FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 12, 2025, 07:25:07 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konie czystej krwi arabskiej w hodowli maÂłopolakĂłw  (Przeczytany 155794 razy)
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #210 : Czerwiec 19, 2009, 22:25:51 »

AleksandraAlicja

WidziaÂłaÂś Mihraba na Âżywo? On ma ledwo 149 cm wzrostu, nawet na tle arabĂłw na Torwarze wyglÂądaÂł skromnie

Ja juÂż araba na nastĂŞpny sezon wybraÂłam (jeÂśli bĂŞdĂŞ kryĂŚ arabem ), jeszcze tylko muszĂŞ podjechaĂŚ i na Âżywo zobaczyĂŚ.

__________________________________________________________________-

W BiaÂłce w tym roku byÂła w tym roku piÂątka potomstwa ogierĂłw arabskich.

Po Pentagram (Druid - PĂŞtla/Visbaden):
ogierek Eiger od Enigma/Diodon, 37,67 pkt, VI miejsce klasa IB

klaczka Temida od Taja/Eurol oo, 36,67 pkt, VIII miejsce, kalsa III A

Po Salix (Oset - Sawina/Wagram):

ogierek, Jagodnik od Jagoda/Jun Bej, 36,67 pkt, VII miejsce klasa

klaczka Gracja, od Gala/Dietmar, miejsce VI, klasa III B, o miejscu decydowaÂła komisja rozjemcza

i po El-Vis (Visbaden - Etnografia/Aloes)

klaczka Emika od Elizja/Cynik, 40,33 pkt, II, 4 miejsce w klasie III B (konkurowaÂła z klaczkami janowskimi)

AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #211 : Czerwiec 22, 2009, 19:01:01 »

Najpierw piszesz, Âże musi byĂŚ Âładny, poprawny na spodzie, z dobrym charakterem, a potem podajesz przykÂłady koni ze sÂławnej w internecie linii M. MyÂślĂŞ, Âże warto siĂŞ zdecydowaĂŚ, czy ma to byĂŚ ogier z linii M, czy moÂże RZECZYWIÂŚCIE speÂłniajÂący wspomniane kryteria.
No có¿, Mameluck, Macho i Mihrab (na zdjĂŞciach nie wyglÂąda na mikrusa  )wydajÂą siĂŞ Âładne (choĂŚ uroda jest kwestiÂą gustu) i ich wÂłaÂściciele twierdzÂą, Âże majÂą poprawne charaktery  . Ale tak naprawdĂŞ Âżadnego nie widziaÂłam i nie jestem w stanie teraz stwierdziĂŚ, czy speÂłniajÂą moje kryteria- stÂąd pytanie na forum  Spoko . Na pewno przed podjĂŞciem decyzji bĂŞdĂŞ musiaÂła obejrzeĂŚ kandydata na Âżywo, bo w koĂącu dobĂłr ogiera to rĂłwnie powaÂżna decyzja, jak zakup konia!
MÂąciu teÂż mnie kusi, ale Mameluck jest kasztanem  Jeszcze podoba mi siĂŞ Pentagram, moÂże go nawet wkrĂłtce obejrzĂŞ, bo ze zdjĂŞĂŚ to wyglÂąda caÂłkiem nieÂźle. No i jest potomstwo do wglÂądu  Z politowaniem
ArkaGrecja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #212 : Sierpień 09, 2009, 22:53:38 »

Na championacie byÂł w jednej klasie i Mihrab i Ostragon. Mihrab jednak drobny i maÂły przy pozostaÂłych ogierach, ale jak on nogami przed siebie wymiata!!! 3x19 pkt za ruch!!! I Ostragon jako ostatni koĂą w klasach oceniany pokazaÂł jak siĂŞ ma arab ruszaĂŚ, kawaÂł konia, ale chyba odchudzony i szyjka lepiej wypracowana niÂż zawsze, i fruwa, zawsze mnie zatyka przy jego prezentacji.  Wiem, Âże do sportu taki ruch niekoniecznie, ale jak do rekreacji i przyjemnoÂści posiadania konia to ja bym chciaÂła... MiÂło nawet na pastwisku popatrzeĂŚ. A teraz w KT klacz xxoo po nim, nieÂźle wyglÂąda na zdjĂŞciu...
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #213 : Listopad 29, 2009, 17:27:39 »

Czy ktoÂś ma moÂże jakieÂś fotki ÂźrebakĂłw mÂłp po ogierze Ganges oo ? Na ilu klaczach JP uÂżyÂł tego ogiera? 
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #214 : Grudzień 09, 2009, 10:51:15 »

W BiaÂłce na przetargu Bohun jako waÂłach. DĂŞbiec teÂż na sprzedaÂż.
dzialosza
UÂżytkownik

« Odpowiedz #215 : Styczeń 04, 2010, 19:07:02 »

Hej,wiecie gdzie na ten rok stacjonuje Oset oo i El-Vis oo ?
Ma ktoÂś moÂże fotki tych ogierĂłw i ich potomstwa?
dziĂŞki z gĂłry..
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #216 : Styczeń 04, 2010, 19:19:07 »

Oset
http://www.ozhk-kielce.pl/ogiery/ogiery_alfabet/oset_oo.html

a tu jego potomstwo
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_offspring,horse-3385.html

kilka zdjĂŞĂŚ ogiera (jeszcze zczasĂłw kiedy staÂł w SK KrzewieĂą) znajdziesz takÂże w galerii o tutaj
http://ewaih.digart.pl/
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #217 : Marzec 16, 2010, 10:11:01 »

Zna ktoÂś moÂże ogiera Epistratos? (Laheeb x Monogramm x Probat)

Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #218 : Marzec 16, 2010, 10:44:01 »

http://www.janow.arabians.pl/pl/oferta/ogiery/oo/?nrk=3381
Nie lubiĂŞ Laheeba. Daje konie klasy czempionĂłw Âświata, ale psuje oko (biaÂłko, fuj).  Niezdecydowany
Jak na standardy arabskie Epistratos musiaÂł byĂŚ caÂłkiem przyzwoity, bo w 2009 urodziÂł siĂŞ jego peÂłny brat, a w tym sezonie byĂŚ moÂże urodzi siĂŞ kolejny Âźrebak Egzonery po synu Laheeba.
Niestety nie mam pojêcia ile warty jest Epistratos w hodowli pó³krwi.
KarierĂŞ wyÂścigowÂą miaÂł caÂłkiem ok, bo 2/11 (1-3-1-4) [1,60]
Wymiary z ok. 2006 r.: 155-181-20 cm
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #219 : Marzec 16, 2010, 11:10:12 »

Trudno przyk³adaÌ arabskie standardy przy doborze reproduktora do pó³krwi. Bia³ko w oku czy za ma³o szczupaczy profil g³owy o niczym nie œwiadcz¹. Z drugiej strony araby hodowane do pokazów zdeformowa³y siê, maj¹ krótkie zady, zdeformowane g³owy utrudniaj¹ce oddychanie, strome ³opatki, brak k³êbu, w¹sk¹, p³ytk¹ k³odê, nie maj¹ ruchu pod siod³em. Dlatego coraz trudniej bêdzie o dobrego araba ogiera. Ja jestem ciekawy jak ten ogier siê rusza. Taki Zachodni Wiatr jest eksterierowo bardzo obiecuj¹cy, a pod siod³em ostatni ³ach.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #220 : Marzec 16, 2010, 12:52:25 »

laik jestem..ale nie wiem czy koĂą z grzbietem i zadem jak deska moÂże sie dobrze (efektywnie) ruszac czy tylko skakac jak Âżaba z zadartym ogonem...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #221 : Marzec 16, 2010, 14:14:10 »

Trudno powiedzieÌ, oni tak te araby ustawiaj¹, ¿eby mia³y deskowat¹ liniê górn¹. Wa¿na jest na pewno d³ugoœÌ zadu. Co do sk¹towania zadu to do skoków lepszy jest bardziej skoœny, ale ju¿ uje¿d¿eniowcy preferuj¹ bardziej horyzontalne zady. Taki horyzontalny zad jak siê podstawi, to wyraŸnie siê jego linia zmienia i sêdziowie to doceniaj¹. Ganges ma taki horyzontalny zad, a pod siod³em potrafi siê bujn¹Ì.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #222 : Wrzesień 17, 2010, 21:07:57 »

Czy moÂże ktoÂś widziaÂł potomstwo ogiera Kronos (Piechur - KabaÂła)?
ArkaGrecja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #223 : Wrzesień 18, 2010, 22:25:22 »

WidziaÂłam waÂłacha od klaczy wlkp, siwy, z bliska nieÂźle umiĂŞÂśniony, ale ogĂłlnie robiÂł wraÂżenie drobnego i niskiego, miaÂł pÂłaskie kopyta, ale raczej z winy pielĂŞgnacji. Z charakteru misiek.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #224 : Wrzesień 19, 2010, 10:18:29 »

Sam ogier wygl¹da jak urodzony atleta. Mimo 21 lat i faktu, ¿e od wielu nic nie robi wygl¹da jak koùski Pudzian. Do tego ³adnie osadzona szyja na d³ugiej ³opatce i elastyczny ruch. SzerokoœÌ klaty robi wra¿enie. Trochê jest ma³o precyzyjny na spodzie, st¹d moje pytanie o potomstwo. Ale chyba du¿o tego nie sp³odzi³, pewnie g³ównie na klaczach NN.
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: