montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« : Marzec 13, 2008, 23:57:39 » |
|
Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat, oraz spostrze¿eù dotycz¹cych ma³opolskich potomków arabskiego rodzica. Liczê te¿ na konkretne przyk³ady, zdjêcia Jakie powinien byÌ ogier arabski do pó³krwi ? który sprawdzi³ sie najlepiej, które z aktualnie kryj¹cych ogierów mo¿na poleciÌ do krycia ma³opolanek. Czy wymagania stawiane aktualnie reproduktorom arabskim s¹ odpowiednie ? Ogiery rasy czystej krwi arabskiej mog¹ byÌ u¿yte do doskonalenia rasy ma³opolskiej, je¿eli:
* zdaÂły ktĂłryÂś z wariantĂłw prĂłb przewidzianych dla ogierĂłw rasy maÂłopolskiej lub * majÂą minimum 2-letniÂą karierĂŞ wyÂścigowÂą lub * majÂą minimum karierĂŞ jednorocznÂą, w trakcie ktĂłrej ukoĂączyÂły 5 gonitw i zajĂŞÂły co najmniej dwa miejsca pÂłatne
oraz uzyskaÂły minimum 78 pkt w ocenie pokroju, stosowanej w hodowli koni rasy maÂłopolskiej, dokonanej przez komisjĂŞ kwalifikujÂącÂą i oceniajÂącÂą ogiery w zakÂładach treningowych. Czy ktos z Was uÂżywaÂł kiedyÂś ogiera arabskiego, lub ma w planie uzyĂŚ w swojej hodowli ? I w koncu chciaÂłabym poznac argumenty przeciwnikĂłw takiego kojarzenia. Licze na opinie, zapraszam do dyskusji.
|
|
|
|
|
|
|
Salto Piccolo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2008, 21:46:46 » |
|
Tak jak prosi³aœ, montano.Posiadam klacz Bangê po ogierze Garland oo(Borys³aw oo-Probat oo). W m³odoœci chodzi³a wyœcigi,jedn¹ z gonitw dla koni pó³krwi wygra³a,bodaj¿e w kolejnej by³a 2.Przez kilka lat by³a u¿ytkowana w skokach do klasy N (mo¿liwoœci na wiêcej,ale moja psychika jest za s³aba po wypadku na niej  ),œwietnie ruszaj¹ca siê,opanowa³a wszystkie elementy uje¿d¿eniowe(mniej wiêcej klasy CC) na poziomie swoich mo¿liwoœci a ostatni sezon chodzi³a WKKW.Dynamiczna,nadpobudliwa,z przepiêknym k³usem,niewiarygodn¹ ambicj¹,temperament odziedziczony po ojcu.Da³a jednego Ÿrebaka w wieku lat 3-4,po Banicie xo ,Babinicz xo-sprzedany do W³och,obecnie startuje konkursy WKKW z 1*,odziedziczy³ po matce œwietn¹ technikê skoku i dynamikê,natomiast po ojcu potêgê skoku. Pe³ny rodowód: http://www.allbreedpedigree.com/banga5O wiêcej informacji proszê pytaÌ.Nie jestem w stanie bardzo dok³adnie opisaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 14:36:34 » |
|
Ja chêtnie u¿y³abym do jednej ze swoich klaczy (Duma, Dukat - Bakalia / Campetot) ogiera arabskiego, ale w Polsce niewiele jest arabów odpowiadaj¹cym takim wymaganiom jak: w miarê du¿y kaliber (min. 155cm), elastyczny ruch i starty w sporcie (chocia¿by rajdy d³ugodystansowe). Posiadam jedn¹ klacz po arabie (Dara, Fez [oo] - Duma / Dukat) i jestem z niej bardzo zadowolona. Mimo, ¿e ojciec mia³ ok. 147cm wzrostu, klacz jest ca³kiem wyroœniêta (157cm). W zesz³ym roku da³a ogierka po Banita, w tym roku klaczkê po Krym. Planujemy krycie og. Frazes. Mimo, ¿e klacz jest po arabie - jest niezwykle skoczna (przy czym zachowuje ca³kiem niez³¹ technikê), ma dobry ruch (jednak s³abszy ni¿ matka). Jak dla mnie u¿ycie araba daje dobre efekty, ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej, gdy po arabie rodzi siê klacz, ni¿ ogier.  kl. Dara 1999 (Fez [oo] - Duma / Dukat) - zdjêcia z 2005r.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 14:46:54 » |
|
Iza90, bardzo dziekuje za opinie, za zdjĂŞcie
Salto Piccolo, dzieki ! koniecznie wrzuc foty Rudej, najlepiej takie w skoku i jeszcze zootechniczne by sie przydaÂło : )
A co myÂślicie o ogierach El Vis po Visbaden, 156 cm, Don Carlos po Ganges 158 cm, Pentagram po Druid 157 cm ? Jeszcze kilka innych mam na oku.... Ja z pewnoÂściÂą kiedyÂś uÂżyje ogiera arabskiego do naszych klaczy : )
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2008, 15:51:27 » |
|
Mam mÂłodego ogierka po Don Carlos od klaczy peÂłnej krwi angielskiej. Ogierek ma caÂłkiem dobry charakter (chociaÂż trochĂŞ nieufny, jest spokojny), niesamowicie dÂługÂą (przydÂługÂą) kÂłodĂŞ. Zapowiada siĂŞ na caÂłkiem niezÂłego konia.   og. Don Carlos 2001 (oo, Ganges - Decyzja / Pamir)  (lepsze zdjĂŞcia mogĂŞ zrobiĂŚ wÂłaÂściwie w kaÂżdej chwili, byleby byÂła pogoda) og. Cekin 2007 (xxoo, Don Carlos [oo] - Chmurka [xx] / Special Power [xx])
|
|
|
|
|
|
|
Kawusia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2008, 12:05:47 » |
|
W sumie nie powinnam siê wypowiadaÌ bo ja u¿y³am araba na moj¹ klacz wilekopolsk¹ (choÌ w typie bardziej ma³opolskim  ), ale jestem bardzo zadowolona z efektu choÌ ten efekt ma dopiero rok. Kawa siê œwietnie po³¹czy³a z ogierem arabskim, u m³odej wysz³y lepsze nogi, kopyta i œwietny ruch, no oczywiœcie uroda  . Zobaczymy jak siê bêdzie spisywa³a od siod³em (jeszcze ma troche czasu), ale w tym roku te¿ kryjê arabem, mam nadzieje ¿e z podobnym efektem.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2008, 11:23:53 » |
|
W mojej stajni mieliœmy w treningu dwie klacze hodowli SK Mieczownica po ogierze Dobryù oo ( Dalida, Arbil ) Indiva xxoo http://www.hippoland-pl.com/galeria_indiva.html bardzo piêkna i dzielna, 2 sezony startowa³a na wyœcigach we Wroc³awiu a potem startowa³a w zawodach regionalnych pod juniorem do klasy "P" w³¹cznie ( zawsze w pierwszej trójce ), póŸniej jako klacz hodowlana rodzi³a piêkne Ÿrebaki oraz Febra ( od Feluki po Hippies ), malutka klaczka ( 157 cm ) o wielkim sercu do skoków, startowa³a w finale MPMK w skokach 4 i 5 - latków, chodzi³a konkursy klasy "C", obecnie przewozi juniorów i nie tylko na zawodach regionalnych . Obie bardzo temperamentne, ale niezwykle ³agodne
|
|
|
|
|
|
|
Dahoman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2008, 18:13:09 » |
|
Ja zbieram na stanĂłwke Gangesem oo,  Tylko chyba bĂŞdĂŞ musiaÂł ze dwie swoje kobyÂły sprzedaĂŚ, Âżeby innÂą nim pokryĂŚ  MoÂże wtedy starczy. 
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2008, 20:40:21 » |
|
Bez przesady. Ja bĂŞdĂŞ kryÂł Don Carlosem bo ma ÂładnÂą grzywĂŞ. WydzierÂżawie go. Szukam klientĂłw na stanĂłwkĂŞ.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2008, 12:20:02 » |
|
Dobry powĂłd  Wachmistrzu Ale najwiĂŞcej zdziaÂłaÂł chyba "wymyÂślony przez hodowcĂŞ" ELSING, ktĂłry w SK Walewice zostawiÂł zarĂłwno doskonaÂłe cĂłrki jak i synĂłw. Potem byÂł Galeon , ktĂłry nie dochowaÂł siĂŞ Âżadnego syna, a i cĂłrek niewiele, a ostatnio dziaÂłaÂł Ostragon ale na wyniki trzeba poczekaĂŚ
|
|
|
|
|
|
|
dzialosza
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2008, 11:52:55 » |
|
Bez przesady. Ja bĂŞdĂŞ kryÂł Don Carlosem bo ma ÂładnÂą grzywĂŞ. WydzierÂżawie go. Szukam klientĂłw na stanĂłwkĂŞ.
Ja bym byÂła chĂŞtna na stanĂłwkĂŞ, tylko drogi Wachmistrzu na ktĂłry sezon ogier u Ciebie bĂŞdzie i w jakich rejonach stacjonujesz jeÂśli mozna zapytaĂŚ. W tym roku zastanawiam sie nad wziĂŞciem jego nasienia z ÂŁÂącka ale moÂże siĂŞ wstrzymam jeÂśli bliÂżej mi do Ciebie bĂŞdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2008, 19:55:16 » |
|
Ja bym byÂła chĂŞtna na stanĂłwkĂŞ, tylko drogi Wachmistrzu na ktĂłry sezon ogier u Ciebie bĂŞdzie i w jakich rejonach stacjonujesz jeÂśli mozna zapytaĂŚ. W tym roku zastanawiam sie nad wziĂŞciem jego nasienia z ÂŁÂącka ale moÂże siĂŞ wstrzymam jeÂśli bliÂżej mi do Ciebie bĂŞdzie.
No na pewno nie w tym roku. A poza tym to na razie marzenia, oby nie ÂściĂŞtej gÂłowy.  Ale jakby siĂŞ udaÂło to zapraszam w mazowieckie
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 26, 2008, 19:54:46 » |
|
Jak juÂż bedziesz miaÂł tego Don Carlosa, to ja z moimi dziewczynami teÂż chĂŞtnie skorzystam  Syn Galeona oo, chodzÂący ujeÂżdzenie http://sielanka.home.pl/pl/nasze-konie/ujezdzenie/bunczuk.htmljestem pod wraÂżeniem ktoÂś go zna ? chce o nim coÂś wiecej !  a najchetniej foty
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2008, 20:00:09 » |