FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:43:06 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Konie czystej krwi arabskiej w hodowli ma³opolaków  (Przeczytany 151173 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Marzec 13, 2008, 23:57:39 »

Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat, oraz spostrze¿eñ dotycz±cych ma³opolskich potomków arabskiego rodzica.
Liczê te¿ na konkretne przyk³ady, zdjêcia
Jakie powinien byæ ogier arabski do pó³krwi ? który sprawdzi³ sie najlepiej, które z aktualnie kryj±cych ogierów mo¿na poleciæ do krycia ma³opolanek.
Czy wymagania stawiane aktualnie reproduktorom arabskim s± odpowiednie ?

Ogiery rasy czystej krwi arabskiej mog± byæ u¿yte do doskonalenia rasy ma³opolskiej, je¿eli:

* zda³y który¶ z wariantów prób przewidzianych dla ogierów rasy ma³opolskiej lub
    * maj± minimum 2-letni± karierê wy¶cigow± lub
    * maj± minimum karierê jednoroczn±, w trakcie której ukoñczy³y 5 gonitw i zajê³y co najmniej dwa miejsca p³atne

oraz uzyska³y minimum 78 pkt w ocenie pokroju, stosowanej w hodowli koni rasy ma³opolskiej, dokonanej przez komisjê kwalifikuj±c± i oceniaj±c± ogiery w zak³adach treningowych.

Czy ktos z Was u¿ywa³ kiedy¶ ogiera arabskiego, lub ma w planie uzyæ w swojej hodowli ?
I w koncu chcia³abym poznac argumenty przeciwników takiego kojarzenia.
Licze na opinie, zapraszam do dyskusji.
Salto Piccolo
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 11

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2008, 21:46:46 »

Tak jak prosi³a¶, montano.Posiadam klacz Bangê po ogierze Garland oo(Borys³aw oo-Probat oo). W m³odo¶ci chodzi³a wy¶cigi,jedn± z gonitw dla koni pó³krwi wygra³a,bodaj¿e w kolejnej by³a 2.Przez kilka lat by³a u¿ytkowana w skokach do klasy N (mo¿liwo¶ci na wiêcej,ale moja psychika jest za s³aba po wypadku na niej ),¶wietnie ruszaj±ca siê,opanowa³a wszystkie elementy uje¿d¿eniowe(mniej wiêcej klasy CC) na poziomie swoich mo¿liwo¶ci a ostatni sezon chodzi³a WKKW.Dynamiczna,nadpobudliwa,z przepiêknym k³usem,niewiarygodn± ambicj±,temperament odziedziczony po ojcu.Da³a jednego ¼rebaka w wieku lat 3-4,po Banicie xo ,Babinicz xo-sprzedany do W³och,obecnie startuje konkursy WKKW z 1*,odziedziczy³ po matce ¶wietn± technikê skoku i dynamikê,natomiast po ojcu potêgê skoku.
Pe³ny rodowód:
http://www.allbreedpedigree.com/banga5
O wiêcej informacji proszê pytaæ.Nie jestem w stanie bardzo dok³adnie opisaæ.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 14:36:34 »

Ja chêtnie u¿y³abym do jednej ze swoich klaczy (Duma, Dukat - Bakalia / Campetot) ogiera arabskiego, ale w Polsce niewiele jest arabów odpowiadaj±cym takim wymaganiom jak: w miarê du¿y kaliber (min. 155cm), elastyczny ruch i starty w sporcie (chocia¿by rajdy d³ugodystansowe).
Posiadam jedn± klacz po arabie (Dara, Fez [oo] - Duma / Dukat) i jestem z niej bardzo zadowolona. Mimo, ¿e ojciec mia³ ok. 147cm wzrostu, klacz jest ca³kiem wyro¶niêta (157cm). W zesz³ym roku da³a ogierka po Banita, w tym roku klaczkê po Krym. Planujemy krycie og. Frazes.
Mimo, ¿e klacz jest po arabie - jest niezwykle skoczna (przy czym zachowuje ca³kiem niez³± technikê), ma dobry ruch (jednak s³abszy ni¿ matka).
Jak dla mnie u¿ycie araba daje dobre efekty, ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej, gdy po arabie rodzi siê klacz, ni¿ ogier.

kl. Dara 1999 (Fez [oo] - Duma / Dukat) - zdjêcia z 2005r.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 14:46:54 »

Iza90, bardzo dziekuje za opinie, za zdjêcie

Salto Piccolo, dzieki !
koniecznie wrzuc foty Rudej, najlepiej takie w skoku i jeszcze zootechniczne by sie przyda³o : )

A co my¶licie o ogierach El Vis po Visbaden, 156 cm, Don Carlos po Ganges 158 cm, Pentagram po Druid 157 cm ?
Jeszcze kilka innych mam na oku....
Ja z pewno¶ci± kiedy¶ u¿yje ogiera arabskiego do naszych klaczy : )
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2008, 15:51:27 »

Mam m³odego ogierka po Don Carlos od klaczy pe³nej krwi angielskiej. Ogierek ma ca³kiem dobry charakter (chocia¿ trochê nieufny, jest spokojny), niesamowicie d³ug± (przyd³ug±) k³odê. Zapowiada siê na ca³kiem niez³ego konia.

og. Don Carlos 2001 (oo, Ganges - Decyzja / Pamir)

(lepsze zdjêcia mogê zrobiæ w³a¶ciwie w ka¿dej chwili, byleby by³a pogoda)
og. Cekin 2007 (xxoo, Don Carlos [oo] - Chmurka [xx] / Special Power [xx])
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2008, 12:05:47 »

W sumie nie powinnam siê wypowiadaæ bo ja u¿y³am araba na moj± klacz wilekopolsk± (choæ w typie bardziej ma³opolskim ), ale jestem bardzo zadowolona z efektu choæ ten efekt ma dopiero rok. Kawa siê ¶wietnie po³±czy³a z ogierem arabskim, u m³odej wysz³y lepsze nogi, kopyta i ¶wietny ruch, no oczywi¶cie uroda . Zobaczymy jak siê bêdzie spisywa³a od siod³em (jeszcze ma troche czasu), ale w tym roku te¿ kryjê arabem, mam nadzieje ¿e z podobnym efektem.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2008, 11:23:53 »

W mojej stajni mieli¶my   w treningu dwie klacze hodowli SK Mieczownica po ogierze Dobryñ oo ( Dalida, Arbil )
Indiva xxoo
http://www.hippoland-pl.com/galeria_indiva.html
bardzo piêkna i dzielna,  2 sezony startowa³a na wy¶cigach we Wroc³awiu a potem startowa³a w zawodach regionalnych pod juniorem do klasy "P" w³±cznie ( zawsze w pierwszej trójce ), pó¼niej jako klacz hodowlana rodzi³a piêkne ¼rebaki oraz
Febra ( od Feluki po Hippies ), malutka klaczka  ( 157 cm ) o wielkim sercu do skoków, startowa³a w finale MPMK w skokach  4 i 5  - latków, chodzi³a konkursy klasy "C", obecnie przewozi juniorów i nie tylko  na zawodach regionalnych .
Obie bardzo temperamentne, ale niezwykle ³agodne
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2008, 18:13:09 »

Ja zbieram na stanówke Gangesem oo,   
Tylko chyba bêdê musia³ ze dwie swoje koby³y sprzedaæ, ¿eby inn± nim pokryæ  Chichot
Mo¿e wtedy starczy. 
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2008, 20:40:21 »

Bez przesady. Ja bêdê kry³ Don Carlosem bo ma ³adn± grzywê. Wydzier¿awie go. Szukam klientów na stanówkê.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2008, 12:20:02 »

Dobry powód  Wachmistrzu

Ale najwiêcej zdzia³a³ chyba "wymy¶lony przez hodowcê" ELSING, który w SK Walewice zostawi³ zarówno doskona³e córki jak i synów. Potem by³ Galeon , który nie dochowa³ siê ¿adnego syna, a i córek niewiele, a ostatnio  dzia³a³ Ostragon ale na wyniki trzeba poczekaæ
dzialosza
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2008, 11:52:55 »

Bez przesady. Ja bêdê kry³ Don Carlosem bo ma ³adn± grzywê. Wydzier¿awie go. Szukam klientów na stanówkê.

Ja bym by³a chêtna na stanówkê, tylko drogi Wachmistrzu na który sezon ogier u Ciebie bêdzie i w jakich rejonach stacjonujesz je¶li mozna zapytaæ. W tym roku zastanawiam sie nad wziêciem jego nasienia z £±cka ale mo¿e siê wstrzymam je¶li bli¿ej mi do Ciebie bêdzie.
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2008, 19:55:16 »

Ja bym by³a chêtna na stanówkê, tylko drogi Wachmistrzu na który sezon ogier u Ciebie bêdzie i w jakich rejonach stacjonujesz je¶li mozna zapytaæ. W tym roku zastanawiam sie nad wziêciem jego nasienia z £±cka ale mo¿e siê wstrzymam je¶li bli¿ej mi do Ciebie bêdzie.

No na pewno nie w tym roku. A poza tym to na razie marzenia, oby nie ¶ciêtej g³owy. Chichot Ale jakby siê uda³o to zapraszam w mazowieckie
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 26, 2008, 19:54:46 »

Jak ju¿ bedziesz mia³ tego Don Carlosa, to ja z moimi dziewczynami te¿ chêtnie skorzystam  Spoko

Syn Galeona oo, chodz±cy uje¿dzenie
http://sielanka.home.pl/pl/nasze-konie/ujezdzenie/bunczuk.html

jestem pod wra¿eniem

kto¶ go zna ? chce o nim co¶ wiecej ! a najchetniej foty
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2008, 20:00:09 »

piêkny koñ  szkoda ¿e jedno zdjêcie
montana
Administrator
U¿ytkownik