FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:31:18 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Konie czystej krwi arabskiej w hodowli ma³opolaków  (Przeczytany 151239 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #210 : Czerwiec 19, 2009, 22:25:51 »

AleksandraAlicja

Widzia³a¶ Mihraba na ¿ywo? On ma ledwo 149 cm wzrostu, nawet na tle arabów na Torwarze wygl±da³ skromnie

Ja ju¿ araba na nastêpny sezon wybra³am (je¶li bêdê kryæ arabem ), jeszcze tylko muszê podjechaæ i na ¿ywo zobaczyæ.

__________________________________________________________________-

W Bia³ce w tym roku by³a w tym roku pi±tka potomstwa ogierów arabskich.

Po Pentagram (Druid - Pêtla/Visbaden):
ogierek Eiger od Enigma/Diodon, 37,67 pkt, VI miejsce klasa IB

klaczka Temida od Taja/Eurol oo, 36,67 pkt, VIII miejsce, kalsa III A

Po Salix (Oset - Sawina/Wagram):

ogierek, Jagodnik od Jagoda/Jun Bej, 36,67 pkt, VII miejsce klasa

klaczka Gracja, od Gala/Dietmar, miejsce VI, klasa III B, o miejscu decydowa³a komisja rozjemcza

i po El-Vis (Visbaden - Etnografia/Aloes)

klaczka Emika od Elizja/Cynik, 40,33 pkt, II, 4 miejsce w klasie III B (konkurowa³a z klaczkami janowskimi)

AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #211 : Czerwiec 22, 2009, 19:01:01 »

Najpierw piszesz, ¿e musi byæ ³adny, poprawny na spodzie, z dobrym charakterem, a potem podajesz przyk³ady koni ze s³awnej w internecie linii M. My¶lê, ¿e warto siê zdecydowaæ, czy ma to byæ ogier z linii M, czy mo¿e RZECZYWI¦CIE spe³niaj±cy wspomniane kryteria.
No có¿, Mameluck, Macho i Mihrab (na zdjêciach nie wygl±da na mikrusa  )wydaj± siê ³adne (choæ uroda jest kwesti± gustu) i ich w³a¶ciciele twierdz±, ¿e maj± poprawne charaktery  . Ale tak naprawdê ¿adnego nie widzia³am i nie jestem w stanie teraz stwierdziæ, czy spe³niaj± moje kryteria- st±d pytanie na forum  Spoko . Na pewno przed podjêciem decyzji bêdê musia³a obejrzeæ kandydata na ¿ywo, bo w koñcu dobór ogiera to równie powa¿na decyzja, jak zakup konia!
M±ciu te¿ mnie kusi, ale Mameluck jest kasztanem  Jeszcze podoba mi siê Pentagram, mo¿e go nawet wkrótce obejrzê, bo ze zdjêæ to wygl±da ca³kiem nie¼le. No i jest potomstwo do wgl±du  Z politowaniem
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #212 : Sierpieñ 09, 2009, 22:53:38 »

Na championacie by³ w jednej klasie i Mihrab i Ostragon. Mihrab jednak drobny i ma³y przy pozosta³ych ogierach, ale jak on nogami przed siebie wymiata!!! 3x19 pkt za ruch!!! I Ostragon jako ostatni koñ w klasach oceniany pokaza³ jak siê ma arab ruszaæ, kawa³ konia, ale chyba odchudzony i szyjka lepiej wypracowana ni¿ zawsze, i fruwa, zawsze mnie zatyka przy jego prezentacji.  Wiem, ¿e do sportu taki ruch niekoniecznie, ale jak do rekreacji i przyjemno¶ci posiadania konia to ja bym chcia³a... Mi³o nawet na pastwisku popatrzeæ. A teraz w KT klacz xxoo po nim, nie¼le wygl±da na zdjêciu...
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #213 : Listopad 29, 2009, 17:27:39 »

Czy kto¶ ma mo¿e jakie¶ fotki ¼rebaków m³p po ogierze Ganges oo ? Na ilu klaczach JP u¿y³ tego ogiera? 
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #214 : Grudzieñ 09, 2009, 10:51:15 »

W Bia³ce na przetargu Bohun jako wa³ach. Dêbiec te¿ na sprzeda¿.
dzialosza
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #215 : Styczeñ 04, 2010, 19:07:02 »

Hej,wiecie gdzie na ten rok stacjonuje Oset oo i El-Vis oo ?
Ma kto¶ mo¿e fotki tych ogierów i ich potomstwa?
dziêki z góry..
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #216 : Styczeñ 04, 2010, 19:19:07 »

Oset
http://www.ozhk-kielce.pl/ogiery/ogiery_alfabet/oset_oo.html

a tu jego potomstwo
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_offspring,horse-3385.html

kilka zdjêæ ogiera (jeszcze zczasów kiedy sta³ w SK Krzewieñ) znajdziesz tak¿e w galerii o tutaj
http://ewaih.digart.pl/
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #217 : Marzec 16, 2010, 10:11:01 »

Zna kto¶ mo¿e ogiera Epistratos? (Laheeb x Monogramm x Probat)

Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #218 : Marzec 16, 2010, 10:44:01 »

http://www.janow.arabians.pl/pl/oferta/ogiery/oo/?nrk=3381
Nie lubiê Laheeba. Daje konie klasy czempionów ¶wiata, ale psuje oko (bia³ko, fuj).  Niezdecydowany
Jak na standardy arabskie Epistratos musia³ byæ ca³kiem przyzwoity, bo w 2009 urodzi³ siê jego pe³ny brat, a w tym sezonie byæ mo¿e urodzi siê kolejny ¼rebak Egzonery po synu Laheeba.
Niestety nie mam pojêcia ile warty jest Epistratos w hodowli pó³krwi.
Karierê wy¶cigow± mia³ ca³kiem ok, bo 2/11 (1-3-1-4) [1,60]
Wymiary z ok. 2006 r.: 155-181-20 cm
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #219 : Marzec 16, 2010, 11:10:12 »

Trudno przyk³adaæ arabskie standardy przy doborze reproduktora do pó³krwi. Bia³ko w oku czy za ma³o szczupaczy profil g³owy o niczym nie ¶wiadcz±. Z drugiej strony araby hodowane do pokazów zdeformowa³y siê, maj± krótkie zady, zdeformowane g³owy utrudniaj±ce oddychanie, strome ³opatki, brak k³êbu, w±sk±, p³ytk± k³odê, nie maj± ruchu pod siod³em. Dlatego coraz trudniej bêdzie o dobrego araba ogiera. Ja jestem ciekawy jak ten ogier siê rusza. Taki Zachodni Wiatr jest eksterierowo bardzo obiecuj±cy, a pod siod³em ostatni ³ach.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #220 : Marzec 16, 2010, 12:52:25 »

laik jestem..ale nie wiem czy koñ z grzbietem i zadem jak deska mo¿e sie dobrze (efektywnie) ruszac czy tylko skakac jak ¿aba z zadartym ogonem...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #221 : Marzec 16, 2010, 14:14:10 »

Trudno powiedzieæ, oni tak te araby ustawiaj±, ¿eby mia³y deskowat± liniê górn±. Wa¿na jest na pewno d³ugo¶æ zadu. Co do sk±towania zadu to do skoków lepszy jest bardziej sko¶ny, ale ju¿ uje¿d¿eniowcy preferuj± bardziej horyzontalne zady. Taki horyzontalny zad jak siê podstawi, to wyra¼nie siê jego linia zmienia i sêdziowie to doceniaj±. Ganges ma taki horyzontalny zad, a pod siod³em potrafi siê bujn±æ.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #222 : Wrzesieñ 17, 2010, 21:07:57 »

Czy mo¿e kto¶ widzia³ potomstwo ogiera Kronos (Piechur - Kaba³a)?
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #223 : Wrzesieñ 18, 2010, 22:25:22 »

Widzia³am wa³acha od klaczy wlkp, siwy, z bliska nie¼le umiê¶niony, ale ogólnie robi³ wra¿enie drobnego i niskiego, mia³ p³askie kopyta, ale raczej z winy pielêgnacji. Z charakteru misiek.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #224 : Wrzesieñ 19, 2010, 10:18:29 »

Sam ogier wygl±da jak urodzony atleta. Mimo 21 lat i faktu, ¿e od wielu nic nie robi wygl±da jak koñski Pudzian. Do tego ³adnie osadzona szyja na d³ugiej ³opatce i elastyczny ruch. Szeroko¶æ klaty robi wra¿enie. Trochê jest ma³o precyzyjny na spodzie, st±d moje pytanie o potomstwo. Ale chyba du¿o tego nie sp³odzi³, pewnie g³ównie na klaczach NN.
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: