go zna ? chce o nim coÂś wiecej ! a najchetniej foty
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2008, 20:00:09 »

piĂŞkny koĂą  szkoda Âże jedno zdjĂŞcie
montana
Administrator
UÂżytkownik
*